Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

"no i wlaczylem Baby Grandy. Gora i srednica zagraly fantastycznie, z powietrzem, blaskiem, bardzo

>szczegolowo i myzykalnie zarazem, z piekna barwa, bez nadmiernej analitycznosci - sto razy lepiej

>niz Proaki. "

Nie dawno słuchałem Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand i zgadzam się z powyższą opinią. IMHO to kolumny wybitne w swojej klasie cenowej, z tym, że nie są to kolumny do słuchania Prodigy lub Rammstain, bo bas nie jest bardzo szybki. Za to muzyka poważna, akustyczna, jazzowa to sama radość ze słuchania.

Doszedłem do wniosku, że gdybym obecnie zamierzał wydać 20000zł na kolumny to zamiast jednej pary za 20000zł kupiłbym dwie pary kazda po około 10000zł:

- Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand do muzyki poważnej, jazzu, akustycznej

- JBL Tl260 do rocka

TUX

Stempur>

Nie byłeś u Dartmana - a obiecałeś. Renaissance 90 czekają...

A warto!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekaw jestem porównania ich dźwięku z dzisiejszymi "wielkimi" do 10 tys.

Dużo kasy Ci zostanie...

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

To na pewno dobre kolumny, ale również na pewno ich nie kupię. Są po prostu dla mnie za duże.

Ludzie, co wyście się tak poupierali na te swoje propozycje, jeden nic tylko Totemy, drugi Infinity... Tyle fajnych kolumn jest :-)

Pozdrawiam Stempur

Stempur - przypomnij mi co zostalo na placu boju - i jak ci sie udaje przekonac panow w sklepie by dali ci mozliwosc posluchania kolumienek w domciu - czy takie wypozyczenie ich na kilka dni cos kosztuje, a czy jest tez ,,przymus'' bys wtedy bron Boze nic zlego na ich temat nie napisal ;D

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Kaszanka

VA Beethoven Baby, AP Spark 5 i Thiele 1.6. Może - mimo wszystko - Totem Model 1.

Resztę opiszę, jak już skończę tę drogę przez męką i będę mógł 2 razy w tygodniu posłuchać na moich nowych kolumienkach przez 2 godziny. Muszę chyba zmienić pracę :-(

Pozdrawiam wszystkich uczestników tego wątku świątecznie i noworocznie

Stempur

Stempur >

Pozwoliłem sobie przypomnieć...

Sam wypowiadałeś się na początku wątku, że chcesz posłuchać jak największej ilosci głośników (oczywiście z pewnej grupy ). I początkowo - nie traciłeś nerwów. Teraz unosisz się ?

Mam przeczucie ,że jesteś bardzo rozdrażniony. Czyżby "finałowe" skrzynki nie do końca satysfakcjonowały ?

A fakt jest taki, że generalnie gro osób z forum podnieca się różnymi odmianami VA (bez urazy), tudzież paroma innymi markami, o których trąbi się na prawo i lewo, posiłkując się tu i ówdzie rewelacyjnymi recenzjami nadredaktorów i odpowiednio "ukierunkowanych" słuchaczy. Zresztą - podobnie jest z innymi elementami toru...

Kochany - ja Ci nic nie każę kupować !!! Panie uchowaj!

Proponuję Ci te głośniki do odsłuchu bo :

- są z innej półki,

- są dużo tańsze od szukanych przez Ciebie,

- do pokoju 18 m z biedą zmieszczą się z dźwiękiem (obudowa zamknięta). Na pewno zagrają lepiej niż VA z basrefleksem...

- zapewniam Cię, że przy swojej wielkości brzmią dużo kulturalniej niż np. VA i inne "fajne" kolumny...

- stoją w Warszawie...

Jasna ... Tyle się napociłem, a nie doczytałem w jednym wpisie, że "jesteś prosty i nieskomplikowany chłopak, co to lubi wysokie proste i nieskomplikowane, żadne tam muzykalne i perliste tylko prosto z mostu - metaliczne, dosadne, konkretne".

Bardzo przepraszam...

Oczywiście - Renaissance nie spodobają Ci się... za perliste...

Kup w końcu jakieś skrzynki- wszyscy odpoczniemy ...

Pozdrawiam na Święta i Nowy Rok !!!

P.S.

Tylko nie daj się namówić na Totemy. Polecający te kolumny jest faktycznie namolny...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Redaktorzy

stempur - a może dopiszesz jeszcze do listy Martin Logan Vantage ? Cenowo pasują i nawet jeszcze trochę "środków" na kwiaty i dobre wino dla Kobiety zostanie ;) W 18 metrach powinny czuć się jak ryba w wodzie. No i braku urody zarzucić im nie można.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

stempur, 20 Gru 2006, 20:43

>To na pewno dobre kolumny, ale również na pewno ich nie kupię. Są po prostu dla mnie za duże.

>Ludzie, co wyście się tak poupierali na te swoje propozycje, jeden nic tylko Totemy, drugi

>Infinity...

No co ty Stempur kup Totemy to najlepsze kolumny sa!!!!

A na poważnie, to skoro w pewnych aspektach B&W 704 biją w.g. Ciebie VA (tak wyczytałem wyżej), to spróbowałbym posłuchać 804. Wiem, że cena nie teges, ale spróbowałbym jednak, żeby potem nie żałować. A nuż będą pozbawione słabości 704 i Ci podpasują idealnie? Tylko zadbaj o mocny piec i niemulący cd, żeby mogły pokazać, co potrafią.

Wiem, wiem, zaraz mnie zakrzyczą, że taki mainstreamowy jestem i w "o mnie" mam B&W, to pewnie mnie Audioklan działkuje i w ogóle ;-P

stempur --->

tylko nie kupuj tych totemów przypadkiem ;)

patrz broy kupił i już sprzedaje ... to napchany sterydami nienaturalnie przestzrenny dźwięk ;)

nie kupuj a jak już kupujesz to kup od broy'a ;)

broy --> wracasz do Spendorów? :) ... ech ;) może SP 100 ;)

zdezi

larson3, 21 Gru 2006, 10:40

>Gdy nie potrzebne Ci przestrzeni podniety,

>Kupuj se smialo nudne Harbethy!

>

>;-)))))))

... no i gwarą ciut pojechałeś ;)

=> qrczak

NIE,NIE, nie chodzi mi o stare Matrix-y, tylko o bieżące 804S, ew. poprzedniej generacji 804 (jak gutkowe):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.