Skocz do zawartości
IGNORED

CD z cyfrową regulacją poziomu sygnału

jodel

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie może wiecie, którzy producenci stosują właśnie regulację poziomu sygnału po stronie cyfrowej i ewentualnie w jakich modelach?

Wiem, że Wadia ma swoje sposoby na regulację i stosuje je we wszystkich modelach . Czy ktoś jeszcze?

Prawie każdy Marantz stosuje taką regulację,niestety nie nie jest to dobre ,ponieważ po każdym wyłączeniu urządzenia poziom głośności wraca na maksymalny poziom.Po za tym taka regulacja obcina dynamikę i zanika rozdzielczość dźwięku.

• Redaktorzy

Pioneer - w wyższych modelach mamy wybór , czy chcemu używać gniazd z sygnałem liniowym, czy z regulację głośności a w niższych i tańszych (np PD-S507) jest tylko jedna para gniazd, ale za to z regulacją (w PFD-S507 w 20 krokach od najgłosniejszego do najcichszego)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

hmmmm ... :( chyba sie nie zrozumieliśmy

chodziło mi o regulacji poziomu jeszcze przed DAC-iem. Z tego co wiem to chyba tylko Wadia stosuje jakieś skomplikowane (jeśli faktycznie one są "skomplikowane") algorytmy w celu właśnie regulacji poziomu przed przetwornikiem D-A.

>jodel, 29 Wrz 2006, 19:22

Nie wniosę nic nowego do głównego tematu wątku ale chciałbym wrzucić swoje 3 grosze na temat komplikacji algorytmów do regulacji poziomu w dziedzinie cyfrowej. To nie w samym algorytmie chyba problem - regulacja w dziedzinie cyfrowej jest prosta. Chodzi o to co się dzieje naokoło tej regulacji. Jeśli dobrze pamiętam to (w starszych modelach) Wadia stosuje zwiększenie długości słowa do większej niż długość słowa przetwornika. Tak więc do pewnych wartości regulacji 'obcinanie' słowa w związku z regulacją ma niewielki wpływ na dźwięk. Problem zaczyna się przy dużych wartościach tłumienia, gdzie słowo 'wynikowe' jest już krótsze niż przetwornik. Zapewne dlatego w Wadii regulacja jest ograniczona do -50dB.

Pozdrawiam,

jacek

>jacek-k-wawa

dla mnie wniosłeś bardzo dużo, chodziło mi również o wyjaśnienie czy regulacja ta jest tak fantastyczną rzeczą, ale widać wszędzie są kompromisy.

Zastanawiam się jaki jest sposób regulacji poziomu sygnału, który ma najmniejszy wpływ na sygnał - myślałem o rozwiązaniach Wadii - dlatego moje pytanie.

pozdrówka jodel

Regulacja poziomu przed DAC'iem to jakby nie patrzeć regulacja cyfrowa. I jaki by algorytm nie zastosować, wynikiem zawsze będzie pogorszenie rozdzielczości oraz - co za tym idzie - zmniejszenie dynamiki.

święta prawda - regulacja przed dac'iem jest tak troche bez sensu - duzo lepiej takie operacje przeprowadzac już na sygnale analogowym...

osobiscie slyszalem tylko o ANALOG variable output - przynajmniej w cd klasy ogolnodostepnej

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fr@ntz popelnil duzy blad i spiesze to wyjasnic. Regulacja poziomu pojawia sie wylacznie w niskich modelach i nie jest ona cyfrowa. Wyzsze modele: PD 73, 75, 77, 93 i 95 a nawet PD 9300 (PD 71) i PD 9700 nie maja zadnej regulacji ani nawet gniazda sluchawkowego. Dotyczy oczywiscie cdekow Pioneera.

Zdecydowanie wolę dobry przedwzmacniacz lampowy od połączenia pitu-audiofilskiego. Ograniczenie sie do sterowania np. Wadią w porównaniu do używania w torze pre nie oznacza wcale lepiej a wyłącznie taniej. Swego czasu kolega posiadając Wadię, nonobloki Passa miał pre Unison Reaserch- najwyższy model. Z pre było zdecydowanie lepiej jak bez na kolumnach Spendor 9/1.

• 1 rok później...

Witajcie,

Chciałbym się podczepić pod pytanie. Mimo, że jestem zadowolony z mojego Denona DCD-1290, to jednak widzę, że prędzej czy później nieuchronna będzie konieczność zakupu jakiegoś nowszego odtwarzacza. Chodzi o to, że jesli założę że chcę się bawić starszymi lub nawet nowszymi wzmacniaczami nie posiadającymi regulacji wzmocnienia z pilota to chciałabym mieć odtwarzacz z wyjściem variable. I tu pytanie : czy jest to popularna funkcja w nowszych modelach ? Czy mógłby ktoś rzucić kilkoma przykładowymi modelami posiadającymi tę cechę, ograniczenia powiedzmy max 4 lata i masz 2,5 kPLN.

pozdrawiam Filozfo71

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.