Skocz do zawartości
IGNORED

Historia firmy Pioneer

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Japoński koncern PIONEER Co, należący obecnie do czołówki producentów urządzeń audio/video wywodzi swoją historię od momentu powstania pierwszego głośnika dynamicznego, co zdarzyło się w roku 1937. Konstruktorem głośnika był założyciel firmy Nozomu Matsumoto. W 1938 roku zarejestrowano bezpośrednią protoplastkę dzisiejszego Pioneer'a, firmę Fukuin Shokai Denki Seisakusho. Na giełdach: Tokyo Stock Exchange First Section oraz Osaka Securities Exchange firma zaistniała w 1967 roku. W 1966 utworzone zostały oddziały firmy w Europie i Stanach Zjednoczonych. W 1969 rozpoczęły się notowania akcji Pioneer'a na Amsterdam Stock Exchange a w 1976 na New York Stock Exchange. Od roku 2000 akcje firmy notowane są na Tokyo Stock Exchange Second Section. Najważniejsze osiągnięcia firmy: 1962 Pierwszy na świecie system stereo w oddzielnych obudowach 1975 Pierwszy na świecie samochodowy odtwarzacz stereo 1977 Pierwsza na świecie adresowalna dwustronna sieć CATV (z Warner Calbe) 1979 Pierwszy na świecie odtwarzacz LaserDisc 1980 Wprowadza na rynek domowy w USA odtwarzacz LaserDisc model VP 1000 1982 Wprowadza odtwarzacz LD z funkcją Karaoke. Zapowiada wprowadzenie odtwarzacza CD 1984 Wprowadza odtwarzacz LD z odtwarzaczem CD 1985 Wprowadza na rynek monitor projekcyjny o przekątnej 40 inch 1990 Pierwszy na świecie system nawigacji samochodowej GPS 1992 Pierwszy na świecie napęd CD-ROM x 4 1996 Pierwszy na świecie odtwarzacz DVD/LD/CD 1999 Pierwsza na świecie nagrywarka DVD - RW.

Przenosze temat z bocznicy. Nie pasuje mi tutaj data wprowadzenia LD... 1979 - czyli przed plyta CD... Co o tym myslicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/28497-historia-firmy-pioneer/

To ja pozwolę sobie przenieść swoje odpowiedzi też tutaj. Nieuszanowanie prawdziwej miłości byłoby nietaktem.

Czy pytanie nie powinno być inaczej sformułowane?:

Zastanawia mnie to wprowadzenie LD zanim zostalo na swiecie wprowadzone DVD... Co o tym myslicie?

(Przepraszam za sugestię zmiany, ale laser disc to był systemem zapisu dwoch godzin obrazu na 12 calowej płycie.)

Mnie nasuwa się następująca odpowiedz na to pytanie: Pioneer był pierwszy

System zdecydowanie za drogi i nie złapał. Podobno planowane było 4 miliony odtwarzaczy i wydanie 100 milionów płyt. P. do dzisiaj produkuje model DVL-919 (1300 bugs) będący kombinacją LD-DVD

Do użytku pro & business LD wprowadzono w '78. 79 to wejcie modelu konsumenckiego.

Prace trwały od początku 70. Nie był to pomysł samego P. Projekt odczytu laserowego byl zbyt drogi dla pojedyńczych, nawet wielkich firm. Pioneer, Philips, IBM, MCA pracowały wspólnie nad LaserDisc .

W przypadku CD, CD-ROM, CD-R, CD-RW zadziałały wspólnie Philips + Sony. DVD+RW Philips, Sony i HP;

Jeżeli dobrze sobie przypominam nasza Fonica też (pod egidą RCA) brała jakiś udział. W każdym razie mówiło się o naszym starcie w projekcie płyty wizyjnej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzieki stefanB - mnie chodzilo o to ze LD powstala zanim wprowadzono CD a nie DVD, odpowiedz juz dostalem. Czyli jak z tego wynika LD powstalo niemal rownoczesnie z wprowadzeniem standardu VHS (1978)...

VHS - 1976

LD- 1978

CD - 1982

CD Video (Philips 1987).

DVD - 1996 (opracowało 10 firm)

Czyli podsumowując:

1. Najpierw powstało VHS, pozniej LS, jeszcze pózniej CD, a najpózniej DVD.

2. LaserDisc jest laserowym systemem zapisu obrazu więc chyba powinno się go odnosić do innych systemów zapisu obrazu.

3. LS był formatem analogowego zapisu obrazu, a CD cyfrowym zapisem muzyki.

4. Pierwszym na rynku odtwarzaczem LD był Magnavox. Tak juz zupełnej dla dokładności.

5. Ja się już z dalszej dyskusji wypisuję.

LD - Prace rozpoczeto w 1969 r., pierwszy pokaz jako videodisc w 1972 (znowu Philips), pierwszy film sprzedawany na LD to "Szczęki" w 1978 r.

Japończycy nic nie wymyślili lecz wdrożyli - jak zwykle.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

The Video Home System, better known by its abbreviation VHS, is a recording and playing standard for video cassette recorders (VCRs), developed by JVC (with some of its critical technology under lucrative licensing agreements with Sony) and launched in September 1976. There is a relatively popular belief that VHS officially stands for Video Home System. In fact it initially stood for Vertical Helical Scan, after the relative head/tape scan technique (making the popular version a backronym), some actually believe that it once stood for Video Head Set, due to the way the cassettes magnetic strip is read with a silver read head.[1]

- (Wikipedia)

Nie lubię tej firmy. Nigdy sobie nie kupię żadnego ich porduktu. Dlaczego? Najprawdopodobniej umyślnie uśmiercili Tonsila. Gnoje.

"Po przejęciu przez firmę Pioneer, Tonsil SA liczył na ugruntowanie swej pozycji. Niestety po kilku latach od przejęcia przez japoński koncern, w dniu 7 kwietnia 2004 r. po decyzji sądu, Tonsil ogłosił upadłość. Możliwe, że cała operacja była wrogim przejęciem, które miało na celu usunięcie z rynku lokalnego konkurenta którym mógł być Tonsil."

(z Wikipedii)

Mała moja dygresja. Odkąd firma zmieniła logo odchodząc od tego kamertonowskiego jakoś tak resztki szacunek do tego producenta straciłem. Ale ja już taki jakiś inny jestem. Odzieży narciarskiej firmy Spyder też bym nie kupił, choć podobno dobra i droga - bo do mnie logo nie przemawia i mi się nie podoba. Podobnych przykładów mam jeszcze kilka.

Zaglądając na ten wątek liczyłem, że będzie on przybliżał chwałę złotych czasów i produktów Pioneera.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle że trza czapki z głów.Ale sa i inni...

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

No to kto ma zamiescic jak nie ty ??!!!

najlepszy deck w historii firmy to podobno CT-F 1000.

i inne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czesc p[arametrów lepsza od nakamichi Smok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Niestety te najwyzsze z serii CT-F to podobno straszne problemy z kalibracja .Ząb czasu bardzo dotyka głowice.

Jakas wada ,wiem od posiadacza takowych cudów.Ale głowy nie dam...

Grundig High Fidelity

jeden z najlepszych decków pioneera CT 95

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z zakamarków pamięci wyskoczyło takie wspomnienie, ze ówcześnie t.j. przy wprowadzaniu CD była taka legenda, że krok ten jest wynikiem chęci wykorzystania jednak techniki, która opracowana dla LD nie odniosła komercyjnego sukcesu, a włożono przecież kupę szmalu. W każdym razie kupowanie muzyki było rozpowszechnione, a kupowanie nagrań wideo jeszcze nie bardzo. Odwołano sie więc do tego co powszechne i poszło.

Komercyjny sukces LD był, ale tylko w USA i Japoni. Raczej chodziło o stronę uzytkową. Pamietajmy, że VHS mozna było ogladac i nagrywać.

Lasica

Nie lubię tej firmy. Nigdy sobie nie kupię żadnego ich porduktu. Dlaczego? Najprawdopodobniej

>umyślnie uśmiercili Tonsila. Gnoje

Najprawdopodobniej masz rację, znajomy elektronik twierdzi to samo i nabija się z głośników Pioneera, jego zdaniem w porównaniu z Tonsil, to szajjjjjjjjjjjsssss na 100 fajerek i to za dużo wyższa cenę....Podobno jak kiedyś rozebrali kolumnę Pioneera na zakładzie, nie mogli wyjść z podziwu, że taka firma za takie "g", chce az tak dużo PLN....

• 1 rok później...

Kurcze nie potrzebnie dzisiaj przeczytałem ten wątek gdzie jest napisane o celowym doprowadzeniu przez firmę Pioneer do upadku firmy Tonsil ,faktycznie coś mi sie przypomina że było coś o tym kiedyś pisane w prasie ,czy wie ktoś może coś więcej na ten temat , ,czy może to była tylko tzw ''kaczka dziennikarska'' pytam bo ostatnio Pioneer zainteresował mnie swoimi nowymi klockami stereo ale w związku z powyższym kontekstem to trochę mnie zjeżyło :>

..... oj nieładnie nieładnie .

Ale z drugiej strony jeżeli jest to prawdą to jak by nie było nie są temu winni konstruktorzy ale dział marketingu i konkretni ludzie a nie wszystkich wrzucać od razu do jednego wora ,pozostaje mieć tylko nadzieję że tego wrednego pomysłu nie podsunął im nasz rodak z Polskiego oddziału promocji tej firmy ,w końcu ktoś musiał mieć rozeznanie rynku ? .

W sumie to nie wiadomo jak to z tym dokładnie było ,znalazłem kilka linków :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krak_oN, 3 Lut 2008, 23:30

Ano mechanizmy pewnie były podobne żeby z państwowej firmy zrobić własną, najpierw się firmą specjalnie źle zarządza a później taką dogorywającą stara się przejąć ale jak jest za duży kęs to środki za małe i zamiast przejęcia ludzie wtedy idą na ulicę.A pieniądze podatników,społeczeństwa są stracone.Tak na przykład w Morawicy załatwiono firmę którą wraz z paroma osobami założyła w parę osób moja babcia, 600 osób poszło na zieloną trawkę.Przykładowo zamówiono na swetry 3 tony wściekle żółtej włóczki,efekt sprzedaży gotowego wyrobu raczej wiadomy.No ale ktoś powie że to nie tak,tylko błąd w sztuce, bla, bla, bla

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.