Skocz do zawartości
IGNORED

Elektronika do Radmor LS30?

enzo

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, były popularne i to bardzo , tylko w tamtych czasach nie były tanie, choć były tańsze i lepsze od wielu droższych zachodnich kolumn. Trzeba uważać na elektronikę - nie za jasną. Kolumny sa dosyc szybkie, analityczne i trochę (moim zdaniem) suche. Warto je dociażyć i postawic na cokołach i niezapomnieć o kolcach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Elektronika - możę coś ze wzm. Musical Fidelity (raczej starszych A3 lub lepiej A300 lub końcówka mocy).

Może mocną lampę np. Delta Studio.

Spokojnie, PS-ow sie nie pozbylem i nie zamierzam ;-)

Jakos mam wrazenie, ze LS30 byly troche na marginesie sprzedazy - niewiele sklepow podejmowalo sie ich dystrybucji a i "magia gazetowych marek" jakos skutecznie zniechecala do zakupu polskiego produktu. Fakt, ze nie byly zbyt tanie (dodatkowo jak na polski produkt) chociaz sa bardzo dobre a bas maja wprost fantastyczny!

Cokolow jeszcze nie probowalem, kolumny stoja za to na kolcach Ixosa. Chwilowo napedzam je Pass Aleph 3 poprzez pasywke, ale wzmak nie moj, dlatego szukam czegos w zamian.

pzdr.

Wiem także, że po latach troche ludzi modyfikowało LS 30, - kable wewnątrz, coś przy zwrotnicy, a widziałem też z wymienioną wysokotonówka z Seasa na Vifę pierscieniową.

Ja o nich kiedyś marzyłem, ale nie było mnie na nie stać, a kiedy było to już nie można było ich kupić. Więc przez jakiś czas miałem Trilogy Prince (były dobre ale tylko jako namiastka LS 30).

podlaczalem do LS30 kilka roznych sprzetow od AT9100 poczynajac :-). Moje doswiadczenia sa takie ze to wybredne pudla, z malo czym chca grac. Wzmak do LSow musi grac spokojnie, z klasa, i dawac duza ilosc pradu. Obecnie mam podlaczone je pod Acoustic Research A-05 i jest jakotako (tzn. lepiej niz z np. Rotelem RA-840BX3). Ale jestem przekonany ze potrafia zagrac jeszcze sporo lepiej (ale nie wiem z czym a na eksperymenty brak checi a przede wszystkim $$$).

Pamietam jak dawno dawno temu sluchalem z zestawem MF E60 + E10 i dzwiek mi sie podobal (tylko czy dzis bym tez tako go okreslil???!!!). Za to podlaczenie 30ek do Marantza CD63SE + Pioneer A400X albo nie X (w kazdym razie ten bez regulacji barwy) bylo beznadziejne.

Z tymi kolumnami w wersji niemodyfkowanej dobrze gra amplituner Grundiga R-7150 na pojedynczych kabelkach skrętka dość prostych i tanich . Cd nie może byc zbyd ciepły dobrze sprawował na philips cd 202 lub cd931 ale to jest do dobrania . Kolumnon proponuje zaokraglić frontowe kanty poprawia się przeztrzenność . Akustyka i ustawienie dość wymagajace trzeba nad tym popracować . To najtansza alternatywa dla tych kolumn tak zwana minimum wydatku przy miłym dzwieku . ustawienie kolumn tylko na szerokość pokoju nigdy na długość nie lubią scian na bokach zbyt blizko . Lubią dobrze wytłumione pokoje dywan obowiązkowy . Skręcenie minimalne lub zerowe . Pionner 400x koszmar i podobne temu wzmacniaczawi w tej szkole dzwięku . Plinus 9100 grał dobrze , Nad z wyższej pólki szarej zawęża scene ale barwa miła dla ucha . Roksan tez wmiare nieźle ale bez rewelacji . Arcam wzmaki odpadaja wkrada się coś na wysokich . Tanie NAD zbyt dosłowne mało subtelne . Japonszczyzna tania zapomniec uszy bolą .moze oprócz paru modeli . moze jakis lampiak ale trzeba przerzucic ich troche . lepiej ze starej szkoły dzwieku wybierać . Oczywiscie mówie tu o wersjach fabrycznych . Jak ktos sobie pogzrebie to moze uzyskac jakies efekty z innej elktroniki ale to zalezy od talentu grzebiącego . kolumny sa na tyle dobre ze ktos nawet przerabiał sobie ls 40 na ls 30 i jest zadowolony z tej zmiany . Kolumny sa trudne ale jak je się opanuje to ciężko je czymś zastapić .

>Greg

A o starym, poczciwym V7000 nie wspomnisz? ;))) Chociaż R 7150 też super z Radmorkami pogrywa, co nie każdemu wzmacniaczowi lekko przychodzi.

Przy okazji przypomnę się z przejściówkami do R 7150.

Pozdro!

witaj stryjek

Napisałem o najtanszej opcji podstawowej dającej satysfakcje słuchania Inne propozycje są lepsze ale juz nie takie tanie . Zreszta masz ls30 i system pod nie zbudowany . Słuchałes sporo z moich rekomendacji , włącznie z Grundigiem cd9009 i innymi modelami krazącymi po tym rejonie . Wiesz jak to jest z dopasowaniem i masz juz wyrobione jakies zdanie jaki poziom mozna wydobyc z niepozornych urzadzeń . Tutaj propozycja eksperymentu dla kogos kto szuka czekos co by zagrało i było niedrogie Moze chciałby spróbowac na początek ja tylko luzno rzuciłem model . Czy ktos skorzysta z forum ? Nie wiem . Czy mu się spodoba ? Nie wiem C.. 4330 nie jest taki zły ale masz go jeszcze ? Przypominaj mi o przejsciówkach ;) !!

Jak wspomnialem wczesniej aktualnie napedzam Radmory Alephem 3. Gra to calkiem fajnie, jest mocny, ale bardzo dobrze kontrolowany bas, gladka srednica oraz gora. Dzwiek jest naprawde niezly :-) Jednakze wzmak nie jest moj a i sam raczej nie zdecydowalbym sie na az tak "powazny" piec. Radmory beda czescia drugiego zestawu, tzw. "salonowego" wiec nie zamierzam wydawac na elektronike do ich napedzenia zbyt duzej kwoty. Dodatkowo przy poszukiwaniu odpowiedniej konfiguracji musze brac poprawke na warunki akustyczne pomieszczenia, bo np. cedek Sony, ktory prezentuje brzmienie suche, szkliste i majace problemy z plynnoscia gra w tym systemie bardzo lagodnie.

pzdr.

Te głosniki miały żle opracowana zwrotnice ale W.Albecki znalazł na to metode - niestety trzeba mu dac zarobić .

Polecam strone z załącznika , są tam pomiary i wyraźnie widac jaki jest ładny dołek na cz. podziału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

>enzo,

Posłuchaj Grega, on słuchał na tych kolumnach chyba wszystkiego co możliwe i zna je na wylot :-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

enzo

Aleph jest ciepły tak jak R7150 jezeli ktos chce jeszce cieplej wtedy v7150 daje wiecej ciepła , ale moim zdaniem znika ta iskra i pewien klimat wybrzmiewania instrumentów ale znam kogos komu v7150 podoba sie wtym układzie . Kablami nie nalezy szalec jak pisałem z tanich mozna dobrać . Pisałem również ze cd nie moze byc ciepły a raczej lekko zadziorny . Oczywiście jezeli liczysz na idealną poradę tak żeby Twój cd i te kolumny stanowiły idealny system to razcej nie uzyskasz od nikogo takiej informacji. To niemozliwe wszystko trzeba dobierac inwidualnie mając przy tym sporo wiedzy . Mam te kolumny od poczatku produkcji i musiałem do nich zrobic specjalnie zmodyfikowany wzmacniacz który przy okazji okazał sie dobry na innych zestawach . Te propozycje grundiga i sanyo wzmacniaczy i kolumn wzieły sie z tego ze to najblizej brzmiace urzadzenia tego co zrobiłem wczesniej i najblizej wzorca projektowego i dzwiekowego jaki miałem ustalony . Maja pewną wadę ale ich konstruktor osobiscie podsunoł mi pewne zmiany które powinny zlikwidowac te cechę . A poniewaz zmiany są nieodwracalne musza nabyc głosniki wrazie porażki lub nieprzewidzianej zmiany na gorsze . Ryzyko zawsze jest i nieraz trzeba poświecić pare złotych. Dobranie wzmacniazca do nich nie jest proste wspominany przez stryjka v7000 który na radmorach jest zbyt suchy i zamało barwny robiłem ponad 3 miesiace . jego system gra muzykalnie i bardzo ładną barwą moze sam cos napisze ma 7150 i v7000GAT pod radmory . Ale odrazu trzeba zaznaczyc ze zródło czyli cd to bardzo duzy procent dopasowania systemu . Słaby cd zawsze pokaże jaki jest słaby na tych radmorach bezlitosnie pokaze piasek czy inne niedociagniecia otwarzacza .

Nie wiem, czy w R 7150 coś modyfikowałeś, ale w zestawieniu z Radmorami gra rewelacjnie i potrafi wydobyć z nich to co najlepsze. Zresztą z innymi kolumnami też świetnie sobie daje radę bijąc na głowę większość budżetowych, współczesnych wzamacniaczy. Przełożenie jakości do ceny jest tu niesamowite. :))) Wiadomo - Grundig V 7000, czy Sanyo JA 220, to trochę większy wydatek i trochę więcej zachodu, ale wart każdej złotówki. Relacja ceny do jakości też będzie świetna. To właśnie dlatego wyzbyłem się Creeka i stałem się posiadaczem Grundigów :)))

Potwierdzam też to co pisali przedmówcy. Jeśli chodzi o dobór elektroniki do Radmorów, to chyba lepiej zdać się na opinie osób obeznanych z tymi kolumnami, bo podłączając sprzet na chybił trafił możnaby się do nich zniechęcić. Tak jak wielokrotnie podkreślał Greg, ze źle dobraną elektroniką jest to tragedia, aż uszy bolą.

Czy miał ktoś okazję słyszeć Radmory po modyfikacji wg. Akkusa?

Czy ktoś z was pomyślał że te kolumienki mogą rewelacyjnie grać z Radmorem A5510 albo A5512 ?? Słyszałem takie zestawianie i powiem że miło grało, sprawdzałem też na swoim Akai AM57 i głośniki zaczeły grać ostrzej , niż na radmorze , akai z natury ma ostre , wyraziste brzmienie , no i mocą 2x180W przy 4ohm normalnie powala :D taki zapas odpowiadał LS30.

Pozdrawiam, dbaj o te radmorki , to rarytas, mieszkam w koło fabryki radmora i nawet byłem w zeszłym roku praktykantem , wiem że to solidna firma :)

A co sie teraz dzieje w Radmorze?

Myslałem ,że ta firma juz nie istnieje bo amplifikatora przejął ktoś inny do produkcji a głosników nie widac na rynku . Wiesz coś na ten temat ?

...there is no spoon...

Panowie, dziekuje za typy. Jak narazie, pokombinowalem troche z odlegloscia od scian, pokoj jest troche trudny do naglosnienia, po pierwsze z powodu sporego metrazu (60m2), po drugie nie jest (i nie bedzie) adaptowany akustycznie. W kazdym razie w aktualnym ustawienu jest w porzadku - zmniejszyla sie nieco ilosc basu, ale przestal on juz wchodzi na srednice, brzmienie sie nieco otworzylo i nie czuje juz az tak duzego, jak wczesniej dyskomfortu po PS 5.1.

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.