Skocz do zawartości
IGNORED

Bodo_Z bipolarny stopień Mocy

bodo_z

Rekomendowane odpowiedzi

Alternatywa dla tych osób, które zechcą popełnić końcówkę na BIPOLACH

Sprawdziłem na własny użytek (na pająka)- z ciekawości taki stopień prądowy do końcówki mocy, wzmocnienie tego stopnia to 10V/1V,wzmocnienie ustawia stosunek rezystorów R15/R22 i R16/R23

Podpiąłem do cedeka przez pasywkę i o dziwo zagrało ,a przez preamp o wzmocnieniu 1V/V zagrało aż miło z pięknym basiorkiem,-ciekawe jak by zagrało z większym ?

Wzmocnienie stopnia napięciowego wystarczy na max 4V/1V lecz niema problemu by ustawić inne parametry wzmocnień W oryginalnym schemacie z którego skorzystałem była pętla ogólnego sprzężenia w której stał rezystor 1M pominąłem na schemacie bo wystarczy pętla w układzie napięciowym. Oczywiście można pokombinować i ulepszyć układ zmienić sposób kompęsacji termicznej itp. Lecz ja sprawdzałem w tej konfiguracji którą zamieszczam tylko zasilanie było inne niż na schemacie - + -- 37V.

Witam

Moim zdaniem, zastosowanie termistora, grozi przekompensoawaniem stabilizacji termicznej, a to może zaowocowas wzrostem zniekształceń skrośnych. J a w podobnym układzie zastosowałem dwie diody włączone w szereg, i zamocowanoe do radiatorka, co okazało sie najbardziej dobrym rozwiązaniem.

Inaczej bym rozwiązał kwestie wysterowania tranzystorków mocy, bo zamiast klasycznego układu wtórnika eniterowego, zastosowałbym lustra prądowe, o "przełożeniu" 1-2...

Jak to wykonac?/

a to tak, rezystory R18 do R 21, przenieśc w emitery tych tranzystorów, zaowocuje to lepsza stabilizacja termiczną, bo wniesie ujemne lokalne sprzezenie zwrotne.

Zamiast R8 i R 7 dać szeregowo rezystory o wartości 1-2 razy większe od rezystorów emiterowych r18-21, z didami o pradzie 5 A. W ten sposób uzyskamy lustra prądow, o mnożniku 1, do 2, czyli będa one "powielały" prąd płynący prze Q7/Q8, własnie 1 do 2 razy. Dzięki temu podniesie sie o rząd wielkości pasmo górne wzmacniacza.

Jest jednak wada tego rozwiązania, mianowicie wymaga ono praktycznie takiej samej mocy tranzystorów sterujących q7/q8, co trany koncowe. Zatem ten pomysł, bedzie miał raczeju zastosowanie dla wyższych mocy pozyskiwanych z tego układziku. Oczywiście, jesli ktoś lubi "nieprzecietność" to nie widze przszkód w zastosowaniu tego rozwiazania przy m,niejszych mocach.

Ponieważ, układ nie ma jakiejkolwiek automatytki przeciw zwarciowej, możnyby całkowicie "adoptować" moją płytke zarpojektowana dla SS 300B, bo tam sa niezbędne układy, z bezpiecznikami elektronicznymi włącznie.

Nieco później wykonam rysunki tych propozycji, bo one najlepiej zademonstrują te pomysły.

Do układu zasilacza i automatyki, zapraszam na moja stronkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ponieważ, ten układzik nie wymaga zasilania podwójnego, nalezy zrezygnoować z niego( napięcia zasilania wzmacniacza napięcia), a kondziołki, ewentualnie podłaczyc do głównego zasilacza.

jk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Była taka burzliwa dyskusja w wątku o wzmaku-Darkuli .SILVER SOUND< miałeś dożucić jakieś obrazki do tego co napisałeś i nic, niechcę twożyć martwych wątków dlatego nie zakładałem własnego przed wystompieniem zainteresowania danym tematem.

Jakiś czas temu myśla łem nawed o przenieseniu rezystorów w emitery tak jak pisał Silver Sound i tak to by wyglądało.

Ukryta Zawartość

post-998-100006121 1170300511_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Obiecałem moje propozycje zmian w tym układziku, zatem oto one.

Us 1 to układ DC Serwo, bo układ ma zbyt płytkie ujemne sprzężenie zwrotne, aby utrzymało w "ryzach " składową stałą na wyjściu.

Wersja podstawowa wymagałaby bardzo dobrze dobranych par , a i tak nie gwarantowałoby to stabilnej pracy.

Zaproponowane zmiany pozwalają uniknąc przecyzyjnego parowania.

Diody D1/D2 nalezy zamocować na radiatorze w pobliżu tranzystorów mocy.

Jak pisałęm poprzednio, wadą tego rozwiązania jast konieczność zastosowania parki sretującej o dośc dużej mocy, wydaje mi się, że MJE 15033/15032, spokojnie wystarczy..

jk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam !!! Dostaliśmy wycenę z zakładu płytek pod końcówkę na bipolach MiniAbox oraz płytkę zasilacza. Wyszło bez względu na rodzaj po 14 zł/szt przy zamówieniu min 10 szt. Jedna płytka to jeden kanał. Poniżej podaję jeszcze do zapoznania schematy i wygląd PCB.

Końcówka mocy

Ukryta Zawartość

post-2650-100005599 1170301367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilacz

Ukryta Zawartość

post-2650-100005597 1170301370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli są osoby chętne na wzięcie udziału we wspólnym zamówieniu to proszę wpisywać się na listę. Do kosztów płytek należy doliczyć koszty wysyłki priorytetowej oraz koperty bąbelkowej tj. w sumie 7,30 PLN. Czas oczekiwania ok. 3 tygodnie.

Ja zacznę.

Końcówka mocy ( 1 płytka = 1 kanał)

1. pkrecz - 3

2.

3.

4.

Zasilacz

1. pkrecz - 2

2.

3.

4.

i tak dalej ....

Pozdrawiam

a szkoda bo wierzcie mi płytka tego zasilacza jest naprawde sensowna...dobra i go gajnklona i do preampów i do tuningu zasilacza w cd..bardzo szerokie spektrum zastosowań.

To jest część prądowa taka uniwrsalna , miżna ją napędzić naprzykład z dobrego stopnia napięciowego ze wzmocnieniem 5 i będzie chulać. to otym schemaciku rozmawialiśmy jarku przez telefon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.