Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amplituner AV zamiast wzmaka 2.0?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Potrzebowałbym porady.

Obecnie mam osobno kino domowe 6.1 (dość przeciętne) i zestaw stero - wzmak Amplifikator 2003 i Marantz SA17S1 (SACD mutlichannel). Zajmuje mi to w sumie dwa pomieszczenia w domu - chciałbym jakoś to razem połączyć w pokoju kinowym (który zresztą ma lepszą akustykę, wyciszę go itd.). "Połączyć" nie jest może dobrym stwierdzeniem - praktycznie to chciałbym sprzedać swój obecny amplitunerek AV, sprzedać Amplifikatora, dołożyć trochę i kupić coś co z jednej strony pozwoli mi na dobre jakościowo odsłuchiwanie w 2.0 (na poziomie mniej więcej jakości dźwięku Amplifikatora, czyli całkiem niezłego wzmaka 2.0), a z drugiej strony w przypadku wrzucenia filmu pozwoli mi na 5.1-6.1 (ew. 7.1). Omijam kwestię kabli, kolumn itd. - na razie moim problemem jest kwestia wzmaka/ ampla AV.

Co byście polecili? Jakie rozwiązanie w takiej sytuacji?

Widziałem w wyprzedażach TOPHIFI Maranta PS17 (nawet nie wiem czy jeszcze go mają) - nigdzie na necie nie ma o nim szerszej recenzji. Czy taka klasa sprzętu mogłaby rozwiązać mój "problemik"?

Uwaga: wiem, że uzyskanie wysokiej jakości dźwieku 2.0 z amplitunera jest trudne - dlatego pytam. Ta uwaga jest dla tych radosnych wpisywaczy co mi zaraz udzielą rad w stylu "dobry wzmak zawsze będzie lepiej grał niż AV" itd. ;-))))

https://www.audiostereo.pl/topic/27699-jaki-amplituner-av-zamiast-wzmaka-20/

Cóż można poradzić ? Stałem przed podobnym problemem, sprzedałem wzmacniacz, kupiłem amplituner ( NAD T 742 ), który miał mi polączyć kino i stereo, ale niestety nie dał rady na dłuższą metę. Ale w Twoim przypadku w rachubę wchodzi chyba trochę wyższy przedział cenowy? NAD kosztował 3000 zł. Niestety nie wiem jak sprawdziłby się bardzo drogi amplituner, taki np. za 8000 - 100000 zł. A może sprzedać wzmacniacz , zostawić amplituner i zainwestować w nowy wzmacniacz z wejściem na końcówkę mocy? Połączysz w ten sposób w bezbolesny sposób oba systemy. Wzmacniacz ( np Musical Fidelity A 5, A 3.5 , może Krell, Audionet ) wysteruje Ci głośniki przednie a amplituner zajmie się resztą o ile ma odpowiednie wyjścia.

Dvd byłoby podpięte pod amplituner kablem cyfrowym, z amplitunera wyjściami pre - out kanałów głównych kablem analogowym do wejścia HT direct we wzmacniaczu stereo ( tak oznaczone są w MF A 3.5, A 5 ). Głośniki główne przez które słuchasz muzyki w stereo są cały czas podpięte pod wzmacniacz, cd oczywiście również jest podpięty pod wzmacniacz. Plusem takiego rozwiązania ( z punktu widzenia audiofila :) ) jest to, że nie trzeba ciągle przepinać głośników głównych, a to pod amplituner gdy chcesz oglądać film, a to pod wzmacniacz, gdy chcesz słuchać muzyki. Minusem, że ciągle pozostajesz przy czterech klockach, a jak zrozumiałem chcesz zostać przy trzech. Rozwiązanie o którym mówię jest po prostu rozwiązaniem bezkompromisowym, gdy nie chce się rezygnować ani z porządnego dźwięku w kinie , ani tym bardziej z bardzo dobrej jakości stereo. Mam nadzieję, że coś pomogłem. Pozdrawiam.

a co powiecie o Primare SPA20? jest w promocji za 6500 w Sopocie - co prawda to tylko 5.1, ale dekoduje DD EX i DTS ES i w razie czego można dokupić końcówkę mocy i mieć tylne surroundy również...

a gdyby tak kupić monobloki Marantz MA6100 do napędzania frontów a resztą sterowałby Usher DV-9.... co sądzicie?

monobloki są w promocji TOPHIFI po 999zł... Usher DV-9 w promocji za 2000zł... ale jak to zabrzmi w stereo? ;-)

Pisales ze nie dasz sie wciagnac a juz Cie omamili. Udaj sie do dobrego salonu audiofilskiego, popros o podlaczenie dobrego Denona z biampingiem na przednie kolumny (2000zł), do tego dobre SACD (taki format pezwciez masz w domu) i posluchaj Dark Side. Jesli nawet Sz.P.Stryjecki i inni nasi ukochani recenzenci są zdania ze po wysluchaniu czegos takiego nie mozna juz tego zapomniec to cos w tym jest. Za rok kupisz sobie HDDVD i bedziesz sie rozwijal, zamiast ladowac kase w znikajace z rynku CD.

zamiast ladowac kase w znikajace z

>rynku CD.

No większej bzdury nie słyszałem od lat.... Nie ważne...Zobaczymy co szybciej zniknie z rynku CD czy DVD, w dobry sprzęt CD można inwestować śmiało, gdyz żadne znaki na niebie nie zapowiadają większych zmian co najmniej w okresie 10 lat (wręcz przeciwnie), za to odtwarzacze DVD za jakieś 5 lat można będzie wyrzucać do kosza....

Tym sposobem zobaczymy, kto będzie się rozwijał, a kto nie wyszedł z epoki człowieka mp3-kowca.

hmmm... ale ja źródło SACD/CD już mam... chodzi o kwestie jak najefektywniej zmienić wzmocnienie z 2.0 na wielokanałowe, nie idąc za bardzo na kompromisy w jakości dźwięku 2.0 (który w zakresie "audiofilskim" jest dominujący). Dark Side... w wersji multichannel jest być może odlotowa - ale nie słucham jej codziennnie ;-)

Zastanawiam się nad tym Primare SPA20.... albo nad prostym rozwinięciem systemu 2.0 do 6.1 poprzez Ushera DV-9... prawdopodobnie oba klocki będę miał w domku na weekend... choć nie wiem jak z Primare bo może mi zabraknąć kapuchy (6500) na kaucję ;-)))))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.