Skocz do zawartości
IGNORED

logo stacji na plaźmie

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

zrobilem sobie prezent z okazji Mundialu i zafundowalem plazme - Pioneera 436 FDE. obraz fantastyczny, kolory, czernie, ostrosc, slowem cudo.

teraz Mundial minal a logo Polsatu Sport Extra pozostalo :-( jest ledwo, ledwo widoczne i to tylko na jasnym tle, ale juz wiem, ze tam jest.

czy to juz wypalony luminofor i tak zostanie, czy to sie moze jakos cofnac/wyrownac?

troche bym sie wkurzyl, jesli po miesiacu uzytkowania mialbym wypalony luminofor. mimo promocji tania ta plazma nie byla :-(

https://www.audiostereo.pl/topic/27109-logo-stacji-na-pla%C5%BAmie/

witam

wyłącz antenę z tyłu - niech bedzie śnieg na ekranie.

Kilka godzin i pomoze. Jesli nie -powtórz czynność po kilka godzin.

Wszystkim pomogło.

Ważne jest dotrzeć plazme przed czasem.

pozdrawiam

dzieki, sprobuje.

a z tym docieraniem to na serio? nigdzie w zadnej instrukcji ani na forum nie spotkalem sie z koniecznoscia docierania plazmy. czy to znaczy, ze jak od pierwszego dnia ogladalem ten nieszczesny Polsat Sport to zaszkodzilo to bardziej, niz gdyby plazma byla starsza i "dotarta"?

witam

Każdą plazmę trzeba dotrzeć - przez pierwsze 330 godzin. Konsultacje przpowadzilismy z fabryką Pioneera.

Ci którzy dokonali tych czynnosci nie maja już takich problemów.

Dotrzec - czyli - zmniejszyć w tym okresie do połowy , kontrast , jasność , ostrość. I nie korzystać po kilka godzin z programów gdzie stałe logo wystepuje w tym samym miejscu.

Mozna przyspieszyć docieranie przez korzystanie z dvd.

pozdrawiam

o wspomnianej przez locoloco metodzie docierania " niech bedzie śnieg na ekranie. Kilka godzin i pomoze. Jesli nie -powtórz czynność po kilka godzin." czytalem juz wielokrotnie w roznych pismach Video. Cos w tym musi byc...

xajas

www.jaschiks.com

Qrcze. Też nie zdawałem sobie sprawy, że to następuje tak szybko. Ale 330 godzin docierania! Dotąd moje sympatie były po stronie plazmy ale zaczynają się chylić ku LCD. Nawet jak pomoże docieranie to i tak jest ryzyko, że za jakiś czas to się odnowi. To wyraźnie słaby punkt. Czy niewidoczne przesuwanie obrazu w plazmach LG pomaga?

> Ważne jest dotrzeć plazme przed czasem.

Tiaaa... to tak samo jak kiedyś autka z PRL'u. Tylko w km. przejechanych się to mierzyło a nie w godzinach :-)))

> Każdą plazmę trzeba dotrzeć - przez pierwsze 330 godzin.

Przepraszam, ale jaja sobie robisz z tym docieraniem ? Czy to może Pioneer jaja sobie robi ?

Te 330 godzin to tylko dla plazm "Pioneera" ? A ile godzina dla innych plazm ? Ile dla sony, ile dla LG a ile dla Samdunga ? :-P

> Konsultacje przepowadzilismy z fabryką Pioneera.

Tzn. kto przeprowadził i z kim konkretnie rozmawiałeś ?

Prowadzisz "doradztwo" w jakiejś organizacji , sklepie , czy traktujesz takie porady jak "wolny zawód" ?

>bez obrazy, ale to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że głupi lud kupi wszystko.

Oj kupi, kupi.

witam

nie załapałem - możesz jaśniej ?

To źle ,że sposób działa i pomaga ludziom kupującym plazmy wszystkich producentów ?

Z kim konsultowaliśmy i ile razy- zadzwon do DSV - to się dowiesz.

Traktujemy wszystkich ludzi z należytym szacunkiem i myslę że inni również. Polacy są dobrze przygotowani są

dzięki temu forum również - do właściwego wyboru zakupów. Nie idą w ciemno.

pozdrawiam

a ja to uwierzę na słowo...a dlaczego...???

a dlatego że kiedyś nie miałem pojęcia o docieraniu(wygrzewaniu) kolumn, wzmaka... więc czemu nie miałoby to miec miejsca w przypadku plazm skoro to własciwie podobnny problem...;)

@mrbudziol - jednak te przypadki nie są równoznaczne (bez wygrzewania kolumn nie zepsujesz sprzetu....). ;)

(stracisz ewentualnie na jakości, jak usłyszysz.... - oczywiście skrajności odrzucam).

...a że sezon wakacyjny......, to:

Siegając praktyki, co opisane wyzej (....i pogranicza Sci-Fi) - moze dojśc do takiego absurdu, że :

1. - wpadam do domu obejrzeć kolejny, ulubiony odcinek "Mody na Sukces"... a plazma mi odpowiada, ze ogladanie będzie mozliwe za ok 6h (a ze droga była - dla tego serialu warto - ma w niej HDD).

Jednak początku i tak nie zobaczę , bo też wygrzewa sie w nim HDD (przez 3 min).

2. - przewidziałem to i jednak zaprogramowalem plazmę tydzień wcześniej.... wiec siadam i oglądam

Jednak po 30min ogladania (oczywiście "Moda na Sukces" - bo do czego bym plazmę kupował...), plazma informuję mnie, że w zwiazku z logo TVP1 teraz nastapi ok 30min przełaczenie na obrady sejmu ( i nie mam na to wpływu)

..... na cóż, ale nie ma sytuacji bez wyjścia....uaktywaniam "zoom" i ogladam ulubiony odcinek razem z posłami (przecież musza coś ogladać.....)

Sci-Fi?

Tak - tak samo jak wygrzewanie TV przez klienta (NIECH PRODUCENT WYGRZEJE PRZED SPRZEDAŻĄ - JAK TO TAKIE PROSTE).!!!!!

Ps - nie gniewać sie za te bzdury Sci-Fi , ale to absurd z pozycji klienta (taki sprzet powinien zniknąć z półek...) ;))))

Panowie jak myślicie.

Skoro dopuszcza się sprzedaż bubli ( martwe piksele) to czemu by użytkownik miał nie docierać plazmy na swój koszt.

Niestety prawa rynku, koszty koszty koszty, z drugiej strony mamy tańszy sprzęt.

Tak na marginesie. Proszę nie obrażać aut PRL bo w tym czasie docieranie dotyczyło wszystkich pojazdów.

Oleje były po prostu gęstsze i robiło się luźniejsze pasowania.

Teraz wystarczy godzina na hamowni i silnik jest WSTĘPNIE DOTARTY. Potem 1000 kilometrów i gotowe

Locoloco, nie neguje twojej wiedzy, to dobrze że są na forum ludzie którzy potrafią coś doradzić.

Bardziej chodziło mi o podkreślenie faktu, że doradzanie zakupu i chwalenie plazm w chwili obecnej nie jest w porządku, bo jak to mi wyjął z ust mój przedmówca

SzymonHK:

> Plazma to badziew z zasady działania,

> a teraz okazuje się że 330 godzin trzeba docierać,

> żeby po 3000 godzin wyrzucić, rewelacja

Plazmy to po prostu schodzące produkty które okazały sie technologiczną pomyłką. Owsze, dla ludzi których stać na wymianę telewizorka za 5-10 średnich polsich pensji raz na 2-3 lata, taka plazma jest warta zachodu. Ale ta obecnie panująca moda - a dla mnie po prostu handlowa "paranoja" - na kupowanie plazm to po prostu robienie zwykłego Kowalskiego na szaro. Życzę żeby wszyscy obecnie nabywający plazmy mieli z czego odłozyć na nową zabawkę tyle żeby się nie wkurzyć kiedy za 5 lat zdziwią się że ich plazmotron ma nie tylko logo stacji ale i kontrast i jasność 20-letniego Rubina. Tym większy problem że w tym ostatnim można było wymienić kinol a plazmę można jedynie zastapić czymś innym. Pozdr

Dobra.

Kto wie czego chce ten kupi to co dokładnie potrzebuje. Ma oczy, głowę i portfel.

Plazma czemu nie. Jak klienta stać na plazmę to i cyfrę też ma. Kiedy HDTV wejdzie, szybko.

Organizazcje antypirackie pieją zachwytu, a to potężna siła.

HDTV został zdefiniowany ponad 14 lat temu, sytuacja jest taka sama jak DVD.

Wszystko ma swoje wady i zalety, pytanie tylko czy godzisz się na dane wady.

No dobrze. Zejdźmy może z dociekania, czy plazma jest be, czy też nie. Wiele z tych opinii jest tak subiektywna i emocjonalna, że nie warto nad tym głębiej się zastanawiać. Jak dla mnie, technologia LCD nie wykazuje jeszcze istotnej przewagi, przede wszystkim z powodu podświetlenia matrycy.

Mam jednak prośbę. Czy ktoś mógłby napisać, jak przeprowadzać to "docieranie". Czy musi to być cykl heavy-duty, czyli włączamy TV i wyłączamy go po tych 330 godzinach, czy też wystarczy oglądać na nim filmy DVD w normalnym cyklu użytkowania i na telewizję przejść po sumarycznych 330 godzinach "docierania"?

ArtS

hi,

z tego co pamietam (z przczytanego artykulu) istotne bylo by sygnal byl stosunkowo jasny - typu wyciagnieta antena / snieg na ekranie. Czy to koniecznie330 godz. w to akurat nie wierze...

xajas

www.jaschiks.com

Nie znam zawiłości tej technologii.

Plazma to stan w który przechodzi gaz po potraktowaniu go wyskoim napięciem.

Miałęm doczynienia z aparatami plazmowymi do cięcia i tam nie było żadengo wygrzewania.

Wydaje mi się, że chodzi o wygrzanie elektrod jeśli tak je można nazwać. Mają stosunkowo dużą powierchnię , bądź co bądź średnica jednego piksela to 1mm.

Przecież to zwykła lampa wyładowcza. A przecież lampowe ukłądy wygrzewało się. POdanie sekwencji napięć do sprawdzenia układu , potem załączenie i grzanie.

Tak więc nic nowego. Co do godzin. Jeśli producent podaje taką liczbę to przyjmuję to za pewnik i kropka.

Co do trwałości, MTFB 100 000 godzina daje nam 11 lat średnie go używania. Nie wiem ile mają obecne plazmy.

Jedno jest pewne. Era "wiecznych " urządzeń odeszła.

Uważam ,że najlepiej wygrzewać plazmę kolorem białym, czarny jest tworzony wtedy gdy nic nie świeci,

a konkertnie, wygrzewanie to użytkowanie z ograniczeniami,. bez przesady, po za tym, wg zapotrzebowań rynku plazmy są przeznaczone do kina domowego a nie oglądania telewizji ze stacji naziemnej.

I jeszcze jedno, macie tyle czasu by zakatować plazmę.

Są inne ciekawsze rzeczy od nasiadówy przy telewizorze.

...oj Panowie.....

Fora tematyczne są (także) po to , by z subiektywnych doświadczeń zbudować cos obiektywnego (co na finał czesto przeczy "jakimś sloganowm reklamowym")

Dla mnie "330 godzin" - nadal jest w kręgu Sci-Fi (nie zanlazlem niegdzie w materiałach oficjalnych itp.)

Nie lepiej się opierac na np.: dostarczonych instrukcjach obsługi , czy materiałach oficjalnych????? :))))

Niech ktoś znajdzie stanowisko Pionka o 330h (ciekawe , jak to wyliczone - wzór mnie ciekawi....????? ;)))))) ).

Przewalają się (u mnie): instukcje obsługi/materiały reklamowe (takze i Pionków PDP) i w żadnej nie znalazłem o 330 godzinach.

Można rzec, że jest wręcz przeciwnie = czyli żadnej wiadomości o jakimkolwiek "docieraniu", zaś sporo treści o ograniczeniach przy obrazach statycznych (np używanie trybu gier do 2h...), czy np. rozbudowane np menu o funkcje "przedłużające życie" (ale w całym okresie użytkowania!!!!).

Przyjmujecie 330godzin jako pewnik - na jakiej podstawie i dlaczego?

Może ja się mylę (dla mnie to nie problem) - ale samo 330 w zestawieniu z innymi materiałami na temat PDP, jest nadal wbrew logice.

Ponowie twierdzenie (wyżej już to pisałem....):

NIECH PRODUCENT WYGRZEJE PRZED SPRZEDAŻĄ - JAK TO TAKIE PROSTE - jest nadal aktualne

(....a nie wydaje "obostrzone " instrukcje obsługi )

Nie dziwi Was to????? = oczywiście nie wszystkich).

Pozdrawiam. (i chętnie poczytam, ze się mylę...bo to wyjdzie dla dobra "obiektywnego"). ;))))))

Na temat "docierania" plazm jest masę wątków w necie i prawież żaden z nich wysłany od producenta.

Wystarczy wpisac w google:

plasma+break+in+period

albo kliknac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam

z tego co ktos mi przekazywał plazmy starszej generacji (chodzi o ekran) tak mają naswietla sie i pozostaje na długi czas czy znika całkowicie ??? po jakims docieraniu ???

w nowych a za tem moze i drozszych tego nie zauważyłem

kezeli miałbym docierać to by mnie szlak trafił wolałbym zostać przy normalnej bańce az inzynierowie to dopracują

Poprostu szajs

Powiem tak. 330 godzin daje raptem 2 tygodnie czasu wygrzewania non-stop. To nie jest jeszcze tragedia. Po drugie jestem zdania, że jeżeli coś pomaga, to warto to stosować, choćby producent nic o tym nie wspominał. Jeżeli rzeczywiście takie początkowe wygrzanie uodparnia matrycę na przyszłe wypalanie, to chyba warto? Jednak na wypalanie białym kolorem na pewno bym się nie zdecydował. Wystarczy chyba jakiś odcień szarości lub "śnieg".

Elementarnie zgadzam się jednak z osobami, które twierdzą, że plazma powinna służyć do kina, nie do telewizji. I to nie tylko z powodu wypalania się logo stacji. Swoją drogą czas najwyższy, aby stacje telewizyjne "przytłumiły" swoje logo, tak jak to zrobiło ostatnio Ale Kino, ale od lat ma tak TVN, TVN7, czy HBO. Logo takich stacji jak TVP, AXN, czy Canal+, to już typowe wypalarki :-(

ArtS

@ArtS007 - to może napiszę 3ci raz ;)))) :

NIECH PRODUCENT WYGRZEJE PRZED SPRZEDAŻĄ - JAK TO TAKIE PROSTE !!!!!!!!

Polecam instrukcje obługi różnych plazm (choćby i np. Pioneera PDP-615EX - by trzymać sie wątku prowadzącego...), gdzie mozna znaleźć i na wstępie : "Recommendations to avoid or minimize phosphor burn-in".....i np rozdział "Reduce Burn-in of the screen" i powiązać go z tematem (a sporo tam tego, jednak = tylko w celu MINIMALIZACJI zagrożenia....i nie ma nic wspólnego z docieraniem).

Ps -.....np. 330godzin przy ogladaniu tylko filmów DVD z raz na pewien czas - moze dać ponad rok "docierania"....i po gwarancji).

Do tego plazma tylko do kina domowego????? ( a inny sprzet do czego innego.....????) ;)))))

Witam,

Wypalenie się logo stacji to nic innego jak szybsze zużycie luminoforu w miejscu gdzie występowało logo. Wobec tego "wygrzewanie" jest niczym innym jak doprowadzeniem luminoforu na pozostałej części ekranu do takiego samego stopnia zużycia, czyż nie tak?

Chętnie zobaczyłbym wypowiedzi użytkowników, którzy eksploatują plazmę dłuższy czas, jaki naprawdę jest czas życia takich ekranów? Od zakupu, do momentu, kiedy zaczyna być widoczne pogorszenie się jakości obrazu będące skutkiem wypalania się luminoforu.

Choć nie wiem, czy takie opinie też będą obiektywne. Wszak luminofor nie wypala się skokowo lecz ciągle i ktoś, kto ogląda cały czas ten sam ekran, może po prostu tego nie dostrzec. Nie wiem, czy wyraziłem się precyzyjnie, ale porównałbym to do systematycznego zużywania się amortyzatorów w samochodzie. Okazuje się, że już są do niczego, tylko my eksploatując je cały czas, nie zauważyliśmy pogłębiającego się zużycia...

Jeżeli chodzi o plazmę, jestem laikiem, chętnie przeczytam, co o tym sądzą fachowcy.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.