Skocz do zawartości
IGNORED

Co myślicie o takich kablach ??

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj mnie wzięło na pogrzebanie a audio (jak zodziennie) :) Popełniłem oto taki kabel głośnikowy, na razie jeden bo zajęło mi to 4 godziny... składa się z 8x8 drutów ze skrętki sieciowej UTP skręcanych parami ... na końcach pozłacane widły, długość 2m. Czy ktoś z Was może już próbował coś w tym kierunku, tzn kable głośnikowe z miedzi UTP ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100002170 1170291999_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26174-co-my%C5%9Blicie-o-takich-kablach/

jak zwykle w kablach chodzi o pojemnosc. Najlepsze kable sygnalowe sa z vga tych wysokochodzacych np 1600x1200 itp a glosnikowe grube ale luzne. Nie sklejone splecione itp. Luzne grube kable na podlodze. Ot i wszystko pamietajcie pojemnosc kabli to wrog systemow audio!!!!

Tak senicz ...zgodze się , bo pojemność zabija wysokie, ale jeśli ktoś w swoim systemie hce troche przyciachać wysokie częstotliwości to właśśnie powinien zastosowac przewód o dużej pojemności. Ale pomijając ... co o miom sondzicie ?? Senicz nie zrozumiałem... mój ma dużą czy małapojemność wg. Ciebie ??

w czasach lamp to tak bylo kable ciely wysokie ale w czasach op na wyjsciach i op w postaci koncowek mocy pojemnosci nie tna wysokich tylko powoduja bardzo przykre zjawiska w ukladach wyjsciowych zrodel i koncowek mocy. Kablarze oczywiscie nic nie wiedza o elektronice o schematyce itp. dla nich istnieje jedno. Obedrzec izolacje zarobic i sluchac czy cos to daje.

Senicz ...wypowiedź bez sensu... powiedz coś na temat tych konkrenych kabli, ja jestem po technikum elektronicznym więc możesz mi troche teorią sypnąć, pewnie coś zrozumie, jednak na początku odpowiedz na moje pytanie z poprzedniego postu bardzo Cię prosze.

Senicz, widzę, że mówisz rozsądnie:)) Czy możesz z twego doświadczenia coś konkretniejszego polecić co będzie dalej "tanio i najlepiej" (dodam, że do lampowca). Jestem przeciwnikiem wydawania tyle samo kasy za kable co za wzmak, jak mam czasem wrażenie, że niektórzy czynią.

wovo, robiłem takie próby z UTP, generalnie zaciemniają, ale fajny basik :-) Zdecydowanie preferuje posrebrzane głośnikowe. Lepiej trzeba przyznać gra UTP od tanich miedziaków "wyrwanych ze ściany".

Pozdrawiam

P.S.

Fajnie wygląda sieciówa spleciona z 3 UTP (całych) :-D

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

w takiej konfiguracji masz sporą pojemność bo + z - są skręcone, spróbuj je tak polaczyc aby nie byly poskrecane, ja mam tak u siebie po 8par na + i na - ale nie skręcone, najlepiej jakbys zmierzyl pojemnosc tego kabelka. wyglada czadowo :D

wale pojemnośc, bo pierwszy odsłuch, na razie tylko jednej kolumny wykazał straszną melodyczność tego druta ... Wszystko gra spokojnie, ale jest poukłądane i szybkie. Jutro tak jak mówie ... robie drugi i ładuje to w węże ogrodowe. Kurde ... jak mi się nudzi :P

pewnie jeszcze ktoś powie, że pojemność skręconego kabla zabija mu wysokie :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

kurna ludzi - przecież taki kabel ile może mieć pojemności - max 10nF - a za to ma małą indukcyjność - jak wzmacniacz nie jest w stanie poradzić sobie z taką pojemnością to dla mnie to jest kupa gówna a nie piec...

mój ma 3 nF (dł ok 5 m). szkodliwa na dźwięk to jest indukcyjność kabla.

A czy wiecie dlaczego sygnał komputerowy dalej leci jak się skręci przewody (tak się robiło) i tym samym zwiększy pojemność ? :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

poza tym, że nie rozwinięty pkt 1, to ocena 5 za odpowiedź ;)

Generalnie UTP to nie taki sobie kabelek od lampki ;) Zadania przed nim stawiane w zakresie parametrów są dość konkretne (choć więcej problemów producentom sprawiają wtyki do kat.7 niż sam kabel). Rozwijając wspomniany punkt pierwszy dodam, że skręcenie par ma na celu przedewszystkim zredukować przesłuchy (crosstalk) i co ciekawe każda para ma inny skok splotu. Jak się będę mocno nudził to też sobie cosik zaplotę. Ale od razu pójdę chyba w high-end i kupię kilka metrów kat.6 ;)

Dla tych co się nudzą karta katalogowa PowerCat-a 5e:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wovo

pośrednio pewnie ma to coś wspólnego z czystością miedzi, jednak wprost kategoria kabla oznacza możliwość pracy w określonym standardzie transmisji - jest to bezpośrednio związane z pasmem jaki może przenieść kabel - cat5 to 100MHz, cat6 to 250MHz, cat7 to 600MHz oraz jeszcze różnymi innymi parametrami - spójrz sobie w kartę katalogową to zobaczysz ile tych parametrów jest. Nie pytaj o wpływ tych parametrów na dźwięk bo tego Ci nikt nie powie - w końcu ten kabel ma inne przeznaczenie niż kabel głośnikowy heh.

dyskusja o kablach zawsze ujawnia poziom wiedzy elektronicznej. Fachowcy mowia konkrety a nieuki bzdury. Prawda jest taka: w lampach kable nie ogrywaly zbyt duzej roli gdyz z racji malych nf w ukladach nie wplywala ich pojemnosc na jakosc. W polprzew. jest inaczej. Pojemnosc kabli wchodzi w sklad petli nf i ja modyfikuje a to potrafi bardzo zmienic punkt pracy operacyjnych i innych ukladow.

Co do kabli glosnikowych to najlepsze sa luzno rzucone na podloge grube pojedyncze kable z linek. Mala pojemnosc i mala rezystancja co do indukcyjnosci to nie ma ona tak duzego znaczenia gdyz na wyjsciu wiekszosci koncowek mocy sa uklady w postaci cewek wlaczonych w szereg z sygnalem. Badalem ten problem dokladnie i wyniki sa takie jak napisalem. czyli im mniejsza pojemnosc kabli tym lepeij.

Podobnie jest z sygnalowymi lecz w nich dochodzi jeszcze jakosc oplotu. Najlepsze i tanie sa kable od monitorow vga duzej rozdzielczosci. Ale nie te przedluzacze tylko fabryczne kable od monitorow. Wewnwtrz takiego kabla sa 3 ekrany w trzech kolorach. I to sa super kable gdyz niskiej jakosci powodowaly echo na ekranie monitora po lewej stronie - pionowe paski - o zmiennej poswiacie. Proba zastosowania innych konczyla sie pojawieneim sie syfow na calym ekranie. Zamiast kupowac kretynskie kable za grube pieniadze lepeij zrobic se wlasne wlasnie z takich vgowskich. Ale musza to byc kable od monitorow najwyzszej rozdzielczosci choc i od zwyklych vga sa bardzo dobre. No kosztuja 10zm za 4.5m.

Senicz bzdury piszesz, bo kablem można modulować grzmienie systemu... jak jestes taki pewny co jest najlepsze to zapraszam ... położe Ci 2 żyły luźne 3mm^2 każda na ziemi ze stajni Infinity...miedź, bardzo czysta, i gwarantuje Ci senicz że moja AG Ci uszy odetnie ... Za to ten kabel który popełniłem jak na ironie, choć tez z czystej miedzi, to jednak gra bardzo spokojnie ... strach pomyśleć jakby zrobić coś takiego ale z drutów kynarowych ... to chyba w ogóle nie trzeba by było lpada w kolumnach ;) żarcik ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.