Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, mgrkleszcz napisał:

Czy 6sn7 nie jest bardziej jest protoplastą ECC82 niż ECC88?

Tak to jest jak wzmacniacz nie posiada regulacji barwy z możliwością jej pominięcia (funkcja direct), to żongluje się lampami, bo nie ma wyjścia. Drogi interes.. tylko po to by usłyszeć różnicę na plus a nawet sybilanty:)

Edytowane przez ampman

Gdyby ktoś udzielił odpowiedzi technicznej a nie filozoficznej, to byłbym wdzięczny.

Poza tym gdy lampka jest słaba, lub się nie podoba, to żadna barwa tonu nie pomoże.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 4 tygodnie później...

Witam.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi bańkami ? 6sn7GBT National Japan,nie mogę nigdzie nic znaleźć o nich,ale kiedyś miałem identyczne ,tylko z napisami Hitachi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Hejka,
Czy słyszał ktoś o 6SN7GTA Regal, czarna anoda? Zastanawiam się jakich lamp to branding, najbliższe podobne jakie widziałem to RCA z czarną anodą 🤔
Mam takie w swoim wzmacniaczu odkąd go posiadam, nic im nie dolega. No, ale z czasem przyjdzie potrzeba wymiany bez głębszego zastanawiania się co wniesie zmiana na inne 🙂

Ukryta Zawartość

6e156efc8cc31131gen.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, AudioAddicted napisał:

Hejka,
Czy słyszał ktoś o 6SN7GTA Regal, czarna anoda? Zastanawiam się jakich lamp to branding, najbliższe podobne jakie widziałem to RCA z czarną anodą 🤔
Mam takie w swoim wzmacniaczu odkąd go posiadam, nic im nie dolega. No, ale z czasem przyjdzie potrzeba wymiany bez głębszego zastanawiania się co wniesie zmiana na inne 🙂

Sylvania.

W dniu 30.12.2021 o 07:39, blackromek napisał:

Witam jakie lampy 6sn7 z obecnej produkcji są uznawane za najlepsze

Bardzo złe pytanie

Uznawane na forum, czyli wypromowane przez najbardziej aktywnych użytkowników

Kolega niedawno pożyczył mi dwie lampki 6sn7 UK Psvane

"starły sie z westinghousami" - przez wiele osób uznawanymi za całkiem dobre lampki

Zamówiłem dla siebie Psvane 🙂

Odwieczne pytanie - czego oczekujesz bo znalezienie świetego graala jest niemożliwe (nie dla wszystkich jednocześnie)

22 godziny temu, M-K napisał:

Odwieczne pytanie - czego oczekujesz bo znalezienie świetego graala jest niemożliwe (nie dla wszystkich jednocześnie)

... niemożliwe ? A wspominał ktoś o lampie 7N7 zacnych producentów z USA. To samo co wałkowana 6SN7, ino na podstawce loktalowej. .

Lampa + oryginalna przejściówka= duża możliwość eksperymentowania😉.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... to zależy co rozpatrujemy ? Bo elektrycznie jest to prawdziwa 6SN7 obuta w inne nogi, więc rozumiesz. A wygląd- nowa lampa + doczyszczona podstawka sporo zyskuje na wyglądzie. Ta wersja lampy z dużym napyleniem getteru wygląda na początki produkcji. Pierwsze wypusty lamp tak miały. Dużo srebrzystego napylenia.

... Twoja racja.

Jednak wziąwszy pod uwagę zjawisko psychoakustyki, gdzie wszystko 😂 jest ważne, aspekt innego wyglądu tej samej lampy wiele może wnieść do przekazu. Przecież mózg da się oszukać, np napisem, że to od tego producenta / to nic, że rebrandowane /, no i rocznik oraz filia tej samej fabryki. 

W sumie chodzi o dobrą zabawę. Więc testujmy😉.

W dniu 12.02.2022 o 10:07, M-K napisał:

3 godziny temu, Lisor napisał:

... niemożliwe ? A wspominał ktoś o lampie 7N7 zacnych producentów z USA.

Ja stwierdziłem że nie możliwe jest znalezienie świętego graala, ty przytaczasz lampiona który jest według ciebie świetym graalem? Jeżeli tak to musi podobać się wszystkim 😄 

... Tobie też przyznaję rację, Świętym Graalem 7N7 nie była, nie jest i nie będzie, podobnie jak 6SN7- bo to to samo i do tego jeszcze z tej samej zacnej fabryki, ale w innym wykonaniu. Wątek o 6SN7 liczy sobie w tej chwili 34 strony ... 

7N7 to jedna ze ścieżek i chyba należy o niej wspomnieć w wątku o 6SN7. Mam tę lampę w kilku wykonaniach, z różnymi getterami, anodami, balonami. Jest co testować.

Nikt nie wspomniał o polskich wersjach  6SN7 oznaczonych jako 6N8S, ruskich. Gdzieś tu? czytałem  o ruskich Melcach, że rewelacyjne.

Wysłuchiwania na tygodnie. Poniżej inne bańki. Z zasady im więcej getteru i niklu tym oryginalniejsze😉.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lisor
5 minut temu, M-K napisał:

A kojarzysz jakieś które są osiągalne a klimatem ocierają się o zadymiony bar z leniwie grającym facetem w rogu 😉 ?

... kojarzę, ale innego typu, chociaż kontynent się zgadza. Są to lampy na cokołach UX4 i UX5, triody i pentody. 6SN7/7N7 i podobnych nie używam, pewnie przez przekorę, bo wszyscy na nich grają. Za radą znajomka zainwestowałem w lampy z USA, mnie pasują. W sumie wychodzi nie drożej jak topowe lampy z żarzeniem na 6,3 V. Te na 2,5 V i 5 V i inne dziwne napięcia żarzenia bywają zdecydowanie tańsze. Tu są jeszcze spore możliwości.

W sumie do mojego jazzu barowego ostatnio pasują najbardziej; 37, 56 i 71A. Wykonane w starej przedwojennej technologii, z ładnym balonem pokrytym pięknym i srebrzystym getterem. Takie Małe Graale, ale nieświęte. No i lampy europejskie na cokołach bocznostykowych, np AC2, AF7, AD1.

I tyle. Smakujta😊.

... przecież gniazda można kupić na Al... Niekoniecznie teflonowe, wystarczą porcelanowe, bakelitowe - rozbiórkowe . Co do chińskich to nie polecam, może poza UX4 / do 300B / . Podobnie z bańkami, ebay, All. OlX. Najlepiej w USA, przesyłka droga, ale można kupić więcej i dla kilku kolegów. W sumie i tak wyjdzie taniej niż super parka u nas za 500-1000 zł. Poza tym napięcia żarzenia, często występują w kilku wartościach dla tej samej lampy, te egzotyczne bywają za kilka dolarków.  Podobnie z cokołami. Ta sama lampa w kilku typach cokołów. Niechodliwe są najtańsze.

... a tam jest 6SN7 ? Jeśli tak to oczywiście można wstawić ruską lub polską 6N8S. Po zmianie podstawki na loktalową 7N7 i kilka innych typów wymienionych jako ekwiwalenty tej lampy.

Trzeba by się zapoznać bliżej z atlasem lamp pod nazwą VADE-MECUM Mikołajczyka i Paszkowskiego - do znalezienia w Internecie, podobnie jak strona Franka Philipsa - jest wszystko.

A jak ktoś jest odważny i chce zaingerować w mechanikę obudowy to można rozdzielić podwójną triodę na pojedyncze lampy - ekwiwalenty jej połówki to; 6J5, ruska 6S2S. Z podobnych to 6C5, pentody łączone w triodę 6SJ7, 6J7, ruskie 6Ż7 i 6Ż8. 

Dawne ruskie lampy były kopiami lamp amerykańskich licencjonowanych na czas wojny lub otrzymane w darze od komórki wywiadowczej KGB. Np 6Ż7 to 6J7 i wiele innych. Pisownia często ta sama ino cyrylicą😊.

Chyba wystarczy. No to szukaj.

6 godzin temu, Lisor napisał:

7N7 to jedna ze ścieżek i chyba należy o niej wspomnieć w wątku o 6SN7. Mam tę lampę w kilku wykonaniach, z różnymi getterami, anodami, balonami. Jest co testować.

To chyba wolę w to wejść bo jak rozumiem elektrycznie nie ma żadnych różnic, nalezy zaopatrzyc sie w przejściówkę?

A w tych lampach nie kojarzysz "klimatu knajpianego" ?  

... moje opinie są obiektywne  w 100 % dla mnie 😊, dla Ciebie niekoniecznie, chociaż mogą się takimi okazać- jest nadzieja.

Lampa 7N7 jest jedną z możliwości. Jej zalety to ; identyczność elektryczna z 6SN7, chyba niepodrabialność,  oryginalny wygląd. Wadą jest konieczność zastosowania przejściówki. Trzeba szukać takiej, która jest przeznaczona do tego typu lamp - z 6SN7 do 7N7.

Klimat z knajpy możesz pozyskać stosując stosując ruskie 6N8S - lampy niedoceniane, jeszcze do kupienia za grosze, wyjmujesz swoje, wtykasz ruskie i czujesz dym... ale z baru😉.

No i poszukaj drugiego Nieświętego Graala- polskiej wersji 6N8S z niklowaną i dziurkowaną anodą- wizualnie atrakcyjna, przecież w sumie słucha się oczyma; te napisy, roczniki i takie tam...

1 godzinę temu, Lisor napisał:

No i poszukaj drugiego Nieświętego Graala- polskiej wersji 6N8S z niklowaną i dziurkowaną anodą

Czy możesz wkleić przykład ?

Nie, żebym był fanem 6sn7, i nie mam takich lamp u siebie... Lecz jeśli ktoś szuka klimatu zadymionego baru z muzyką, to mogę polecić coś z zestawu mojego kolegi - bardzo fajnie brzmiały lampy Raytheon, właśnie coś w ten deseń. Ceny i dostępność, to już inna bajka 😔

53 minuty temu, M-K napisał:

Czy możesz wkleić przykład ?

... no i jest. Nasza, rodzima, socjalistyczna 6N8S w trzech wykonaniach. Lampy z lat 50-tych. W zasadzie niedostępne. Nigdy nie widziałem , żeby były w sprzedaży. W związku z tym para pewnie kosztuje podobnie jak zachodnie. Niektórzy cenią je za wygląd... Mile wspominam jako sterujące w PP na EL34- dawne czasy.

Ruskie też są wporzo, tylko trzeba kupić wiele, bo z dobraniem jest różnie lub kupić dobraną parę  i nie zawracać sobie głowy. Jakby co to ruskie mam od ręki, do kupna  polskich  nie zachęcam, bo cena będzie rynkowa😥, czyli drogo.

Mój kot kupowałby... ruskie😉.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Co polecacie w zamian współczesnego Tung-Sol? Mam 6n8s z fotona i jest lepiej.
Jakie są wasze wrażenia ze współczesnych 6sn7 (psvane itp.)?

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

Właśnie testuję sobie 6sn7 Tung-sol oraz Psvane uk-6sn7. Wydaje się ,że tung-sol ma większe wzmocnienie , gra dynamicznie , dość jasno i szczegółowo. Uk-6sn7 ma przyjemniejszą barwę , dźwięk pełniejszy bardziej dociążony, na górze szczegółowo ale delikatniej niż przy Tung-solach. Obie pary są dość świeże- ok 50 godzin grania.

• Pokaż nowe odpowiedzi