Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy komputerowe - Hard i Software

LeStat

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, te zawsze występują, czasem drobne i małoznaczące, czasem większe irytujące...

Mam dwa systemy na jednym twardzielu. W98se i XP. Irytuje mnie to, że na starym mogę oglądać wszystko: filmy DVD, divixy, mpegi, avi... itd. Na nowym też mogę oglądać... tyle, że w kolorze czarnobiałym. Dźwięk też jest. Mam WMP10, AllPlayer. Dogrywałem niektóre kodeki ręcznie i nie pomogło. Póżniej rzuciłem się na kompleksowe rozwiązanie K-Lite Mega Codec Pac zawierający praktycznie wszystkie możliwe kodeki do obejrzenia czegokolwiek... i nic.

Właściwie nie często oglądam coś w XP, ale problem jednak pozostaje i nie mogę dojść przyczyny braku koloru.

Ale w programach TMPGencPlus i VirtualDub czyli konwertery zmieniające typy plików np. mpegi na avi mogę podglądać wszystko na kolorowo, co jeszcze bardziej zaciemnia mi problem.

Więc co może to powodować?

https://www.audiostereo.pl/topic/28484-problemy-komputerowe-hard-i-software/

marcinw899, 25 Wrz 2006, 14:10

Którego najpierw divixa byś polecił do XP?

W w98 było tak, że najpierw trzeba było zainstalować starego w wersji 3.11 albo 3.22, póżniej nowsza, a kolejność była następująca:

WMP8.0 -> DIVX 3.22B -> INDEO -> DOLBY AC3 -> DIVX5.03 -> XVID

To się sprawdziło w tamtym systemie i tak mam. W XP tak zrobiłem i oczywiście z nowszymi wersjami kodeków i nie zadziałało.

>jacch

Proponujesz całkiem innego playera wraz z kodekami. Czy to nie będzie się gryzło z istniejącymi kodekami?

Pomijacie całkowicie WMP9 czy WMP10. Może wogle odinstalować ten kombajn?

Aha... mam jeszcze zainstalowany kombajn Nero... i zdaje się, że są jakieś sterowniki które między nimi się gryzą, chyba Roxio.

Gość

(Konto usunięte)

To tylko instalacja nowego odtwarzacza , a codeki z tego co wiem to się nie "gryzą " ze sobą ( różne odtwarzacze korzystają z tych samych codeków) WMP zostaw , bo w nim także są codeki których użycza innym odtw.Nero ( kombajn) także mam , a wszystko działa ok.

Warto spróbować , a jeśli to nie pomoże to chyba tylko reinstalka , albo....krzemień :)

Jest kilka możliwości:

1. Sprawdź View -> Enhancements -> Show Enhancements i przewiń do panelu koloru sprawdzając, czy Saturation nie jest skręcona do monimum. Mało prawdopodobne.

1. Sprawdź Tools -> Options -> Performance -> Advanced, i odznacz - jeżeli jest zaznaczone 'Use high quality mode'. Jeżeli zadziała, to znaczy, że masz trefne (stare) sterowniki do karty graficznej - polecam wtedy jak zawsze update.

2. Zainstaluj DiVX 6 - mamy nową wersję.

3. Zainstaluj WMP11 - na razie jeszcze wersja beta ;-)

Panowie dołącze się do tego tematu, poniewaz mam podobny problem z kodekami zamiast zakładać nowy i prosze o pomoc.

Otóż musiałem przeinstalować XP na nową partycję. Po zrobieniu tego zaistalowałem sobie odtwarzacz filmów DVD oraz AllPlayera i wszystko było OK z oglądaniem filmów. Następnego dnia w miarę instalacji kolejnych programów (m.in. WMP 10 jesli ma to jakieś znaczenie) okazało się, że jest tylko dźwięk, a nie ma obrazu w filmach. Zaistalowałem więc od nowa ffdshow (podobno on wystarczy zamiast tych wszystkich kodeków), ale dalej jest to samo. Zainstalowałem więc paczkę z najpopularniejszymi kodekami video (chyba jest ich 6 albo 7), ale dalej jest tylko dźwięk a obrazu nie ma. Co robię nie tak???

>LeStat

Właśnie w archiwum znalazłem Twój wpis, w którym piszesz o posiadanej karcie Nvidia GeForce4 Ti4800 SE. Fix numer dwa dotyczy właśnie głównie układów nVidia, więc sądzę (i mam nadzieję), że to będzie właściwe rozwiązanie.

TMPGencPlus i VirtualDub to programy które potrafią działają niezależnie od kodeków. Stąd ich działanie oraz brak możliwości odtwarzania danego pliku w WMP świadczy (najczęściej) o problemach z kodekami.

>Pawlinda

Szukaj w kodekach - na 99% tam jest błąd. Sprawdź najnowsze wersje i zastosuj się do moich wskazówek powyżej i poniżej.

A pozostałym uczestnikom kilka moich spostrzeżeń:

Generalnie code packi są miłe i zgrabne, ale równie często nieaktualne jeżeli chodzi o ich zawartość. Warto więc orientować się - przynajmniej jeżeli chodzi o podstawowe kodeki (DiVX, xVID, 3ivx, AC-3 i pochodne) samemu w tej kwestii.

Lista kodeków wszelakich jest choćby tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I raczej nie radzę instalować staroci w myśl zasady 'bo działało'.

Nie warto instalować zbyt dużej ilości kodeków, ponieważ niektóre z nich niepotrzebnie się dublują. Taki przykładem jest ffdshow z którym mam nienajlepsze doświadczenia - po pierwsze powodował duży nieład w systemie (ach te darmowe, otwarte oprogramowanie), po drugie jest redundantny z uwagi na to, że sam potrafi dekodować inne formaty, po trzecie wreszcie posiada straszną ilość dziwnych opcji, w zasadzie nigdy niepotrzebnych przeciętnemu użytkownikowi. Z drugiej strony ta cecha jest bardzo użyteczna, czasem jest on czasem ostatnią deską ratunku.

Nero Player - a niech sobie będzie, w niczym nam nie będzie przeszkadzał.

Natomiast Windows Media Player - a w zasadzie jego składniki - są używane przez AllPlayer i tym podobne odtwarzacze. Deinstalacja więc nie ma sensu, sens ma natomiast posiadanie jego jak najnowszej wersji (11). Wiem, że zasobożernej ale nic na to nie poradzimy - tak było, jest i będzie ;-)

Ukryta Zawartość

>jacch

Na wszelki wypadek spróbowałem jeszcze tego subedita, ale jest tak jak przypuszczałem koloru brak.

>Krzemień

Jeszcze zapytam czy starsze wersje divx'ów są konieczne do instalacji, czy od razu zastosować najnowsze divx6?

Ale najpierw wywalę ten wielki pakiet kodeków, który najwyraźniej okazał się zbędny, potem zainstaluję nowe sterowniki karty i trochę niezbędnej drobnicy. Sprawdzę też jeszcze raz ustawienia karty i dam znać jak mi poszło.

WMP11 oczywiście odpada... nie chcę takich ociężałych słoni, wystarczy mi mały kolorowy kanarek ;-)

LeStat, 27 Wrz 2006, 00:53

>Na wszelki wypadek spróbowałem jeszcze tego subedita, ale jest tak jak przypuszczałem koloru brak.

Subedit także korzysta z zasobów Windows Media Player.

> Jeszcze zapytam czy starsze wersje divx'ów są konieczne do instalacji, czy od razu zastosować

>najnowsze divx6?

Myślę, że DiVX 6 od razu - wcześniejsze wersje powinny być także obsługiwane.

>Ale najpierw wywalę ten wielki pakiet kodeków, który najwyraźniej okazał się zbędny, potem

>zainstaluję nowe sterowniki karty i trochę niezbędnej drobnicy. Sprawdzę też jeszcze raz ustawienia

>karty i dam znać jak mi poszło.

OK. Powodzenia!

Nadal nie mam obrazu. Co zrobiłem: usunąłem wczesniej zainstalowane kodeki i zainstalowałem coś takiego K_Lite Codec Pack 2.75 (jest tam chyba ze 20 najnowszych wersji różnych kodeków). I nic. Pomyślałem, że to może przez WMP 10 te problemy, ponieważ jak pisałem wczesniej zanim zacząłem instalowac programy w tym tez i ten to wszystko było OK. Wywaliłem więc WMP 10 i coś tam jeszcze co było z nim powiązane, ale nadal nie mam obrazu. Co jeszcze moge zrobić. Powoli tracę cierpliwość. RAtunku. Pomóżcie.

Mam trochę za mało danych do diagnozy. Podaj mi proszę przy plikach, których nie możesz odtwarzać w aktualnie używanym windows media player, co jest napisane w zakładce właściwości (audio i video), powinien tam być rodzaj kodeka używanego do dekodowania audio / video.

BTW: Nie wygłupiaj się tylko ściągnij WMP 11 i wypróbuj go.

Ukryta Zawartość

Jego 'ociężałość' to jedna sprawa, a komponenty składowe mimo wszystko zawsze będą nowsze. Zresztą zawsze go możesz usunąć.

Ukryta Zawartość

Problem w tym, że na żadnym odtwarzaczu video jakiego uzywam (m.in. AllPlayer, BSPlayer, Winamp) nie ma obrazu. W WMP jest tak samo (obecnie to jest wersja chyba 9). Co do tych kodeków to WMP we właściwościach każdego filmu podaje inne rodzaje tych kodeków więc nie wiem co to może pomóc (czy mam napisac jakie są te kodeki?). Czy radzisz mi zainstalować WMP 11? Wcześniej miałem wersję 10 i na poprzednim systemie z XP wszystkie filmy chodziły OK, a kodeki były bardzo stare i miałem zainstalowany tylko ffdshow.

na problemy - VideoLan , niepotrzebuje żadnych kodeków i odtwarza absolutnie wszystko

poza tym,aktualny ffdshow + subedit oraz ewentualnie wyżej wymieniony prog i wszystko hula aż miło

jeśli komuś mimo instalacji ffdshow brakuje kodeka to wystarczy w jego opcjach go aktywować

tu znajdziecie dość obszerne wyjaśnienie tego programu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam najnowszego ffdshow zainstalowanego w paczce z innymi kodekami, o której pisałem wyżej. Grzebanie w jego funkcjach i właczanie wszystkich dostepnych tam kodeków video niczego nie zmiania. Nadal nie mam obrazu w wyświetlanych filmach. Cofnięcie systemu do momentu przed istalacją WMP 10 tez niczego nie dało. Nie wiem juz co jeszcze można zrobić.

>Pawlinda

Masz może kartę nVidia? Spróbuj zastosować się do mojego hintu sprzed dwóch dni, sprawa może dotyczyć akceleracji dekodowania MPEG2 oraz Video Overlay:

'1. Sprawdź Tools -> Options -> Performance -> Advanced, i odznacz - jeżeli jest zaznaczone 'Use high quality mode'. Jeżeli zadziała, to znaczy, że masz trefne (stare) sterowniki do karty graficznej - polecam wtedy jak zawsze update.'

W sumie nic więcej nie bardzo przychodzi mi do głowy.

Krzemień => tak mam karte NVidii, ale mam tez zaistalowany do niej najnowszy sterownik ściągnięty niedawno z internetu. A możesz napisać jasniej gdzie mam otworzyć te narzędzia>opcje>zaawansowane bo nie wiem. Wg. mnie to nie problem w sterownikach, ponieważ jak pisałem w pierwszym swoim poście po zainstalowaniu systemu na nowej partycji i przed instalacją programów wszystko było OK z oglądaniem filmów. Dopiero nastepnego dnia po zainstalowaniu iluś tam programów pojawił sie problem.

Czy aby napewno nie leży tutaj problem po stronie karty graficznej/sterowników?

Wygląda to jakbyś poprostu podczas oglądania filmów używał jakiegoś trybu graficznego z którym sobię Twoja karta graficzna nie radzi...

Spróbuj windows media player classic, tam bodaj można zmieniać tryby graficzne wyświetlania obrazu, a jak nie to Power DVD, tam jest dodany program który sprawdza prawidłowość wyświetlania trybów graficznych.

Polecam mplayera. Jeżeli komuś przeszkadza brak GUI to może być, oparty na mplayerze, Kliper.

Najlepszy player jakiego widziałem, odrazu z zestawem praktycznie wszystkich kodeków. W żaden sposób nie powiązany z media playerem.

Do oglądania filmów w kryzysowej sytuacji polecam to :

Ukryta Zawartość

A co do "mega super hiper codec packów " tu jest ciekawy opis :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>nie mogę dojść przyczyny braku koloru.

prawdopodobnie przyczyna jest jakis blad interpretacji miedzy formatami YUV i RGB i/lub trybami GDI, overaly i direct draw. Dlatego np. virtual dub ma kolor a wmp nie.

Polecam na poczatek sciagnij Media player clasic i tam w opcjach wybieraj rozne output.

Jesli nie masz kolorow zarowno w divX oraz Xvid i innych kodekach to nie jest to wina tych kodekow, tylko czegos powyzej, raczej samej warstwy rysyjacej obraz - tym bardziej ze na virtual dubie masz kolor. Raczej sklaniam sie ku wersji krzemienia, ze to sterowniki/karta/akceleracja albo jakis zaszyty/zasrany ;) filtr post-procesingowy.

Zrobiłem tak:

Zostawiłem narazie pakiet kodeków w spokoju, a w pierwszej kolejności zainstalowałem nową wersję sterowników nvidia 91.47. Poprzednio 91.31, aby się przekonać gdzie leży problem... i EUREKA! jak to wykrzyknął Archimedes wyskakując z wanny ;-)

Ale zdaje się, że nie musiałem... w poprzedniej wystarczyło zmienić następujące ustawienia w panelu nvidii:

Panel sterowania -> Wideo i telewizja -> Wyreguluj ustawienia kolorów wideo -> Standard:

wszystkie ustawienia parametrów obrazu wideo miałem na 0% i to ONE były przyczyną braku koloru!

Po instalacji nowego sterownika standardowe paramerty były ustawione w sposób umożliwiający normalne oglądanie obrazu.

Tak więc nie była to wina kodeków. Kamień spadł z serca, bo znaczy, że nie miałem żadnego konfliktu sprzętowo/programowego, tylko złe ustawienia.

Po każdym wgraniu nowych sterowników karty zawsze wszystko było O.K. i nie sprawdzałem szczegółowych parametrów myśląc, że te dostosują się do ustawień poprzednich wresji. Ale ja przecież zmieniłem system! Inny jest też panel sterowania. Widocznie pierwsza ich instalacja na XP wymagała ręcznego dostrojenia, bo ja nie przypominam sobie, abym coś przedtem majstrował przy ustawieniach.

Dzięki za pomoc. Gdybym głębiej pogrzebał, to pewnie nie byłoby sprawy, ale zdaje się, że inni też mają podobne problemy.

>Pawlinda

Spróbuj zmienić te ustawienia w panelu karty. Powodzenia!

------------------------------------

Jeszcze żeby nie "marnować" ;-) wpisu na bocznicy zapytam coś o ręccznym napełnianiu i resetowaniu tuszy do drukarek.

Po tej całej zabawie w napełnienie pojemników z tuszem za pomocą strzykawki i przejściu przez procedurę sprawdzającą, w opcjach stanu tuszy drukarka nadal pokazuje stan (niski) jak przed napełnieniem.

Czy to normalne?

P.S Mam "kombajn" HP.

>Tak więc nie była to wina kodeków. Kamień spadł z serca, bo znaczy, że nie miałem żadnego konfliktu

>sprzętowo/programowego, tylko złe ustawienia.

Czasem właśnie najprostsze rozwiązanie nam umyka ponieważ niepotrzebnie doszukujemy się jakiś poważnych probloemów.

Wadą - IMHO poważną - różnej maści sterowników jest masa wyeksponowanych ustawień, z którymi nie radzą sobie przeciętni użytkownicy. Z kolei częstym efektem dla tych doświadczonych jest wprowadzenie zmian o których się potem zapomina...

W kartidźu jest chip który zapamiętuje poziom atramentu i zapobiega używaniu po napełnieniu. Trzeba go jakoś zresetować. Nie wiem jak. Jakimś programem? Albo wyciągnąć?

LeStat okazało się, że moim przypadku jest dokłądnie tak samo jak w Twoim. To nie wina kodeków tylko ustawień video karty graficznej. Włączyłem te ustawienia i widdzę, że jasność jest ustawiona na 0%. wystarczyło ją przesunąć w prawo i obraz się pojawił. Dziękuję wszystkim za pomoc. a swoją drogą to ciekawe bo jak pisałem na poczatku po przeinstalowaniu systemu obraz był dopiero potem znikł, ale wtedy widocznie musiałem zainstalować te nowe sterowniki do karty, ale nie sprawdziłem parametrów. A dlaczego te parametry nie były ustawione w pozycji domyślnej tylko wyzerowane. Ciekawe?

Mam problem. Musialem od nowa zainstalowac Windows XP. Kiedys po prawym kliknieciu myszka, mialem opcje "zoom in" i "zoom out" . Bylo to bardzo przydatne przy przedladaniu zdjec. Nie byla to powiekszenie fragmentu typu "lupa" lecz cale zdjecie sie powiekszalo. Nie pamietam czy zaladowalem jakis program dajacy ta funkcje czy to cos co jest ukryte w Windows. Moze ktos z Was pomoze mi odzyskac "zoom in" i "zoom out".

Dzieki, Parsec

Chodzi Ci o możliwość powiększania i pomniejszania obrazków w przeglądarce Internet Explorer?

Był taki zestaw narzędzi pod IE 5.0, nazywał się IE Powertoys. Częścią składową jest Zoom In / Zoom Out:

'Zoom In/Zoom Out

Get up close and personal. This Web Accessory lets you zoom in and out of any image on a Web page. Just right-click on it and select Zoom In or Zoom Out.'

Więcej:

Ukryta Zawartość

Do ściągnięcia tutaj:

Ukryta Zawartość

Uwaga: Jest zastrzeżenie, że program pracuje pod tylko IE 5.0, mam nadzieję, że instalator nie będzie sprawdzał wersji zainstalowanego IE. Nie mam jak tego sprawdzić (pracuję na Mac'u), ale gdzieś w domu mam instalkę stand-alone ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.