Skocz do zawartości
IGNORED

jak brzmią DIAMOND 9.6 oraz JBl e-80 ???

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

poszukuję tanich kolumn podłogowych, do około 1700 zł, nadajacych sie do odsłuchu muzyki. najczęściej jest to punk oraz R&B, wiec muszą miec ostrą, krystaliczna,lecz nie gryzaca górę wywazone średnie oraz mocny, szybki bass bez duzego echa. upodobałem sobie 2 modele mianowicie wafle DIAMOND 9.6 oraz JBL e-80. które waszym, drodzy forumowicze zdaniem będą lepsze, chcialbym uslyszec wasze opinie o brzmieniu tych kolumn, prosilbym nie sugerowac sie zbyt mocno moimi preferencjami muzycznymi, gdyz mogłobyto wpłynąć na obiektywnosć Waszej oceny. jestem basowcem, jak 90% ludzi, jednak przeciągy bass jak w aucie mnie nie interesuje. musi byc szybki, mocny, ale nie rozlazły. muszę tez słyszec wyraźny szelest kazdego elementu perkusji, preferowana dobra stereofonia.

które wieć z tych dwóch zestawów brzmia lepiej: JBL e-80, czy wafelki DIAMOND 9.6? a moze 9.5? wzmacniacze bardzo często zmieniam, wiec "przyklejanie kolumn" pod wzgledem pasowania do wzmacniacza odpada.

prosilbym o jak najszersze opisanie brzmienia powyższych kolumn, będe niezmiernie wdzięczny.

pozdrawiam:)))

witam.

z tych trzech, które proponujesz to mój typ (uwzględniając podane preferencje muzyczne) to JBL E80.

boję sie jednak, że ile osób tyle może być tu propozycji...

jeżeli możesz posłuchaj i wybierz, które bardziej tobie się spodobają.

pozdrawiam

Łukasz

JBL-e e80 ma mój brat, wiec wiem dokładnie jak grają. Góra bardzo wyraźna i selektywna, mocno zaznaczona, słychać idealnie każde szarpnięcie struny gitary akustycznej, (ale góra nie jest nigdy ostra i nieprzyjemna!) talerze perkusji grają rewelacyjnie. Środkowe pasmo jest ładnie zgrane z wysokim i jest w miarę neutralne. Te kolumny brzmią trochę estradowo. Brak niskiego basu, ale średni bardzo szybki, twardy!!! i mocny (co nie zmienia faktu, że stopie perkusji brakuje wykopu). Taki styl grania basem może się podobać, bo kontury instrumentów( np. kontrabas, a pewnie i gitara basowa) są mocno zaakcentowane i nie brzmi to kluchowato. Jednak statystyczna większość osób lubi miękki i niski basik, dlatego wielu się na ich zakupie przejechało. Jednym słowem kolumny z charakterem, koniecznie trzeba ich posluchać przed kupnem. Moim zdaniem, potrafią wydobyć prawie z każdego instrumentu coś więcej, niż inne kolumny w tej cenie. Uwaga! Do klasyki e80 nie jest najlepszym wyborem ( troszkę za twardo i płasko), jak brzmią na nich organy wolę przemilczeć :-( Fani muzyki techno z braku niskiego basu też nie będą zadowoleni. Cała seria northridge szczególnie dobrze gra z subem. Patrząc pod Twoim kątem, lepsze będą te JBL-e (choć ja bym się szarpnął na większe e90). Diamondów słuchałem w sklepie, (ale niezbyt długo) więc wstrzymam się od wygłaszania opinii. Jeśli możesz kupić te e80 za ~1700zł (pierwotnie kosztowały prawie 3000zł) to chyba w tej cenie idealnie. Aha, e80 ( mimo 91 dB efektywności) wymagają wydajnego wzmaka, bo impedancja spada czasem do 3 ohm. Pozdrawiam

Wharfedale Diamond i Quad seria L opieraja sie na tych samych przetwornikach i sa zaprojektowane przez tego samego Steve'a Helwetta. Nie slyszalem E80 ani nie znam jego pomiarow ale uzywam Quada 11L i znam jego mozliwosci. W skrocie: what you put is what you get. Mozesz sluchac godzinami bez zmeczenia i bez utraty rozdzielczosci. Moim zdaniem konstrukcje SH ustanawiaja poziom odniesienia dla tradycyjnych glosnikow: swietne przetworniki i ladne wykonczenie (szczegolnie Quad). Ci ktorzy lubia kolumny ktore maja wlasne brzmienie beda sie z Waflami i Quadami nudzic.

Jako ze od JBL mozna sie spodziewac konstrukcji ze swietna dyspersja wysokich tonow to w typowych mieszkaniach skutkuje to bardzo dobrym stereo (lokalizacja instrumentow nagraniach na zywo). Ale bez danych pomiarowych nie mozna nic pewnego powiedziec.

Ja wybralbym wafle za swietne kopulki z ferrofluidem.

Odkad zakupilem sobie male monitory Missiona M31 dziwi mnie ze kolumny serii M sa wogole pomijane na forum, a moim zdaniem w stosunku chocby do diamondow serii 9 to jak sprite i pragnienie. (diamond-pragnienie).

JBL E-cos tam zas graja jeszcze gorzej od diamondow. pozdr :D

Diamondy... do R&B nadają się dobrze przez bardzo dynamiczny bas. Nie jest jakiś głeboki specjalnie ale bardzo szybki. Góra cofnięta. Problemy z przestrzenią. Ładne są:)

diamondy kupują ludzie, którzy słuchają na ogół spokojnej muzyki. Głośniki znikają. pojawia się muza. mam osobiści wafle 9.4. do pokoju 25 m2 jest aż za dużo. Miały być monitory 9.2. Ale po co kupowac podstwki skoro można mieć je w cenie 9.4.

Polecam wafle dla ludzi, którzy chcą mieć muzę w tle. Jak ktoś ma możlisości to spokojnie polecam 9.1 naprawdę do pokoją do 20m2 spokojnie wystarczą.

U mnie codziennie leci na wafach TV a satelity i sprawdzają się w tej roli także dobrze. Miło jest słuchać Pani z pogodynki jakby siedziała ze mną w pokoju !

sorry ze sie wetne w ten watek, ale czy ktos z Was porownywal e90 i e100? chodzi mi o roznice w brzmieniu tzn. czy e100 maja jakos znaczaco wiecej dolu czy jest nizszy niz w e90 i czy jest gora jakas roznica.

> Do autora watku,

Przy pulapie cenowym jaki sobie wyznaczyles posluchalbym jeszcze Dali Blue 6006

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest duzy i zroznicowany bas, reszta tez sensowna, gora na pewno nie klujaca. 6006 to schodzacy model i z pewnoscia mozna jeszcze kupic go za 1700 zl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam, mam pytanie co do Twojej opinii na forum o kolumnach DIAMOND. mianowicie napisalęs, ze majaszybki bass, oraz, i tego nie rozumiem (nie jestem wtajemniczony w terminologię audiofili) ze góra jest 'COFNIĘTA" I PROBLEMY Z PRZESTRZENIA. czy to oznacza, ze ta seria ma... niewyraźną górę w której brakuje szczegółów...? oraz problemy ze stereofonią...? czy coś innego? sorry za glupie pytanie, ale poprostu nie jestem w temacie.

bedę niezmiernie wdzięczny za odpowiedź.

pozdrawiam

Słuchałem ich wprawdzie pobieznie w niewielkim salone KS. Pierwsze co rzuca się w uszy to włąśnie wycofana góra. To żadna wyrafinowana terminologia, w końcu ja żadnym specem nie jestem. Jeśli masz jakieś kolumny w domu, weź recznik, obwiń nim kolumnę na wysokości tweeter i posłuchaj... to powinna być wycofana góra, tzn inne zakresy dominują w przekazie:)

Ja nie lubię świstów i zbytniej metaliczności ale to było chyba jednak za miękkie. Mój wniosek z problemem z przestrzenią oparłem na tym że nie bardzo miałem wrażenie, żeby te kolumny budowały scenę muzyczną, przetworniki były słyszalne przede mną w taki sposób, że mogłem je dokładnie zlokalizować zamiast elegancko zniknąć. Napewno wpływ mógł mieć pokój odsłuchowy, czy też jego brak bo jego rolę spełniał cały salon o powierzchni powiedzmy 25 m2.

Bardzo ważna rzecz... Słuchałem ich na ampli AV do kina domowego, chyba dosyć tani model Denona ale za to sobie głowy nie dam uciąć.

Bardzo mi się za to bas spodobał, przynajmniej w muzycę którą mi sprzedawca zaprezenotwał (nie miałem własnej bo wszedłem ot tak, z ulicy). Bardzo szybki i dynamiczny, chociaż może nie schodził jakoś specjalnie nisko. Nie wiem jak sie zachowuje przy dłuższym basie, trzebaby to sprawdzić. Ogólnie dźwięk całkiem przyjemny do ucha ale trzeba koniecznie wysłuchać przed zakupem najlepiej na własnym wzmacniaczu i na swojej muzyce - wtedy można mówić o rzetelnym odsłuchu.

Mają (mieli?) te kolumienki w MediaMarkt gdzie też ich chwilkę słuchałem ale za moimi plecami był kącik kina domowego więc to nie miał sensu i zrezygnowałem. Tam jednak słuchałem w/w Grechuty i nie bardzo mi się to spodobało bo instrumenty były jakieś uproszczone.

Dodatkowo mogę powiedzieć, że bardzo mi się podobają te konstrukcje, w tym przedziale cenowym wydaje mi się że są naprwdę ładnie zrobione:)

PS. Słuchałem Wafli 9.5 a nie 9.6 chociaż nie podejrzewam żeby były jakieś większe róznice pomiędzy nimi:)

uzytkowniku NIENORMALNY.

bardzo dziekuje za opinie, wiec te kolumny odpadaja dla mnie, gdyz górę muszę miec wyraźną. i dokladną.

a jaka jest Twoja opinia o JBL e-80 E-90? czy są lepsze, czy bass jest podobny do wafli, czy lepszy czy gorszy, jak sie maja srednie, czy nie krzyczą, czy góra jest lepsza niz w diamond? jedyne podgłogówki jakich mam okazję często słuchac to polskie TAWO 303, moze mógłbys jakoś odnieśc dxwięk interesujacych mnie zestawów do tej polskiej konstrukcji??/ przepraszam za natrectwo, ale kurcze półtora kilo to juz duzo pieniędzy. mam tez okazje nabyc B&W 603 s2, za 1400 zł, uzywane 3 letnie, graly przy Yamaha jakas tam kina model 620.

z góry dzięki

pozdrawiam

Adam

Dziękuję, aż się zarumieniłem:) W końcu moje doświadczenie w porównaniu z niektórymi tutaj (patrz post nad moim) jest znikome. Nie słuchałem JBLi z tej serii ale opinia o nich sugeruje, że może byc to cośczego szukasz. Miałem okazję posłuchać wyższej serii mianowicie JBLI Studio L890 i... moja opinia jest rozbieżna z większością (również mi góry brakowało plus bas delikatnie dudniący) więc nie wiem czy powina być brana pod uwagę. Może to zasługa NADa 320BEE (nie wyrabiał?) z którym je słuchałem, może pokoju odsłuchowego. Musze się wybrać do salonu posłuchać raz jeszcze ale to było jak dla mnie kompletne przeciwieństwo Wharfedale Evolution 40 które miałem do bezpośredniego porónania. (tu z kolei konsternacja: tak, diamondy 9.5 i evo40 to konstrukcje grające bardzo odmiennie)

W każdym razie... McGyver podpowiedział Ci co powinieneś zrobić i cieżko się nie zgodzić. Słuchałem B&W 603s2 i bardzo mi do gustu przypadły. Góry im nie brakuje to pewne i są na moje ucho całkiem analityczne, w ogóle wszystko na swoim miejscu. Takiego zakupu na pewno nie pożałujesz, chociaż są osoby które tych konstrukcji nie lubią. Oczywiście szanujemy ich:))

Co do E80 i Wharfów 9.6... z pełną odpowiedzialnością polecam wizytę w salonie i bezpośrednie porównanie, to dosyć popularne paczki nie powinno być problemu z ich zalezieniem.

Tawo... spotkałem się z opiniami że to wynalazek jakiś... niech się wypowie kto doświadczył tego na własne uszy:)

Żeby wszystko było jasne, to ja też nie lubię B&W DM603 (S2). Ale nie lubię ich jedynie w odniesieniu do ceny. Sklepowej ceny. Natomiast zakup za 1400zł (o ile nie są w pożałowania godnym stanie) to prawdziwa okazja. Głośniki bardzo porządne, elementy w zwrotnicach też porządne, skrzynki porządne (choć design trochę kontrowersyjny, ten plastik na froncie...), no i grają jak żadne inne kolumny które można dostać w sklepie za 1400 i nieco więcej PLN. Bierz je, w razie czego nie będziesz miał żadnych kłopotów z odsprzedażą bez straty.

jesli chodzi o polskie wynalazki- TAWO (firma Color z Poznania). z tego co sie orientuję sa to kolumny robione na czeskich glośnikach, do niedawna chyba na Westra, oraz na zwrotnicach polskiego producenta, bodajże Janbo (lub cos podobnego). mialem okazję słyszec na wlasne uszy tylko TAWO 303, dwudrożnych podłogówek o mocy 100/200 W 8OHM. odczucia- na początku kolumny grały przy jakims wzmacniaczu ONKYO, który sam w sobie włąściwie nie prezentował niczego ciekawego, decybele i nic wiecej. kolumny mialy slaby bass, który naprawdę byl do niczego. z czasem jednak mozna powiedziec ze ożyly, i teraz jak na 2 głośniki 165 mm jest naprawdę doskonale. bass jest duzy, moze nie najwyższej jakosci, ale moze zdziwić ze kolumny za 600 złotych tak grają.

co do tonów wysokich, to równiez nie jest to mój gust, są dość ograniczone, i mocno polączone ze srednimi.

tutaj zaczyna sieto, co najbardziej mnie w tych kolumnach boli- średnie tony są w nich zbyt glośne, jakby to określic-krzyczace, co przy nieco głośniejszym sluchaniu potrafi zmęczyc uszy. do tego niektóre wokale na tych kolumnach brzmia jakby ktos spiewał w jakis kurde kubek, nie potrafieznaleźc terminologii zeby to okreslic ( nie jestem znawcą). wiec tak: bas jest dobry, dosć mocno odizolowany od średnich, średnie-brzydkie, krzyczące, mocno wlazące na treble. same wysokie dałóby sie zjeśc gdyby nie byly infiltrowane w dolnym zakresie przez średnie. nie wiem jak to sie ma do innych tanich podłogówek, są to moje prywatne odczucia, w kazdym razie nie kupilbym Tawo, no chyba ze gdziesz za 400 zł. jesli komus zalezy typowo na basie, to jednak polecam, bo w tej cenie moze niczego lepszego nie znaleźć.

Opisałeś skutki stosowania ''uniwersalnych'' (czytaj -przypadkowych0 zwrotnic do zastosowanych głośników. Czeskie przetworniki są niezłe, potrafią zagrać bardzo przyzwoicie, ale tylko w starannej aplikacji ze zwrotnicami dostosowanymi do ich możliwości. Znam te głośniki, dawniej zdarzyło mi się zrobić na nich kilka kolumn DIY.

UWAGA!!!! chciałbym poruszyc inny temat, z tym, ze robię to tutaj, bo po pierwsze nie chce byc wysmiany, a po drugie nie chce zeby ktos mnie wyzywał za zaśmiecanie forum takim tematem. chciałbym mianowicie poznac opinie Was, forumowicze na temat starych, niemieckich kolumn, monitorów, glównie chodzi mi o kolumny HENNEL

(HECO) serii profesional oraz innych.

mialem juz kilka par HECO, są to popularne, obecnie tanie, ale doskonale brzmiace kolumny. jak widac w moim profilu, uzywam Professional 650-największych z tej serii, i sądząc po parametrach jednych z najlepszych ówczesnych HECO. bardzo trudno cos znaleźc o tych kolumnach w necie. w kazdym razie-mam je od prawie roku,

oczywiscie z Niemiec, i przekonałem się do starych, ciężkich, niemieckich kolumn. monitory wazą około 13 kg sztuka !!!!!!! głośnik bassowy 25 cm, membrana papierowa(lub cos takiego) na grubym górnym resorze z gumy,

głośnik sredniotonowy to olbrzymia kopułka, wieksza niz w WAFLACH diamond 9.6, chyba 75mm, gwizdek klasyczny, kopułkowy. Moc 80/120 W, 4 OHM, matalowe ściągane maskownice- nie od zniszczenia.

dźwięk? mimo braku bass-reflexu bass jest duzy, potrafi nieźle uderzyc, do tego schodzi naprawdęnisko. nie znam niestety częstotliwości tych kolumn. najbardziej podoba mi się zakres średni w tych kolumnach. jest naprawdędoskonały, niczego nie brakuje, niczego nie jest za duzo, jest mocno odseparowany od wysokich i bassu. wszystko bardzo wyraźne. soprany? moglyby byc wyraźniejsze, ale i tak jest bardzo dobrze. brak troche szczegółów, ale naprawdę te kolumny ie męczą. są przyjemne, o ciepłej barwie, a co mi siebardzo podoba, w zakresie niskim doklądnie slychac uderzenie bębna w muzyce perkusyjnej. kolumny nie sazbyt stworzone do techno ( wtedy nawet nie myslano ze powstanie taka dziwna muzyka) ale do r&b, czy rapu gdzie jest duzo wokalu, nadają sie super. minusem moim zdaniem jest wykonanie skrzynek, kolumny sa brzydkie, okleina wg mnie kiepska, oczywiscie naturalna, ale, no tu juz tez wiek zrobil swoje, brzydka.

aha wymiary to 50x 30 x 25 cm.

rozmawialem kiedys z użytkownikiem mniejszych, pro 550, który twierdził, ze za mało mu bassu. jest to możliwe, sam mialem inny nieco model, bodajze sp- 2302 (lub cos takiego). byly rewelacyjnie wykonane-kanty skrzynki skrojone, zaokrąglone, a całą konstrukcja wygladała jalby bylazbudowana z osoobnych elementów drewna. mam gdzies fotki, na zyczenie mogę przesłac. kolumny basik mialy niewielki, same byly małe, 37 cm, ale średnie i góra?

tego nie zapomnę. poprostu EXTRA, extra dokladnosć, dźwięk przyjemnie sie roznosil..trzeba to usłyszec.

ogólnie wg mojego odczucia za 200-250 złotych nie kupimy lepszych kolumn, nie jest ot realne. oczywiście mogę się mylic, jednak nawet, gdy kupię juz wymarzone podłogówki, HECO i tak pozostana w domu, i na pewno znajdę dla ich jakies przeznaczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.