Skocz do zawartości
IGNORED

SONY SCD-XB940QS - czy warto?

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

witam. jest na allegro do kupienia sacd player: SONY SCD-XB940QS.

znalazlem na tutejszym forum opinie do innych modeli tej serii: QS - ogólnie bardzo pochlebne.

czy warto zainwestować trochę (no ciut więcej niż trochę...) w taki egzemplarz.

miałby grać z Rotelem RA 02 i monitorami Kefa Coda 8.

obecnie gra w tym zestawie Denon dcd 890, no i jakiś taki trochę zbyt "ugrzeczniony" on jest, zresztą audiofilia nervosa czyni w moim organiźmie coraz większe spustoszenia:)

a zresztą może by człowiek od czasu do czasu jakiegoś sacd posłuchał...

proszę o rady i opinie.

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/26207-sony-scd-xb940qs-czy-warto/

witam, nie wiem ile to kosztuje teraz,miałem kiedyś taką maszynę.

Jeżeli chcesz kupić to jako cd to lepiej np sony 20 ES z krążkiem dociskowym, koszt takiego cd to około 800 zł a jest fajny.

SACD to kpina w tanich systemach, także możesz pominąc tą kwestię.

witam ponownie. jest też do kupienia i to prawdopodobnie za mniejsze pieniądze (?) nowszy (choć sądząc z oznaczenia niższy) model 790qs. o tym z kolei jest opinia na tym forum i to bardzo pozytywna.

ciekawe jak wypadałoby porównanie obu odtwarzaczy?

może ktoś ma tego 790? i chciałby dodać kilka słów o nim?

drobna uwaga odnośnie 940qs:

nie czyta cd-rów, nie daje sobie rady z płytami Copy Controlled (dziękujemy wam EMI i Sony BMG)

poza tym świetne tworzywo do tuningu oferujące już w podstawie naprawde wiele;

pzdr

to oczywiście niewiele znaczy ale dla kogoś kto poza własnym uchem kieruje się także (bądź lubi mieć wsparcie)recenzjami/wyróżnieniami to 940qs otrzymał w 2000r nagrodę EISY;

pzdr

Sony SCD 790 to bodajrze pierwszy sacd z serii QS,kosztowal ok.czterech tysiakow.Nie znam tego modelu.Mam natomiast SCD770,ktory byl nastepca 940-tki.To solidna maszyna o dobrym,aczkolwiek dla mnie,nieco zbyt twardym i technicznym dzwieku.Czyta on bez problemu cd-r.790 to model jeszcze mlodszy,sporo tanszy,ale tez i mocno okrojony.Smutna prawda jest taka,ze z kazdym nowym modelem Sony cielo koszty.

lucmaster o co ci chodzi z tymi cd, czy chcesz hi end mieć w domu.

Zamiast tych porównań powinieneś dowiedzieć się jakie masz sprzężenie zwrotne w swoim wzmacniaczu, o jakiej wartości i ile razy jest zapętlane.

No chyba, że masz czystą klasę A.

To może ci pomóc w doborze. Przy sprzężeniu zwrotnym może się okazać, że zastosujesz CD Sony 7ES i będzie kicha.

Lucmaster ale najlepsze że ogólnie denon DCD890 którego posiadasz jest ZNACZNIE LEPSZY DO tego sonego to mowi ci sony es maniak......przy denonie ten sony to muł bagienny...seria dcd890, dcd1290 jest znakomita..

Sony to nie szczyt możliwości tylko dno biorąc pod uwagę walory soniczne a te Denon'y to urządzenia na które nie warto splunąć. Nie wiem czemu mu je polecasz, może masz jakiś do sprzedaży.

Ciekawe też na jakim systemie sprawdziłeś, że 940QS to muł. Pewnie masz Halcro 58 albo Krell'a MRA.

Mogę ci udowodnić, że Denony o których piszesz to dno a ten Sony chociaż wygląd ma niezły.

Na Halcro58 nawet bym nie splunał ..nie lubie firmy i tyle...bo 30 procent ceny halcro to produkt a reszta to znakomity dobrze opłacany marketing..

Qs940 miałem przy okazjii poprawy brzmienia stelmacha i wiem co moze ten cd a raczej jak mało moze..moim zdaniem poprzedni 930QS był bardziej udany...fakt denon jest brzydszy tu nie dyskutuje wiadomo denon ma desgin z 96 roku a 940qs to juz lata 2000..fakt nieczytania płyt cdr to tez nie przemawia za nim denon czyta nawet chodnikowe płyty...

Formalnie niby wsio jest oki super dac z rozdzielczoscia 24 bity ale brakuje temu jakiego wypełenienia same kontury i mułek....no zreszto nie wiem moze padło mi na słuch...

Mirek Potempski, >Zamiast tych porównań powinieneś dowiedzieć się jakie masz sprzężenie zwrotne w swoim wzmacniaczu

Zaczynają się krystalizować forumowi specjaliści od wzmacniaczów:

1. senicz od dumping factora

2. Mirek od sprzężenia zwrotnego

a ja nie wiem jak to zmierzyć!!!

Jak zmierzyć dowiedz sie od Senicza.

Mój system to czysta klasa A bez jakiegokolwiek sprzężenia zwrotnego.

Każdy to kiedyś zrozumie.

Specjalistą od sprzężenia jest Darkul ponadczasowy konstruktor.

Witam, Discomaniac widzę, że PCM 63 wersja K to to co lubisz.

Ja mam przetwornik na tych monofonicznych przetwornikach już od dawna i na raze nie znam lepszych na Świecie. Ile masz przetworników na jeden kanał, po jednym czy robiłeś jakieś eksperymenty z większą ilością.

Ja stanąłem na 8 na kanał.

widzę, że dyskusja weszła na fachowe tory:)

wniosek generalnie jednak jest jeden jak rozumiem: szkoda kasy, lepiej nie będzie, co najwyżej ładniej...

dzieki za wypowiedzi. pozdrawiam.

Mam sony 940 od kilku lat , kiedyś grał jako podstawowe źródło, obecnie trochę na emeryturze...Jeżeli chodzi o dźwięk : wg moich doświadczeń ten odtwarzacz zyskuje dużo w trybie SACD - dużo bardziej niż wyższe modele Sony z pierwszej serii SACD. Ma praktycznie ten sam główny chip dekodujący (VC24) co topowy SCD-1! Kiedyś kosztował 4kzł i wygrał w bezpośrednim teście z np. Audio Refinement CD Complete. Grał niewiele gorzej od Arcam Alpha 8 SE, który to przez długi czas był wzorcem dla odtwarzaczy do 4kzł. Dzięki swemu powinowactwu z SCD-1 ma bardzo duży potencjał "tunningowy"i np. po montazu kitu VSE powinien rozprawić się z każdym cd do 10kzł. Pietą achillesową tego komaktu jest jego topologia. Ma źle poprowadzone masy i źle rozwiazane zasilanie. W związku z czym grzeje się niemiłosiernie a laser od czasu do czasu płata figle.

Lucmaster tak sie zastanawiałem i musze przyznac racje koledze który sie wyzej wpisał i jeszcze wyzej fakt 940 dobry cd do SACD ale jako do zwykłych cd znacznie lepszy od niego bezwarunkowo bedzie polecany CDP-XA20Es mimo iz 20 bitowy to jednal filtr cyfrowy ma o jedna epoke lepszy niz 940 a w serwo siedzi znacznie lepsza kosc dsp mianowicie solidny CXD2545Q a to czyni roznicę i musze sie zgodzic z mirkiem potempskim..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.