Skocz do zawartości
IGNORED

Regał na LP - ciekawe propozycje?

Harry z Tybetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Był już wątek poświęcony ciekawym regałom na płyty CD. Ja natomiast szukam ciekawego mebla do przechowywania płyt LP. Jak pamiętam, kiedyś nie było z tym problemów, ale czy teraz jakiś producent ma na uwadze przechowywanie czarnych krążków? Ciekaw jestem jak przechowujecie swoje kolekcje. Może niekoniecznie w regałach?

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

https://www.audiostereo.pl/topic/27974-rega%C5%82-na-lp-ciekawe-propozycje/

Ja poszedłem na łatwiznę ... ale musiał to być jeszcze kompromis stąd regał BRW. Pozostałe zalety: cena, pojemność, dopasowanie do reszty mebli (pełć piękna :-) ). Wady - chyba tylko jedna - nie chroni przed kurzem ... więcej roboty z czyszczeniem :-).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Hej,

mialem ten sam problem.

Ukryta Zawartość

Skonczylo sie na tym, ze kupilem sosnowe dechy w Obi (150cm x 40cm) i przy pomocy mojego sasiada zrobilem takie kubiki jak jak proponowal vanvideo. Trzykrotnie polakierowane wygladaja super.

Z mojego rozeznania po sklepach wynika ze jezeli kupisz cos gotowego to masz duze szanse ze sie to zapadnie pod ciezarem plyt :-) Ponadto polka z plytami winylowymi nie powinna byc szersza niz 30 - 35cm, a standardowa szerokosc szafki to pol metra. Ponadto typowa glebokosc to 40 cm - wiec masz w pokoju o 7cm za wielka szafe.

Pozdr,

Przemek

Ukryta Zawartość

Ten regalik mieści jakieś 700 sztuk ... na razie i kilkadziesiąt się jeszcze zmieści :-). Jak zabraknie miejsca to runda do BRW po następny ... lub znajomy stolarz wykona na zamówienie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam!

Też zrobiłem samemu. MDF przycięty w Catroramie, kleju, farba i trochę pracy. Na razie moja kolekcja jest malusia, ale jak się rozrośnie to będę robił klocki a'la vanvideo z wątku wspomnianego wyżej. Odpowiednio wykonane i rozmieszczone w pokoju mogą być ozdobą, a jednocześnie ustrojem akustycznym :).

Aby płytom było przyjemniej dodałem ścianki działowe i miękką takninę na spodzie :D. Pudełko jest jednocześnie stolikiem pod gramofon, więc stoi na kolcach.

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się, że są też zwolennicy trzymania analogów w takich dj-skich walizeczkach? Co Wy na to?

Rozumiem Reaper, że trzymanie w pionie źle wpływa nie na same płyty ale na okładki.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Ja na ok.150 LP zaadoptowałem regał Lack(ustawienie w pionie),taki mi pasował ;o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reaper, 3 Wrz 2006, 22:52

>Ja jestem zwolennikiem trzymania płyt poziomo. Jedna na drugiej. Pionowo sie wyginają.

Jak się ma 5-10 płyt to mażna tak położyć ale mając kilkaset to większych spustoszeń narobisz przy wyszukiwaniu konkretnej pozycji w tej stercie.

moj problem z przechowywaniem plyt rozwizalem dzieki ofercie ikea ->regal expedit, ktory idealnie wymiarami pasuje na LP

oto link na ktorym mozecie se podejrzec

Ukryta Zawartość

niedośc ze cena przystepna, to do tego bardzo lądnie wyglada, a ze jest kilka wariantow kolorystycznych mozna dopasowac go do reszty mebli tak ze nawet zoan bedzie zadowolona

polecam

i pozdrawiam

radek

Ukryta Zawartość

ostatnią rzecz jaką bym robił, to pytal się żony, czy jej się to podoba, ale znam ludzi, którzy muszą zmieniac kable bo są niebieskie i kobiecie to nieodpowiada. Paranoja

Ja kupiłem w Ikea regał Markor:

Ukryta Zawartość

Jest ładny i mam mocne półki. Unikam mebli z płyt i mdf'ów.

Ukryta Zawartość

U mojego dobrego znajomego plyty sa trzymane w kufrach i takie wlasnie rozwiazanie chetnie bym widzial u siebie. Problemem jest brak miejsca i odpowiedni wyglad, ale mysle, ze i z tym sobie poradze. :) Na dzien dzisiejszy plyty stoja w mebelku made in IKEA.

Pozdrawiam.

Kolego ahaja, nie chcę być złym prorokiem, ale podejrzewam, że za kilka lat półki Twojego regału będą mocno powyginane. Zastanów się nad dorobieniem ścianek działowych, dzięki czemu dodatkowo będzie mniejsze obciążenie boczne na płyty przy niewypełnionej do końca półce.

panie burz

niestety w tym momencie nie podam ci wymiarow półek bo niestety jestem w pracy a regal w domu

ale z tego co widze na stronie ikea to ich głębokość jest 39

wyskość zaś tak mniej więcej jest tak mniej wiecej 6 cm wiecej niz rozmiar LP (to samo tyczy sie szerokości (bo wneka polki to kwadrat)

pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Witam!

Odgrzewam wątek ponieważ w internecie natknąłem się na system przechowywania winyli Knosti Archifix.

Jeden moduł mieści do 50 płyt, można je powiesić na ścianie, kłaść pionowo lub poziomo oraz łączyć ze sobą w celu zwiększenia stabilności konstrukcji. Koszt modułu to około 15 euro.

Czy ktoś spotkał się z tym produktem w Polsce?

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

post-6705-100009977 1170309424_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Już ten temat był. Mi odpowiada ten patent. Robisz sześcianów ile trzeba, potem następne

Ukryta Zawartość

post-622-100009322 1170310431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś widziałem taki bardzo funkcjonalny metalowy regał-szafkę na płyty (fronty szuflad były drewniane) .Płyty były w szufladach tak na oko po 10 sztuk i co najważniejsze w pozycji poziomej czyli winyl nie ulegał zwichrowaniu -co póżniej słychać mimo dużej podatności ramienia na głośnikach.Szufladę wysuwało się na prowadnicach do siebie,do końca w trakcie wysuwania szuflada z pozycji poziomej pod własnym ciężarem przechodziła w pozycję pionową.Tył szuflady był wtedy otwarty do góry i w ten sposób wyjmowało się wygodnie płyty do góry.Według mnie 100% profesjonalizmu i wysoka estetyka.Widziałem to kiedyś w pewnym przedstawicielstwie

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak ktoś nie lubi szuflad można całość zamykać dużymi drzwiczkami dzielonymi lub nie zależnie od upodobań,można nawet wstawić uszczelki i będzie bez kurzu

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafael niestety przechowywanie płyt w pozycji poziomej ;o) nie jest polecane przez fachowców od winyli :O)Ja przechowuję w pozycji pionowej i objawów zwichrowania czy też innych usterek spowodowanych przez tę pozycję nie stwierdzam ;o)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.