Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś parę słów nietypowo. Miałem okazje posłuchac naprawdę hi endowych kolumienek. Otóż gra ły sobie klocki SoudnArtu (wzmacniacz Jazz i cd Sarah), kabelki głośnikowe to Albedo Monolith, interkonekt to drut Sound Artu, sieciówki - najwyzsze modele firmy Ansae i ich listwa. I do tego były podpięte ProAc Respnce D 3.8. Aha, grało to w pokoju tak na oko 25-30 metrów, dedykowanym do słuchania muzyki, odpowiednio wygłuszonym, kolumy miało pełno wolnej przestrzeni za i obo siebie. No i jak grało?

Cudnie! Gdyby były takie kolumny za 10 tys to nie szukałbym dalej.

Najpierw pryestrzeń, choć tu chyba głównie zasługa pokoju i ustawienia. Te wielkie kolumny zniknęly z pokoju zupełnie. Znakomita głębia, gradacja planów - wszystko zaczynało sie za linia głośników i dalej w głąb były hektary! Na szerokość nie byłó może aż tak spektakularnie, ale tez super.

Zadziwiająca była bezpośredniść i namacalnośc dżwięku. Mimo że był one nieco odepchniety od słuchacza, to nie brakowało namacalności! Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale takie miałem wrażenie.

Dynamika - znakomita. Ta mikro - nieprawdopdobna, każdy dzwęk wybuchał. W skali ogólnej "tylko" bardzo dobra. W zasadzie nie by ło się co czepiać, ale po tak duzych kolumnzch spodziewałem sie zdziebko więcej. Ale tylko zdziebko...

Co do poszczególnych pasm - nie ma uwag. Barwy, kontury dzwięków, wypełnienie - nic dodac nic ująć. No może bas czasami, ale naprawde tylko czsami troszke zabuczał. Ale szczerz mówią nie przeszkadzało mi to.

Bardo podobały mi się te kolumny. Będę musiał posluchać tych tańszych ProAców - z serii Studio - choć obawiam się, że to już może nie byz to. Ale to za kilka dni. Jutro,tzn dzis Totemy, AA Thetys II i może Living Voice. Oczywiście zdam relacje.

Za umożliwienie posłuchania ProAców D 3.8 i gościne bardzo dziękuje naszemu forumowem koledze pluszarowi. Pozdrawiam równiez właściciela kolumn

Stempur

Stara prawda, z ktora ja teraz walcze (relacja juz za moment), dobre ustawienie moze zmienic wiecej niz nie jedna zmiana w samym systemie. Nie zapominajmy ze pokoj to jeden z najwazniejszych elemetow toru i niestety czasem najtrudniejszy do zmiany i dopasowania. .... ale jestem odkrywczy :-)

-> Larson3

ProAc Response 3.8 maja 2 cechy - po pierwsze wymagaja duzo miejsca (spore pomieszczenie), po drugie sa bardzo czule na ustawienie. Po trzecie, z moich obserwacji wynika, ze lepiej graja, kiedy odleglosc od linii kolumn jest wieksza od bazy. Ale to tylko moje doswiadczenia.

Pozdrawiam

Witajcie

Dziś były kolejne odsłuchy. Dzieki uprzejmości panów ze sklepu Audio Forte mogłem posłuchać nastepującego zestawu: integra Moon i-3, odtwarzacz Sonneteer Byron, intekonekt XLO Ultra 150 i głośnikowe Cardasy. Kolumy następujące: Audio Academy Thetys II, Totem Howk i Totem Model 1. Powiem szczerze, że łeb mi pęka już od słuchania i nie mam siły na opis. Ale tak w skrócie: wygrały Model 1, o dziwo. Zupełnie blado wypadły za to AA - byłem zaskoczony, bo liczyłem na te kolumny. Rok temu na Audioszole byłem nimi zachwycony. Więc albo konfiguracje im nie podpasowała, albo były niewygrzne.

AA Thetys II

Grały jako pierwsze i na samym poczatku wydawao mi sie, że jest słabo. Ale z czasem przyzwyczaiłem sie do ich brzmienia. Kolumny maja wyraźne słabe i mocne strony.

PLUSY:

- klarowna, szczegółowa średnica

- ciepło i wypełnienie w średnicy

- bardzo dobra stereofonia, ale głównie na szerokośc a nie w głąb

- dobbra lokalizacja dżwięków

MINUSY

- Głównym i podstawowym była mała bezpośredniość i namacalność muzyki, wszystko grało jakby zza szyby, jak to się mówi na kolumnach leżał koc, brakowało witalności i żywości, barwy były nieco szare

- bas niestety nie schodzi nisko, jest jakby uciety

- mało powietrza w muzyce, dżwięki jakby posklejane, za blisko siebie, zaokrąglone kontury

INNE

- wysokie: nie wiem czy to wada, ale dla mnie były za mało wyrażne, za mało blaszane, nie iskrzyły sie, ale ktoś inny może takie lubić

- dynamika na przeciętnym poziomie, skala dżwięku niczym nie powalała, ale również nie było żadnej katastrofy

Myąlę, że te głośniki były po prostu jeszcze nie rozruszane, pamiętam rok temu, że na wystawie właśnie swoją dynamiką, witalnościa i bezpośredniością mnie wzięły... Coż, może trzeba będzie zrobić drugie podejście do Thetysów?

Totem Howk

Po AA podpieliśmy Howki. No i sie zaczęło.

Jak dla mnie znakomita góra - kryształ, czystość, wybrzmienia, blask, szczegóły. Koledzy mówili, że ja to lubie jak żyletki brzęcza, ale dla mnie super.

Howki zagrały czyściej, precyzyjniej, z lepszymi konturami dźwięków, w muzyce było więcej luzu i powietrza. Zniknęłą ta szyba oddzielająca nas od muzyki, pojawiła sie bezpośredniość. Grały wyrażnie jaśniej niż AA i szybciej.

Aczkolwie nie znaczy to, że było bez wad.

Bas był jakis dziwny - trudno mi to okreslić, schodził chyba niżej, ale był jakis taki... no sam nie wiem.

Średnica była dla mnie za lekka i pozbawiona nieco wypełnienia co powodowało, że choć dynamika w skali mikro była bardzo dobra, to w makro juz nie,

Przestrzeń - niby więcej powiertza i konturów, ale jakoś tak chyba gorzej niz w AA..

Ogólnie to dziwne kolumny, w niektórych aspektach - czystość, precyzja, góra - sa super, w innyych, tak sobie.

Model 1 signature

No i podłączyliśmy "Jedynki" no i wszystko było lepiej od dwóch poprzednich kolumn. Zaskakujące, że najmniejsze głośniki dały brzmienie o największej skali, dynamice, wypełnieniu.

Ale do idealu w Model 1 brakuje mi dwóch rzeczy: takiej góry i precyzji jak w Howkach i odrobine więcej konturów.

I to by było na tyle... Najsmieszniejsze jest to, ze powoli wracam do punktu wyjścia, czyli do Model 1...Ciekawe. Zobaczymy. Jutro VA Mozart, Bowersy 704 i Prozaki 130. Na samą myśl, że mam znów słuchać tych samych 15 utworów po trzy razy, rzygać mi sie chce:-)

Jeszcz raz dziękuje przemiłym panom z Audio Forte za odsłuchy i pogawędke i kolegom za wsparcie uszne.

Pozdrawiam Stempur

-> Stempur

No i jak widac, potrzebujesz podlaczyc Foresty :-)

Jesli moge miec pare uwag. Hawkow nie znam, ale nizsze modele Totem'a maja IMO bass reflex strojony w taki sposob, zeby wycisnac wiecej basu, na przykladzie b. dobrych skadinad Staff'ow czy gorszych Rainmaker'ow wydaje mi sie, ze ten bas jest nieco nienaturalny. Nawet Model 1 nie sa IMO calkowicie wolne od tej wady. Forest'y za to w pomieszczeniu odsluchowym Audio Forte graja za to IMO dzwiekiem w zasadzie pelnoskalowym i pelnozakresowym, sadze ze Thiel CS 1.6 nie maja przy nich za wiele do zaoferowania.

Kolejna sprawa, to ze do sytemow, o ktorych byla mowa sugerowalbym raczej inne zrodlo niz Byron, warto bylo podlaczyc nawet Resolution Audio Opus 21 czy SimAudio Super Nova. Nie moge powiedziec, ze Byron to zle zrodlo, on jest po prostu bardzo charakterystyczny, przy bezposrednim porownaniu z np. Resolution Audio, ktore przesadnie rozjasnione nie jest, ma wycofana gore i mocniejsze uderzenie w dole (to moje subiektywna opinia), IMO doskonaly rytm i waga basu kosztem przejrzystosci. Warto bylo zestawic system jak najprzejrzystszy do testow kolumn. Nie wiem wiem, ktore glosnikowe Cardasy byly podpiete, ale jesli Neutral Reference, to obawiam sie, ze cechy zrodla mogly zostac jeszcze podkreslone.

Przepraszam za lekkie odejscie od tematu.

Niemniej - jesli Twoj wzmacniacz jest w stanie wysterowac Foresty - daj im szanse - nie gwarantuje, ze kupisz, ale gotow jestem sie zalozyc, ze spedzisz pare bardzo milych chwil przy odsluchu.

Pozdr.

Wlaśnie przed chwilą szlag trafił dwie godziny mojej pracy - j**any komputer bądż system lub cos innego spowodowało, że po wciśnieciu "dodaj wpis" gówno się dodało! Dawno nie byłem tak wkur...., bo opisałem całkiem fajne odsłuchy, na których być może znalazłem właśnie kolumny... Dlatego teraz skrótowa wersja - z góry przpraszam za literówki w kazdym wyrazie.

System prawie jak mój: CD Primare D 31, amp MF A 3.5, druty AQ

Słuchałem Proac 130, B&W 704, Vienna Acoustics Mozart i .... czarnego konia:-)

1. Proac 130 - zupełna porażka, nie moja szkoła dżwieęku

PLUSY

- tylko średnica:pełna, mięsista, dość sczegółowa, ocieplona

MINUSY

- bas: no było prawie tak jak na Dynaudio a więc buczący, wzbudzjący się, bez żadnej kontroli, bez konturów, jedna wielka buła

- wysokie: szare, bez blasku i iskier. jakby piasek sypać na plastik, cofnięte

- mała przejrzystośc i brak otwarcie i powietrza w dźwięku, brak konturów, wszystko posklejane

- kolumny wolne, bez życia i dynamiki a tylko z walącym basiszczem

- płaska przestrzeń, deska

Utwierdzm sie, że "kultura", "muzykalność", przyjazność, miękkośc to nie jest moja gra. Zbig! Pomocy! Czy warto wogóle abym brał Responce 1.5 do domu, czy będzie podobnie tylko lepiej? Choć 3.8 grały pięknie

2. B&W 704

Zupełnie3 inne granie, na początku aż mi sie gęba uśmiechnęła.

PLUSY

- przestrzeń: otwracie, głębia, gradacja planów, masa powietrza, precyzja

- wysokie takie jak lubie: blacha jest blacha, saksofon i trąbka potrafia ukąsić, struny (przynajmniej niektóre) są zrobione z drutów, masa detali i wybrzmień, otwarość

- szybkość muzyki i mikrodymanika

- precyzja i konturowość dżwięków

Ale im dłużej słuchałęm, tum dostrzegałem wady

MINUSY

- bas nie schodzi nisko, jest gdzieś ucięty. Poza tym suchu, baz wypełnienia

- srednica tak sam: bez masy, mięska, ciepła, same kontury

- ogólna dynamika i skala dżwięku bardzo taka sobie

No i cała nadzieja w Mozartach

3. Vienna Acoustic Mozart

PLUSY

- bas niski, jędrny ale dobrze kontrolowany

- ogólna dynamika i skala dżwięku najlepsza z całej trójki

- srednica nasycona, bogata ale niestety nie tak konturowa i precyzyjna jak w Bowersach

- to samo z prędkością i drajwem: taki kompromis między BW a 130

- fajnaprzestrzeń: choć głębianie tak spektakularna jak w Bowersadch to zdecydowanie lepsza niz w 130

WADY

- wysokie: lepiej niz w 130, ale jeszcze daleko im do BW, nie ma tych iskier

- nie ma takich konturów, czystości i precyzji dźwięków jak w Bowersach, choć znów lepeij niż w 130

No i chwytająć się koła ratunkowego pomyślałem: kable głośnikowe zmieńmy, dajmy coś ostrzejszego, Siltechy lub inne AQ. Miły Pan z Top Hi Fi na Andersa już miał iść po kabelki ale zaproponiwał (i chwała mu za to) Vienna Acoustic Beethoven Baby. Pomyślałęm: bez sesu, bedzie więcej basu, zamuli się, kopułka ta sama, więc góra będzie taka sama... Ale pan uśmiechnąl się i popwiedział zeby spróbować...

4. Vienna Acoustic Beethoven Baby

No i wnieśli kolejne przepiękne skrzyneczki niewiele większe od Mozartów (ta sama szerokość 17 cm tylko wyższe o 6 cm o mierzących 92 cm MozartóW i głębsze). Podpieli i ZAGRAŁO!!

- Pojawiło się więcej powietrza i przejrzystości

- dynamika powalająca

- więcej szczegółów

- dźwięki bardziej wykonturowane (choć jeszcze odrobinę do Bowersów brak)

- ogólne otwarcie i szybkość muzyki wzrosła

- wysokie bardziej się otworzyły i zaiskrzyły, choć tu czuje chyba największy niedosyt - może jakieś ostrzejsze kabelki?

A więc tak: na placu boju pozostają VA Beethoveny i .... Totem Model 1 (choć ta skala dźwięku z VA jest powoalająca). Muszę tylko jescze sprawdzić, czy VA nie uduszą sie w moim pokoju, choc to naprawde niewielki skrzynki. Sprawdzę.

No i jescze sprawdzę ESY, Thiele, AP, BC Asoustique i może coś jescze... Ale po mniejszych Beethovenach - bo sa też ich większe wersje) jestem jż znacznie bliżej wyboru...

C.D.N.

Stempur

PS. Podziękowanie dla panów a Top Hi Fi na Andersa. Bardzo przyjemna atmosfera, niczego nie sygerowali, sympatycznie, dali słuchać do woli, nie przeszkadzli a jak juz doradzili, to strzal w 10. I nawet zaproponowali kawę i herbate. Było super! Aha, i "na sklepie" można zostawic rower, jakby ktoś chciał przyjechać na dwóch kołach.

No wlasnie. To drugi po audioforte sklep ktory nie krzywi sie na cyklistow.

dodam tylko ze majac Stempura elektronike w rzyciu nie wzialbym B&W do domu. A Beethoweny byly pierwszymi kolumnami ktore niefaworyzowaly zadnego zakresu. Mialy wszystko w odpowiednich proporcjach.. WYSOKIe BYLY JAK NAJBARDZIEJ OK!!!! :-) do tego przestrzen i precyzja bez utraty muzykalnosci.

Reszta zawodnikow nie miala czego szukac. I co prawdza ciekaw jestem jakby w tamtym pokoju i konfiguracji zagraly Model 1 ale mysle ze mimo sympatii do nich raczej podlogowki VA by pokazaly jaka jest roznica miedzy monitorami a dobrymi podlogowkami. Coz, nie mozna miec wszystkiego. Gdyby tylko moj pokoj pozwolil .... :-)

Jezeli nie zadusza sie u stempura to mysle, ze znalazl juz swoje kolumny.

>stempur

Trzeba było poprosić aby podpięli D15. A te Beethoveny to już chyba ponad 10 tys, nic dziwnego że lepsze od pozostałych.

Zapraszam do siebie na odsłuch Response 1.5

Stempur mam pytanko dotyczace miejsca odsluchu. Czy sluchales w tym duzym pomieszczeniu czy tym mniejszym. Pytam bo z tym basem z 704 to moze i racja jesli chodzi o wielka sale, ale w warunkach domowych bas daje znac o sobie w calkiem dobry sposob. Co do Bethovenow to przyznaje ze sa to swietne kolumny ktore wspaniale graja i maja zastanawiajaco dobra przestrzen i wspaniale oddanie planow - ja je rowniez porownywalem z 704 i mimo iz staly po przelaczeniu z B&W blizej siebie dawaly wspaniala przestrzen. Jesli twoj wybor padnie na te kolumny to tylko pozazdroscic (tyle ze cenowo to juz chyba powinien byc temat ,,kolumny lekko ponad 10 tys.''

Pozdrawiam kaszanka7

I co by bylo wiadomo o czym jest mowa

Proac 130, B&W 704, Vienna Acoustic Beethoven Baby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6668-100004012 1170303637_thumb.jpg

post-6668-100004013 1170303635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Brawo Stempur,

Świetny wątek! To na razie wygrywa VA - a nie boisz się że będzie za dużo basu w Twoim pokoju?

A jak sztywno trzymasz sie 10kzł - na razie lekkie przekroczenie..to może jeszcze WLM do sprawdzenia ;-) - to by można zrobić nawet razem z AP w tym samym miejscu.

Odpowiem za Stempura bo sie nudze :-)

Odsluchy byly w malej sali zeby jakos odniesc je do warunkow panujacych u Stempura a Baby w pieknej okleinie rozanej kosztuja (o ile dobrze pamietam) 9500zl wiec w sam raz. B&W moim zdaniem swietnie zagralyby z ciepla lekko ospala elektronika dodajac jej zywosci i precyzji.

Pozdrawiam

Dodam jeszcze, ze namawiam Stempura na sprawdzenie kolumn z wyzszego przedzialu cenowego bo za kazdym razem sa jakies kompromisy przy ktorych Stempur krecil nosem ktore. Moze szuka czegos co jest jednak nieosiagalne jeszcze na tym poziomie cenowym a byc moze co wymaga wiekszej pracy z reszta systemu.

Poirot rowniez namawiam Stempura na WLMy. Chocby monitory do jego pokoju.

Pozdrawiam

Moze przy odlsuchach trzeba zamawiac lepsza elekt. tak by dalo sie wycisnac tyle ile sie da z kolumn. Czasem moze sie okazac ze kolumny moga znacznie wiecej niz nam sie wydaje, a ich charakter w zaleznosci od reszty toru moze okazac sie ciekawym porownaniem.

pozdrawiam kaszanka7

ps. czy pytaliscie moze o uczestnictwo AudioKlanu w tegorocznnym AusioShow - czy juz sie ,,odbrazili'' i bedzie ich mozna zobaczyc w ktoryms z hoteli.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

-> kaszanka7

Audioklan będzie na audioshow w tym roku, zobacz stronę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kaszanka7, 2 Lis 2006, 10:09

>Moze przy odlsuchach trzeba zamawiac lepsza elekt. tak by dalo sie wycisnac tyle ile sie da z

>kolumn.

Mozna byloby ale zalorzenie bylo takiege, zeby system przypominal domowa elektronike Stempura.

Hm... dlaczego ja ciagle za niego odpowiadm :-)

• Redaktorzy

bo masz bardziej wyrozumiałego szefa, albo kompa w robocie ustawionego tak, że nie widać co robisz ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Trzeba jednak w tak prowadzonych odsłuchach i ocenach wziąć opod uwage fakt, że często wystarczy, aby dane kolumny grały uoprzednieo w systemie dłużej nic inne i na ogół wypadną najlepiej. Może panowie w sklepie ostatnio głównie słuchali na tych Babe?

tez ladne ;-)

*

Ukryta Zawartość

post-2162-100003998 1170303656_thumb.jpg

post-2162-100003999 1170303655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar1

> Może panowie w sklepie ostatnio głównie słuchali na tych Babe?

Generalnie wydaje sie ze na Andersa lubia VA (szczegolnie jeden ze sprzedawcow) i polecaja je chetnie acz nienachalnie.

Witam

Dziękuję larsonowi3 za rzetelne wykonanie roboty rzecznika prasowego - w skrócie wszystko powiedział jak trzeba :-)

Ale powtorzę.

kyuss3 - ja lampki nie mam ale myślę, że krzych nas ugości. Musimy sie tylko poumawiać, ale to juz na PW. Aha, i żadnego wina! Fuj, kwas! Ja tylko piwko. Jak Wy chcecie, to sobie wypalajcie tym świństwem flaki. Fuj, kwas, zadnego wina!

kaszanka - spokojnie, Bowersy to bardzo fajne kolumny, tylko z charakterystycznym soundem. Słuchaliśmy ich w mniejszej salce, aby zbliżyć się powierzchniowo do warunkó moich domowych. A co do elektroniki, to jestem zwolennikiem tezy, żeby testowac na swoich klockach lub na takich z podobnej półki cenowej. Co mi po tym, że usłysze kolumny, które fantastycznie zagrają z elektroniką za 30-40 tys a po przyjściu do domu podłącze je do swojej i nie będzie tak cudnie?

Fajnie, że wkleiłeś zdjęcia, dzięki, Tylko pamiętajcie, że na wysokość te kolumnz s' niemak osentycyne, natomiast Bowersy sa największe a VA najsmuklejsze.

Co do kosztów... VA Beethoven Baby kosztuja - w zależności od okleiny - o ile pamiętam od 9,5 do 11 tys. Te najdroższe to okleina różana - FANTASTYCZNA. Jeśli zaś chodzi o WLM, to najtańsze Monitor Diva kosztują 12 tys. plus dobre standy. Coż, niczego nie wykluczam:-) Zamierzam ich nawet posłuchać...

Pozdrawiam Stempur

jar

Oczywiście masz racje - jak doskonale wiesz ja też jestem tak jak Ty zwolennikiem "teorii bigosu" mówiącej, że cały system musi się zgrać, ułożyć, przegryść - jak bigos. Ale nie przesadzajmy - gdybym chciał w idealnych warunkach testować wszystkie interesuj'ce mnie kolumny, to kupiłbym je sobie pewnie za 4 lata :-) Chodzi o złapanie dżwiękowej sygnatury, charakteru. Przecież ostatecznie i tak będę wybierał z 2-3 konstrukcji po odesłuchach w domu.

JarlBjorn

Z tym promowaneim to jest tak: jeden pan w Top Hi Fi bardzo plecał VA a inny Bowersy. Z tym, że ja już trochę za stary jestem, aby się nabrac na polecanki. Dlatego między innymi chodze na odsłuchy, żeby nie opierać się tylko na opiniach. A to co usłyszałem było jednoznaczne. Aha, i systen taż ja sobie dobrałem a nie sprzedawcy z Top Hi Fi, oni mi miczego z elektroniki nie sugerowali.

Soso

No... może? Jak będę miał chwilę, to Dali posłucham, bo jest sklep.

Dzięki i pozdrawiam Stempur

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.