Skocz do zawartości
IGNORED

Car Audio w Toyocie Yaris

wwd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rok temu kupiłem Toyotę Yaris. Ponieważ oryginalny system jest beznadziejny chciałbym coś z tym zrobić.

Poczytałem kilka postów i zdecydowałem się na głośniki JBL. W autku mam możliwość zamontowania ich tylko z przodu – dwa w drzwiach i dwa na desce rozdzielczej.

Chciałem zapytać czy lepiej włożyć komplet odseparowanych głośników do drzwi z tweeterami w słupkach czy włożyć do drzwi i na deskę jakieś głośniki dwudrożne.

Myślałem też o tubie lub skrzyni w bagażniku – opcja i Cd/Mp3.

Cena w jakiej muszę się wyrobić to 2-2.5 tys. A propozycje to:

- głośniki JBL - nie wiem które modele,

- wzmacniacz JBL np. JBL CS 50.4 , JBL GTO 2060

- skrzynia lub tuba JBL np. JBL CS 1204T , JBL GTO 1200T , JBL GTO 1200B ,

- Mp3 Pioneer DEH-P5800MP lub Alpinie CDE-9848RB.

Muzyka jakiej słucham to dance, rap, rock.

Jeżeli były podobne tematy to przepraszam ale nie jestem w stanie wszystkiego znaleźć bo pracuje na modemie więc strony się otwierają dość długo a czas leci...

Bardzo proszę o porady i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/27806-car-audio-w-toyocie-yaris/

1. absolutnie nie jbl

2. koniecznie odseparowane (2 drozny system czyli osobny mid bas osobna góra koniecznie na pełnej zwrotnicy)

podaj więcej szczegółów czy może być również sprzęt używany i podaj jaką masz wielkość otworu montażowego w drzwiach przednich

napisz też czy radio z cd musi odtwarzać mp3 czy nie jest to konieczne

generalnie - musi być radio z cd (jak dla mnie bez mp3 ale to kwestia potrzeb) , musi być wmacniacz i tu można by jbl ale jeśli się zmiesci w budzecie to lepiej jbl gt 75.4

co do glosnikow - podaj rozmiar i czy tolerujesz sprzet np z allegro czy musi byc ze sklepu a napisze co dalej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wzmak - podpytaj za ile pojdzie , 500 zł - 600 zł mozna dac (lepiej 500:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lepiej to niz jbl , jbl kup tubę:wszystko jedno która - wystarczy do yarisa

Ukryta Zawartość

powyzej rewelacyjne glosniki sam uzywam tej samej firmy z nizszej linii ale raczej nie kupisz ich za mniej niz 1000

mowiac o uzywanych

Ukryta Zawartość

a takich szukaj wdrzwi :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do radia - jeśak kupujesz wzmacniacz (a to całkiem słuszne) nic lepszego nie kupisz za takie pieniądze a nawet sporo większe - mam to samo - kosztował w sklepie 4299 zł - radio to cd i tuner bez końcówek mocy czyli musi być

zewnerzny wzmacniacz - ma wbudowany procesor dźwięku - jak to gra to nie da się opisać

powiem tak - nie ma mp3 ale ma takie brzmienie ze kliku moich kolegów pozmieniało cd jak pobawili się moim...

wyśmienicie zgrywa się z systemami mb quart

jak więcej info - pisz i pytaj

z wymienionych przez ciebie cd - o pionku zapomnij jak musisz miec to cholerne mp3 to alpine

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z głośników na przód polecam ten oto zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Sam użytkuję tylko w zwykłej wersji, nie deluxe. Gra to u mnie z radiem Nakamichi CD 45 Z. Myślę, że głośniki warte uwagi i w swojej cenie są naprawdę dobre.

Ze wzmacniaczy dobrą opinią cieszą się wzmaki U-dimension. Wersja 4 kanałowa, dwa kanały podłączasz do przedniego zestawu, dwa pozostałe mostkujesz na suba.

Jeżeli chodzi o suba to polecam skrzynię na Hertz ES 200. Powinno wystarczyć w Yarisie.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Głośniki w drzwiach 16.5cm a w desce 10cm. Nie znam tylko głębokości montażu. Co do radia to dlaczego nie JBL??? Sprzęt ma być nowy.

Nie rozumiem takiego zbulwersowania bo było już kilka tematów o car audio na forum - stereo i nikt nikomu nie pisał w......

Tak sobie mysle, czy el Moderatores wytna ow wpis naszego kochanego brodatego, zawsze usluznego i palajacego zadza dzielenia sie wiedza forumowicza, wpis tak fantastycznie okreslajacy sylwete jego (jako rzezbe z brukwi)

No właśnie, dlaczego tak drastycznie odradzany jest JBL? Ostatnio rozmawiałem z kumplem, który się pasjonuje car-audio i powiedział mi, że mieć sprzęt JBL-a w aucie na pewno do obciachu nie należy. Zresztą demonstrował mi możliwości tuby JBL-a i powiem, że przywalić to ona potrafi potężnie. A jeśli nie chodzi nam o wytwarzanie ekstremalnych natężeń, tylko chcemy mieć lepszej jakości bas, to warto zastanowić się nad ofertą firmy Hertz. Pozdrawiam

Co do radia i ceny mozna pokusic sie i spróbowac odnalezc jednostki z drugiej reki np. Alpine 7909l lub cos z tej serii(stare,wyglada nie zafajnie ale robi swoje)7906 lub nawet 5903 (te dwa nie dorównuja 7909l ale to decki i o wiele tansze)co do głośników to proponowalbym zestaw proa simplex - zwrotnica na komponentach mundorfa lub dls r6a lub morel doteh . do tego wzmacniacz no i tu nie mam pomyslu chodzi mi jedynie stary dobry audison srx3 do tego subik cos z hertza w zaleznosci od gotówki (najlepiej 25cm max ze wzgledu na bagaznik) jesli to ma grac , 30cm jesli lupac.Popytaj na forach car audio tam powinni ci doradzic i byc mniej wrazliwi na takie tematy

Ps BRODA W samochodzie tez JEST STEREO (psluchaj A3 z TestSoundu z gliwic lub Cytryny Xanti)

Mam nadzieję, że nie jesteś z tych co UMPA, BUMBUMBUM pod oknami dla szpanu CO? :-O

To jest zakładka stereo i z racji, że kierownica jest całkiem z lewej strony więc aby prawidłowo uzyskac obraz stereo i dobre brzmienie musisz usiaść w miejscu lewarka zmiany biegów. :O)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

głosniki JBL - grają twardo i płasko, trzeba pchnąc w nie sporo mocy i prądu zeby zaczeły grac "gładnie" czyli jak graja cicho to nie grają a jak zaczynaja grac to juz jest tak glosno ze az glowa boli :)

To glosniki raczej dla szpanerów gorzy chcą zeby najpierw ich było slychac a dopiero widac :)

Polecałbym Infinity bo graja miekko i czysto albo Alpine bo grają jasno i z ładna sceną.

Radio zdecydowanie Alpine i to bez zadnych dodatkowych procków...poprostu Alpine z serii 9xxx i do tego jakis dobry wzmacniacz - oddziely do glosników i oddzielny do suba.

Wszystko jest zalezne od tego ile masz kasy....bo auto masz dosc niewdzieczne do nagłasniania i sporo bedziesz musiał wydac na dystanse i mate bitumiczna zeby je wygłuszyc bo inaczej trzeszczace i tłukace plastiki nie dadza ci spokoju :)

Czyli tak:

Radio Alpine 9848RB /660zł/ lub JVC KD-G722 /690zł/.

Głośniki jeżeli nie JBL to może Rainbow SLX 256 /920zł/ lub Infinity Reference 6510cs /900zł/.

Tuba JBL GTO 1200T /600zł/ lub skrzynia JBL GTO 1200B /550zł/

Wzmacniacze - nie mam pojęcia... Muszą być dwa???? Jeżeli tak to cd musi mieć 3xRCA? A może wystarczy jeden 4-kanałowy???

Chciałbym wyrobić się w 3 tys zł.

wzmak wystarczy 4kanałowy zwróc tylko uwagę zeby miał możliwość zmostkowania dwóch kanałów aby razem zasilały suba

jvc radio - nie lepiej alpine

nie koniecznie kupuj nowe - szukaj okazji

Jeżeli DLS R6A jest lepszy od Infinity i Rainbow-a to niech tak zostanie. Pieniądze faktycznie takie same.

Radio - Alpine 9848RB bo muszę się jakoś pomieścić w tych marnych funduszach. Tuba chyba może zostać JBL-a?

Nie mam natomiast pomysłu co do wzmacniacza. Myślałem o Alpine MRV-F 345, u-dimension Glow 4075 lub DLS CA-31. czy to dobry wybór?

wwd, 27 Sie 2006, 16:42

>Jeżeli DLS R6A jest lepszy od Infinity i Rainbow-a to niech tak zostanie. Pieniądze faktycznie

>takie same.

>Radio - Alpine 9848RB bo muszę się jakoś pomieścić w tych marnych funduszach. Tuba chyba może zostać

>JBL-a?

>Nie mam natomiast pomysłu co do wzmacniacza. Myślałem o Alpine MRV-F 345, u-dimension Glow 4075 lub

>DLS CA-31. czy to dobry wybór?

Ile ma kosztować ta tuba JBL-a? Raczej się rozczarujesz..Za kilka setek można kupić Intertechnik MDS 08 , do tego niewielka zamknięta skrzynka - do Yarisa jak znalazł. Można zamówić wysyłkowo w wielu zakładach CA w całej Polsce.

Z wzmacniaczy które wymieniłeś wykreśliłbym DLS-a. To najniższa seria, prawdziwy DLS zaczyna się od serii RA.

U-dimension wszyscy polecają, więc pewnie jest godny uwagi w tej cenie - nie znam więc nie mogę polecić.

Jeżeli dopuszczasz sprzęt używany, to zamiast wzmacniacza Alpine którego wymieniłeś wziąłbym jakiś starszy z serii V12.

Radio - takie sobie, choć oczywiście powyżej średniej. Jeżeli ma być nowe - O.K., trudno w tej cenie o wyrażnie lepsze.

Raczej kwestia gustu.

Pozdr.

Simonello, 27 Sie 2006, 21:53

>Radia to raczej Clarion i Nakamichi, alpinke tylko tą z wyższych serii.

Za te pieniądze nie kupi się żadnego Nakamichi, a Clarion za 600 zł imho nie zagra lepiej, choć inaczej.

No chyba że w grę wchodzi second hand.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.