Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do salonu ok 50m2 i Rotela

Wolwi

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałem się przywitać. Jestem tutaj nowy i od razu rozpoczynam nowy wątek :)

Może nie do końca całkiem nowy, gdyż pod koniec ubiegłego wieku udzielałem się trochę na pl.rec.audio. Miałem wówczas odtwarzacz CD i wzmacniacz Cambridge Audio. Nawet sprzedałem je komuś z listy. Sprzęt następnie wymieniłem na Rotela (RCD 991, RC995 + RB991). Ze starego sprzętu pozostały mi kolumny Shan Aztec 300. Te właśnie kolumny są powodem, dla którego wracam do aktywnego zainteresowania się sprzętem audio.

Tak więc przechodząc do rzeczy. Postanowiłem poprawić brzmienie swojego sprzętu. Wydaje mi sie, że kolumny są w nim najsłabszym ogniwem. Wprawdzie jestem z nich generalnie zadowolony, jednak wymiana ich na lepsze zapewnie sporo może dać.

Zamiast wprost zapytać co mam kupić i podać posiadaną kwotę pieniędzy ;) postanowiłem do tematu podejść trochę ogólniej. Oczywiste jest dla mnie, że nim cokolwiek kupię, to postaram się dobrze posłuchać, najlepiej u mnie w domu. Jednak, po pierwsze: wybór sprzętu na rynku jest bardzo duży, po drugie: przez ostatnie lata nie interesowałem się specjalnie rynkiem audio (poza przymusowym ostatnim tygodniem czekania na możliwość pisania na forum), po trzecie naprawde nie wiem w jakim przedziale cenowym mam szukać kolumn, aby nie popełnić mezaliansu z resztą sprzętu, lub aby posiadany sprzęt nie popełnił tegoż mezaliansu z kolumnami ;) Postanowiłem więc poprosić Was o pomoc w stworzeniu mniej lub bardziej krótkiej listy kolumn, którymi powinienem się zainteresować.

Wymogi:

1. Powinny poradzić sobie z dużym pomieszczeniem. Tak jak pisze w „o mnie” i tytule wątku mam około 50m2. Wprawdzie kąt dosłuchania zajmuje może 1/3 tej powierzchni, niemniej jest to, z tyłu za miejscem odsłuchu, otwarta przestrzeń. Obecne Shany mają 20cm głośnik basowy (Vifa) i wydaje mi się, że osiągają już granice swoich możliwości „napędzenia” pomieszczenia.

2. Powinny być dopasowane do charakteru posiadanego sprzętu. Czyli pisząc wprost powinny grać z Rotelem.

3. Słucham głownie rocka i jazzu. Preferuję raczej dynamiczny (rockowy) charakter brzmnienia, lubię również gdy sprzęt ładnie i poprawnie oddaje barwy instrumentów i głosu, mniej może zwracam uwagę (co nie znaczy, że jest to nie istotne) na przestrzeń i precyzję lokalizacji instrumentów.

Rozważam zakup nowych kolumn lub, w przypadku większych kwot, używanych.

To tyle na początek, bo i tak wyszedł mi już straszny elaborat :)

Pozdrawiam

Słuszne pytanie. Chciałem jednak najpierw uniknąć podawania kwoty. Gdybym podał zawęziłbym obszar poszukiwań i zapewne dostawałbym informacje o kolumnach trochę droższych, ale znacznie lepszych ;) od podanej górnej kwoty. A nie o to mi chodzi.

Wydaje mi się, że podałem wystarczająco informacji. Ma to grać z podanym zestawem Rotela w dosyć dużym salonie. Powiem szczerze, naprawdę nie wiem jakiej klasy kolumny są odpowiednie do tego sprzętu. Nie podawałem kwoty, bo chciałem się również dowiedzieć, ile muszę wysupłać na odpowiednie kolumny. Nie chciałbym, aby zabrzmiało to bufonowato, ale po prostu dam za kolumny tyle, ile potrzeba.

Granicę kwot mogę jednak nakreślić. Obecne kolumny kosztowały ok. 3.000 zł, nowe zakładam powinny być lepsze, tym samym droższe. Z drugiej strony, kolumny za, powiedzmy, 20 000 - 30 000 zł wymagają lepszej elektroniki niż mój Rotel, więc też raczej nie ma sensu ich kupować, zakładaając, że w najbliższym czasie nie zmienię reszty sprzętu. Możemy ustalić więc, że poruszamy się w zakresie cen nowych kolumn około 5.000 - 20.000 zł. W przypadku droższych kolumn interesowałby mnie raczej rynek wtórny.

>>Wolwi

Moja rada taka zebys niekoniecznie ograniczal sie do konstrukcji duzych i wieloglosnikowych. Rozne pomieszczenia maja rozne wlasciwosci i czasami monitor (tudziez nieduza podlogowka) potrafi zagrac lepiej niz cos, co w teorii powinno lepiej pasowac do duzego metrazu. Ja mam aktualnie w zestawie "salonowym" (pomieszczenie ponad 60m2) Radmory LS30 napedzane Pass Aleph 3 i mimo, iz glosniki maja po jednym przetworniku niskosredniotonowym (17cm) przez mysl by mi nie przeszlo aby narzekac na niedobor basu.

PS: Mysle, ze dla kolumn za 20kzl (nowych a tym bardziej uzywanych) ten Rotel moze byc juz za slabym partnerem.

pzdr.

Wpisuję JM Lab Electra 926 na listę do bliższego zainteresowania się. Nawet ostatnio są te kolumny w ogłoszeniach o sprzedaży.

Ponadto ktoś podrzucił tutaj niedawno linka do niemieckiego sklepu, gdzie są JM Lab Electra 936 za niecałe 2 500 Euro. Zastanawiałem się nad nimi przez chwilę, ale branie w ciemno jest chyba za dużym ryzykiem.

>> enzo

1. Rozumiem, że lepszej klasy kolumny, nawet z mniejszymi głośnikami mogą dobrze zagrać w dużym pomieszczeniu. W materiałach producentów jednak często jest informacja o wielkości pomieszczenia, i do takich jak nasze "salony", zalecają zwykle kolumny z solidnym, przynajmniej jednym, głośnikiem basowym.

Oczywiście wszystko wyjdzie przy odsłuchu, jeżeli uda się wypożyczyć coś do domu.

2. do PS: To bardzo cenna i konstruktywna uwaga. Wobec tego, z pewną ulgą, obniżę górną granicę do, powiedzmy, 15 000 zł.

Oj, za takie pieniadze kup sobie porządne głośniki !

Pewno, że są kolumny ze stosunkowo małym głośnikiem basowym, co nieźle kopną i pięknie znikają w pokoju. Ale ja z uporem maniaka, polecam (przede wszystkim do większych pokojów odsłuchowych) z pierwszego zdjęcia te mniejsze za ok. 10 tys. i ok. 18 tys. (te większe). Te piekne i zgrabne kolosy o wzroście 150 cm i wadze 90 kg naprawdę GRAJĄ.

Bas z głośnika w obudowie zamkniętej to JEST KLASA ! Co ważne - schodzi nisko ( zobacz na stronę o głośnikach ) . Ponadto jest szybki i potężny. O reszcie nie wspomnę...

Tylko do rocka szkoda wstęg... Moim zdaniem są zbyt "wykwintne" do tego rodzaju muzyki (bez urazy). Raczej jazz, klasyka i cała reszta. Ale można to jakoś przeżyć. Przy pięknie, jakie potrafią zaprezetować odtwarzając muzykę, zapomina się o świecie. Problemem jest wzmacniacz - obawiałbym się czy Rotel byłby w stanie je napędzić... To "dechy", chociaż o przyzwoitej skutecznosci (86-87db).

Natomiast do rocka polecam te ze zdjęć 2 i 3, z nieco niższej linii. Mają wykop co się zowie i co ważne kosztują ok. 3,5-4 tys. (te z dwoma trzydziestkami na dole) i ok. 2,5 z jednym głośnikiem 30 cm. Z tych trzydziestek na basach będziesz miał takie rockowe uderzenie że hoho. Dokładne dane znajdziesz na stronie: "www.infinity-classics.de" .

Słuchając tego i owego coraz bardziej przekonuję się, że "dziś prawdziwych cyganów już nie ma". Aktualnie za kilkanaście tysięcy PLN, firmy sprzedają zaledwie piękne "pudełka do butów". Także warto spojrzeć nieco w tył.

Niestety, trzeba również zadać sobie trud, żeby poszukać ich u sąsiadów (i niestety - trzeba przywieźć). Ale dziś mamy inne możliwości, nie to co 20 lat temu.

Wierz mi - słuchałem tych wszystkich modeli. To GRA !

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100006557 1170299814_thumb.jpg

post-7648-100006558 1170299813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

> zukzukzuk

Wyglądają hm... imponująco. Nie należy wprawdzie oceniać kolumn po wyglądzie, wydaje mi się jednak, że jestem zwolennikiem bardziej minimalistycznej elegancji. Szkoda, że nie ma gdzie ich posłuchać, wycieczka do Niemiec po zakup nie jest dla mnie problemem, ale aby tylko posłuchać...

> McGyver

Kolumy są nieznane w Polsce bo ... są czeskie :) W dystrybucji były tylko przez chwilę, oferował je Voice (ten od gramofonów Project). Też nie znalazłem zdjęć, na szybko więc zrobiłem dwa. Są ładnie, nie? Będę je musiał oddać w dobre ręce, jeżeli kupię nowe.

Ukryta Zawartość

post-13286-100006519 1170299871_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z posłuchaniem tych większych - nie ma problemu...

Są własne , a drugi model stoi u kolegi w promieniu 5 km. Więc nie musisz gnać za granicę.

Mam również namiary gdzie stoją te mniejsze Kappy.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk

Jeśli Twoje nowe Infinity graja jeszcze lepiej jak poprzednie z 1 zdjęcia to poprostu rewelacja i można tylko pozazdrościć nabytku i skali dźwięku - kiedy posłuchamy ?? italus

Jak podepnę kontroler basu (na razie bez - a jest nieźle! ) - oczywiście Cię zaproszę. Nie zapomniałem.

Jak tam nowe nabytki? Może napiszesz na pw. jak grają?

zukzukzuk

Co do tego jak grają musisz ocenić sam , bo nie mi pisać o walorach dźwiękowych każdy odbiera w inny sposób , a ja poprostu cieszę się z tego co mam i na ta chwilunie jestem zadowolony- to tyle ( na ta chwile jestem za mało osłuchany dlatego też nie będe pisał jak to jest z dżwiękem umnie ponieważ skala porównawcza różnych ludzi i ch upodobań nie jest miarodajna ) to tyle z mojej strony - italus

>Wolwi

Minimakistyczna elegancja do 50m2?

Vienna Acoustics Mahler.

O dwudrożnych proponuje zapomnieć, jak ma być oddech, swoboda i pierdnięcie:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>> tomek11

Kpisz sobie :) Podałem jednak górną granicę cen. Mahler chyba się w niej mieści, pod warunkiem, że kupię jedną sztukę :)

Mimo wszystko Mahlera bardzo chętnie bym posłuchał. To jest chyba zboczenie audiofilskie - pisząc posłuchać Mahlera - mam na myśli kolumny :) Nie jest to jednak partner dla Rotela RB-991.

BTW: Zna ktoś polski cennik kolumn VA? - Na stronie dystrybutora, to nawet zdjęć wszystkich kolumn nie ma, nie wspominając o cenach. Natomiast taki VA Beethoven Baby Grand wchodzi w obszar moich zainteresowań.

Na pewno będę się kierował w stronę trójdrożnych kolumn, może jedynie nie tak maksymalnie dużych jak np. Infinity. Estetyka VA dużo bardziej mi odpowiada.

No to masz trochę mniejsze, estetyczniejsze i dużo tańsze od Mahlera...

Resztę przenaczysz na wzmacniacz...

P.S.

Akurat pojawiły się IRS Epsilon - sądzę, że za max18-19 tys. miałbyś dźwięk o klasę lepszy od Mahlera.

Ukryta Zawartość

post-7648-100006480 1170299929_thumb.jpg

post-7648-100006481 1170299927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te na zdjęciach akurat są na Ebay-u w Niemczech (Infinity Kappa Reneissance 90). Cena kup teraz - 1.175 euro.

Pozdrawiam.

OK. Mam i Infinity do rozważenia. Dołączam do mojej listy.

W sklepie zobaczyłem ostatnio kolumny ELAC. Model 209.2 - o ile dobrze pamiętam, cena ok. 14000 zł. Ponieważ można je kupić sporo taniej, chciałem zapytać, czy jest to dobre połączenie z Rotelem.

>Wolwi

To nie kpiny tylko rynek używek.

Nowe Mahlery jak wchodziły na polski rynek kosztowały ok. 30000 zł, więc 20 tys. za używane to żaden cud.

Z drugiej strony trudno (delikatnie mówiąc) znaleźć ofertę używanych Mahlerów, nie mówiąc już o napędzeniu ich Rotelem w 50m2.

No ale jak już mówiliśmy o tej elegancji to nie mogłem ich nie zaproponować.

Wolwi,

Mam Infinity Re90 w wydaniu kolekcjonerskim. To sa kolumny marzen. Niestety potrzebuja mase pradu by zagrac. Zukzukzuk znalazl na ebay.de ciekawa oferte. Re90 za 1.200 EUR to super cena (na zdjeciach widac, ze gabka przy zwrotnicy jest w super stanie a to znaczy, ze kolumny tez)

naprawde polecam

Wolwi,

w zasadzie sam już podpowiedziałeś sobie 1 typ, mianowicie Vienna Acoustic. Posiadałem Mozarty, te kolumny z potrafią zagrać bardzo energetycznie, z czadem co jest wskazane do muzyki o jakiej piszesz. Warunek to odpowiednia elektronika. Jednocześnien nie tracąswego atutu (w moim mniemaniu) bardzo nasyconego, mięsitego brzmienia.

Rozważałbym min. Beethoveny w nowej wersji (o których wspominasz), ale jeśli możesz wyżej to nie odmówiłbym sobie sprawdzenia Strauss, kiedyś obiło mi sie o uszy że kosztują u naszego dystrybutora 18 czy 19000 zł. Nawet jeśli będą mezaliansem do tej elektroniki, to z pewnością nie obniżą klasy dźwięku :) Pyt. tylko czy twoja elektrownia właściwie je wysteruje.

Masz bardzo symapatyczny problem do rozwiązania :)

JM Lab Utopia Nova do wzięcia za pół ceny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

Brr... nie zastosowałem się do uwagi obok :) więc jeszcze raz:

-> zukzukzuk i dartman

Z Infinity i licytacją na ebay mam jeden problem, trudno kolumny sprawdzić z moją elektroniką, a ponieważ zachodzi duże prawdopodobieństwo, że Rotel sobie z nimi nie poradzi, a w moich okolicach (Bielsko-Biała), nie widzę sklepu, ani osoby, gdzie by były dostępne do odsłuchu, to sobie chwilowo odpuszczam.

-> tomek11

Zakup na rynku używanych kulumn uważam za całkiem racjonalny. Co do Mahlerów, to ja oczywiście bardzo chętnie, ale sam piszesz, jak jest.

-> PMD

VA znam z modelu Bach, który kiedyś porównywałem z Shanami, Bachy były pod wieloma aspektami lepsze, tylko nie do dużego pomieszczenia. Z opisów, które czytałem i zdjęć, które widziałem wygląda, że VA jest dla mnie. Pozostaje mi tylko odwiedzić dystrybutora. W Katowicach na Warszawskiej podobno wszyskie modele są do posłuchania od ręki, muszę się tam wybrać.

Nie ukrywam, że oglądanie kolumn w sklepach i dyskusje na ich temat na forum w perspektywie ich zakupu są bardzo sympatyczne.

-> Falco

Jeżeli kolumny oferowanie kolumn za 30kpln uznałem za żarty ze mnie, to jak mam rozumieć propozycję za 75 kpln? Chyba tylko tak, że Twoja propozycja jest mocno przedwczesna :)

Na koniec małe doprecyzowanie. Jestem wdzięczny oczywiście za wszystkie sugestie, ale zwracając się na forum z prośbą, miałem na myśli dobór kolumn DO posiadanej elektroniki, tak zresztą starałem się sformułować pytanie. Nie wybór najlepszych kolumn w podanym przedziałe cenowym, do których to zaraz potem powinienem zmienić końcówkę mocy.

Jestem generalnie zadowolony z mojego sprzętu nawet z obecnymi kolumnami, ale ponieważ są one tańsze od reszty elektroniki, wydaje mi się, że są najsłabszym ogniwem łańcucha, chociaż teoretycznie wcale nie musi tak być. Postanowiłem więc poprawić jakość dźwięku wybierając kolumny odpowiednie do posiadanego wzmacniacza i stąd cały ten zamęt.

>Wolwi

Bierz Rotela i jedź posłuchać Straussów.

Co do Mozartów - starsza seria jak dla mnie jest bliżej minimalistycznej elegancji.

Beethoveny - trochę dziwne - niemiłe dla oka rozlokowanie głośników, brzmienie - bo ja wiem?

Straussów nie słuchałem, ale wygląd bez uwag - chyba i Twoim zdaniem?

Moim zdaniem, jak już kupować kolumny za 20kzł. to mają nie tylko grać, ale i wyglądać tak jak chcemy.

Mozarty są zdecydowanie za małe, moje były przymałe w 30 m kw, co dopiero w 50-ciu. Stracą cały swój urok, zamiast soczystego, będzie papierowy dźwięk. Mozarty kapiatlnie zagrają w 18-24 m kw. tak na moje ucho.

Strauss lub Mahler :)

Wolwi

>Jeżeli kolumny oferowanie kolumn za 30kpln uznałem za żarty ze mnie, to jak mam rozumieć propozycję

>za 75 kpln? Chyba tylko tak, że Twoja propozycja jest mocno przedwczesna :)

Pierwsza informacja jest taka, że oczekiwana cena jest 1/2 ceny sklepowej, druga ciekawa informacja to zdanie na tej aukcji "o inne proszę pytać", trzecia to taka, że kupowałbym coś z JM Labów za pół ceny.

Chyba już wszystko jasne.

pozdrawiam F.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.