Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

-> stempur

> Zadczynam więc powoli myśleć o monitorach...

Diabeł podszeptuje: "Harbeth".

Pozdrawiam i... rozumiem Twoją konkluzję na dziś. Wyśpij się spokojnie i odpocznij. Samo przejdzie ;-)

To chyba jak z kupowaniem perfum dla kobiety - jak sie czlek zbyt wiele nawacha to juz sam nie wie co ma kupic. Swoja droga podziwiam Stempura za wytrwalosc w poszukiwaniu ,,doskonalosci''.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

:-)

A sam lucyfer podszeptuje te... te... te Totemy ;-)

Wczoraj bylem i sluchalem dwuch ostatnich gladioatorow na stempurowej arenie. Wedlog mnie jedne z nich mogly zostac przy malej adapacji systemu i pokoju byloby dobrze. Ale to nie moja decycja :-)

Na opis trzeba bedzie chyba jeszcze moment poczekac.

Arek 67

Tempo odpadają - ewidentnie za duże - udusza się a przy okazji uduszą i mnie, miałem Sparki, słuchałem Temo... To się nie uda

Krzycho

Pokój jest dziwaczny, trochę 20 metrowy, trochę 14 metrowy :-) Ale powoli zaczynam chyba dochodzić do wniosku, że raczej monitorowy... Choć jak słuchałem u siebie Totemów Model 1 to brakowało mi troszeczkę skali i potęgi podłogówek.....

Hiszpan (witaj!!!), vector, Frantz

Harbethy, ML czy Rehdeko i inne tego typu gabaryty odpadają. Nie mieszkam w domu sam, pokój ma też inne funkcje i nie będę już przytaczał mojego ulubionego cytatu ze Zbigniewa Herberta o estetyce...

Larson

Wysłałem ci SMS

Kaszanka

Ja zamierzam wydać pare tysięcy złociszy, dla mnie to spora suma. Nie pozbEdę sie równowartości 1/3 samochodu zbyt pochopnie. Najwyżej to potrwa....

Pozdrawiam Stempur

Jak AP Tempo za duże to proponuję to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawsze od "metalowych" Thieli. Są małe i zgrabne.

Ukryta Zawartość

Zbig

Generalnie wszystkie wydawały się o poł numeru za duże do mojego pokoju. Tylko każde trochę w inny sposób. Gdyby się trzymać terminologi obuwniczej, każde były luźne z inne strony ;-) Jedne od palców, drugie z boku, inne na podbiciu :-) O szczegółach nie mam na razie siły pisać, ale przyżekam, że zdam relację

Pozdrawiam Stempur

bardzo się mylisz co do estetyki rehdeko 125.....:))

spytaj tych, którzy widzieli je na własne oczy.

Natomiast jeśli chodzi o dźwięk.... to cóż, jest wątek.

Pozdrawiam

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Co do gabarytów to cóż zależy od twojego wnętrza, chociaż 125 są mniejsze niż głośniki, których słuchałeś.

...a co do estetyki to mały test...:))

...jak Ci się podoba na przykład to:?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....bo w innym świetle może wyglądać np. tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vector, dajmy spokój, każdemu podoba sie co innego...

A te lampki sa po prostu koszmarne! Widziałeś na przykład Delte Studio na KT 88? Albo czarne, starsze Denseny? To są piękne przedmioty?

Pozdrawiam Stempur

...no pewnie, że każdemu podoba się coś innego....:))

....a te "koszmarne lampki" to moje marzenie........

....wyobrażasz sobie jak by wyglądały odpowiednio ustawione w pokoju i podświetlone....

....niepowtarzalne....., rzeżba, ...state of the art.....!!!

Shindo.

stempór,

monitory są jakimś wyjściem, z tym , że to oznacza rozpoczęcie zabawy od nowa. Pocieszające jest natomiast to, że wydając te same środki jakie planowałeś na podłogówki, nabędziesz produkt z conajmmniej o klasę wyższej półki. Wcześniej wspominałeś o kolumnach (chyba Proaca), które bardzo ci się podoabył, ale cena była dużo wyższa. Z monitorami będzie chyba bliżej z pewnymi aspektami brzmienia, do tej klasy.

Za 10kzł jest w czym wybierać.

no Stempur, takiego rozwiazania sie nie spodziewalem. wspolczuje.

ale z tymi monitorami to sie zastanow - po Baby Beethovenach moze brakowac masy...

sprzetu tez pochopnie nie sprzedawaj - wiem cos na ten temat jak ciezko bedzie Ci odkupic A3.2 ;-)

jak juz ochloniesz to napisz koniecznie co w ktorych kolumnach bylo nie tak.

PMD, MIK

No właśnie tych monitorów to sie troche boję. Po pierwsze skala dżwięku może być zupełnie nei taka, do jakiej przywykłem, a po drugie - jak sobie pomyślę, że mam zaczynać wszystko od nowa, to mi sie słabo robi...

Cholera, do otwarcie sklepów jeszcze godzina... Może jednak jakieś zostana u mnie?

Pozdrawiam Stempur

Stempurze, tak jako kolega powyżej napisał - posluchaj ESY Intrada3, sam jestem ciekaw jak to w domu zabrzmi(na wystawie bardzo mi się podobało).

Droższy Triton3 również w zasiegu zalożonego przez Ciebie budżetu, ale nic nie mogę powiedzieć o dźwięku - nie słuchałem.

...i ten, tego, az boję się napisac...Rahdeko ?;)

Pozdrawiam

stempur, 8 Sty 2007, 10:10

>No właśnie tych monitorów to sie troche boję. Po pierwsze skala dżwięku może być zupełnie nei taka,

>do jakiej przywykłem

No Stempur juz nieprzasadzaj. Co by nie mowic o monitor audio to jednak rewelacyjna skala dzwieku to nie byla. Chyba ze mowisz o buczacym basie ;-)

A do nich chyba przywykles.

Poza tym mowilem Ci, ze lepszy taki kompromis niz duszace sie w pomieszczeniu Thiele zalewajace pokoj basem!

Kompromisy... tralala, kompromisy :-)

Kolumny ktore wybierzesz powinny, jak wiesz, najlepiej zgrac sie z Twoim dosc dziwnym pokojem. Czy to beda monitory czy male podlogowki to juz nie jest takie wazne. Grunt, zeby efekt byl taki, ze muzyka bedzie zachowywala odpowiednie proporcje.

Narazie masz niestety kubel zimnej wody na glowe po tym co wydawalo nam sie po odsluch w sklepie, a co okazalo sie w domowych odsluchach.

Wedlog mnie zabawa zaczyna sie od poczatku.

Pytanie. Ile jeszcze wytrzymasza ;-)

I na milosc boska nie kupoj totemow :-)

Stempur,

Pytanie, czy problemy akustyczne z podłogówkami, jakie masz u siebie są rozwiązywalne, akceptowalną przez wszystkich, adaptacją akustyczną. Jeśli np.: jest to jedynie problem ze wzbudzaniem się jakiejś/jakichś częstotliwości basowych to bez problemu da się to załatwić pułapkami basowymi. Pułapki takie mogą być b. estetyczne, komponując się z wnętrzem oraz pełnić dodatkową funkcję zdobniczą jak i użytkową. Może więc jest rozwiązanie dla tych podłogówek?

O adaptacjach porozmawiaj z mkorek, miał swój temat na forum, podaję nowe? namiary jakie od niego dostałem:

www.4sound.pl ; [email protected] - Marcin.

=> stempur

Zaraz mnie tu zjedzą, ale jeśli Wielka Trójca za duża w Twoim pokoju, to B&W 805S albo N805 (będą tańsze, bo używane) będą, IMHO, w sam raz. A to, ponieważ:

górę mają piekną, czystą, klarowną, szczegółową. Chyba że elektronika do bani, wtedy zgodnie z obiegową opinią :-)

średnica jak wyżej.

Bas b. szybki, dokładny, nie pogubią się w szybkich solówkach basowych gitar czy kontrabasów itp. Jezeli wzmacniacz jest dostatecznie silny, zeby dać im prądu przy małych wzmocnieniach, a nie tylko głośnym słuchaniu (ja mam ten ból właśnie, niestety), to dźwięk jest zrównoważony, czysty, klarowny i obiektywny, co nie znaczy, że zimny i analityczno-odpychający (taki jest, jak elektronika za słaba).

Stereofonia, scena itp, ogólnie pojeta "przestrzeń" - najwyższa klasa (w tej cenie). Pod warunkiem, że nie stoją w kątach (u mnie 1,3m od tylnej ściany i 1,5m od bocznych).

Są b. estetyczne, zwłaszcza na dobrze dobranych standach.

Mają, moim zdaniem, "value for money" bardzo wysokie. Oraz WAF :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.