Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy komputerowe - Hard i Software

LeStat

Rekomendowane odpowiedzi

Może z tym podglądaniem obrazków chodzi konkretnie o wbudowany w system XP "Podgląd obrazów i faksów systemu Windows" ?

Jeśli domyślną przeglądarką obrazków jest właśnie ten program to:

klikamy na plik obrazka i po otwarciu go za pomocą tegoż klikamy prawym przyciskiem myszy i rozwija się menu w którym są m. in. opcje powiększania i pomniejszania załadowanego obrazu.

Do oglądania obrazków ja osobiście używam IrfanView.

LeStat >> Musisz znaleźć w internecie zhakowany sterownik do swojej drukarki można takie znaleźć prawie do kazdego sprzętu powszechnego użytku i tam powinny być w opcjach ustawienia poziomu tuszu ja tak miałem przy drukarce Epsona.Prędzej czy później będziesz musiał to zrobić bo każda drukarka atramentowa ma licznik zliczający ilość czyszczeń głowicy oczywiście po osiągnięciu zaprogramowanej liczby na drukarce pojawia się lampka error i trzeba wymienić wkład filcowy na który spływa nadmiar atramentu przy czyszczeniu.Jak na złość dzieje się to już po zakończeniu okresu gwaracyjnego a jeszcze nie widziałem drukarki która posiada możliwość wymiany tych wkładów przez użytkownika;-)Oczywiście taki sterownik umożliwia zresetowanie tego licznika z wymianą wkładu bęziesz (lub nie) musiał sobie poradzić na własną rękę ;-)

Może ktoś wie, jak pozbyć się zapamiętanych przez google adresów szukanych stron, które pojawiają się na rozwiniętym polu do wpisywania? (Po małej imprezce mam tam niezbyt interesujący zestaw haseł, zwłaszcza dla dzieciaków...)

wszystkowiedzący_pajac, 5 Paź 2006, 02:15

Skoro już to przerabiałeś, to powiedz gdzie mniej więcej szukać tego sterownika. Jakieś grupy duskusyjne, konkretne fora specjalistyczne, czy też inne zbiory programowania?

Możesz mi nawet odpisać na PW. ;-)

Co by nie zakładać nowego tematu mam jeszcze jeden problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Liczę, że bardziej zaznajomieni forumowicze pomogą mi wybrnąc z kłopotu.

Otóż uszkodziłem swój system (XP). Podczas reinstalacji wystąpił błąd w wyniku czego musiałem przerwać cały proces. Od tej pory system sie nie uruchamia w ogóle. Przy uruchamianiu pojawia sie komunikat "Nie mozna uruchomić systemu windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: WINDOWSSYSTEM32CONFIGYSTEM". Dalej pisze, że można podjąć próbe naprawy tego pliku poprzez uruchomienie konsolę odzyskiwania systemu. No i tu zaczyna się problem, ponieważ konsola działa pod DOSem co jest dla mnie "czarną magią". Próbowałem uzyć opcji ENABLE (włącz) aby przywrócić ten uszkodzony/zgubiony plik, ale nie wiem czy dobrze robię, a po za tym pojawia się komunikat, że ten plik o który chodzi nie może zostać znaleziony. Mam więc do Was pytanie czy da się ten poprzedni system przywrócić/naprawić i czym ewentualnie to zrobić, czy pozostaje mi tylko usunąć cały folder Windows z tym nie działającym systemem.

Co do resetu tuszy, to znalazłem narazie sposoby na sprzętowe resetowanie ustawień: różne kombinacje klawiszy, zaklejanie i następnie odklejanie konkretnych styków na samym pojemniku z tuszem, ale wszystkie te sposoby nie dotyczą mojego sprzętu.

Oczywiście stan taki nie umożliwia mi normalnego drukowania, jedynie powoduje, że nie wiem kiedy faktycznie kończy się tusz, ale to się okaże w praniu... ;-)

>Pawlinda

Ogólnie to możesz mieć takze problemy z twardym dyskiem: jakieś błędy, zagubione klastry itp. może konieczna jest pełna defragmentacja, albo nawet format.

Jeżeli skasowałeś przypadkiem jekieś pliki to w DOS-ie jest możliwe odzyskanie tego przez użycie opcji "recover"

z podaniem właściwej nazwy i ścieżki dostępu do tego pliku.

Krzemień=> jak mam to odpalić. Zmieniając w biosie ustawienia aby najpierw ładował się cd-rom, czy normalnie. No ale jak mam to zrobić pod obecnie uzywanym systemem jak on działa OK. Ja chce naprawić ten uszkodzony, a nie obecnie działająca istalację. Czy jak zrobię jak piszesz to czy mi nie zainstaluje systemu od nowa na sprawnie działającym systemie?

LeStat=> nie wiem czy mam jakies błędy z dyskiem twardym. Napisałem, że przy uruchamianiu pojawia sie komunikat "Nie mozna uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: WINDOWS/SYSTEM32/CONFIG/SYSTEM. Nic przypadkiem nie skasowałem tylko przerwałem proces reinstalacji systemu. Teraz zainstalowałem system (XP) na nowej partycji i jest wszystko OK, ale chodzi mi o to czy da się uratować tamtą poprzednią konfigurację i jak to zrobić. Nie chce grzebać na chybił trafił bo znowu cos zepsuję. Jak się "dobrać" do tego uszkodzonego systemu aby go od środka naprawić?

Pawlinda, 7 Paź 2006, 20:01

>Krzemień=> jak mam to odpalić. Zmieniając w biosie ustawienia aby najpierw ładował się cd-rom, czy

>normalnie.

Dokładnie tak. Notabene właśnie tak powinno się instalować świeży system.

>No ale jak mam to zrobić pod obecnie uzywanym systemem jak on działa OK.

Ależ ja Ci go nie każę ruszać.

>Ja chce naprawić

>ten uszkodzony, a nie obecnie działająca istalację.

Patrz punkt pierwszy mojej podpowiedzi.

>Czy jak zrobię jak piszesz to czy mi nie

>zainstaluje systemu od nowa na sprawnie działającym systemie?

Nie, tylko sprawdzi / poprawi pliki systemowe.

>WINDOWS/SYSTEM32/CONFIG/SYSTEM

W tym pliku zapisane są ustawienia systemowe (głównie klucz rejestru HKEY_LOCAL_MACHINE) - których w tym momencie nie masz i które tym samym utraciłeś. Możesz spróbować go przekopiować z nowej instalacji (folder analogiczny) ale i tak licz się z tym, że nawet jeśli uda Ci się uruchomić tamtego Windowsa, trzeba będzie przeinstalować część aplikacji. Dlatego moja propozycja instalacji odświeżającej jest lepsza. Tym bardziej, że...

>Nic przypadkiem nie skasowałem tylko przerwałem

>proces reinstalacji systemu. Teraz zainstalowałem system (XP) na nowej partycji i jest wszystko OK,

>ale chodzi mi o to czy da się uratować tamtą poprzednią konfigurację i jak to zrobić. Nie chce

>grzebać na chybił trafił bo znowu cos zepsuję.

Nic nie zepsujesz jeśli będziesz uważnie czytał co wyświetla Ci system.

>Jak się "dobrać" do tego uszkodzonego systemu aby go

>od środka naprawić?

'Dobierasz' się do niego po prostu z drugiego systemu. Mimo wszystko: patrz punkt pierwszy.

>Pawlinda

Nie jestem specjalistą od XP. Też mam go od niedawna, ale napisałeś:

"Otóż uszkodziłem swój system (XP). Podczas reinstalacji wystąpił błąd w wyniku czego musiałem przerwać cały proces".

Czyli najpierw wystąpił jakiś BŁĄD w wyniku którego proces został przewrany i nie zainstalował określonych plików, a nie dlatego że TY przerwałeś proces. Dlatego zasugerowałem możliwe problemy z dyskiem.

Ręczne przekopiowanie plików systemowych z nowego systemu z jednej partycji do drugiej raczej nie pomoże...

Zrób tak jak Krzemien doradza, program albo naprawi, albo zainstaluje na nowo system jeśli nie będzie innego wyjścia.

Ja miałem podobny problem ok. dwóch tygodni temu, korzystałem z dwóch systemów: Linuxa z obsługą NTFS do odczytu i Windowsa XP, tak sobie pracowały dłuższy czas aż nagle Windowsowi nie spodobało się że jakiś inny system czyta jego partycje zaczął pokazywać komunikaty o niespójności systemu plików (chociaż żadnej niespójności nie było sprawdzałem dysk kilkoma narzędziami) aż w końcu pojawił się bluescreen.Wielki Bill pomógł mi podjąć decyzję nad którą zastanawaiłem się już od jakiegoś czasu "szklarz" poszedł do piachu a na jego miejscu postawiłem sobie partycje na ReiserFS -oczywiście gra i bucy żadnych błędów nie stwierdzono.

• 2 tygodnie później...

Ja obecnie korzystam z trzech systemów jak już kiedyś pisałem.

Dysk D zawiera Linuxa, dysk C (master) jest podzielony na partycje odpowiednio C i E.

Na C jest jeszcze W98se (FAT32), na E jest XP (FAT32). Docelowo chcę zrezygnować ze starego Wina, choć niektóre programy tam zainstalowane chciałbym zachować. "Widzi" je nowy XP z partycji E i nie wiem co zobaczy po przeniesieniu na C.

Chciałbym ostatecznie żeby XP zajął jego miejsce na partycji C, a E była całkowiecie wolna od systemu.

Czy czeka mnie ponowna instalacja na nowej partycji, czy wystarczy użyć jakiegoś narzędzia do skopiowania nie tylko systemu, ale i zainstalowanych już tam programów, bo nie chciałbym instalować wszystkiego od nowa?

Czy NTFS musi być na całym fizycznym dysku, czy może współistnieć z FAT32 na innej partycji?

Zaladowalem Internet Explorer 7. Nie podoba mi sie jak wszytko wyglada na ekranie. Wydaje mi sie , ze nie jest tak ostre i wyrazne jak bylo. Moze zmienila sie czcionka? Jaka jest normalna czcionka w IE 6?

Czy ktos zaobserwowl podobny problem?

Parsec, 20 Paź 2006, 19:10

Zdaje się, że to jest jeszcze wersja beta (może się mylę).

Za rodzaj fontów generalnie odpowiadają ustawienia systemowe, oraz np. wygładzanie czcionki.

W samym IE6 można było ustawiać w menu widok->rozmiar tekstu i kodowanie. W menu narzędzia->opcje internetowe->ogólne->czcionki można spróbować zmienić na inne fonty.

Może w IE7 są jakieś dodatkowe parametry wyświetlania fontów?

LeStat

Fizyczne Dyski 1 i 2 mogą być podzielone dowolnie na partycje a każda z nich może mieć inny system plików (NTFS, FAT32, FAT16, i inne).

Jak zainstalowałeś system XP na dysku E to po zmianie przypisanej literki dysku np na C możesz mieć problemy z poprawnym uruchamianiem programów. Ale odpalając różne systemy z różnych dysków/partycji możesz mieć za każdym razem inne przypisane litery dysków (w zależności od aktywnego systemu i przyporządkowania literek do partycji).

Jak chcesz mieć tylko XP to odpal go i zainstaluj program Partition Magic możesz przesuwać partycje (zmniejszać, zwiększać) zmieniać ich systemy plików, programy z Win98 po prostu jeszcze raz instalujesz w XP a partycje po 98 usuwasz (zgraj dane na CD).

Parsec

Też mi się nie podobał i miałem problem z odinstalowaniem IE7.0

Problem z fontami w IE 7 polega na tym, że domyślnie przeglądarka ta ma włączony mechanizm ClearType. Jest to niezależne od ustawień systemowych. Aby to wyłączyć, i rozumiem tutaj tych którzy mają taką ochotę:

Tools->Internet Options->zakłaka Advanced->Sekcja Multimedia->Pozycja Always Use ClearType for HTML->Odznaczyć dziada.

Restart przeglądarki i po kłopocie

Dla posiadaczy monitorów CRT technologia ta jest zbędna. Działa bowiem prawidłowo jedynie w przypadku kiedy panel ma ustaloną fizycznie konfigurację pikseli i subpikseli. Założeniem było zwiekszenie czytelności tekstu - w CRT efekt jest zazwyczaj zgoła odmienny. Fakt "rozmycia" czcionek i w konsekwencji obdarcia widma częstotliwościowego z wyższych harmonicznych może działać prozdrowotnie.

Podobnie jak słodzik zamiast cukru. Nie zmienia to faktu, że nigdy nie wsypię mdłego "plastikowego" dziadostwa do herbaty.

No z zalożenia dla CRT jest zbędna, jednak są też tacy co używają i sobie chwalą. To chyba przez naleciałości z linuxa, gdyż usiedli na takie komputery z wygładzaniem i się jakoś "przestawili". Nie do końca doskonała, w wydaniu MS, w Vista ma być już dopieszczona. Głównym grzechem są podbarwienia krawędziowe. Jednak nie zmienia to faktu, iż na ostrych panelach wielu osobom, pracującym po kilka godzin z tekstem, pozwala na o wiele bardziej komfortową pracę, m.in. poprzez mniejsze przemęczanie wzroku. Zresztą każy może spobować i sam się przekonać czy mu odpowiada, czy też nie. Dla windowsa ms wydał narzędzie wspomagające ustawienie wygładzania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

Witam. Jeśli macie dość ślimaczenia się kompów podczas otwierania dokumentów PDF to polecam mały i darmowy program Foxit Reader

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poza tym na stronce jest kilka innych ciekawych programików.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wiem do czego pijesz Fr@ntz... Pewnie do Adobe Acrobat Reader, czyli do powolnego olbrzyma ważącego kilkadziesiąt megabajtów, który i tak w zdecydowanej większości przypadków służy wyłącznie do przeglądania dokumentów.

Sam posiadam dość słabą maszynę, więc ściągnąłem i zainstalowałem sobie tego FoxitReadera plus kilka dodatków i przyznaję Ci rację. Jest świetny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.