Skocz do zawartości
IGNORED

HDTV w TVN

Frank

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszy Dziennik informuje o ruszeniu na jesień nowej platformy cyfrowej TVN.

Info jak info,jedna stacja mniej,jedna więcej.

Ale czytam i oczy przecieram TVN jest gotowe do nadawania sygnału HDTV i to w każdej chwili.

Wygląda na to,że jesienią ten oczekiwany sygnał w Polsce będzie już osiągalny.

:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/

Frank

powtarzaja w kolko te same 3 zdania,wiec oby ta najnowsza technologia oznaczala HDTV.

i ta przystepna cena byla przystepna cena.

i ta powrzechna dostepnosc,byla powszechna.

i aby to byla jesien 2006r.

i szkoda ze mistrzostwa w pilce noznej bedziemy w polsce na polskich programach ogladali w formacie 4:3,i nie w HDTV.

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538048

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu troche informacji

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538059

Tomeczku to tylko ciekawostki,nie ma żadnej pewności o wyższości obrazu cyfrowego na analogowym.

Podobnie rzecz się dzieje z telewizornią,zwykły tv za 1500 zeta odbiera lepiej niż plazmy i lcd za wielokrotność tej sumy.Piszę o tym ponieważ oglądałem parę razy HDTV i na kolana ten system mnie nie powalił.

Ponieważ mam parę lat ,to doskonale pamiętam moment wejścia CD Playersów,czego to nie pisano o cud cyfrowej jakości.Życie te cudo szybko zweryfikowało,myślę podobnie będzie z HDTV.

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538073

No faktycznie niektorzy wyrazaja wielki podziw dla HDTV jakby wszyscy w Polsce posiadali takie odbiorniki i tylko czekali kiedy TVN to wkoncu uruchomi :) Teraz to co rok bedzie cos nowego wchodzilo na rynek, aby tylko wyciagnac kase od klienta wiec nie ma sie czym podniecac.

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538213

>>frank

a pamiętasz jak przed premierą filmów DVD zapowiadano, że kupując film na tym nośniku widz będzie mógł decydować jaką fabułę oglądać (np. różne sposoby zakończenia filmu)

I CO ???

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538439

Ale bzdury prawicie Panowie, bez obrazy.

Dinozaury zawsze wymierają ;-)

HDTV jest niesamowite i trzeba być ślepym żeby nie zobaczyć różnicy. To wielki przełom moim zdaniem. A że kogoś nie stać na LCD za 5000 to nie znaczy, że TV za 1500 gra lepiej. Poza tym Plasma i LCD wreszcie przekroczyły 36 cali. Zresztą 36" CRT to straszne bydlę i nie kosztuje 1500 zł. Nie byłbym w stanie postawić takiego bydlaka w domu. Nie mówię już o TV jako elemencie kina domowego ... chyba wyższości plazmy czy LCD nie muszę udowadniać.

Mam nadzieję, że w ITI pracują mądrzy ludzie a nie debile i zaoferują HDTV - to jedny słuszna droga w obecnej sytuacji. Nie przyciągną nowych klientów tylko nową platformą - muszą zaoferować coś więcej niż konkurencja. Cały świat przechodzi na HDTV i zaoferowanie SDTV to chyba byłby szczyt głupoty.

Nie rozumiem o co chodzi z CD ? To był kiedyś przełom i na dziś nie ma nic innego. SACD ? to już produkt niszowy. DVD-Audio już samo umarło. CD zaoferowało dźwięk może gorszy od analoga ale za to trwałość nośnika, mniejsze wymiary, łatwość przechowywania zabiła płyty analogowe (niszczyły się). Zresztą żeby rozkoszować się brzmieniem analogowym trzeba mieć odpowiedni sprzęt za kilka tys. zł. Dzięki CD muzyka trafiła do mas.

Nie płaczcie więc za CRT bo to już definitywny koniec tej bajki. Czas otworzyć umysł (i wydać trochę kasy;-) )!

pozdrawiam serdecznie żeby nie było że kogoś atakuję !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538684

do Piopio

>Mam nadzieję, że w ITI pracują mądrzy ludzie a nie debile i zaoferują HDTV - to jedny słuszna droga

>w obecnej sytuacji. Nie przyciągną nowych klientów tylko nową platformą - muszą zaoferować coś

>więcej niż konkurencja. Cały świat przechodzi na HDTV i zaoferowanie SDTV to chyba byłby szczyt

>głupoty.

Masz sporo racji ale pamietaj że na tym muszą zarobić a zarabia się na masowym kliencie a nie wąskiej grupie zaawansowanych odbiorców. HDTV to bardzo fajny pomysł ale trzeba ludziskom dostarczyć dekodery (koszty) i zebrać całkiem sporą grupę posiadaczy LCD czy Plazm zdolnych do odtwarzania sygnału HDTV - ile znasz osób posiadająch tego typu odbiorniki ? a ile z LCD jeszcze się znajdzie kilkoro wśród moich znajomych to plazma HDTV jest poza zasięgiem wiekszości z nich

Koszty utrzymywania platformy HDTV są wysokie (znacznie większa ilośc danych do przesłania) na wąskiej grupie nie zarobisz, spodziewałbym się więc raczej MPEG4 i ew dodatkowego kanału dla entuzjastów za większe pieniądze ale z HDTV ...

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538705

@ piopio

Nie mówię już o TV jako elemencie kina domowego ... chyba

>wyższości plazmy czy LCD nie muszę udowadniać.

zawsze pojawia sie ten watek przy okazji kina domowego - lcd lub plazma jest po prostu duzym telewizorem i nie ma nic wspolnego z instalacja kina domowego - do tego sluzy projektor do kina domowego (jak sama nazwa wskazuje..)

Tv plazmowemu blizej, w tym sensie, do 32" CRT niz do projektora, gdzie przekatna mierzymy w metrach :)

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538728

ITI jest strasznie tajemniczy i nie podaje żadnych szczegółów w temacie swojej nowej oferty. Twierdzenia że będzie to technika satelitarno-internetowa jest bardzo enigmatyczne i nie mówi nam niczego. Ma być (ta platforma - mam nadzieję że nie chodzi znowu o PO) dostępna do szerokiego grona odbiorców oraz będzie zawierała większość "obecnych programów TV" plus "wiele nowych" raczej świadczy że nie będzie to HDTV ale raczej platforma zbliżona do C+ lup CP ale (oby) z lepszą jakością obrazu i dźwięku - możliwe do uzyskania metodą zwiększenia szybkości transmisji z transpordera do talerza odbiorcy. Trzeba zresztą przyznać że obecna jakość obrazu i dżwięku (AC3 na TVN) wyróżnia ITI z grona nadawców programów dostępnych z "talerza". Nie wykluczone jednak również że w ofercie znajdzie się jaden :-) kanał nadający w wysokiej roździelczości za dodatkową opłatą. Tak to sobie tylko kombinuję...

Miłego odbioru (od jesieni)...

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538734

faktycznie kino domowe to powinien być projektor. Ale dobry projektor to spory wydatek. A kupując LCD czy plazmę mam i ekran i TV. Dwa w jednym. Poza tym, żeby było kino trzeba mieć pomieszczenie - niestety nie posiadam warunków lokalowych na realizację projektu kino. Cieszę się więc namiastką ale na ekranie 37" ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-538752

No i mamy odpowiedź Cyfry+ na HDTV w TVN :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-539337

>Popio.

Też powinieneś otworzyć umysł :) LCD 37 cali to ok. 9000 zł. Za 5500 masz projektor tzw. małe HD. Jeśli chodzi o pokój, to ja mam 21 m2 i mieszczę na nim studio komputerowe, living room, pokój odsłuchowy i kino z ekranem o podst. 239 cm. Ale nic nie szkodzi kupić ekran powiedzmy 180 cm podstawy, rolety i porządny projektor. To nawet nie 8000! Jeśli porzebujesz telewizji, to wystarczy combo Philipsa (DVD+video) na allegro za 160 zł w roli tunera. Jedyne, czego trzeba, to oduczenia nawyku, że TV chodzi przez 10 godzin dziennie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-539799

Mój LCD 37" kosztował mnie 6K. Mam jeszcze żonę i dwójkę dzieci ... To chyba wyjaśnia brak możliwości zainstalowania projektora ;-). Ja TV w ogóle nie oglądam więc gdybym był sam to miałbym projektor i cały pokój zrobiony pod kino domowe. Albo gdybym chociaż miał do tego osobny pokój. A tak przez living room co chwila przebiega tabun dzieci, TV leci na okrągło (dlatego u mnie kwestia plazmy odpadła od razu). Jeszcze dla mnie nie nadszedł czas projektora. Ale spox nadejdzie ;-) i KD Primare i kolumny JMLab-Focal.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-540085

Drogi Piopio:

Wybacz, ale zanim cokolwiek się napisze na publicznym w końcu forum, należy głłęboko przemyślec treść swojej wypowiedzi.

Tak się składa, że stać mnie na LCD ale nie wydam ani grosza na tę badziewną technologię tak długo, jak nie będzie oferować obrazu lepszego niż mój dziesięcioletni CRT. Dotychczas takiego odbiornika LCD nie spotkałem.

Mój CRT jest wart dziś nie 1500PLN ale około 200-300PLN i... tak! Gra lepiej! :)

Ostatnio oglądałem sobie LCD za jakieś 6 i więcej tysięcy. Pokazywali wyścigi samochodowe. Samochody zapieprzały naprawdę szybko i za każdym autkiem leciała dodatkowo taka smuga... śmieszne trochę za tyle pieniędzy. Przypomniały mi się czasy pierwszych Rubinów kiedy to za kazdym piłkarzem na boisku latała taka plamka i pokazywała w jakim kolorze gość ma gatki. :) Na tym poziomie zaawansowania technologicznego jest dzisiaj LCD.

I możemy tak sobie dyskutować do upojenia. LCD nigdy nie osiągnie jakości CRT bo jest technologią gorszą z założenia. I tańszą - sądzisz że drożej jest przyciąć panel niż wydmuchać bańkę kineskopu, zamontować działo elektronowe itp... Aktualna cena LCD to wynik tylko i wyłącznie zdzierstwa producentów chcących sobie powetować koszt budowy fabryk paneli. A klient nabiera się na marketingowy bełkot i płaci ciężkie pieniądze za ten szajs.

Każdy kto ma zdrowe oczy i porówna obraz LCD/CRT na zwykłym sygnale PAL powiedzmy z kablówki, potwierdzi że mam rację.

Era płaskich ekranów o faktycznie dobrej jakości zacznie się dopiero jesienią 2007 wraz z wprowadzeniem do sklepów paneli SED.

I na ten moment warto wstrzymać się z zakupem płaszczaka.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-540466

Drogi il Dottore !

Każda moja wypowiedź jest przemyslana. Czasami się pomyle, ale rzeczą ludzką jest błądzić. Mamy widocznie inne preferencje wizualne bo ja na CRT nie mogę patrzeć. A juz w szczególności na 50 Hz. To koszmar. Mój poprzedni TV 100 Hz (Philips z 1997) był tak niedopracowany, że oglądanie na nim DVD to było nieporozumienie. Po prostu zostawiał w tle jakby poprzedni obraz. Szczególnie denerwującę to było na bajkach. Wymiana więc była konieczna. Teraz z DVD mam obraz żyleta ;-). Na razie mam kablówkę i obraz jest akceptowalny. Niedługo zmienię na ITI ;-) - mam nadzieję, że HD. Druga sprawa to wymiary - CRT 36" to olbrzymie bydlę i nie mógłbym go postawić w domu. A LCD 37" idealnie mi pasuje. Jakimś dziwnym trafem cały świat przechodzi na płaskie ekarny, mówisz, że siła marketingu jest tak wielka ??? To jeszcze powiedz, że HDTV nie wnosi nic nowego w porównaniu do SDTV ;-). Bełkot marketingowy ??? A HDTV najlepiej wygląda na CRT 29" 4:3, 50Hz ;-)

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-540544

Drogi Piopio,

Z tym całym światem to ja bym się specjalnie nie wychylał, bo zaraz przypomina mi się przysłowie: "Jedzcie g***! Miliony much nie mogą się mylić!" :)

Co do HDTV na moim stareńkim CRT to nie wiem - nie próbowałem! ;) Ty jednak też nie próbowałeś bo nie słyszałem aby jakaś polska stacja nadawała w HDTV... a telewizor - o ile mi wiadomo - służy do oglądania telewizji właśnie a nie reklamówek, próbek, trailerów...

Opowieści o polskim HD na razie kwalifikuję jako wishfullthinking - jak na razie to oni nie potrafią porządnie nadać normalnego sygnału TV więc z czym do ludzi... :)

Pewno że KIEDYŚ będzie w Polsce HD ( i kiedyś Lepper nie będzie v-ce premierem) i pewno że to HDTV będzie lepsze od obecnego formatu.

Ale do tego czasu wejdzie SED pod strzechy i nas pogodzi! :)

Pozdrowionka!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-540842

witam

HDTV również w Polsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-542553

il Dottore!

Masz 100% racji ale niestety to wołanie na puszczy.

Mnie włosy dęba stają i ręce opadają jak widzę na jakie kompromisy idą ludziska żeby tylko mieć płaszczaka w domu. Normalnie obłęd jakiś, nie wiem "owczy pęd" ale do czego , po co?

Zwykle słyszę odpowiedź:

- "No bo ładny jest" - ale co ładny? - pytam - obraz? czy telewizor?

- "...telewizor ładny jest" - a co z obrazem? - pytam

- "...no nie jest źle, a na nie których programach to całkiem dobrze" - słyszę w opdowiedzi. No szczególnie jak reklamówki nadają - podkreślam i widząc że klient unika rozmowy w tym temacie (ciekawe dla czego?). żeby podtrzymać temat pytam o obraz Z DVD.

- "... nie no rewelacja" - i mina klientowi się rozjaśnia. Pytam dalej - jaki sygnał podajesz i po czym?

- lekka konsternacja , chwila zadumy i zdziwienia i odpowiedź - "normalnie". No tak ale czy po RGB, component, DVI, HDMI? W tym momencie widzę na twarzy milczącę "... a godej że pan po ludzku" Pani P. Pigwy spod Łysej Góry, ale po odzyskaniu świadomości klient odpowiada

- "nie , no po EURO, taki kabelek był z DVD"

Pytam czy nie myślisz o jakimś lepszym połączeniu bo masz taki telewizor że aż szkoda nie spróbować porządnego sygnału. Pytam klienta jaki ma odtwarzacz DVD, z jakimi wyjściami wizji.

- " ... nie no wiesz, dużo sie tego nie ogląda, rozumisz, nie ma czasu, żona, goście, dzieci ... a tak wogóle to nie znam się na tym najlepiej ale to mi wystarczy, ja tam nie muszę mieć jakichś cudów"

"No tak, faktycznie" - próbuję zawiązać nić zrozumienia, ale skuś się chociaż na porządny kabel SCART albo component, a jak masz DVI albo HDMI to już obowiązkowo musisz to wykorzystać - naprawdę warto! naciskam.

- "A ile takie coś kosztuje?" - pyta klient

" No 100 PLN musisz dać, no może za HDMI 150 PLN - ale nie pożałujesz". odpowiadam z entuzjazmem.

"Coooooooo!?!?!?... chłopie to ja za DVD dałem 350 zł a za kabel mam dać 150 zeta!!!... nie, nie ja tam żadnych cudów nie potrzebuję , mnie to spokojnie wystarczy a zresztą i tak nie ma co w telewizorze oglądać"

"Ale ja stary o filmach na DVD nie o telewizji" - odpowiadam z gwałtownie zwalniającym entuzjazmem.

".. no tak ale w sumie i tak więcej dzieci tego oglądają a żona to juz wogóle... mnie to wystarczy"

Aby całkiem nie zrazić sobie klienta - kwituję "... No... ale jak wejdzie HDTV to wtedy dopiero zobaczysz co tak naprawdę masz w domu". Klientowi momentalnie powraca wiosna na twarz a z oblicza emanuje rozkosz podniecana myślą że on już ma "Mercedesa" w domu ale że nim jeszcze nie jeździ to nic nie szkodzi w końcu Mercedesa nie kupuje się na rok czy dwa.

Z myślą szczerego współczucia przechodzę do tematu o pogodzie.

Przytoczyłem typowy dialog, który mówi sam za siebie jaka jest świadomość audio-video naszego społeczeństwa. Zaznaczam że zwykle rozmawiam o tych tematach tylko z ludźmi, którzy przynajmniej odróżniają LCD od CRT albo DVD od VHS i są użytkownikami płaszczaków.

W takich okolicznościach nie spodziewam się szybkiego zaistnienia HDTV w Polsce.

Być może jakaś kampania w mediach na szeroką skalę propagująca HDTV, pokazy dostępne dla szerszej masy widowni no i oczywiście znaczne obniżenie cen sprzętu i wyposażenia już dostępnego na rynku dającego namiastkę HDTV (mam na myśli właśnie standard HDMI). Może to poprawi świadomość i wtedy odsetek kupujących sprzęt i deklarujących się na HDTV wzrośnie na tyle że HDTV będzie osiągalne dla przeciętnego zjadacza chleba.

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-543409

DYLEMATY: Jesteś Ready? - Telewizja przyszłości...

Kupując telewizor stajemy dziś przed dylematem: wybrać przystosowany do odbioru telewizji wysokiej rozdzielczości (HDTV, high-definition tv) czy nie przepłacać i pozostać przy zwykłym standardzie?

Nalepka „HD Ready” na telewizorze jest ważna, bo świadczy, że ten telewizor wyświetla obrazy cyfrowe. Cena jest wyższa, ale warto, bo daje kolosalną różnicę w odbiorze – zachęca sprzedawca. Zatem kupujemy, siadamy przed ekranem i stwierdzamy, że istotnie widać jakby lepiej (trudno tego nie przyznać, skoro się wydało tyle pieniędzy). Ale czy naprawdę lepiej? Z prawdziwym HD nie ma to nic wspólnego, bo programy telewizji wysokiej rozdzielczości nie są przez polskie stacje nadawane. Można próbować odbierać je z satelity, ale wymaga to zachodu i wydatków na dodatkowe urządzenia, a przy tym dostępnych audycji jest jeszcze niewiele.

Bez kompleksów – telewizyjny efekt placebo występuje nie tylko w Polsce. Produkująca sprzęt HD firma Scientific-Atlanta przeprowadziła niedawno badanie wśród Amerykanów, którzy kupili odbiorniki przystosowane do telewizji wysokiej rozdzielczości. Mimo że Stany Zjednoczone są najbardziej zaawansowane na świecie w tej technologii, aż 49 proc. nabywców nie zainteresowało się nawet, czy na ich terenie sygnał HD jest osiągalny, 18 proc. nie miało pojęcia, że oprócz telewizora potrzebny jest dodatkowy sprzęt. Spora grupa zadowolonych posiadaczy nowych telewizorów HD uległa złudzeniu, że obraz się zdecydowanie poprawił, i była przekonana, że ma w domu telewizję wysokiej rozdzielczości.

Sprzedawca mówi prawdę – telewizja HD jest istotnie cyfrowa (choć Japończycy, którzy są jej pionierami, zaczęli od wersji analogowej), panoramiczna (proporcje ekranu 16:9 dają szerszy kąt widzenia niż dotychczasowe 4:3) i towarzyszy jej wielokanałowy dźwięk. Jeśli się obejrzało prawdziwą telewizję HD, to nie sposób pomylić ją ze standardową namiastką. Krystalicznie czysty obraz, wierne kolory, wyraźne detale dają wrażenie pełnego zanurzenia w wykreowanej na ekranie rzeczywistości. Widać pojedyncze krople wody w bryzgach górskiego strumienia, paski na skrzydłach przelatującego motyla i da się rozpoznać markę zegarka na ręku sędziego piłkarskiego podnoszącego żółtą kartkę. Kto tego raz doświadczył, ma o prymitywnej ofercie normalnej telewizji opinię podobną jak miłośnicy fotografii cyfrowej o zdjęciach na starych przeźroczach ORWO.

Telewizja wysokiej rozdzielczości nie jest nowym wynalazkiem – pracowano bowiem nad nią już od kilkudziesięciu lat. To tylko kolejny etap rozwoju tego medium wspinającego się na coraz wyższy poziom realizmu.

Obraz telewizyjny składa się z linii, które w wielu odbiornikach wyraźnie widać, gdy zbliżymy się do ekranu. I oczywiście, im więcej linii, tym lepszy obraz. Na początku było ich tylko 30, ale ich liczbę szybko zwiększono do 405 w Wielkiej Brytanii i 441 we Francji. Długo w zupełności to wystarczało, bo choć telewizory były wielkości szafy, ich ekrany miały wymiary pocztówki. Dopiero w latach 60. pojawił się w Europie używany obecnie standard 625 linii (Amerykanie wolą 525). Ale konserwatywni (lub skąpi) widzowie nie mieli ochoty wymieniać odbiorników.

Na następną generację nie trzeba było długo czekać. Japończycy i Amerykanie niezależnie zaangażowali się w tworzenie systemów o większej liczbie linii i próbowali zainteresować nimi rynek w latach 80. i 90. Szło to opornie, bo proponowali różne standardy i toczyli między sobą nieustanne wojny; odbiorniki były drogie, a nadawcy niechętnie przechodzili na droższy system, który nie przynosił dochodów. Musieliby wymieniać sprzęt, przeszkolić realizatorów, bo wysoka rozdzielczość czego innego wymaga od kamer, oświetlenia i scenografii, a przy tym brutalnie obnaża łuszczącą się farbę na dekoracji i zmarszczki prezenterki.

W Europie, gdzie parę prób zakończyło się niepowodzeniem, zamorskie porażki posłużyły jako dodatkowy argument, że angażowanie się w HD jest przedwczesne. Mimo marketingowych kampanii widzowie nie dali sobie wmówić, że jest to upragniony i niezbędny element codziennego życia. Paradoks kury i jajka przyhamował rozwój. Nadawcy nie uruchamiali programów, bo ludzie nie mieli odbiorników, a widzowie ich nie kupowali, bo nie było czego oglądać w tym standardzie. Pojawiła się jednak wąska marketingowa nisza w postaci kin, pubów i restauracji, które pozyskiwały nowych klientów transmisjami wydarzeń sportowych na dużych ekranach.

Sytuacja zmieniła się radykalnie, gdy – nakręcane przez popyt na komputery – płaskie ciekłokrystaliczne i plazmowe monitory polepszyły swoją jakość i zaczęły gwałtownie tanieć. Ci, których było stać, kupowali płaski telewizor o najwyższej przekątnej (taki odlotowy technomebel znakomicie wygląda w salonie) i spraszali rodzinę i znajomych na inauguracyjny pokaz. Goście dyskretnie ukrywali rozczarowanie. Na dużym ekranie standardowy obraz wygląda kiepsko, wychodzą wszystkie uproszczenia niewidoczne w normalnym telewizorze.

Pod presją entuzjastów nowej technologii uginały się rady nadzorcze kolejnych telewizji. W Japonii publiczna NHK zaczęła w 1989 r. od nadawania godziny dziennie, a w 2000 r. było już 8 pełnych kanałów. W Stanach Zjednoczonych kanałów HD jest kilkadziesiąt i wszystkie główne stacje oferują w tej technologii znaczną część swoich programów. Nadawanie HD rozpoczęto także w Korei, Australii i Kanadzie. W końcu w Europie też się ruszyło. Na początku 2004 r. firma Alfacam, wykorzystując swoje doświadczenia z rynków amerykańskiego i japońskiego, rozpoczęła nadawanie z satelity ASTRA 1H kanału Euro 1080 (który we wrześniu 2004 r. zmienił nazwę na HD1, a później dodano do oferty HD2 i HD5). Na początek emitowano 4 godziny dziennie rozgrywek sportowych, programów dokumentalnych i muzycznych, oglądanych głównie w barach, hotelach, centrach konferencyjnych i na lotniskach. Obecnie sygnał HDTV nadają już między innymi TPS Star i HD Forum we Francji, BSkyB w Wielkiej Brytanii i Premiere w Niemczech, która to stacja bardzo liczy na nowych widzów ze względu na tegoroczne mistrzostwa świata w piłce nożnej (tym bardziej że mecze mają być również dostępne w HD poprzez sieci kablowe).

Przygotowują się inni, a wielu nadawców, nawet jeśli nie uruchamia emisji, to przeprowadza testy, rozpoczyna produkcje programów i zapowiada przejście na ten format, jak choćby BBC, która planuje całkowitą zmianę w 2010 r. Już jednak obwieściła, że będzie transmitować mecze z piłkarskich mistrzostw świata i tegorocznego turnieju tenisowego w Wimbledonie. Analitycy zgodnie oceniają liczbę europejskich odbiorców w 2006 r. na 1,5 mln. Im dalej, tym większe rozbieżności – prognozy na 2008 r. mówią o 4,5–20 mln gospodarstw domowych.

Europejska Unia Nadawców w grudniu 2004 r. ogłosiła, że ma już długo oczekiwaną rekomendację standardu, który powinien obowiązywać jej członków (Polska należy do tej organizacji). Komitet Techniczny EBU w oficjalnym komunikacie zalecił 720p, ale dopuścił też 1080i, więc praktycznie oba są nadal używane.

720 to liczba linii w formacie, który wyświetla w każdej linii 1280 punktów. 1080 – to tyle linii po 1920 pikseli każda. Literki określają sposób wyświetlania. Progresywne, czyli linia po linii, oznaczane jest jako „p”. Natomiast „i” pochodzi od angielskiego interlace, nazywanego po polsku – z przeplotem. Wtedy w każdej ramce wyświetlane są najpierw linie parzyste, a potem wszystkie nieparzyste.

Co wybrać? Indagowani eksperci EBU prowadzą do pokoju, gdzie na dwóch monitorach wyświetlane są obrazy 720- i 1080-liniowy: Proszę porównać i zadecydować samemu. Nie chcemy podejmować decyzji za poszczególne kraje. Przyparci do muru przyznają prywatnie, że najlepiej byłoby zaakceptować trzeci standard 1080p, czyli 1080 linii wyświetlanych progresywnie, ale jest on na razie zbyt wymagający technologicznie.

Niepokoi również brak standardu dla odtwarzaczy.Zarówno HD DVD i Blu-ray korzystają z niebieskiego lasera, który ze względu na mniejszą długość fali pozwala na gęstszy zapis niż zwykłe DVD stosujące czerwony laser. Blu-ray, który wspierają Sony, Pioneer, Panasonic, Dell i Apple, ma większą pojemność. HD DVD, forsowany przez Toshibę, Microsoft, NEC i Intela, jest natomiast kompatybilny z tradycyjnym DVD.

Grupa zwolenników HD DVD uważa, że konsumenci są gotowi zaakceptować jedynie stopniowe zmiany, które nie naruszają ich przyzwyczajeń, a oferują szybsze i tańsze rozwiązania za właściwą cenę. Wyznawcy Blu-ray są natomiast zdania, że użytkownicy oczekują czegoś zupełnie nowego, co pozwoli w pełni wykorzystać przyszłe możliwości. Ale jeśli żaden z tych standardów nie odniesie zdecydowanego zwycięstwa, to zdezorientowani klienci stracą zainteresowanie oboma.

Wcale nie jest powiedziane, że wygra lepszy, bo już raz doświadczyliśmy skutków podobnego konfliktu. W połowie lat 70. to właśnie Sony zaproponowało wysoko oceniany przez fachowców format Betamax dla amatorskich magnetowidów. Kiepska strategia marketingowa i wysokie ceny spowodowały, że przez lata byliśmy skazani na marną jakość VHS.

Dla przeciętnego widza te wyścigi technologiczne są mało istotne. Nie ekscytują go doniesienia o japońskich zamiarach wprowadzenia telewizji o ultrawysokiej rozdzielczości. Po co komu taki telewizor o 4320 liniach, każda z 7680 pikselami, skoro to już przekracza możliwości naszej percepcji? Znane są, co prawda, przypadki nawróceń – ludzie, którym telewizja się znudziła lub się na nią obrazili, wracają oczarowani sportowymi czy przyrodniczymi propozycjami „kina domowego” HD.

Dla większości widzów jednak o tym, czy oglądają jakąś audycję, decyduje głównie jej treść, a nie tylko delektowanie się obrazem.

Ukryta Zawartość

POzdrowka

Beata N

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-545367

(...moje 3 grosze).

Generalnie wszystko sie zgadza (u wszystkich) = czasami błędy z uproszczeń (nieuniknione), no i nowa technologia nadal "raczkuje".

Jednak można podejśc do sprawy w ten sposób (już sygnalizowane i stąd też spory), że oddzielamy HD TV od Kina Domowego HD.

W 1wszym przypadku (subiektywnie) tracą racje bytu pewne argumenty, które przy KD nabierają całkiem innego znaczenia.

Dla mnie "HDTV" jest przyszłością z niezaprzaczalnymi zaletami (lecz nie tylko).

Jednak patrząc realnie (mam sporo okazji bawić się rożnymi "zabawkami" z tej dziedziny) nie jest to faktycznie coś przełomowego, czy niezbędnego (traktowane jako całość).

Dlaczego?

Choćby dlatego, że HD to w gruncie rzeczy tylko nowa rozdzielczosć (dla PCtowców też nie) , a inne elementy juz od dawna gościly w sprzęcie.

Raczej odbywa się walka nowych technologii odbioru (każda prezentuje inną jakość) i głowny nacisk polozony na "zmuszenie" klienta do zakupu. ;)

Ja grzecznie czekam na ustabilizowanie się nowości (ale mam na czym),..... zaś oglądając (obecnie) nawet pokazy dem testowych (sklepowych) HD - widac kolosalne różnice w zależności od sprzetu (o sygnałach SD mozna nie wspominać - :))) ), co świadczy, że nadal coś jest ciagle ulepszane..... .

Jeżeli do tego dodacie przecietnego oglądacza TV (mnie), co ceni takze wygodę oglądania (to o argumencie np odległości od ekranu) to w większości przypadków nie potrzeba HD, a np. wystarczy tylko porównanie rożnicy obrazu na np. zwykłym/przyzwoitym CRT tego samego filmu, ale raz puszczonego w SD, zas drugi raz np próbki HD zeskalowanej do PAL i np progressywnie oglądanego przez dobre łącze = też można zachwycić się obrazem (niemożliwe staje sie mozliwym).

Wtedy i jakosć odbiornika HDTV zblednie (a na dzisiaj i tak w większości brak czystych materiałów HDTV...), bo okazuje się że jest on tylko jednym z elementów odpowiedzialnych za jakość.... .

Zaś prawdziwy kinomaniacy (co chcą kino w domu mieć) nadal LCD/PDP omijają z daleka i chyba słusznie (na dzisiaj) ;))))).

Przypuszczam, że LCD zastąpi calkowicie CRT, jednak będzie jak dawniej = tanie kiepskie, drogie b.dobre.....a wyścig technologii będzie trwał nadal (z nowymi zawodnikami), gdzie klient będzie "bombardowny" nadal informacjami o jakiś przełomowych jakościach itp... .

Jednak jakość to także (oprócz odbiornika) i źródło i przesył.... .

Poprawi się i to (kiedyś), ale nie zapomninajcie np o takich rodzynkach HDTV jak to, że EBU dopuszcza "kastrowanie" klasyki 4:3, by dobrze wyglądała na odbiorniku HDTV :(((((((( .

Jak widać (widzimy) - kompromisy nadal niezbędne (takze od strony odbiorcy) choćbyśmy przeszli z dnia na dzień na HDTV (dyskusja o różnicy w odbiorze i tak sie nie zakonczy).... .

Na koniec dodam , że specjalnie pominąlem sprawę wrażeń artystycznych (jak zwolennik klasyki filmowej, gdzie treść zawsze górowała nad formą.....,a co obecnie jest w sprzecznosci...mam nadzieję, ze tylko chwilowo...). ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-545782

D Beaty-N

Nie mogę się powstrzymać przed publicznym wyrażeniem głębokiego szacunku dla Ciebie jako kobiety za znajomość tematów, które powszechnie uchodzą za strefę męskich zainteresowań. Już sam fakt wyrażenia przez Ciebie chęci poznawania świata audio/video jest dla mnie nielada zaskoczeniem a treści zawarte w Twoich postach, świadczące o znajomości rzeczy wprowadzają mnie w zdumienie.

Proszę forumowiczów o wybaczenie mi tak osobistej refleksji, ale fenomen zaistnienia żeńskiego przedstawiciela gatunku homo sapiens w takim stylu na łamach tego forum jest dla mnie zjawiskiem, którego nie wolno potraktować obojętnie.

Jeszcze raz wielkie słowa uznania!

Pozdrowienia! Rober.

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-545810

Ulan - zgadza się ale już sam fakt zainteresowania się tym tematem przez Beatę-N był dla mnie sporym zaskoczeniem. Wiedziony ciekawością, kto kryje się pod nickiem Beata-N przejrzałem jej posty i naprawdę moje zaskoczenie jeszcze bardziej wzrosło. Nigdy nie spotkałem się z taką znajomością tematów audio/video u kobiety, dlatego moje wątpliwości wyrażone w poprzednim wpisie co do płci Beaty-N. Szkoda, że tak mało informacji podała o sobie (i nie mam tu bynajmniej na myśli wymiarów ani cech zewnętrznych).

Moim zdaniem to prawdziwy "rodzynek" - no chyba że ktoś sobie jaja robi, a może to tranwestyta albo kochający inaczej ? (nie ujmując oczywiście nic ani pierwszym ani drugim).

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-545967

Jeśli drużyna Pawła Janasa awansuje do półfinału mistrzostw świata, Media Markt odda swoim klientom pieniądze za kupione u nich telewizory.

Promocją są objęte telewizory kupione przez trzy czerwcowe dni we wszystkich 28 sklepach sieci - podała "Gazeta Wyborcza".

- Zwrot pieniędzy będzie można dostać zarówno za mały 14-calowy telewizor, jak i wielką 65-calową plazmę za 45 tys. zł - zaręcza "GW" Wioletta Batóg z Media Marktu.

Według Wojciecha Drozda z firmy Candi Consulting, która doradza sieciom handlowym, pomysł "telewizor za półfinał" marketingowo jest doskonały. - Ile Media Markt sprzeda telewizorów w promocji? - zastanawia się analityk. - 100? 200? A jeśli nawet przegra, czy można sobie wyobrazić lepszą reklamę dla firmy? - zachwyca się Drozd.

- Jeśli drużyna Janasa wejdzie do półfinału, zastanowimy się nad kolejną akcją na finał - zapowiada Batóg. I przekonuje, że prywatnie głęboko w to wierzy. Bardziej niż firma bukmacherska William Hill, która ocenia szanse Polski na półfinał jak 1 do 15.

info z forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26306-hdtv-w-tvn/#findComment-546704
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.