Skocz do zawartości
IGNORED

Castle Acoustics Club :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie 

Mam pytanie do posiadaczy castle czy ktos z was miał możliwość posluchać castle  stirling m1 oryginalne jak te https://www.ebay.co.uk/itm/Castle-stirling-speakers/223618941236?hash=item3410ba4134:g:3DIAAOSw3QldRaWl

kolejne to Conway 2 https://www.ebay.co.uk/itm/Castle-Conway-2a-hifi-speakers/133040776305?hash=item1ef9d92471:g:6rkAAOSwFZNczCXF

Durham  https://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Castle-Durham-British-HiFi-Speakers-in-black-oak-with-Target-stands/223621562129?hash=item3410e23f11:g:pucAAOSwpBpdNj4V

i ostatnie  warwick https://www.ebay.co.uk/itm/Castle-Warwick-Speakers-75W/183916124155?hash=item2ad24157fb:g:330AAOSwtYtdTwAk

Ciekaw jestem waszych opini i porównania  jak brzmią poszczególne modele. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez wulisu

Może trochę pomogę - ten tweeter z siateczką - który występuje tutaj w kilku linkach - gra mocną i szczegółową, wręcz krystaliczną górą, robi wrażenie ale nie jest zbyt łagodny. To nie typowy miękki i ciepły, łagodny głośnik jak w nowszych Castlach (nie licząc kilku z metalową kopułką).

Witam. Odebrałem wczoraj mój nowy zakup.Na etykiecie napisane jest że zaprojektowano je w UK.Jak myślicie gdzie je wyprodukowano ? Czy jeżeli w Chinach to jest info że tam ?

Za 2 tygodnie dopiero je mogę podpiąć bo nie mam dostępu do wzmacniacza ech..

20190818_130811_compress82.jpg

20190818_130943_HDR_compress69.jpg

20190818_131050_compress4.jpg

Chińskie mają dwie dodatkowe naklejki- numer seryjny a na drugiej  Made in china ? Na złotej naklejce, w miejscu  gdzie Ty masz numer jest puste miejsce. Jaki masz wzmacniacz do nich?

On 8/18/2019 at 1:00 PM, don111 said:

Może trochę pomogę - ten tweeter z siateczką - który występuje tutaj w kilku linkach - gra mocną i szczegółową, wręcz krystaliczną górą, robi wrażenie ale nie jest zbyt łagodny. To nie typowy miękki i ciepły, łagodny głośnik jak w nowszych Castlach (nie licząc kilku z metalową kopułką).

Dzieki za kilka dodatkowych informacji wezmę to pod uwagę. 

Czy są jakieś modele Castle które sposobem grania i brzmienia są podobne do Harbeth np 30.1 ciekaw jestem. Pozdrawiam

4 hours ago, radzio207 said:

Chińskie mają dwie dodatkowe naklejki- numer seryjny a na drugiej  Made in china ? Na złotej naklejce, w miejscu  gdzie Ty masz numer jest puste miejsce. Jaki masz wzmacniacz do nich?

Nic specjalnego : Sony 444es mkII.

Myślę że coś kupię do nich innego ,szperam po angielskim gumtree , bardzo fajne ceny można znaleźć .

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Witam jestem posiadaczem CK2 . Jaki wzmacniacz polecili byście do tych kolumn . Kolumny w tej chwili stoją na podstawkach norstone wypełnione piachem kwarcowym . Podpięte bi wire kablami audioquest midnight + oraz kimber kable 4vs pod wzmacniacz Pioneer A6 Air Studios . Czasami wysokie tony są dla mnie zbyt krzykliwe oraz brak niższego basu . Na uwadze mam wzmacniacze 

Atoll

Baltlab

Exposure 

Arcam

Audiolab 

Używki oczywiście . 

Muzyka praktycznie każda która słucham może wy coś doradzić . Dzięki 

• 1 miesiąc później...

Hejka wszystkim ?

Panowie: Przymierzam się powoli do zakupu mojego pierwszego  zestawu stereo. Chciałbym jednak poprosić o pomoc bądź wskazówki dotyczące doboru sprzętu. Nie jestem jakimś audiofilem ale zależało by mi na sprzęcie który w miarę dobrze odda muzykę którą słucham a  jest to głównie muzyka spokojniejsza-klasyczna,instrumentalna,chilloutowa czasami jakiś wokal... Pokój w którym miałby stać zestaw ma 20 metrów kwadratowych. Bardzo podobają mi się wizualnie ale również jeżeli chodzi o opis ich charakterystyki oddawania muzyki  kolumny firmy -  Castle Knight i zależało by mi by złożyć zestaw właśnie z tymi kolumnami . Myślałem o modelu : Castle Knight 4. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to zwróciłem uwagę na  Cambridge audio cxa60. Choć w jednym z salonów powiedziano mi że ten wzmacniacz (choć jest dobrym sprzętem) to  w połączeniu z tymi kolumnami może przy cichym graniu sobie nie dawać rady ... a w sumie na tym by mi też zależało by wzmacniacz przy cichszym odtwarzaniu muzyki też oddawał dobrze detale muzyczne. ... wiec zacząłem szukać i zwróciłem uwagę na wzmacniacz brytyjskiej firmy Cyrus One lub model HD.  Co myślicie o tym zestawieniu ? . Proszę o jakieś wskazówki. Ogólnie zależało by mi by wzmacniacz miał również możliwość odtwarzania muzyki np przez iPhone/iPada np.bezprzewodowo. Budżet max na wzmacniacz to 3500 zł . Z góry dziękuje za wszelkie porady.

Z pamięci bo mam obecnie Cyrusa a wcześniej miałem Castle, jak najbardziej będzie to bardzo przyjemnie grający system i faktycznie te nowe Cytruski mają wszystkie współczesne bajery potrzebne do muzyki z plików/sieci itp. Możesz zaryzykować. A gdybyś chciał świetny piecyk ale bez żadnych bajerów, to spójrz na Dayensa Menuetto, który niczym nie ustępuje mojemu Cyrusowi 8.2 DAC z dodatkowym zasilaczem PSX r2 ( a cena ponad połowę niższa...). 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

....Panowie a co myślicie o takim zestawie : wzmacniacz chario quadro + głośniki Castle Knight 2 lub Castle Knight 3 .Wiem że ten wzmacniacz ma brak wejścia USB i wyjścia słuchawkowego ale na tym aż tak mi nie zależy . Czy wzmacniacz podoła?

Moim zdaniem ten chario nie podoła za mała moc na knight 2 . Dla tych kolumn 8ohm minimum mocowe by je napędzić to te 50 W a tu w chario masz 50 przy 4 . Wiem bo sam mam knight 2 . Miałem przy nich marantza mcr 55 W, słabo to szło potem mini technicsa 50 W słabo . Pioneer A6 słabo . Dopiero atoll in100se je rozkręca . Niestety ale 88db deklarowane przez producenta mija się z prawdą . 82-84 to tak więc ciężko je napędzić mocowo . 

Edytowane przez tooma2

I przydałby się wzmacniacz, który ma w miarę neutralną barwę, nie chowa wokali i ma niskie tony, które są przeciwieństwem dołu z Atolla in 100 se czy NADa C 356, ogólnie coś z zebranym, raczej twardym dołem bo inaczej będzie baaaardzo mięciutko i bez ataku na niskich. 

Ogólnie poratowałem się subem rel t0 swietny do stereo . Wyciąga to czego brakuje knight 2 . I w tandemie z atollem oddaje niski twardy szybki bas . Nautralny może Polski baltlab używka na allegrosie są . 

Adam a wiekszosc do CK2 polecają właśnie NAD tyle że basu jest zanadto więc trzeba potencjometrem odejmować ... Różne opinie 

Edytowane przez tooma2

NADów sporo jest i różnie grają, ja miałem CK2 z C356 i mimo wszystko jego barwa i charakter moim zdaniem bardziej pasuje do CK2 niż Atoll in 100se ( ale co kto lubi) . Za to bardzo jestem ciekaw jak CK 2 zagrałyby z dobrą lampą, może być niesamowity klimacik. 

No właśnie o 326 i 356 mi chodziło do castli . Atoll mi osobiście pasuje zapas mocy ma i dźwięczny jest lekko wysuwa średnicę i daje ładne wysokie . A dół jak już pisałem ratuje rel. Ale i we wzmacniaczu go sporo . 

Panowie -  zdecyduje się jednak na zakup Castle Knight 4. Co podłogówki to podłogówki ??.... jeżeli chodzi o wzmacniacz to prócz Cyrusa One zwróciłem jeszcze uwagę na Rotel’a A12. Z recenzji ma bardzo dobre opinie i jest rownież bardzo funkcjonalny jeżeli chodzi złącza/wejścia ... co myślicie o takim połączeniu? (Castle Knight 4 + Rotel A12) czy wzmacniacz poradzi sobie przy cichym odsłuchu mojego repertuaru muzyki o którym pisałem  w moim pierwszym poście? Dajcie znać co o tym myślicie ?

.... jeszcze wyczytałem że z tymi kolumnami super gra wzmacniacz Music Hall a30.3. Wiec w którym kierunku byście bardziej poszli - Rotel czy jednak Music Hall ?... z góry dzięki za wskazówki ?

Edytowane przez Łukasz Olszewski

Roksan odpada bo nie ma złączy na których mi zależy by miał wzmak- czyli cyfrowe i USB -a i USB - b ... pomyślałem sobie jeszcze o wzmacniaczu marantz 6005/6+ na6006 - miałbym wtedy złącza na których by mi zależało i na jednym z postów ktos polecał to połączenie z Castlami Knight 4 bo sam je miał ...

20 godzin temu, Łukasz Olszewski napisał:

.... jeszcze wyczytałem że z tymi kolumnami super gra wzmacniacz Music Hall a30.3. Wiec w którym kierunku byście bardziej poszli - Rotel czy jednak Music Hall ?... z góry dzięki za wskazówki ?

Music hall . 

• 2 tygodnie później...
W dniu 28.09.2019 o 16:21, tatramocne napisał:

ja musiałem wymienić 2 woofery w CK5

gdzie dostałeś nowe przetworniki? Ja niedawno miałem 2 awarie w moich CK2. Najpierw do woofera dostały się jakieś zanieczyszczenia między cewkę a magnez a po niedługim czasie wysokotonowy w drugiej kolumnie zaczął delikatnie charczeć. O ile ten pierwszy po naprawie pracuje bez zarzutu tak tweeter już nie gra tak jak dawniej.  Nautilus- importer Castle nie odpowiedział na moje zapytanie.

4 godziny temu, radzio207 napisał:

Nautilus- importer Castle nie odpowiedział na moje zapytanie.

Dawniej, gdy robiłem awanturę o te zalane jakąś cieczą w CK2 tweetery otrzymałem info od dystrybutora, że za 200 zł od sztuki mogą mi je wymienić na takie niepozalewane jakąś cieczą. Zadzwoń do nich, powinni je mieć u siebie. 

On 12/12/2019 at 9:07 AM, radzio207 said:

gdzie dostałeś nowe przetworniki? Ja niedawno miałem 2 awarie w moich CK2. Najpierw do woofera dostały się jakieś zanieczyszczenia między cewkę a magnez a po niedługim czasie wysokotonowy w drugiej kolumnie zaczął delikatnie charczeć. O ile ten pierwszy po naprawie pracuje bez zarzutu tak tweeter już nie gra tak jak dawniej.  Nautilus- importer Castle nie odpowiedział na moje zapytanie.

U producenta Castle , wyślij zapytanie na ten mail    [email protected]   po angielsku ,nie wiem czy wysyłają poza UK

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.