Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbierane zdjęcia naszych urządzeń

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej fotki mojej nagrywarki DVD DUAL.

Otwarłem ją, żeby wyczyścić wentylatorek.

W środku właściwie jest więcej z komputera niż ze zprzętu RTV. Napęd komputerowy, malutka płyta główna z pamięcią flash firmy INTEL, złącza napędu komputerowe, zasilacz też takowy przypomina.

Ale co ciekawe sprzęt jest nie do zdarcia. Zakupiłem ją parę lat temu, żeby zgrać materiałz kaset wideo na płyty DVD. Nagrywarka nagrywa z rewelacyjną jakością.

Teraz służy mi do nagrywania czegos z TV kiedy niema mnie w domu, a chcę obejrzeć oraz jako źródło do nagrywania płyt MD gdyż czyta płyty CD-RW, które nagrywam jako audio z plików flac.

I tu ciekawostka. Nagrywarka gra rewelacyjnie jeśli chodzi o audio. Doskonała góra, wyraźna a zarazem bez jazgotów powodujących krwawienie z uszu. Brzmieniem przypomina odtwarzacze SONY klasy QS. Mam takowy i dźwięk jest niemal bez różnicy. Z CD jest może minimalnie cieplejszy. Między utworami absolutna cisza, zero szumów i innych dźwiekow, które często pojawiają się podczas słuchania muzyki ze stacjonarnych odtwarzaczy DVD.

Czyżby nagrywarka bardziej nadawała się na źródło niż odtwarzacze DVD?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10561-100002291 1266106337_thumb.jpg

post-10561-100002292 1266106337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Philips AH 673 High Fidelity Laboratories (ten u gory)

Ukryta Zawartość

post-12549-100002217 1266171906_thumb.jpg

post-12549-100002218 1266171906_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Licytuj końcówkę do kompletu:

Ukryta Zawartość

:-)

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Rubicon RP16F-MKII. Ponoć to projekt angielskich inżynierów... Zwrotnica i głośnik niskotonowy. Tunel basrefleksu z kartonu. Zdjęć tunelu nie umieszczę bo aparat nie złapał ostrości

Ukryta Zawartość

post-19232-100002204 1266181133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy tym kolumnom coś pomoże wymiana elementów w zwrotnicy. Głośniki nie są chyba zbyt dobrej jakości i to będzie tu ograniczeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koszt wymiany nie duży będzie. Cewkę zostawił, i tego cementowego rezystora dał TY-ohm za 2,5zł nowego, a żółtego można SCR lub Czarnego, Niebieskiego jantzena dać.

Priorytetem był by ten elektrolit, tylko zależy jakiej on jest wartości bo jak bardzo dużej to bez sensu ewentualnie zmiana na nowy bo elektrolity schną po paru latach.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Można dać mniejszą pojemność w elektrolicie i równolegle suchego do odpowiedniej pojemności wypadkowej. Jakość nie jest tu sprawą krytyczną, bo na pewno to bocznik w filtrze niskich tonów.

Kondensator w filtrze wysokich też bym zostawił. Nie ma sensu go wymieniać, bo jego jakość jest wystarczająca. rezystor przydałoby się jednak wymienić na bezindukcyjny.

Wzmacniacz zintegrowany i końcówka mocy brytyjskiej firmy Magnum.

Wygląda trochę jak DIY :)

Mam pytanie: czy dało by się, odpiąć kabel od ostatniego RCA od lewej w integrze (tape monitor) i zdublować kabel który idzie z PRE do AMP i tam go podpiąć..? Myśle o Bi-ampingu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Dzięki za radę. Zastanawiam się czy takie wymiany mają w ogóle sens. Bo przecież to i tak chinska robota. Choć zdwiwił mnie fakt, że zwrotnice posiadają. Powiem szczerze, że zwrotnica w kolumnach tonsil (za 80 zł) była podobnej jakości. A za te Rubicony sprzedawcy życzyli sobie powyżej 1000 zł. Mówiąc szczerze wolałbym dołożyć 500 zł i kupić Tonsil Siesta. No ale Rubicony kupiłem za niewielkie pieniądze z drugiej ręki. Napędza je Pioneer A-777. Na brzmienie nie można narzekać. Z audiofilizmu się wyleczyłem bo najzwyczajniej w świecie mnie na niego nie stać. Często zapominamy o przyjemności słuchania muzyki, martwiąc się o te wszystkie niuanse techniczne. Cena audiofilskiego sprzętu często wynika nie z jego jakości a z ładnie wyglądającego projektu. No ale to dyskusja nie na temat wnętrzności naszych elektronicznych zabawek.

Nowa zabawka: MF Electra 100.

Ukryta Zawartość

post-11813-100001013 1267280032_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Bez przesady, o wiele lepiej zudowany niż E10, wiekszy toroid, ogólnie lepsze zsilanie. Jak na integrę z serii electra full wypas.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Powiem tak: ta zabaweczka w moim zestawie rozwalila sony ta-f707es i mojego poczciwego rotela ra-972 wiec jest calkiem niezle:) Fakt wyglada smiesznie przy 3x ciezszym sony ale gra lepiej:) I to sie liczy...

pozdr:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

stecko

Rozwalić sony ta-f707es wcale nie jest trudno:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Powiem Tobie ze dobrze o tym wiem:) Ale chodzilo mi tez o to ze ludzie patrza na wielkei kondy, trafa min 20KG itp a to wcale nie jest wyznacznikiem jakosci jak widac...

marosik, 28 Lut 2010, 17:49

>wyglada jak drakula na 1 rzut oka. 2 scalaki na wejsciu >?

półprzewodnikowe przełączniki źródła, to to raczej rozwiązanie dość kontrowersyjne :|

Marosik

Niestety wzmak jest totalnie zabudowany.Nie ma nawet najmniejszej kratki wentylacyjnej a nie chce mi sie odkrecac caly srodek:)

Witam ponownie tym rezem przyszedł czas na tda1541 S1 i CDM1-Mk2.Bo podobno tylko te mają serce:)zobaczymy .....

Ukryta Zawartość

post-18527-100000685 1267562135_thumb.jpg

post-18527-100000686 1267562135_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Następny będzie BB1798 :)Chociaż już przedsmak miałem w Creeku.Jak podłaczyłem DA-Capo na tda1547 to chłopak pierwsze o co zapytał to czy nie chce tego pudełka sprzedać:)-oczywiście właściciel Creeka:)

Stary nie jest łatwo z oryginalnymi częściami.Oryginała AD NK nie jest łatwo dostać robimy zbiorowe zamówienia -każda część z innego końca świata ale już końcówka jeszcze z 3 tygodnie.Sam wiesz ,że na ebayu można kupić 10 szt Elny za 2 euro czy 10 zł ale czy to Elna sam sobie odpowiedz na to pytanie:)

• 2 tygodnie później...

Teraz na stół poszedł Crystal :)

Ukryta Zawartość

post-18527-100009754 1268507946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.