Skocz do zawartości
IGNORED

Rafał Blechacz o kablach :)

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Fragment wywiadu z "Gazety Pomorskiej":

- Porozmawiajmy zatem o muzyce i systemach car- audio. Jakie ogniwa systemu dźwiękowego uważa pan za najważniejsze?

- Niektórzy stawiają na wzmacniacz, inni na zespoły głośnikowe, jeszcze inni uważają, iż każdy z elementów audio powinien być dobry. Przychylam się jednak do opinii akcentującej wyrafinowane zespoły głośnikowe. Uprzedzę jednak kolejne pytanie, zmierzające do oceny systemu audio w avensisie. Jest naprawdę bardzo dobry (dop. red. - oparty na 4-kanałowym, 40-watowym wzmacniaczu z przetwornikiem sygnału cyfrowego DSP firmy Panasonic) i spełnia całkowicie moje wymagania w zakresie odtwarzania dźwięku w samochodzie. Jak się dowiedziałem od sprzedawców w salonie, był specjalnie projektowany dla Toyoty, w celu osiągnięcia wyrafinowanego dźwięku na poziomie sali koncertowej.

- W technice car- audio bardzo uwypukla się też znaczenie kabli połączeniowych produkowanych z miedzi beztlenowej. Zawsze intrygowało mnie zadanie tego pytania wybitnemu pianiście - czy różnice w jakości dźwięku przesyłanego różnymi kablami audio można usłyszeć?

- Tak. Jeśli ja to słyszę, to znaczy, że wysoka cena za ten element ogniwa akustycznego nie jest bezpodstawnie akcentowana. To tak jak z fortepianem - dla wielu grają podobnie, ja słyszę różnice.

- Otrzymał pan niezwykły dar - słuch absolutny i niespotykaną zdolność rozróżniania dźwięków.

- Mam wrodzony słuch absolutny i słyszę wszystkie tonacje fortepianu. Nigdy nie badano mojego słuchu pod kątem infra- i ultradźwięków (dop. red. - najniższych i najwyższych częstotliwości), prawdopodobnie jednak słyszę dźwięki o częstotliwościach od 12 Hz - 18 kHz.

https://www.audiostereo.pl/topic/26209-rafa%C5%82-blechacz-o-kablach/

Może i to geniusz pianistyki, ale żaden autorytet w audio...Fabryczny sprzęt w Avensisie jest taki sobie, raczej kaszaniasty. A już na pewno gdy jest oceniany w kategoriach audiofilskich ( nawet kategoriach audiofilii samochodowej). Skoro mu wystarcza, to może w domu mu wystarcza miniwieża SONY ? ( z dobrymi kablami rzecz jasna ).

10Hz - podobno się to jednak słyszy, tyle że w dawnych czasach nikt nie umiał wytworzyć tych 10Hz w odpowiednim natężeniu bez dużych zniekształceń. Ostatnio jednak tiochnika poczyniła pewne postępy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten "wiatrak" eminenta jest kozacki :-) Widziałem to na zywo na CESie. Tylko cena zwala z nóg.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

myślę, że pojawia się tu róźnica między słuchaniem muzyki a słuchaniem sprzętu ;)))

muzycy - słuchają muzyki.... większa część osób ze świata hi-fi słucha chyba raczej tego jak dany klocek hi-fi przetwarza dźwięki

nic nie ujmując nikomu - ale chyba trudno nie oprzeć się sugestii, że ktoś obdarzony słuchem absolutnym a na dodatek będący wielkiej klasy pianistą potrafi jednak ocenić jakoś reprodukowanego dźwięku na sprzęcie hi-fi? to tak jakby powiedzieć, że Stradivarius nie mógłby ocenić jakości dźwięku hi-fi słuchając muzyki na skrzypcach odtwarzanych przez kolumny ;-))))

adamgdansk,

podpisuję się pod tym.

Tym niemniej, wiem, iż sami muzycy używają w swoich domach różnej klasy sprzętu, od miniwież poczynając, choć nie ma to w niektórych przypadkach powiązania z ich finansami...

A gdyby chcieli, to by potrafili brzmienie ocenić.

Podejrzewam, że większość audiofili i tak słuchałaby ulubionej muzyki choćby na przysłowiowym kuchennym radyjku, i tylko przez przypadek udaje im się "wmówić" innym, że jest inaczej. Sprzęt audio w rękach wyłącznie słuchacza zawsze będzie wtórny wobez pracy muzyków i samej muzyki. Mogłoby się wydawać, że to takie oczywiste...

>skali

W razie czego Blechacz ma w domu Steinwaya :). Ma też tę przewagę nad wiekszością z nas, że nie musi wrzucać płyty do odtwarzacza. jeśli chce posłuchac dobrej muzyki, to ją gra. Bez kabli.

Bez dźwięków. Są też partytury do czytania (słuchania?).

W sumie kawałek wywiadu, który jak wypowiedź o kalbach i o 12Hz (w co wątpię, chociażby z powodu budowy i właściwiści narządu słuchu i braku pomiaru) rewolucji nie wprowadzi. Jak słyszy kable, to dobrze, słuch muzyczny nie wyklucza jego analityczności, a może nawet pozwala mu się lepiej rozwinąć.

Kable w samochodzie to już jednak zupełnie inna historia od tej z systemów meszkaniowych.

dudivan, SAID:

>Bethoven lubił sobie posłuchać wysokoefektywnych słuchawek napędzanych zmostkowanymi Krellami z

>gałką głośności na maksa i wołać "Więcej mocy !"

Chyba założe Twój Fan-Club ;)))))

Gość Piórkowski

(Konto usunięte)

> Hehe, słuch absolutny ma też swoje wady... 90-ciu % koncertów wykonywanych w polskich filcharmoniach nie da się słuchać...

Zależy o jaki słuch chodzi. Bo jeśli o absolutny słuch muzyczny - to zaręczam, że dopóki muzycy nie fałszują to nie przeszkadza. :)

amazarak

oj zebys sie nie zdziwil ze i ty mozesz uslyszec :) popros kogos kto ostro trenuje pilke reczna i ma do tego warunki to ci pokaze jak to sie robi i ty tez uslyszysz

pozdrawiam

michal

• 7 miesięcy później...

Też mam słuch absolutny - z tym że definicja tego pojęcia jest trochę inna niż sugerowana w wypowiedziach. Główny nacisk położony jest na rozpoznawalność tonacji, dźwięków, klastrów muzycznych - popularnie mówiąc osoba z "absolutem" słyszy czy coś stroi czy nie (to bardzo duże uogólnienie). Dla mnie na studniach muzycznych zawsze wielkim problemem były tzw. dyktanda muzyczne puszczane z innego medium niż CD czy DAT - zawsze słyszałem drobne przesunięcie tonalne i to co zapisywałem w nutach było obniżone czy podwyższone (lub później transponowałem wszystko o określoną wartość).

Absolut pomaga przy słuchaniu - różnice w kabelkach, czy akustyka pomieszczeń to chleb codzienny....

Co do audiometrycznych badań - 2 lata temu słyszałem od 15Hz do 19kHz - choć przy większej ilości pomiarów i dłuższym "uspokojeniu słuchowym" osiągnąłem lepsze wyniki.

To że dobry sprzęt obnaża źle zrealizowane nagrania jest to prawda... w moim przypadku słuch obnaża "błędy muzyczne" (oczywiście nie piszę tu o banałach - czyli pomyłki czy też problemy z czasem/rytmem)

To ja nawet zadowolony jestem, że nie mam słuchu absolutnego. Taniej mi to wychodzi. Ale nie narzekam, słyszę i tak dużo lepiej niż przeciętna krajowa. Musieł bym spojrzec na wyniki ( jak znajdę, jakie wartości, ale nie narzekam: ) )

To może i ja coś dorzucę... :)

Powiem, że słuch da się wyćwiczyć, ale IMHO najlepiej zaczynać w młodym wieku. Ja szkołę muzyczną zacząłem w wieku 6 lat i wytrwałem do końca (5 lat), ale na początku problemów nie brakowało. Największą trudnością były tak jak pisał MusicFinder "testy dźwiękowe" gdzie siadał (przynajmniej tak u mjnie było) facet przy instrumencie i cosik sobie brzdąkał, po czym trzeba było to "coś" zapisać na pięciolinii. Na początku chyba wszyscy mieli z tym problemy ( i młodsi i starsi) ale czas pokazał że można się "oswoić" z dźwiękami i tonacjami. Niestety jest jedno ale - bez ćwiczeń "zdolności" szybko się traci. Dobrze pasuje tutaj tekst "nie używany narząd zanika".

Co do pomiarów słuchu to niestety jest kiepsko, większość urządzeń w ośrodkach zdrowia mierzy od 125Hz do 10kHz stąd nie wiem skąd takie fajne pomiary macie ,To że słyszycie n.p. od 16Hz do 20Khz to nie znaczy że słyszenie macie liniowe i z Waszym słuchem testowanym w domowych warunkach na słuchawkach z płyty CD jest podobnie jak z charakterystyką głośników ,tylko w tym przypadku nie wiecie ile macie n.p. spadku dB na oktawę. Ja też przy 90db słyszę 17kHz ale to wcale nie jest dobry wynik i nie można go porównywać na forum

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.