Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie uszu - audiofil. upgrade?

piotr_lass

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem ktoś żartobliwie rzuca na forum, że lepiej uszy przeczyścić. A jak to się ma z doświadczenia osób, które przeczyściły uszy u laryngologa (nie mówię o zwykłym myciu uszu). Jakieś doświadczenia? Tak się zastanawiam.. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/26251-czyszczenie-uszu-audiofil-upgrade/

Ja u laryngologa nie czyszczę uszu, nie mam takiej potrzeby, czasem jednak po solidnym "wypucowaniu" od razu rzuca się poprawa wysokich, no ale to chyba nie jest niespodzianką.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Piotrze, bardziej zastanawia mnie fakt że czasem słucha się muzyki zdecydowanie lepiej, jakby sprzęt grał na 110% swoich możliwości, ktoś miewa takie sytuacje?

Przy odpowiednim podejściu do tematu wietrzę w tym niezły interes, audiofilskie ekrany na uszy, powodujące lepsze docieranie fal do ucha za jedyne 199zł. Na allegro ostatnio różne cuda się ukazują za równie "okazyjne" ceny :-)) Jest o tym wątek "Epokowe odkrycie"

Zresztą można łatwo samemu sprawdzić przystawiając odpowiednio ręce za uszy :-)

A testowal juz ktorys z Was ten nowy, reklamowany ponoc w TV - "spray" - do czyszczenaia uszu ? :)

Moze, przetestowac by go w KAiM, oceniajac nagrania "przed" i "po" uzyciu ! :)

PS. Ponoc dostepny w kazdej aptece !

Cervantes, to jest też osobny temat. Brzmi lepiej bo sąsiedzi śpią, czy chodzi o prąd? Ja myslę, że jedno i drugie, ale fakt, że od pewnej godziny wszystko nagle brzmi dużo lepiej, a uszy ciągle brudne... ;)

"Piotrze, bardziej zastanawia mnie fakt że czasem słucha się muzyki zdecydowanie lepiej, jakby sprzęt grał na 110% swoich możliwości, ktoś miewa takie sytuacje?" - oczywiście - samopoczucie, prąd, ciśnienie, temperatura, wilgotność - w pewnych warunkach dźwiek rozchodzi się lepiej !

Po płukaniu uszu rzeczywiscie przez kilkanaście minut występuje efekt zdecydowanie podwyzszonej analitycznosci sluchu. Jest on na poczatku mily z czasem jest po prostu przerysowany. Nie polecam robic teglo czesto, naturalna woskowina jaka zalega w uchu zabobiega bezposredniemu dzialaniu powietrza i zanieczyszczen na blone - inaczej bedzie sie permanentnym pacjentem laryngologa.

I jeszcze jedna uwaga od znajomego lekarza: pałeczki z watą do czyszczenia ucha powinnno sie stosować tylko w małżowianie. Wkładanie ich do środka ucha nic nie wyczysci co najwyzej spodowuje zaklejenie ugnieciowa woskowina

kanału -> wizyta u laryngologa.

Dziwi mnie ,że tak mała reakcja na ten ważki skądinąd temat uszu.

Ja co najmniej raz w tygodniu czyszczę uszy ,

używam takiej specjalnie przystosowanej pompki(wielkością przypomina tą do roweru ),

którą zasysam wodę i pod ciśnieniem tłoczę ją do uszu , powtarzam tę czynność kilkakrotnie.

Myślę ,że pompka od roweru też by się nadała.

Efekt ,poprawa całego pasma, lepsze nasycenie wyższymi składowymi ,lepszy bas - wszystko lepsze,

to jakby podłączyć dobry kondycjoner za ok.5000zł.

bylo chyba z dwa razy

jacch

gutegbull robi sobie jaja z tą pompką :-) a Ty podchodzisz do tego okrutnie powaznie :-)

Popieram w pelni Barni'ego. Wiem z autopsji, ze czeste ingerowanie, samodzielne plukanie uszu, zwlaszcza strzykawkami a nawet kierowanie bezposrednio strumienia prysznica w ucho moze powodowac stany zapalne ucha. Nie jest to nic przyjemnego, a slyszalnosc i detalicznosc w ekstremalnych przypadkach moze spasc o 100%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.