Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet3500PLN na wzmaka i kolumny?warto?

kil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nadszedł czas na zakup sprzętu audio i niestety pojawia się wiele dylematów, tym więcej im dłużej czytam powyższe forum, tyle opinii ilu ludzi. Mam zamiar złożyć dobre stereo, mówiąc dobre mam na myśli takie z którego będę miał przyjemność słuchania (wszystkiego poza metalem oraz muzyką klasyczną), a jako że jestem amatorem stereo stąd moje pytania.

Pokój tzn salon połączony z kuchnią ma ok 30m2 (sporo mebli), głośniki będą stały 2,3m od siebie 2,3m od słuchacza(trójkąt równoboczny). Budżet przewiduje wydanie niestety max 3500PLN na wzmacniacz oraz kolumny +okablowanie i standy (jeżeli będą potrzebne).

Dotychczas słuchałem stereo z DVD-Yamahy S550, Amplitunera Onkyo TX-SR500E na kolumnach Mission m73i. Niestety dźwięk stereo pozostawia wiele do życzenia, jedyną pozytywną stroną tego zestawu jest bas którego jest dosyć dużo, jest dobrze kontrolowany oraz dokładny, reszta to masakra. Kupując nowy sprzęt chciałbym odczuć wyraźną poprawę dźwięku.

Początkowo skłaniałem się ku NAD 320bee lub CA 540C v2 ale cztając powyższe forum doszedłem do wniosku że to strata pieniędzy. Obecnie skłaniałbym się ku CA640C v2 ale dalej nie jestem pewien czy to dobry wybór.

Z kolumn rozważam podstawkowe KEFiQ3 oraz Ushery s-520 +standy, jednak cały czas zastanawiam się czy to ma sens, czy nie lepiej wybrać podłogowe kolumny np mission m33 lub rubikon libra.

Co najlepiej kupić za 3500PLN? może lepiej sobie odpuścić i pozostać przy starym sprzęcie, jeżeli za tą kasę nie da się kupić nic rozsądnego?

Z góry dziękuję za zainteresowanie oraz poświęcony czas

Pozdrawiam

Coś rozsądnego, aby było lepiej niż jest w tej chwili za te pieniążki - to myślę, że raczej trzeba się rozejrzeć za sprzętem z drugiej ręki.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wydaje mi sie ze zakladajac ze kupilbys cos rozsadnego (co pewnie jest mozliwe) za te pieeniadze niestety pozostanie Ci do kupienia jeszcze lepsze zrodlo. DVD to nie jest dobre rzozwiazanie. Tym samym dzwiek nie bedzie Cie wpelni satysfakcjonowal. Dlatego radzilbym Ci kompletowac sprzet powoli. I np. przenzaczyc 2500-3000 na wzmacniacz z drugiej reki. Mozesz w tej cenie trafic na calkiem dobre okazy. Potem zbierac sobie powoli pieniadze odsluchujac z Twom wzmacniaczem innych elementow i np w nastepnym roku dokupic do tego dobre zrodlo a potem kolumny. Rozciagniecie w czasie da Ci mozliwosc dooszczedzania i otrzymania lepszego efektu niz kupowanie 2 elementow na raz za mniejsze pieniadze.

Oczywiscie wszystko zalerzy od Twoich mozliwosci finansowych.

Pozdrawiam

Takie pierwsze lepsze zestawienie, wzięte z różnych ogłoszeń (wyłącznie tylko jako przykład, bez żadnej dosłownej sugestji):

CDP Sony XA30ES

wzm. Musical Fidelity E11

Kolumny podł. ALR Jordan Entry 5M

...i zostaje ok. 200-300 zł na kable.

Pozdr.

Dzięki za rady

Źródło będzie ale za kilka miesięcy - Odtwarzacz CD. Teraz muszę się skupić na kolumnach i wzmacniaczu, gdyż obecny sprzęt muszę zostawić rodzinie-dlatego nie mogę kupować oddzielnie.

Kolumny wolałbym nowe ale wzmacniacz rozważam także używany np.Rotela 02 -nie wiem czy to dobry wybór

PS.W zasadzie kolumny muszą nagłośnić tylko częśc pokoju, myślę że jakieś 15m2

Pozdrawiam

Czyli, jeżeli dobrze zrozumiałem, nowy zestaw np CA640C +usher s-520 lub KEF iQ3 na dobrych kablach nie zagra lepiej od mojej obecnej konfiguracji czli onkyo +mission? nie będzie różnicy albo będzie minimalna?

Po pierwsze jak jestes z większego miasta to proponuje odsłuchy w ciemno to mozna dziewczyne na dyskotece poderwać a potem rano mozna przeżyć szok .

Z Cambrigami , Vincentami i tym podobnymi od razu możesz dać sobie spokój bo to krew z uszu , słabowity basik i mała przyjemność ze słuchania wywalisz kase i zaraz będziesz chciał zmieniać .

Kolumn też nie masz się co bać kupowac z drugiej ręki zwłaszcza od melomanów sa zadbane i nie zajeżdzone . Za używane kolumny w początkowej cenie 3 500 dasz jakies 2000 i będziesz miał już wyższą półkę ze wzmaka polecam wziąść pod uwagę Exposura 2010 ( nówka 3000 zł natomiast za 1700 zł można wyrwać uzywany ) w sklepie trudno znaleźć cos lepiej grajacego do 5000 zł .

Nie jestem pewien czy iQ3 a tymbardziej takie maleństwa jak Ushery S520 dadzą radę w dobrze umeblowanym pokoju o takiej powerzchni. Podobno ushery grają "większym" niż można się po nich spodziewać ale mimo wszystko...

Słusznie. Poza tym nie ma czegoś takiego jak nagłośnienie tylko części pomieszczenia (chyba że postawisz ścianki działowe). Przecież bas rozchodzi się bezkierunkowo, i zostanie rozproszony po całej kubaturze pomieszczenia. Potrzebujesz więc podłogówek, albo dużych monitorów na wooferach 18cm (lub większych).

Znalazłem takiego Exposure

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale on kosztuje 2250PLN czyli na kolumny i kable zostaje ok 1500 PLN - wtedy musiałbym kupić Ushery s-520 albo coś uzywanego tylko za bardzo nie wiem co. Czy jest sens kupowania takiego Exposure 2010 do takich małych kolumienek podstawkowych?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przy tym budżecie to chyba za dużo... poza tym za niewiele więcej dostaniesz Denona 1500AE, nie wiem jak się ma do tego exposure ale na pewno nie wymięknie:)

>kil

A może :http://www.allegro.pl/item121703812_wspanialy_onkyo_9711.html

Do tego kit Akustyka np.:

Ukryta Zawartość

Obudowy zdjełasz Sam,dobre kol. to podstawa.

Ukryta Zawartość

-> kil

Odpowiedź na pytanie - moim zdaniem warto.

Dalej weź ulubione płytki i idź/jedź do np. Audiofila na Boya-Żeleńskiego w W-wie. Poproś o podłączenie wzmacniacza Opera Consonanse A100 II + mogą być ushery S 520 (jeśli faktycznie będziesz słuchał na tych 15m bo do 30m są na pewno zbyt małe)

Zmieścisz się w cenie, będziesz miał nowe urządzenia i w dodatku moim zdaniem dobry dźwięk.

Przynajmniej sprawdź i tak Ty decydujesz.

Pozdrawiam,

Tak jak pisałem wcześniej ten zestaw razem to ok. 3,2 kzł.

Naprawdę zacne klocki - niewątpliwie lepiej to zagra o dwie klasy od tego co masz.

CDP Sony XA30ES

wzm. Musical Fidelity E11

Kolumny podł. ALR Jordan Entry 5M

Ukryta Zawartość

post-8986-100007581 1170298408_thumb.jpg

post-8986-100007582 1170298406_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kil

Moim zdaniem nie warto wydawać tych 3.5 tys złotych na zmacniacz i kolumny. Odpuść sobie budżetowe klocki typu CA czy NAD - przyrost jakości brzmienia w porównaniu z Twoim obecnym sprzęcie będzie niewielki. Proponuje Ci inne rowziązanie - kupowanie poszczególnych klocków stopnio i najlepiej z drugiej ręki, bo ceny nowych są zbójnickie.

Za 2,5-3 tys złotych możesz kupić dobry wzmacniacz średniej klasy, jak choćby Exposure, który wymieniasz czy na przykład Baltlaba, Amplifikatora, MF, Audioneta czy Primare - tak z pamięci wymieniam te, które widziałem ostatnio w ogłoszeniach, wybór jest ogromy. Później odłożysz kolejny 3 tys i kupisz przyzwoite źródło, później kolumny. A i zabawy będziesz miał więcej z odsłuchiwaniem, dobieraniem i kombinowaniem.

Pozdrawiam Stempur

Nienormalny>>Wymieknie mowa o Denonie

Exposurek to taki maly krell jak go pieszczotliwie nazywaja i wysteruje wiekszosc kolumn.

Proponuje kolumny firmy RLS swietne wykonanie i dzwiek oraz Audio Academy swietna relacja jakosc cena mowa o nowych zestawach.

Jesli mam polecic uzywane to Thiel CS.5 , CS1.5 ,Sonus Faber Minuetto ale wtedy bedzie ciezko zmiescic sie w budzecie.

Moja rada: Wydaj jak najwieksze pieniadze na kolumny a pozniej dobieraj wzmak tak jest najlepiej bo nie musisz nosic niewygodnych ciezkich paczek a pozatym to kolumny dostarczaja dzwiek wzmak ma je tylko poprowadzic mozliwie jak najlepiej.

KIL

jak szukasz czegoś to nie na allegro gdzie panuje zdzierstwo tylko tutaj na forum albo tu np :

Ukryta Zawartość

masz 2 exposury 2010 i cena do uzgodnienia poza tym jakiś tydzień temu tu na forum było ogłoszenie do sprzedania za 1700 ale juz nie ma więc pewnie już poszedł . Zresztą jak ostatnio szukałem dla kumpla wzmaka to dałem ogłoszenie tu na forum co chce kupić i w ciągu 2 dni miałem wzmak w domu i w dodatku z dostawa do domu nie dość że można kupic zadbany sprzęt to taniej niż na allegro to i ciekawych ludzi z kręgu można poznać przy okazji . A róźnice poczujesz bardzo dużą jak masz 30 metrów pokoju to podłogówki koniecznie opcja używane do 2000 lepsza niż kupic nowe .

Ukryta Zawartość

Robix ma racje Exposur dobrze kontroluje bas łaczy w sobie zalety tranzystora szybkość i kontrolę z lampą ciepełko i ładne barwy , nie ma problemów z napędzeniem kolum nie jest grymaśny więc łatwo coś dobierzesz . Za tę klasę dzwięku trzeba dać zazwyczaj sporo więcej .

Po pierwsze chciałbym bardzo podziękować wszystkim za chęć pomocy oraz poświęcony czas.

Myślę, że zamiast NAD 320bee, CA540C v2 lub 640C v2 lub denona 700 spróbuje kupić coś używanego do ok 2000PLN i najbardziej skłaniam się właśnie ku Exposure 2010 (bardziej ze względu na wasze opinie niż na własne doświadczenie).

Jeszcze pozostaje wybór kolumn, budżet mogę powiększyć maksymalnie do 4000PLN czyli na kolumny i okablowanie pozostaje 2000PLN i tu powstaje kolejny dylemat, od początku szykowałem się do zakupu czegoś nowego ale teraz już sam nie wiem. Czy IQ3 lub usher s-520 to taki zły pomysł?

Pozdrawiam

> (bardziej ze względu na wasze opinie niż na własne doświadczenie).

Sugestie zawsze pozadane ale lepiej zawsze dokonac odsluchu samemu. Inaczej mozna sie przejechac. Opinie na forum w tak subiektywnej dziedzinie jak odbior muzy sa przeciez nierzadko diametralnie rozbiezne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety ale obecnie nie jestem w stanie odsłuchać czegokolwiek (dopiero za 3tyg) dlatego muszę się zdać na wasze opinie (między innymi). odsłuchu na pewno dokonam ale wolałbym wiedzieć czego mam słuchać przed wybraniem się do sklepu.

Pozdrawiam

tom pisał zawsze lepiej posłuchać choć jak kolega chciał kupić coś ala nad czy cambridge to nawet w ciemno nie słuchając wybierając coś z naszych propozycji kupi wzmak grający a nie tylko próbujący udawać granie .

kil>>> poszukaj watku Delta Studio o polskich monitorach moze cie zciekawi.

Pomieszczenie odsluchowe w Delcie jest 30m2 na dodatek niezbyt przychylne a maluchy wymiataly ze co niektorym szczeny poopadaly lacznie ze mna wiec nie skreslalbym podstawkowcow bo maja wiele do zaoferowania.

Ja sam mam malenkie kolumny ale w slepym tescie mysle ze oszukalbym wielu wyjadaczy tyle ze moj pokoj to 18m2 a kolumny stoja na dlugiej scianie bo jest lepsze wypelnienie w srednicy.

Na krotkiej bylo za szczuplo ale wcale nie w basie tylko wlaswnie na srednicy co objawialo sie pomiejszeniem instrumentow detych i wokali brakowalo im wagi.. teraz jest oki.

• Redaktorzy

Równiez kilka razy popełniłem odsłuch maleńkich kolumn RLS Elara (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i za każdym razem wzbudzły mój podziw jak można nagiąc prawa fizyki ;)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Całość ma ok 45m2, bez łazieknki i przedpokoju zostaje coś ok 33m2 reszta to kuchnia połączona z salonem oraz dwie ścianki działowe + schody. Do nagłośnienia jest w zasadnie ok 18m2 czyli miejsca na którym stoji kanapa (oraz stół ale to już raczej mało istotne). Czy taki układ pomieszczenia oraz usher s-520 ma szanse powodzenia według waszch doświadczeń?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na forum hi fi i muzyki w ogłoszeniach sprzedam są dany 670, praktycznie 10 dniowe. Właściciel sprzedaje bo pianocraft w sypialni nie dał rady a załatwił po cenie hurtowej i po takiej sprzedaje. Cena o 200 zł przekracza twój budżet na kolumny, które gorąco ci polecam, w takim metrażu zagrają z pełną swobodą.

Pomieszcenie niełatwe prze to że jest otwarte to tak naprawde masz do nagłośnienia te 33 metry nie 18 ponadto widzę że skłaniasz się ku dzwięku wystawy AS 2006 , grać to będzie jesli jesteś w stanie się pogodzić z brakiem basu i zadowolic jedynie jego namiastką to można kupić , ja bym tam wstawił spokojnie kolumny podłogowe radze posłuchac tych monitorów i porównać z jakimiś podłogowymi ( w sklepie na odsłuchach ) i zobaczysz czy jesteś w stanie zaakceptowac taki dzwięk tez sie kiedyś naczytałem ochów i achów o pewnych podstawkowacach a jak je usłyszałem osobiście pomyślałem ,, nigdy w życiu bym ich nie kupił " to nie jest mój dzwięk a w opiniach pisano że prawie hi-end :) a okazało się że dla mie dzwiek jest nie do zaakceptownia był tak odchudzony jakbym słuchał kolumienek komputerowych , po prostu brak basu .

Jedyne podstawkowce które słyszałem i które miały bas burzący ściany a przy tym prezentujące zajebiście poprawny dzwięk to były monitory Gamuta L-1 ale grały w pomieszczeniu 16 metrów i kosztuja 16 000 zł .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.