Skocz do zawartości
IGNORED

Już w Polsce - Pioneer 50 Full HD

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dotarła do Polski - pierwsza plazma - Pioneer o rozdzielczości full hd.

To niwy model produkowany jest w Japonii . Posiada złącza BNC , 2 x HDMI , DVI D,s-video, DV , HD, 6x wejście audio i inne złacza. Brak - złącz innych analogowych .

Nie ma eurozłącza , nie ma również możliwości podłączenia zwykłej anteny.

TVP można podłączyć z tunera .

Jakość absolutnie rewelacyjna . Podłączenie sygnału HDTV najpierw z tunera qualitv , później z Xboxa , wreszcie z odtwarzcza WMVHD oraz z komputera. Jakość czytelności czcionki - rewelacyjna .

Jakość z HDTV - momentami efekty trójwymiarowe - widać jak oddycha pustynia , a zwierzęta nieomal wyskakują z ekranu.To wręcz niesamowite. Okazało się że niektóre do tej pory super obrazy - otrzymują zupełnie inny wymiar .

więcej szczegółów

oraz zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26992-ju%C5%BC-w-polsce-pioneer-50-full-hd/

>szkoda że jeszcze trochę będzie trzeba poczekać na zadomowienie się 1080p w domu przeciętnego kowalskiego, może na początku przyszłego roku......

moze z Blue Ray albo HD-DVD ale na pewno nie z HDTV

xajas

www.jaschiks.com

Taaaaaaa - cudo.

I żre prądu tyle co małe miasteczko. :)

A projektor byle jaki daje obraz wielokrotnie większy za śmieszny ułamek tej ceny.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

witam

osoby które miały i mają mozliwość sprawdzenia jakości tej plazmy Pioneera nie kryją zachwytów.

Każdy z odwiedzajacych podkreśla - czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

Jakość jest nieporównywalna z niczym co jest na rynku.

Gra dobrze w dzień i w nocy.

Podobne opinie i zachwyty zbiera również na innych kontynentach.

Zachęcam na prezentację przy okazji wakacyjnego pobytu na Warmii .

Prezentacja ze wszystkich dostepnych źródeł .

pozdrawiam

Problem tylko że przy projektorze, taki Pioneer to nie Bentley ani Rolls. To... MINI! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

il Dottore,

mysle ze porownywanie projektora z telewizorem to absolutne nieporozumienie. Nie moge sobie wyobrazic ogladania wiadomosci, publicystyki i kultury na projektorze. Ta upierdliwa procedura calkowitegoa zaciemniania, wlanczania wszystkich ustrojstw itd. nie nadaje sie do "codziennego" uzytku

BTW. sama wielkosc obrazu to jeszcze nie wszystko!!

xajas

www.jaschiks.com

Wróćmy na ziemię. Jaka jest szansa, by ktokolwiek z nas znalazł się w gronie posiadaczy tych 5000 plazm produkowanych rocznie? Ile audycji wymaga obecnie i w niedalekiej przyszłości „true HD”? Czy prawda że plazma 100 cali pokazuje obraz cudownie w każdych warunkach oświetleniowych? Co z „wypalaniem”?

Na zdrowy rozum, kogo stać, niech kupuje. W dającej się przewidzieć przyszłości będzie to raczej twór ekstremalny, coś jak ślimak Nautilus. Będzie pokazywał horyzont technologiczny, stanowił przedmiot westchnień i wizytówkę na wystawach. Natomiast materiałowo i energetycznie będzie tak absurdalny, że pogoń za coraz większym ekranem popędzi trochę innym torem. Stawiam raczej na jakąś dziś nieznaną technologię.

>Xajas

„>mysle ze porownywanie projektora z telewizorem to absolutne nieporozumienie. Nie moge sobie

>wyobrazic ogladania wiadomosci, publicystyki i kultury na projektorze. ”

Nie wyobrażaj sobie tylko zobacz. Będziesz mile zdziwiony. A mecze to poprostu jazda... Poza tym na projektorze 100" - be a na plazmie 100" - cacy?

„Ta upierdliwa procedura

>calkowitega zaciemniania, wlanczania wszystkich ustrojstw itd. nie nadaje sie do "codziennego"

>uzytku”

A kto Ci każe to robić? Mam TW600 i makro na pilocie:) Jedyne starania to spuszczenie ekranu który stanowi roletę i ekranu projekcyjnego oraz wybranie przyciskiem funkcji oglądania TV. Jak to dla ciebie za dużo, możesz zrezygnować ze zwijania ekranu projekcyjnego. Poza tym, jakoś znane mi plazmy a nawet CRT, wymagały zaciemnienia dla uzyskania satysfakcjonującego efektu (zwłaszcza gdy słońce wali prosto w okna).

Jest jeszcze alternatywa: kupujesz np. plazmę 42 cale do codziennego użytku a projektor traktujesz jako urządzenie do zadań specjalnych. Przecież informacje ani teleturnieje nie wymagają aż takiej wielkości ani rozdzielczości. Wszystko co jej wymaga pojawia się na tyle rzadko, że chyba zasługuje na odrobinę namaszczenia? Koszt i tak nie przekroczy 25% ceny tego behemota. No i na rachunkach zaoszczędzisz. No i jest jeszcze jeden aspekt „tej upierdliwej procedury”. Może perspektywa tych paru ruchów spowoduje, że rzadziej program TV będzie jeszcze jednym domownikiem, z korzyścią dla szarych komórek i niewymagających zasilania książek?

>Nie wyobrażaj sobie tylko zobacz. Będziesz mile zdziwiony

>Jedyne starania to spuszczenie ekranu który stanowi roletę i ekranu projekcyjnego

Woodolec,

moj projektor wisi od dobrych kilku lat w moim dedykowanym KD, moj ekran (stacjonarny / ramowy) nie wymaga zwijania a wszystkie ustrojstwa sa sterowane jednym programowanym pilotem Pronto wiec wiem o czym pisze. Mimo to, a moze raczej wlasnie dzieki temu doswiadczeniu, nie jestem na tyle zaslepiony by wszystkim wmawiac wyzszosc projektora nad telewizorem. Kazde z tych ustrojstw ma swoje zalety, przeznaczenie i przytaczanie takich argumentow jak zuzycie pradu, wypalanie tudziez zalety wielkiego obrazu jest malo trafne/sensowne

xajas

www.jaschiks.com

Plazmy to porazka. Nie od dzisiaj to wiadomo.

To była tzw. "łata" na problem głębokich TV , kiedy technika DLP, LCD czy OLED nie były jeszcze powszechnie dostępnie. Kupowanie najnowszej plazmy dzisiaj, to kupowanie technologii sprzed 10-15 lat.

Obecnie ci producenci którzy jeszcze produkują ekrany plazmowe, robią to tylko dlatego żeby zamortyzować pieniądze w ciężko zainwestowane linie produkcyjne. Nawet na większości lotnisk gdzie plazmy zainstalowano wcześniej niż 5 lat temu, obecnie wiszą już tylko LCD-ki. Wad tej technologi nie da się wyeliminować.

A Pioneer jest "przywiązany" do plazm, bo a pocz. lat 90-tych zainwestował olbrzymią kasę w adaptację tej technologii na potrzeby produkcji odbiorników. I jak widać jeszcze mu sporo kapitału do "zwrotu" pozostało.

pozdr

witam

ciekawe opowieści- rozumiem ,ze widziałeś jak działa.

Chociaż nie wydaje mi się. Bo jedyna plazma w kraju jest w naszym posiadaniu.

a to porównanie znakomitych lcD i "starych technologi z przed 15 lat" :

teraz ten sam kabel raz Plazma Pioneera - raz LCD Sony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe że ja widzę - co innego. Dane techniczne również.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż, nie uważam, że rozdzielczość 1080p zagości tylko na wystawach. Będzie to docelowa polityka wszystkich liczących się producentów. Ile to potrwa nie wiem, u nas pewnie dłużej. I moim zdaniem nie wynika to tylko z wyższości 1080p lecz z marketingu. Bądźmy szczerzy aby zauważyć wszystkie szczegóły które oferuje 1080p powinniśmy siedzieć naprawdę blisko naprawdę dużego ekranu. NIe wiem czy są chętni na oglądanie 50 cali z 1,5 metra.

Koledzy, siedząc w usa musze powiedzieć po nie tak dawnym debiucie Blue Ray na rynku amerykanskim i dostępych już w sklepach prawie 90 tytułach filmów na krążkach BD przyszłość 1080p wydaje sie (przynajmniej) bardziej realna niż to było jeszcze 3 miesiące temu.

Skończyły się przy tym "kosmiczne" ceny na telewizorki z pełnym progresywnym HD (1080p). Dla przykładu podam że w czesie ostatnich mistrzostw świata miałem okazję przez przypadek obejrzeć mecz USA-Ghana na dopiero co wstawionym do sklepu (Circuit-City) Samsungu:

Ukryta Zawartość

który jak pozostale z tej linii TV, ma z definicji 1080p - m.in. po to żeby w pełni wykorzystać mozliwości też premierowego odtwarzacza tej samej firmy BD-P1000 (nie mylić z pierwszym modelem tej firmy)

Ukryta Zawartość

I tak 56" telewizorek (DLP) z najnowszym "Dark-Chipem" Texas'a kosztuje niecałe $2580. To naprawdę niedużo, w porównaniu z cenami ekranów Mistubishi które straszyły jescze przez 2 miesiacami ceną powyżej $3900. Ze wspomnianym odtwarzaczem jest na razie nieco gorzej, bo cena jest naprawde zaporowa $999, ale jest wielu klientów którzy już teraz chcą obejrzeć swoje ulubione filmy w jakości HD i to na Blue Ray'u.

Co do wspomnianego "telewizorka", jakością obrazu po prostu wymiótł stojącej obok w sklepie wszystkie pozostałe wynalazki, typu plazma, LCD, łącznie z wynalazkiem Sony SXRD, na marginesie do zakupu którego się przymierzałem. I to było widać nawet na średniej jakości obrazie z transmisji meczu nadawanego w HD z tutejszej "DirecTV".

Ale prawdziwe "czary" zaczęły się kiedy po meczu miałem okazję wrzucić do wspomnianego odtwarzacza (dzięki uprzejmości pana z Samsunga) kilka filmów na dyskach BD. Porównanie z Sony SXRD także wpadło na korzyść DLP Samsunga i to tak mocno, że jestem gotów wydać dodatkowe pieniądze jak mi sie lampa spali.

Owszem, nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy pomiędzy obrazem wyświetlanym w 1080i i 1080p ale sam fakt mozliwości odtwarzacza oraz spadające na leb na szyję ceny elektroniki do tych cacek (mówię o chipach) z pewnością zaowocuje marketingową burzą pod hasłem 1080p. Oby jak najszybciej w Polsce. Tylko filmy bedziecie musieli znowu kupować w Amazonie ;-)))

Nie poruszam tutaj faktu możliwości wykorzystania 1080p przez amatorów gier komputerowych (do których się nie zaliczam), wiem że ci ostatni z pewnością docenią możliwości taniejącego formatu 1080p.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

---> eskwadrat

Niestety sytuacja z telewizorami DLP wygląda u nas nieco inaczej. Na Samsunga o którym piszesz natknąlem się jakiś czas temu ( wirtualnie oczywiście ) , wpadł mi w oko no i postanowiłem zorientować się nieco w sytuacji. Po wielu mailach i telefonach otrzymałem wreszie informację z Samsung Polska, iż firma nie przewiduje w najbliższym czasie wprowadzenia na rynek europejski telewizorów RP pracujących w rozdzielczości 1080p.

Wszystko wskazuje na to, że pierwszymi telewizoramu tylnoprojekcyjnymi 1080p, dostępnymi na rynku europejskim bedą produkty Sony ( linia KDS, oraz SXRD ). Cena najmniejszego Soniacza (50") wynosi około 2999$ (co jest dość atrakcyjne, biorąc pod uwagę relacje cena/możliwości) pozostaje tylko pytanie jaki przelicznik Sony zastosuje wprowadzając te tv na nasz rynek.

Może pojawienie się produktów Sony skłoni Samsunga do zmiany podejści do naszego rynku i jednak ich 1080p również się pojawi ?

> vader44,

myślę że telewizorki z 1080p pojawią się w EU w momencie wprowadzenia na rynek odtwaraczy Blue Ray. A to oczywiście zdeterminowane jest tym czy i kiedy zaczną tłoczyć filmy na DB na rynek europejski w tym polski.

A Sony SXRD to naprawdę świetny w przypadku tv projekcyjnych. Przy braku wspomnianej linii DLP Samsunga na rynku polskim, szczerze polecam rozwiązanie Sony. Zresztą... można pójść do sklepu i samemu porównać. Pozdr

Wiarygodny test Fujitsiaka z AVMII z CNet:

Ukryta Zawartość

Ciekawe że tak źle wypada ocena "kolorów".

Natomiast ogólne porównanie z konkurentami:

Ukryta Zawartość

też nie "zwala z nóg". Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

nie widziałem Fujitsu.

Z danych w internecie - osób którzy testowali różne modele - moge stwierdzić ,że z tego co wyczytałem nowym królem na świecie -ogłoszony został Pioneer pdp 5000.

Nie ma osoby której by ten model nie zachwycił .

Nie znam również DLP Samsunga - u nas niedostepny / mam nadzieję że będzie na IFA/.

LCD Sharpa ma w serii 45 GD 1 i 65 GD1 - mozliwość odbioru 1080p. I zgadzam sie ,że niuanse widać im blizej tym lepiej. Najlepszą formą tej zasady jest marketing.

Sprawdź w USA HD Ila JVC full hd - bo poprzedni model w swojej klasie był oceniany najwyżej.

To telewizory bez struktury pixela .

Jesli cena Pioneera zejdzie do ceny 20.000 - bedzie to w Europie na dziś bezkonkurencyjna jakość.

Sony w testach dostał znacznie niższa notowania szczególnie za brak czerni.

pozdrawiam

Samsung rozpocznie we wrześniu sprzedaż w Polsce modelu HL-S5679W DLP + LED RGB dużej mocy, to najbardziej zaawansowany TV projekcyjny wykorzystujący technologię wobulacji w połączeniu z technologią DLP firmy Texas Instruments - daje to oszczędną metodę zwiększania rozdzielczości ekranów bez zwiększania liczby mikro luster.

Technologię Texasa (Smooth Picture) oprócz Samsunga stosują również Toshiba, Mitsubishi, HP i Akai, technlogia ta gwarantuje również przyjęcie sygnału 1080p. (np Sony pomimo posiadania TV z 1080p o dziwo nie przyjmuje takiego sygnału).

Ceny TV DLP spadają szybciej niż TV LCD, chyba ze względu na wyskoką sprzedaż w USA ponad 68% użytkowników kupuje tam TV projekcyjne reszta LCD i Plazmy.

przykładowe ceny zaczynają się poniżej 3000$

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

guzia a można wiedzieć skąd info, iż we wrześniu ten Samsung trafi do Polski ?

Jestem zaskoczony ( in plus oczywiście ) tą informacją, ponieważ kontaktując się z Samsung Polska odnośnie sprzedaży telewizorów z rozdzielczością 1080p na naszym rynku, otrzymałem odpowiedź, iż wprowadzenie takowych na nasz rynek nie jest w najbliższym czasie przewidziana.

A i jeszcze jadna sprawa. Rzeczywiście telewizory Sony mimo iż wyświetlały 1080p nie potrafiły tego sygnału przyjąć na żadnym złączu, przynajmniej do teraz, albowiem na rynek trafiaja nowe tv Sony ( linia KDS-xxxA2000 ) zdolne przyjąć taki sygnał. No i z tego co dowiedziałem się w Sony Polska, to telewizory te na jesień trafią na nasz rynek.

( Może właśnie to spowodowało, iż Samsung zdecydował się jednak na wprowadzenie swych tv 1080p do Europy )

Vader

Nie przejmowałbym się tym co usłyszałeś dzwoniąc do nich. PO prostu oni takie rzeczy olewają. Dziś powie Ci że nie przewidują a jutro okaże się , że właśnie jest w magazynie. Totalny brak profesjonalizmu, ot co.

Sorki, biegałem po polskich stronach Samsunga i przeniosło mnie na strony korporacji tam jest info o wrześniowej dostępności HL-S5679W

Ukryta Zawartość

A tu internetowy autoryzowany dealer Samsunga jest juz cena

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że i u nas obudzi się moda na telewizory projekcyjne. Nie tak dawno u naszych zachodnich sąsiadów widziałem jakiegoś Samsunga. Bezpośrednio obok plazm i LCD. Obraz był nie tylko niewiele gorszy, ale lepszy niż w pozostałych! A do tego większa przekątna i niższa cena. Efekt zmiany obrazu w zależności od kąta mniej dotkliwy niż w LCD. Szczęka mi opadła, o mało nie kupiłem :) Jednak wtedy jeszcze Moja Żona postawiła veto: nie jest płaski! I tu może być pies pogrzebany :)

Zastanawiam się. Czemu rear może mieć full HD za niecałe 4000 $ a projektory kosztują od 8000 $ wzwyż? I jest ich przy tuym tak mało. Czyli to nie problem wyprodukowania matrycy. Więc co? Mocniejsza lampa? Nie sądzę, aby ustrojstwa w projektorze były droższe niż w telewizorze projekcyjnym.

Cenę kształtuje rynek, często jest tak, że ceny na technologie ustalane są na czuja ostatnio czytałem, że przedstawiciel jednej z firm nowych technologii zapytał się wprost na targach jaką cenę może krzyknąć za konkretny produkt, więc nie liczy się tu koszt produkcji i marża ...

IMHO cena reara jest niższa, bo właśnie monitor nie jest trendy tzn płaski, żony są przeciwne :), nie możesz zmienić wielkości wyświetanego obrazu jak w projektorze, można by jeszcze troche wymieniac ...

reary są ogólnie starą technologią więc cena wyjściowa też jest na innym pułapie

ja się skusze na takiego reara z dopalaczem LEDowym

Może. Ale np. w NRD i Stanach reary święcą tryumfy. Myślisz, że nie byłoby Klientów na projektory full HD? Słyszałem, że ten rynek też ma się coraz lepiej. Powiem szczerze, że gdyby w czasie gdy kupowałem Epsona można było jego brata full Hd kupić za powiedzmy 10000 zł to pewnie bym się skusił. Najtańszy wtedy Soniak kosztował ponad 30000 zł! Myślę, że wytwórcy zdają sobie z tego sprawę. Stąd tyle modeli 720p. Pytanie, kto wypuści pierwszy projektro full?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.