Skocz do zawartości
IGNORED

Alphard Da Vinci RCA

TheOne2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś złyszał coś o tym kabelku ? Chodzi mi o jego brzmienie. Pojawiły się na forum Hifi i Muzyki wpisy dotyczące reklamy tego przewodu w prasie - dokładnie jego megalomańskiego opisu:) ale czy coś wiadomo o jego brzmieniu?. Budowa wydaje się zaawansowana (szczególnie w stosunku do ceny)..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6639-100006246 1170300275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT

https://www.audiostereo.pl/topic/28206-alphard-da-vinci-rca/
  • Redaktorzy

test IC i głosnikowca był w czerwcowym, albo lipcowym Audio/Video i zaliczono je do najniższej kategorii. Ocenili je jako lepsze od standardowych sznurówek, ale hura optymizmu nie było.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jest to ewidentnie produkt chinskiej firmy Shenzhen Choseal

Ukryta Zawartość

Tu jest za $50:

Ukryta Zawartość

Nie wiem za ile jest sprzedawany jako Alphard (z modna teraz nazwa Da Vinci). Jesli jest to ten sam kabel to warty jest tych $50 za sama jakosc wykonania i OCC. Brzmi bardzo cieplo i miekko. Gora troche zbyt delikatna jak na moj gust. Przyzwoity kabel. Jesli Alphard chce duzo wiecej to trzeba sie zastanowic.

Pomocny watek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

TheOne2005 mam ten kabel rca 0,8 m Da Vinci i euro też głośnikowy w drodze tak myśle jak będe miał wszystkie napisze jak kabelki się spisują.

Pytanie czy ten filtr na kablu coś daje jeżeli można to nazwać filtrem.

nie słuchałem tych kabli, natomiast mój kolega je porównywał do trochę droższej konkurencji - van den hula i jakiś diy i niestety - nie okazały się żadnym cudem cenowym ani okazją. Oczywiście mozna było się spodziewać różnicy - przecież są trochę tańsze, ale nie przepaści... To ocena mojego kumpla. ja nie miałem okazji... jedynie mogłem ocenić wygląd i budowę. Z pozoru są solidne - ale tylko z pozoru. Zwykłe druty, bez solidnego ekranowania.

Seba78 -> Rozbierales ten kabel i nie bylo solidnego ekranu? Mozesz to rozwinac?

Z mojego doswiadczenia wynika, ze produkty Choseal, zaznaczam, te z OCC sa bardzo solidnie zbudowane. I warte sa pieniedzy za ktore sa sprzedawane.

SZYBA -> Filtr na kablu to najprawdopodobniej ferryt. Mozna go przesuwac.

Tak można go przesuwać nawet zdjać plastik pod tym jest coś podobnego do magnesu w kształcie walca ale nie przyciąga czy miejsce w którym się znajduje jest ważne czy to nie ma róznicy.

Aha,zapomniałem dodać że kabel jest całkiem ładnie wykonany jedyna wada to kawałek izolacji który znajduje się pod nakręcanym polerowanym wtykiem jest chyba keljona albo na ciepło zgrzewany co spowodowało że odprysły kawałki złotka ale tylko minimalnie.

• 9 miesięcy później...

>Z pozoru są solidne - ale

>tylko z pozoru. Zwykłe druty, bez solidnego ekranowania.

dziwne - bo w tych co ja miałem to było i ekranowanie i budowa dokładnie taka jak w ich folderach ...... oplot.izolacja,ekran i cztery przewody (każdy składa się z paru drutów :) .... czyżby ktoś już i to podrabiał ?

co do tych ferrytów - ja bym je zostawił - zawsze to tłumią częstotliwości RF ..........

a tak ogólnie to te RCA to całkiem przyzwoite kabelki. warte swojej ceny. ale alphardy XLR (da vinci) to faktycznie rewelacja !

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

audionovę przerobiłem :/ wczoraj wephałem tego XLO w gniazda hehhe!

Rzeczywiście jest różnica, którą słychać! Ale jest tak subtelna i minimalna, że 730zł za takie coś to trochę przesada.

Po drugie na metalu jej się nie zauważa, jedynie na bardziej audiofilsko nagranej muzyce, jazz akustyczna, gdzie jest kilka instrumentów. Na ekstremie, gdzie przeważnie występuje (ściana dźwięku) nie sposób rozróżnić kabli.

Pytam o tego alpharda tylko dlatego, że ma widełki i jest ładny :)

co do XLR-ów alpharda - to dla mnie ich największą zaletą jest to , że prawie wcale "nie grają" ...... porównywałem je z Cardasami , Dh Labs i XLO i jak dla mnie - jeżeli w czymś są gorsze to .... w tym że to alphardy. Neutralne i rzetelne.

a tańsze 5-10 razy..... jeżeli ktoś wymaga od kabla żeby "grał" to chyba nieporozumienie jakieś.......

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

nie wiem czemu, ale co mnie drażni, przy opisie każdego kabla: stosunek cena/jakość najlepszy w tej kategorii cenowej, lub gra jak 3-4x droższe kable, a gdzie te pozostałe, które się nie wybijają?? Przy każdym jednym takie teksty

Witam,

Ja mam IC Alpharda Da Vinci RCA (dałem za niego 99zł/0,6m w sklepie) i mogę stwierdzić, że za te pieniadze jest OK. W prównaniu do Qued Qunex 1 Alphard jest zdecydowanie lepszy. Choć nie ma się co nastawiać, że to jakieś super cudo. U mnie gra na DVD i na tym poziomie jakość jest OK. Jesli chodzi o stereo to niestety nie bardzo. Coprawda jest szczegóowy ale wysokie wycofane, średnica na samym przodzie i brak kontroli basu. Ale wszystko zależy od punktu odniesienia ; ).

• 5 miesięcy później...

Jeszcze "schemat" coax'iala

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś podobnego do Da Vinci ale droższe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 27 Gru 2007, 14:16

>Słuchałem tego kabla.

>Belkin Synapse wprawdzie brzydszy, ale o kilka klas lepszy

Ja mówię o połączeniu cyfrowym - tutaj po prostu liczy się aby nie było przekłamań w bitach nawet jeśli w pobliżu są źródła promieniowania elektro-magn.

>Ja mówię o połączeniu cyfrowym - tutaj po prostu liczy się aby nie było przekłamań w bitach nawet

>jeśli w pobliżu są źródła promieniowania elektro-magn.

Ja również mówię o połączeniu cyfrowym, i odnoszę się do kabla z linku który wkleił SZYBA. A Belkin Synapse to kabel cyfrowy, jakby ktoś nie wiedział. Niemniej znakomicie się sprawdza również jako interkonekt RCA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.