Skocz do zawartości
IGNORED

wzm. klasy AB/B - projekty godne uwagi

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

szukam projektów wysokowydajnych prądowo wzmacniaczy klasy AB bądź B o niskich zniekształceniach, które szeroko budują scenę za głośnikami, dobrze kontrolowanym basem, wiernie odtwarzającym dźwięki instrumentów i który ładnie odtwarzałby średnicę ze szczegółami. Jeśli ktoś mógłby polecić jakieś projekty z sieci byłoby bardzo miło

https://www.audiostereo.pl/topic/27188-wzm-klasy-abb-projekty-godne-uwagi/

W pierwszej kolejnosci polecic ci moge wzmacniacz symetryczny na hexfetach (oryginalnie na IGBT) p. Gibstersa z elektora (juz o nim wspominalem wiec dokumentacja na forum jest).

2 propozycja bardzo ciekawa to symasym, wykonany z przecietnych czesci gra naprawde bardzo dobrze.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Borys a ja dodam troszku o wzmacniaczu elektora a mianowicie by ludzie nieszukali to tu jest wszystko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pcb do drakuli mam kilka jak nie kilkanascie wersji;) ale czy ten wzmacniacz warty uwagi... no fajnie gra, malo elementow, kiepska stabilizacja pradu spoczynkowego jest przyczyna usterek, dla mnie drakula to jednak jeszcze nie to...

uwe>

jak twierdzi darkul , kazda drakula gra inaczej.

zapytaj magazyniera i matthew jak zagrała ostatnio u nich drakula jednego z forumowiczów.

projekt jest godny ale nie wszystkim sie musi podobac

stmaniak z całym szacunkiem zaraz dojdziemy do tego że nawet srubki jak w GC zmieniaja charakter Drakuli. Co do tego czy Holton czy Symasym to ja miałem Holtona On ma 400W przy 4R wersja z 4 parami Mosfetów wzmacniacz gra ładnie nawet bardzo ale Borys miał tez ten z elektora i symasym i z tegoco wiem to twerdzi ze symasym gra lepiej od Holtona. Co do GC do GC na kondziach FC bije mój Holton.

Wzmacniacz pana Holtona rzeczywiscie jest dobry do stereo (uwe go sluchal zreszta w wersji 90% in progres), ma on taka sama topologie stopnia sterujacego jak symasym (no prawie taka sama), zadnych stukow przy wlanczaniu i wylanczaniu nie ma. Symasym to bardzo dobry wzmacniacz, przez chwile mialem okazje porownac oko w oko z GC na black gate w bardzo wypasionej wersji, zdaniem wlasciciela GC gora byla troche lepsza w GC (ja roznicy nie slyszalem), symasym byl wykonany na bardzo podstawowych podzespolach i niezbyt mocnym zasilaczem wiec ........

Wzmak z EE tez jest godny uwagi, kto wie czy nawet nie lepszy niz obydwa wyzej (choc symasyma na dobrych czesciach dopiero bede lutowal). Sek w tym, ze najwazniejsze i tak jest to najslabsze ogniwo czyli sama kolumna. Tematem tego watku sa godne uwagi wzmacniacze, mysle ze powyzsze sa naprawde dobre.

Co do grania wzmaka p Darka to sie nie wypowiadam, nie mam jakos przekonania do wzmacniaczy z scalakiem, tr malosygnalowe sa w tme po 5-10gr i mozemy sobie zrobic naprawde pozadny, wydajny pradowo, wysokonapieciowy wzmacniacz roznicowy, po co pchac scalaka ?? Chmm moze te magiczne wlasciwosci scalakow heh. Jeszcze co miesiac inna wersja, inaczej grajaca (jak kolega wspomnial), w ktorej coraz inaczej dziala badz nie stabilizacja pr spocznykowego. Mysle ze lepiej nie pchac sie w te scalaki tylko popracowac, postarac sie troche i zrobic prawdziwy wzmacniacz.

morris

Wzmaki ktore polecilem, wykonalem i graja dlogi czas, sa naprawde dobre i nic w nich nie szwankuje. Sceptycznie podchodze do zwrotnic robionych na ucho i dziwnych wzmakow to fakt, no ale takie zdanie juz po prostu mam na ten temat.

Może jakiś znawca/miłośnik Drakuli poda jakiś aktualny(ostatni oficjalny?) schemat,

bo ja się juz pogubiłem. To, co pamiętam, to podręcznikowy, klasyczny tranzystorowy

dopalacz do opampa w dodatku z nieistniejącą stabilizacją termiczną punktu pracy.

Jeżeli to gra dobrze, to tylko się cieszyć!

Temat ciekawych wzmacniaczy był kiedyś poruszany w wątku "Cała prawda o końcówkach mocy HOLTON'a"

Ukryta Zawartość

Tym, którzy go nie znają radzę zajrzeć.

Jaro_747

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

borysgo2 ja bym raczej twojego holtona nazwal spawarką;) caly system gral bardzo fajnie, zaleta drakuli jest to ze audiofil majstrujac przy brzmieniu nie ma zbyt duzo do roboty:) bo co tam mozna podmieniac... w porownaniu do takiego symasyma? a koszt podmian rowniez bedzie rozny.

>>uwe300

Pewnie można można pozmieniać- z moich doświadczeń z różnymi wzmacniaczami wskazije że dużą rolę odgrywają rezystory i kondensatory w sprzężeniu- naprawdę słychać różnicę:)(tylko że w wersji zbalansowanej jest ich sporo)

>> Moris

Masz racje miałem okazje słuchać wielu wersji drakuli stmaniaka na róznych pozdespołach i zarówno zmiana rezystorów jak i kondów miało wpływ na dzwięk a największy pozytwny na brzmienie miało dodanie ruskich teflonów na wyjściu . I stmaniak ma racje nie słyszałem jeszcze drakuli która grała identycznie na każdej wersji słychać piętno konstruktora .

Jeśli sa chętni do porównań i odsłuchów wzmacniaczy DIY to możemy coś zorganizować w Warszawie . Chetnych zapraszam na priva albo deklaracje w tym wątku , możemy porównać bezpośrednio jaki charakter mają poszczególne konstrukcje .

Ze swojej strony mogę zaoferować monobloki Drakuli w wersji zbalansowanej .

>>Jato_747

Przeczytałem wskazany przez Ciebie wątek. Nie wiem jednak, o co Tobie chodzi, wskazujesz na coś, ale, na co? Na tego Haltona? Tak na marginesie to już sam tytuł tego wątku jest dość niezręczny „Cała prawda o ....” :D

Nie jest to żadna złośliwość, ale jeśli możesz jaśniej...

Który zrobiłem i Tobie się podoba? Rozumiem, że _Igod_ i Jar1 coś tam polecają, coś tam zrobili, Ty pisałeś, że szukasz schematu z elektora, pytanie moje czy udało Ci się uzyskać ten układ (schemat) i go odpalić?

Pozdrawiam

>magazynier, 19 Lip 2006, 10:18

Nie ja ten wątek zakładałem, tytuł zaiste trochę dziwny.Wskazałem go,

bo jest w nim kilka tropów do wzmacniaczy innych niż Drakula i GC.

Na forum DIY w temacie wzmacniaczy na 100 wpisów o kabelkach i typach

kondensatorów i rezystorów do kilku znanych konstrukcji jest może jeden,

w którym stawiany jest problem typu: może ta konfiguracja jest lepsza od innej.

Trochę mi tego brakuje, ale odnoszę wrażenie, że ludzie którzy rzeczywiście

coś wiedzą coraz rzadziej udzielają się na forum. Większość wątków nawet

gdy zaczyna się sensownie, idzie w maliny dzięki różnym trollom, pseudofilozofom

i czepiaczom szczegółów w tematach, o których tak naprawdę nie mają pojęcia.

Schemat z Elektora mam, mogę podesłać. Na razie się nie zabieram, bo mam

poważniejsze sprawy (osobiste) na głowie :-(((.

Poza tym chodzi mi po głowie generator kwarcowy do CD. Projekt na tyle mały,

że może uda mi się zrobić na boku ;-).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.