Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trener Dyzma... Ale widać, ze się uczy, bo...

Kluczowe było ściągnięcie Leona. 

Brawo Fornal. 

Śliwka świetny.

Kaczmarek wybitny.

Zatorski - największa sensacja turnieju.,.. 😉

Dodam, że niedoceniany jest Janusz. Świetny występ. Widać okrzepł...

Edytowane przez Grzegorz7

Bo to dobry siatkarz. 

W meczu z Japonią zrobił robotę. 

Chodzi mi o to, żeby nie czekać ze zmianamiu do momentu, kiedy duch drużyny upada. To był błąd wszystkich poprzednich trenejro Polaków. 

Jak Grbić będzie dzielny w dokonywaniu zmian to jest szansa na medal IO. I mniej przywiązania do nazwisk i tytułów. Dzisiejszy mecz jest dowodem na to. Mamy najszerszy skład i trzeba z tego korzystać... 

18 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Bo to dobry siatkarz. 

Moim zdaniem jeszcze nie doszedł całkiem do siebie po kontuzji. Ale jest coraz lepiej. 

W każdym razie w pierwszym secie to on zrobił przyjęcie i atak.  W drugim zaczął "znikać" ...

6 godzin temu, soundchaser napisał:

Zgadzam się. Świetnie rozgrywał.

Bo wygrana w siatkówce to zasługa przede wszystkim rozgrywającego. Potem odbiór, jak to jest ok. egzekutorzy mają łatwiej.

Brawa i gratulacje dla wszystkich. 💥👏

Gdy Amerykanie w czwartym secie doszli na 11:16, chcąc niechcąc przypomniał się drugi set, na szczęście tylko na chwilę.

4 godziny temu, iro III napisał:

Gdy Amerykanie w czwartym secie doszli na 11:16, chcąc niechcąc przypomniał się drugi set, na szczęście tylko na chwilę.

Ja zawsze z niepokojem oczekuję rozwoju sytuacji przy prowadzeniu 16 : 1x. To jest kluczowy moment seta, dwie trzecie dystansu.

I całkiem często w tym miejscu następuje punkt zwrotny - tak właśnie było w drugim secie. Na szczęście w dwóch kolejnych już nie.

---

A skoro Liga za nami, to w kontekście kwali olimpijskich.

Oświećcie mnie, czy mi się dobrze wydaje, że przy tegorocznych zasadach w praktyce Polacy mają awans tak czy inaczej w kieszeni? Jako liderzy rankingu FIVB.

Nawet gdyby jakimś cudem przerąbali turniej w Chinach, to ostatnia piątka kwalifikantów będzie wyłoniona na podstawie rankingu. Jest wprawdzie na to nałożony klucz kontynentalny, ale kontynentów jest raczej za mało, żeby wyciąć lidera. Brakuje wprawdzie jasnej informacji, jak będą intepretowane "kontynenty" - ale zakładam, że Oceania jednak razem z Azją, tak jak do tej pory bywało?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nawiasem pisząc, takie reguły są mocno destrukcyjne dla najsłabszych federacji, z których żaden kraj raczej nie ma szans, żeby się zakwalifikować bezpośrednio.

W praktyce - chodzi o afrykańską. W "rywalizacji" biorą udział Egipt i Tunezja - trafiły zresztą do tego samego poola (turniej w Japonii). Trudno jednak sobie wyobrazić, żeby wyprzedziły USA, Japonię, czy Serbię - więc de facto awansuje na 99,9% Tunezja (jest wyżej niż Egipt w rankingu).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dong

Po wczrorajszym sukcesie siatkarzy wzięło mnie na obejrzenie mediów głównego ścieku w tv. Rzadko to robię, ale chciałem posłuchać w jaki sposób media przedstawiają sukces naszych siatkarzy. Polsat i TVN chwalą grę naszego zespołu (słusznie zresztą) twierdzac, że to pierwszy sukces Polski w tym turnieju. Jednak w 2012 roku Polscy siatkarze odnieśli zwycięstwo z Amerykanami w Lidze Światowej, która odbywala się w Bułgarii. Turniej "Liga Światowa" powstał 1990, a od 2018 rozgrywany jest  pod zmienioną nazwą "Liga Narodów". Wg mnie zatem jest to drugie zwycięstwo i drugi złoty medal w tym turnieju. 

Oficjalnie i formalnie to były nieco inne rozgrywki, acz równocześnie jest faktem, że Liga Narodów zastąpiła w corocznym kalendarzu FIVB Ligę Światową.

Na razie medale i statystyki liczone są osobno, ale za jakiś czas... Kto dzisiaj pamięta, że dwie pierwsze edycje futbolowych Mistrzostw Europy to był jeszcze Puchar Narodów?

4 godziny temu, krzysiekj23 napisał:

Wg mnie zatem jest to drugie zwycięstwo i drugi złoty medal w tym turnieju. 

Wg mnie również. Liga Narodów to jedynie zmieniona formuła wcześniejszej Ligi Światowej.
Ale niech sobie FIVB liczy to oddzielnie...co nas to obchodzi. 😉

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Wg mnie również. Liga Narodów to jedynie zmieniona formuła wcześniejszej Ligi Światowej.
Ale niech sobie FIVB liczy to oddzielnie...co nas to obchodzi. 😉

Forma rozgrywek podobna. Ale mniejsza z tym.

Teraz oglądam na Polsat Sport, rewanż za wczorajszy mecz. Obecnie Polska - USA 1:1. O dziwo w tym dzisiejszym meczu Bieniu również złapał kontuzje w drugim secie. 🤣🤣🤣

• 1 miesiąc później...

Halo! Jest tu kto?
ME w toku, a tu cisza.
Panie odpadły w ćwierćfinale. Teraz walczą Panowie. Rozgrywki grupowe są mało ciekawe.
Prawdziwa walka rozpocznie się dopiero od 1/4 finału. A tam najprawdopodobniej zagramy z Serbią lub Niemcami.

Jak się wygrywa sety do 11,12, czy 16 to można się zdekoncentrować i stracić czujność. Tak było w 3 i 4 secie z Belgią.
Dopiero mecz z Serbią da nam odpowiedź na pytanie - gdzie jesteśmy w tym turnieju.

Jeśli dziś pokonamy Serbię to w półfinale zagramy znów ze Słowenią.
Warto przypomnieć, że ta drużyna wygrywała z nami w dwóch poprzednich półfinałach ME, czyli w latach 2019 i 2021,
a także eliminowała nas we wcześniejszej fazie również w latach 2015 i 2017, czyli 4 razy pod rząd!

Czas wreszcie z tym skończyć.

Serbia pokonana! Nie wyobrażałem sobie porażki, ale trzeba przyznać, że Serbia to niesamowicie waleczny naród i nie wolno im podać ręki. Dziś zagrali bardzo dobry mecz. Kluczowy był epicki trzeci set, po którym udało się Serbów w końcu złamać, chociaż dopiero w drugiej fazie ostatniego seta.

Brawo! Teraz kolej na Słowenię i trzeba im w końcu utrzeć nosa. Jesteśmy faworytami i myślę, że nasi psychicznie to czują i nie ciąży na nich klątwa.

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Nie pękaj.

No raczej Ty pękałeś...Twoje niedzielne komentarze są bardzo czytelne.

Takie nacje jak Słowenia, Serbia, Chorwacja zawsze mnie zaskakują w sporcie zespołowym. Jak to możliwe, że tak nieliczne nacje mają takie silne kluby / reprezentację, kwestia charakteru czy systemu? 

Ależ meczycho!

Ależ emocje!

Gratulacje dla naszej jedynej drużyny w sportach zespołowych.

Semeniuk, aleś Ty mi dziś zaimponował!

Teraz czas zdjąć klątwę Słowenii.

41 minut temu, iro III napisał:

Teraz czas zdjąć klątwę Słowenii.

Mogę się oczywiście mylić ale uważam, że mecz ze Słowenią powinien być łatwiejszy. W 1/8 finału przeczołgali się dosłownie i byli o krok od odpadnięcia ze słabą Turcją, a w 1/4 też nie grali najlepiej przeciwko Ukrainie.
Chyba, że znów trafimy na ich dzień konia i będzie piekło.

Ale zdaje się ,że Słowenia nam nie leży ? Każda drużyna narodowa ma takiego przeciwnika ,który im nie leży, jest niewygodny . Nie mogę się doczekać aby tych Słoweńców pokonać .

12 hours ago, soundchaser said:

Serbia pokonana! Nie wyobrażałem sobie porażki, ale trzeba przyznać, że Serbia to niesamowicie waleczny naród i nie wolno im podać ręki. Dziś zagrali bardzo dobry mecz. Kluczowy był epicki trzeci set, po którym udało się Serbów w końcu złamać, chociaż dopiero w drugiej fazie ostatniego seta.

Nie oglądałem tego seta, ale czy jest prawdą, że nasi mieli 8 piłek setowych?

W takim razie mieli więcej szczęścia niż rozumu.

Ale ponoć szczęście sprzyja lepszym...

Tak czy siak, siatkarze nam wstydu nie przynoszą na świecie.

Taka subtelna różnica, jak grają piłkarze to ludzie się emocjonują i trzymają kciuki, żeby wygrali z Wyspami Owczymi a jak siatkarze przywiozą z dużej imprezy coś poniżej złota to jest niedosyt 🙂

Godzinę temu, Gabaryton napisał:

Nie oglądałem tego seta, ale czy jest prawdą, że nasi mieli 8 piłek setowych?

Nie liczyłem, ale mieli więcej niż Serbowie. Jeśli Polacy mieli 8, to Serbowie 4.

16 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Ale zdaje się ,że Słowenia nam nie leży ? Każda drużyna narodowa ma takiego przeciwnika ,który im nie leży, jest niewygodny . Nie mogę się doczekać aby tych Słoweńców pokonać .

Czasem zdarzało się nam ich pokonać. W ostatnich czasach najbardziej spektakularnie (jak dla mnie) to w Gdańsku, w starciu o awans na Igrzyska w Tokio. 

Ł.A. Woman

6 godzin temu, negra napisał:

Czasem zdarzało się nam ich pokonać. W ostatnich czasach najbardziej spektakularnie (jak dla mnie) to w Gdańsku, w starciu o awans na Igrzyska w Tokio. 

I tak będzie również teraz, w półfinale. Nie dopuszczam nawet innej myśli. Gramy lepiej od nich, jesteśmy faworytami i powinniśmy wygrać te ME.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.