Skocz do zawartości
IGNORED

Użytkownicy dobrych IC - doświadczenia

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Moi Drodzy,

Poszukuję dobrego IC na RCA ale za sesnowne pieniądze. Po wielu doświadczeniach kablowych wiem, że to, co najdroższe wcale nie musi być najlepsze (czasem wręcz przeciwnie w wypadku kabli), poza tym chciałbym zainwestować w IC adekwatny do mojego systemu (system za ok. 11 kzł., wliczając DVD i Ampli). Wiem, że są IC za niewielkie pieniądze o b. przyzwoitym brzmieniu np. Audioqest Sidewinder czy używany przez mnie Real Cable. Niestety ciężko z podażą w tym zakresie. Poszukuję np. Reala AN OCC 7510, albo coś, co gra równie dobrze za zbliżone pieniądze.

Interesuje mnie kabelek o następujących właściwościach:

- wysycona śrenica wysunięta do przodu

- analityczna, a najlepiej lekko podkreślona góra

- silny i punktowy bas (ważne, że nie IC nie może go osłabić)

- cichy

- nie musi być superneutralny, ma wyostrzyć górę i nasycić średnicę, nie osłabiając przy tym basu - liczą się tylko wymienione cechy

Co możecie zarekomendować z dobrym stosunkiem cena/jakość na podstawie włąsnych doświadczeń?

Pozdrawiam

Rolandsinger -->

może najpierw się zdecyduj ... ma być "superneutralny" czy wyostrzać górę i nasycić średnicę ?

Bo jakoś ta neutralność nie idzie w parze z cechami których pożądasz!!!

zdezintegrowany_3PO

@jacch

Przecież to wydaje się oczywiste: "cichy" kabel oznacza, że w miejscach gdzie nie ma dźwięku w materiale muzycznym przewodnik nie podaje szumu ze wzmaka na pierwszy plan. A jakiś poziom szumów każdy wzmak jednak posiada, a czy go usłyszymy, zależy właśnie od kabli.

Pozdrawiam

A ja myślełem, że termin "kablarz" odnosi się do tych, co słyszą sieciówki.

Ja ich nie słyszę (przynajmniej w moim systemie). Co do dyskutowanego wpływu IC na poziom słyszalności szumu tła, to nie powinno to budzić żadnych kontrowersji. To oczywiste z punktu widzenia charakterystyki częstotliwościowej przewodnika w torze audio.

>Rolandsinger, 25 Wrz 2006, 21:56

>A jakiś poziom szumów każdy wzmak jednak posiada, a czy go usłyszymy, zależy właśnie od kabli.

Myślę, że myśl Kolegi warta jest rozpropagowania, bo odnoszę wrażenie, że jakoś umknęła uwadze

forumowiczów. Tak więc pozwolę sobie wracać do niej od czasu do czasu.

Jestem Europejczykiem.

To czego oczekujesz po kablach to musi byc zestawienie: Głosnikowy- hybryda miedziano srebrna- nie myl z kablami z miedzi posrebrzanej, bo to zupełne gówno, ale kable na które składają sie przewodniki miedziane i z czystego srebra, I.C- przejrzysty- dobry srebrny lub miedziany typu Stereovox, VDH-Orchid, Argentum, sieciówka srebrna-konieczność.

Amen.

Jaro_747, 25 Wrz 2006, 22:52

Mysle, że problem tkwi w niezrozumieniu co kolega ma na mysli. Jedno jest pewne, nie szum własny urządzeń. Szum 'tła' mozna rozumiec jako pewne nieczystości w przekazie, bądź zupełnie prawidłowo odtworzone składowe nagrania, z tym, że niepotrzebne słuchającemu.

Jar. Jar-jar. Whiskey in the Jar.

1. Zdefiniuj nieczystość w przekazie.

2. Określ jak się ma słuchanie tylko części informacji zawartej w nagraniu do audiofilizmu.

Denerwuje mnie ta ostatnio Twoja - POJEDNAWCZOŚĆ!

Zjada ona - TWOJE PRAWDZIWE JA!

Czy naprawdę musimy być tu - TACY CACY???

Przepraszam, Campari+Lutosławski...

>jar1, 25 Wrz 2006, 23:50

>Potraktuj to, co napisałem FILOZOFICZNIE :-)

Zaczynam się przyzwyczajać do faktu, że to forum filozoficzne, nawet

w dużej mierze zakładka DIY, więc jeśli o mnie chodzi to nie ma sprawy :-).

Ale mam pytanie na które nie dostałem odpowiedzi w innym wątku, więc

może spróbuję tutaj:

z czego zrobione sa kable tzw. molibdenowe?

Jestem Europejczykiem.

>1. Zdefiniuj nieczystość w przekazie.

szsszszssszbbbsssyt

>2. Określ jak się ma słuchanie tylko części informacji zawartej w nagraniu do audiofilizmu.

analityczność selktywna

profes, 26 Wrz 2006, 00:20

>Jaro_747

>

>Ze smaru molibdenowego ;)

Tak też podejrzewałem. Żaden problem napchać toto do rurek.

A elastyczne jakie będzie!

Jestem Europejczykiem.

@ Jar1

Nie wykluczam, że ów szum, który eliminują kable, to szum zawarty w materiale, ale niepożądany z punktu widzenia (a raczej słyszenia) odbiorcy. Dam przykład: miałem głośnikowce Bandridge Silverflex Transparent Pro 2 4mm^2 (srebro, miedź 6N, tytan) i szumy w nagraniu były wyraźnie słyszalne, zapodałem teraz QED Silver 25th Anniversary i szumów nie ma, a detali 20% więcej u góry. Jak to wyjaśnić???

Inżynierowie, proszę o komentarz

A jak ktoś mi powie, że redukcja niepotrzebnych szumów zawartych w nagraniu to zubożanie materiału, to zapewne również uważa, że Dolby B, C czy nawet S uwstecznił technologię reprodukcji dźwięku w latach świetności tych wynalazków. Gratuluję mu audiofilskiego fanatyzmu!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.