Skocz do zawartości
IGNORED

AA Tethys - recenzja w AudioVideo

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

zdezintegrowany_3PO, 5 Wrz 2006, 09:15

>McGyver -->

>

>Tak się sklada że jestem ekonomistą :) ... więc z liczeniem nie mam problemów.

>Gdybyśmy dodali do Twoich produktów wszelkie koszty (VAT, ubezpieczenia, marże sklepów, koszty

>reklamy, koszt roboczogodziny, ZUS etc.) okazało by się że produkujesz drożej niż ProAc!

>Bo na całym świecie produkcja jednostkowa jest droższa niż produkcja masowa!!!!

>I to Ci chciałem uzmysłowić!

A ja chciałbym Ci uzmysłowić, że to jest wątek o kolumnach Audio Academy Tethys, a Ty wraz z coniektórymi forumowiczami chcielibyście go przekształcić w kolejny wątek do najeżdżania na McGyvera.

A ProAc wcale nie produkuje drogo. ProAc produkuje tanio, a sprzedaje drogo. Ja, produkując jednostkowo zapewne robię to drożej. Nie mając wypracowanej legendy na miarę ProAca nie zdołam sprzedawać tak drogo. I co z tego wynika? Ano jedynie to, że mniej zarobię. Ale nie to jest tematem tego wątku.

Wracając do tematu, Audio Academy wycenił Tethysy na ponad 6000zł, bo to jego dzieło, jego praca, owoc jego doświadczenia i umiejętności. Ma do tego prawo, choć co niektórzy chcieliby mu tego prawa odmówić. Co Wam do tego? Najwyżej z powodu wysokiej ceny Tethysy nie będą się sprzedawać, ale to nie Wasz problem.

AA jest dobrym marketingowcem. Wystawiając cenę, która dla salmo była szokująca wywołał dyskusję o tych kolumnach.A wedle zasady, że nie ważne czy mówią dobrze czy źle, ważne żeby mówili, dyskusja ta ma niezaprzeczalny aspekt reklamowy.

Skończmy już z tym rozliczaniem producentów z kosztów. Może w końcu ktoś jeszcze zamieści swoje spostrzeżenia z odsłuchów?

McGyver na moderatora! Uczciwy chlop, jak ladnie pilnuje porzadku na forum! Bedzie sie nadawac!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

no wlasnie, moze ktos napisze w koncu cos o tych nowych tethys'ach...jaka jest roznicy miedzy I a II, skoro cena jest tak zroznicowana, moze producent sie wypowie w temacie, co zostalo poprawione/zmienione??pytam z szystej ciekawosci bez checi rozpetania kolejnej dyskucji o tym czy sa tyle warte czy nie

Mag

Sluchalem ich, co prawda to byla wersja jeszcze robocza i nie wiem, czy Pan Michał od tamtego czasu nie wprowadzil jeszcze jakichs zmian. Sluchalem co ciekawe na moim sprzecie, w moim pokoju i podobalo mi sie, sczegolnie wychodzacy do przodu, bardzo naturalny wokal. Jak na moje ucho kolumny koncentruja sie na srednicy, choc niczego nie brak im w dole, gora rowniez wypadla dobrze. Nie jest to jednak sposob prezentacji, ktory mi odpowiada. Czemu? Nie mam pojecia, ale wole moje Sparki. Moze po prostu kwestia przyzwyczajenia. Za to jednego jestem pewien - Tethysy graja lepiej niz ProAc, ktory dla mnie wogole nie jest zbyt udaną kolumną. Byc moze sluchalem go w jakims neofortunnym zestawieniu, poniewaz zdaje sie nawet nieco tansze B&W wypadly lepiej.

Panowie,

Cena na Tethysy II miała byc wyższa o 500zł, tylko spóźniłem sie z tą informacją do redakcji AV. Ale spoko, za kilka miesięcy to nadrobimy i podwyższymy na 7500zł. Myśle o takim pułapie gdyz nastepna nasza podłogówka ma kosztować 11000zł a Tethys II w tej cenie i tak sie wybroni przed konkurencją.

Jeżeli chodzi o sklepy, to sprawa jest bardziej skomplikowana. W Polsce sa 3 sklepy gdzie pieniądze ściągałem za pomoca firmy windykacyjnej. Oczywiście wznowimy sprzedaz w sklepach bo bardzo byśmy chcieli żeby nasze kolumny były do posłuchania w innych miastach. Wymaga to jednak czasu i zawarcia nowych korzystnych umów ze sprzedawcami.

salmo, to nie ma sensu... wez sobie kup czesci do Cessny i zloz ja sam :D a taki mcgyver zawsze bedzie tanszy od np. aa o te 22% Vat ;) bo inne koszty to sobie policzy normalnie :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Watek dryfuje chyba w strone bezproduktywnych dywagacji czy ktos tam placi VAT czy tez nie.

W tym kraju 13% PKB wytwarza sie w szarej strefie (dane GUS za 2004 r.) a zatem statystycznie jakas czesc tego udzialu musi przypasc tez na produkcje glosnikow :).

>salmo, to nie ma sensu... wez sobie kup czesci do Cessny i zloz ja sam :D a taki mcgyver zawsze

>bedzie tanszy od np. aa o te 22% Vat ;) bo inne koszty to sobie policzy normalnie :D

I jeszcze zarobi 19, 30, lub 40% na podatku dochodowym od zysku. Kur..a! Jak ja bym tak chciał!!!

kobayasji, a to juz inna sprawa :P taki zycie, najlepsze jest to, ze taki buc sie obnosi z tym jakby byl jakims bohaterem narodowym...

Ciekawe tylko, czy ma ciocię w Urzędzie Skarbowym, czy jest tylko naiwny sądząc, że gdy schowa głowę pod kołdrę, to go nikt nie zobaczy. Takie rzeczy, biorąc pod uwagę fakt, iż uczynił z tego stałe źródło dochodu, to już nie zwykłe przestępstwo skarbowe, tylko kryminał!

Nie dość, że dopier..ą mu podatek wraz z karnymi odsetkami za kilka lat, to jeszcze wysądzą karę na kilkadziesiąt patoli i wsadzą do pierdla na pięć lat.

Nie, jednak nie zazdroszczę.

Panowie! Nie zapominajcie o tytule wątku.Faktem jest ze akurat ja zawsze podziwiałem ludzi którzy nie tak łatwo daja się obedrzeć ze skóry ... Ups! Starają się nie zapłacić tak wysokich podatków, ale to wątek o Tethysach.

proplayer, 5 Wrz 2006, 13:19

>A jak tam phoebe II w hfim wrzesniowym ?

>Bo konkurencja nie byla chyba zbyt mocna :D

Właśnie jestem po lekturze testu KoRnika , Phoebe II.Bo ja wiem czy słaba konkurencja? Paradigm,JBL... :)

Będąc w pracy nie mogę powysyłać skanów - zrobię to w domu, wieczorkiem - chętnych zapraszam na priv.

Wracając do meritum, bo dyskusja się nieco rozjechała:

>>kris_k,

Czy porownywałeslub słuchałes przed zakupem z innymi produktami AA, Phoebe, Hiperion III???jesli tak to co sklonilo Cie do tych??

Mag

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>>kris_k

Tethysów sprzedałem kilka par bo cały czas cos tam grzebałem. maja je tez ludzie, którzy tu w ogóle nie zaglądają. Twoja wersja jest troche inna niz ta testowana, chodzi mi o wymiary obudowy.

Skontaktuj sie za mną prywatnie to dam ci nową wersje, oczywiście gratisowo.

• Redaktorzy

Audio Academy - no i to się nazywa prokliencka polityka posprzedażna, gratulacje.

Jak tylko uaktualnisz listę (wypłacalnych) sklepów na teranie Wawy to będę musiał się przejść na odsłuch, bo jeśli kolumny grają tak jak wyglądają to na jakiś czas będę miał spokój ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ze swej strony dodam, że kolumny oparte na wooferze Vifa XT18WH jaki jest w Tethysach bezproblemowo współpracują również z budżetowymi wzmacniaczami. Nie jest to woofer trudny do napędzenia. To dobra wiadomość dla posiadaczy wielokanałowych amplitunerów kina domowego, które miewają problemy z wydajnością prądową.

>>Audio Academy

Dziękuję za propozycję, ale zanim się zdecyduję muszę się dowiedzieć jakie są zmiany w dźwięku versus moja wersja, i posłuchać ... co chyba oczywiste.

Postaram się jutro zadzwonić w ciągu dnia, jak znajdę w biurze cichy kącik ;)

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Odsłuchuję od kilku tygodni Thetysy II w bezpośrednim porównaniu do moich kopii Ostinato 2000.

Recenzja prasowa i opinia MG odnośnie basu mają pełne potwierdzenie. Bas to mój konik, więc oto moje spostrzeżenia:

XT ma bas krótszy, czyli szybszy od M18WH. W XT jest bardziej zwarty, konturowy, lepiej reaguje na impulsy wzmacniacza (Gainclone). W samodzielnym odsłuchu XT nigdy nie ma niedosytu basu.

M18WH jest z kolei w niektórych utworach nieco cięższy, mocniej słychać najniższe pomruki, których w XT po przełączeniu z M18WH może jednak brakować. M18WH nie gra jednak tak szybkim i zróżnicowanym basem.

Średnica i góra to już popis XT i kopółki Seasa. Ładne barwy, pełne zrównoważenie całego pasma, dużo powietrza na górze, która jest wyjątkowo czysta, ale gładka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.