Skocz do zawartości
IGNORED

High-end interkonekty, jak grają

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Less

No dobrze - różnica jest duża. Oczywiście to nie tylko kwestia remasteringu ale przede wszystkim - jak w przypadku płyt K2 - zamknięcia całego procesu od masteringu do tłoczenia w jednym ciągu. Dla mnie istnieją płyty japońskie i reszta świata

lancaster, 7 Paź 2006, 20:20

>Po przepięciu na niedrogiego Audioqesta poprostu znikło 30% dźwięku.

Piotr Ryka, 7 Paź 2006, 20:31

>lancaster

>Znakomity wpis.

To o "znikniętych" 30% też? Chyba wszyscy poza tobą mamy niepełne dane. Czy lancaster napisał ci prywatnie co konkretnie zniknęło? Czy jeżeli słuchano symfoniki to zniknęły wszystkie smyczki (ok. 1/3 składu orkiestry)? A jeżeli np. The Police to perkusista, gitarzysta solowy, czy Sting razem z basówką wyszedł z nagrania? Dokąd poszedł? Do komórki z mp3 - sąsiada? A może Sting został zamordowany? Lancaster, czy na dywanie były ślady krwi?

Cyt."Sorry ale nadal nie mogę znaleźć uzasadnienia dla Twojej tezy że dobry wzmacniacz jest nieczuły na zmianę okablowania. Chcesz mnie przekonać że słabe wzmacniacze, ktore nie są czule na zmianę okablowania stają się w ten sposób dobrymi?"

A czy ja coś takiego napisałem ?

Cyt. "W mojej końcówce jest tylko 2000uF przy 40 W na kanał i gra wyśmienicie :)))"

Akurat.

Cyt. "akustyki pomieszczenia nie zaliczal bym do voodoo..."

Pewnie, że nie. To szalenie ważna rzecz. Tylko, że w praktyce mało kto ma osobny pokój odsłuchowy. Najczęściej rolę tę pełni salon gdzie jest pełno niepotrzebnych przedmiotów, wnęk rezonansowych itp. Dlatego błędem jest słuchanie sprzętu tylko w sklepie. Trzeba posłuchać u siebie w domu - koniecznie. W praktyce prawie zawsze kończy się tym samym - w domu gra gorzej niż w salonie audio. Przeciętny audiofil już po tygodniu myśli o zmiane sprzętu. Wystarczy, że wejdzie chociaż raz po zakupie ponownie do sklepu. Znów usłyszy lepszy dzwięk i ten, który ma już się nie podoba.

Cyt. "Moję wpisy zawsze będą dotyczyły moich odczuć"

Właśnie o to chodzi w kablach. Pomijam już takie oszustwa jak wpinanie w tor elementów RLC. Najczęściej wtedy taki przewód jest zalany i nie ma możliwości rozkręcenia. Celowo są albo obcinane wysokie albo niskie.

Przypadek obcięcia wysokich:

Reakcja audiofila: Wreszcie zniknął mi nadmiar wysokich tonów, pojawił się wreszcie bas (nic się nie pojawiło, ten bas już był, po prostu zaczął dominować względnie na tle wysokich i tyle)

Przypadek obcięcia niskich:

Reakcja audiofila: Odwrotna do poprzedniej.

Tylko czemu płacić za to 2kzł bez możliwości rekonfiguracji ? To lepiej od razu jakiś prosty półprofesjonalny mikser i można zmieniać na całego. Tego nie rozumiem: puryzm jeśli chodzi o brak regulacji niskich/średnich/wysokich (taki sprzęt to bee) a potem robienie tej regulacji przewodem za 2kzł.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

"w zasilaczu np. zaledwie 20000uF na kanał. To nie zagra dobrze nawet na 2x20W"

dawno podobnej bzdury nie czytalem... to 20 watt stosuje sie pojemnosci ok 8000uF. 20000uF to przy mocy okolo 100 - 120 watt i to tez nie zawsze. poza tym wiele zalezy od konstrukcji - moj Luxman L 430 ma 2 razy 15000uF przy ok 105 watt na kanal a Yamaha A 1000 ma 4 kondy: 2 razy 33000uF i 2 razy 22.000uF. oba wzmaki sa warte zachodu.

Ciekawa, logiczna argumentacja PiotrzeSz.

No bo rzeczywiscie po cholere wydawac mase pieniedzy na kable skoro podobny efekt mozna osiagnac zakupiwszy mikser, equalizer czy inne tego typu ustrojstwo. Ze to niepurystyczne..... co to jest puryzm w audio i kto ustala co nim jest ? Wzmak, kolumny, swietne kable, cedek - dobrze. Wzmak, kolumny, srednie kable, equalizer, cedek - zle.

ad discomaniak71

"w zasilaczu np. zaledwie 20000uF na kanał. To nie zagra dobrze nawet na 2x20W"

Słusznie walnąłem się. Miało być 2000uF. O jedno zero za daleko :-)

PiotrSz

Chyba też mnie nie zrozumiałeś , chciałem powiedzieć że istnieją wzmacniacze które potrzebują

2000uF czyli TYLKO 1000uF na kanał przy 40W i grają świetnie . Przykładem jest GC.

Z drugiej strony są urządzenia tranzystorowe w klasie A które przy 40W potrzebują 100.000uF .

Zasilacze w wzm. lampowych w klasie w klasie A czy push -pullu na odwrót mają niewiele

pojemnosci , do kilku tysięcy uF.

Wniosek jest taki że wszystko zależy od topologii układu , typów zastosowanych kondensatorów i

wielkosci trafa.

Witam

Ja napiszę na temat, nie zamierzam po raz enty dyskutować o tym, czy dział czy nie. Ja tgłuchy nie jestem i słuszę, a więc do rzeczy.

Nie ma wielkiego doświadczenie a kablami hi end, natomisat testowałem kika drucików ze średniej i wyższej pólki, takich do 1500 zł. I do nich porównywałem hi endowy kabel Tara Labs Air 1, który w tej chwili gra w moim systemie. I powiem tak - różnica między kablem za 100--1500 zl a kablem hi end za 4500 jest olbrzymia.

Przekonałem się o tym wybierając wzmacniacz. Miałem primere D 20 (reszta sysyetmu jak w o mnie) i porównywałem go z MF 3.2. Spięte to było Stereovoxem HDSE - bardzo dobrym kablem w swoim przedziale cenowym. Różnica na korzyść MF byłą wyraźna - więcej szczegółów, powietrza, większa szbkość, mikrodymanika, aczkolwiek nie di końca mnie to przekonywało. Zasatanawiałem się: jest lepiej, ale czy na tyle, żeby wydawać xxx złotych na taką poprawę. No i wpadłkolega z Tara labs Air 1, którą zastąpiliśmy Stereovoxa. I stały sie rzeczy nieprawdopodobne. Dżwięk zyskal w każdym aspekcie, jednak najbardziej spektakularna była niesamowita dymanika, szsczgółowośc i coś, czego wprost nazwać nie można - chodzi o namacalność i nieprawdopodobną bezpośredniość i dosadność dżwięku. Zmiana interkonekty dała więcej niz wcześniejsz zmiana wzmacniacza!

Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment - swojego Primare 20 podłączyłęm Stereovoxem a póżniej Tarą. I efekt znów przerósł moje oczekiwania - różnica była ogromna. Przez chwilę zsatanawiałem sie, czy nie dać sobie spokoju z wymianą wzmaka i kupić tylko Tarę. Ostatecznie kupiłem i Tarę i MF 3.2 i jestem bardzo zadowolony z dźwięku.

I jeszcze jedno. Ostatnio kolega pożyczył moj odtwarzacz Primare D 30.2 i Tarę. Chciał porównać ze swoim średniobudżetowym odtwarzaczem yamahy. I po kilku dniach powiedział mi tak: wiesz stempur, ten primarek to fajne cd, ale jak wpiąłem Tarę, to właściwie cedeka moge ci oddać, ale Tara zostaje... Doszło do rękoczynów, ale Tarę odzyskałem :-)

Pozdrawiam Stempur

zorro, 8 Paź 2006, 10:36

>Zasilacze w wzm. lampowych w klasie w klasie A czy push -pullu na odwrót mają niewiele

>pojemnosci , do kilku tysięcy uF.

Zależy jaki ten zasilacz we wzmacniaczu lampowym. Jesli półprzewodnikowy to tak, ale jeśli rasowy i purystyczny - z duodiodą lampową, to elektrolity w filtrze mają zwykle tylko po kilkadziesiąt uF, np 2 x 32 uF albo 2 x 50 uF.

=> stempur

O jakich 4.5 kzł Ty piszesz, ja tu widzę ceny w okolicach 1,2 kzł :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - drogie kable zazwyczaj chodzą za 1/3 czy 1/4 części bzdurnej ceny katalogowej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dudivan

>To o "znikniętych" 30% też?

dudivanku, kolega niepotrzebnie się denerwuje i zniszczy tym sobie przewód pokarmowy. Wiem, że mnie nie lubisz, w czym nie ma niczego nadzwyczajnego, bo ja sam za sobą nie przepadam, ale żeby tak zaraz po smyczkach, policja, żądło, krew? Daj spokój.

PS

Miałem na myśli ślepy test.

Ne chce sie wypowiadac w sprawie jakosci dzwieku ktory uzyskujemy po zmianie IC z jednego na drugi, bo nie mam w tej materii zbyd duzego doswiadczenia, ale zastanawia mnie czy troche nie ma ,,magii'' w nazwach firm ktore produkuja dany IC. Czy nie jest tak, ze jak wpinamy kabelek do systemu, a wczesniej naczytalismy sie ,,orgastycznych'' opinii na jego temat to spodziewamy sie ze on zagra w taki sposob ze nam ,,spadna kalosze'' - i to dziala. A co bedzie jeli dostaniemy kabel o nazwie ktorego nic nie bedziemy wiedziec - jak wtedy wypada jego ocena. No bo jak czlek kupi IC za np. 5 kz to troszke glupi sie przyznac ze gra podobnie lub tak samo jak kabel za 10 zl.

pozdrawiam kaszanka7

ps. co by nie bylo to sam mysle ze kabelki i te glosnikowe i IC maja wplyw na jakosc przekazu.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

>Zależy jaki ten zasilacz we wzmacniaczu lampowym. Jesli półprzewodnikowy to tak, ale jeśli rasowy i

>purystyczny - z duodiodą lampową, to elektrolity w filtrze mają zwykle tylko po kilkadziesiąt uF, np

>2 x 32 uF albo 2 x 50 uF.

Napisałem tylko jakie maksymalnie są pojemnosci w wzmacniaczach lampowych ale zaczynają się oczywiscie

od kilkudziesięciu uF . Niestety taka jest maksymalna "obciążalnosc" diód lampowych.

@ PMD Drogie kable faktycznie poprawiają brzmienie, ale jak pisałem wcześniej, przyrost jakości brzmienia w stosunku do ceny takiego wynalazku jest jak 1 do 100. Nie wspomnę już, że w niektórych systemach kable za 5 kzł mogą dać ten sam efekt, co kabelki za 1 kzł. Więcej jest w tym marketingu niż rzetelności.

Rolandsinger, 8 Paź 2006, 16:34

.....Nie wspomnę już, że w niektórych

>systemach kable za 5 kzł mogą dać ten sam efekt, co kabelki za 1 kzł....

ja posune sie w tej tezie jeszcze alej i powiem , ze

w niektorych systemach kable z wyzszej polki cenowej ''psuja dzwiek''

szczegolnie w systemach z nizszej polki

generalnie kabelki trzeba dobierac , tez charakterem dzwieku , lub jak kto woli sygnatura

wtedy , chyba mamy do czynienia z regulacja , korygowaniem kablami nie ilosci wyskich i niskich tonow

to mowielm ja .... Jarzabek

lubu , dubu , lubu dubu

Zyzio

W moim wpisie podawałem ceny detaliczne kabli, które testowałem - tylko takie może być rozsądne porównanie cenowe. Bo za ile kto kupuje, to juz jego słodka tajemnica. Ale zgadzam sie, że ceny wysokich modeli dobrych kabli sa na rynku wtórnym bardzo atrakcyjne.

Pozdrawiam Stempur

michał stabro

Nie, nie próbowałem Nordosta, ale jeśli będę miał okazję, to wepnę i sprawdzę. Podobno to kable, które w niektórych systemach robią dużo dobrego.

Pozdrawiam

Miałem okazję słuchać jakiś tydzień temu swoich kolumn spiętych nordostem Red Dawn (Cd Audio Aero, wzmacniacz Marton, IC Tara Labs Air 1 XLR). Jeśłi przypomnę sobie opinie o tym kablu, powinno byćb. detalicznie, jasno, ostro, nie koniecznie muzykalnie. Tymczasem było gładko, dokładnie tzn. b. dobra kontrola basu, dużo detali, doskonale oddane instrumenty naturalne, ale bez hirurgii, owej krwi z uszu o której wiele osób pisało. Szczerze mówiąc w ogóle nie zagrało to jak można by się spodziewać po obiegowych opiniach, zagrało dobrze, precyzyjnie, szybko, gładko.

Witam

W moim systemie kablami sygnałowymi (bez głośnikowych) są Nordosty Vallhale.Ok 6 lat temu miałem Red Dawna

i w tamtym systemie zupełnie się nie sprawdził.Trochę mniej doswiadzczony zostałem z obiegową opinią że Nordost to "bezduszna żyleta".Kilka miesięcy tamu miałem okazje potestować Vallhale i tak mi zostało .Uważam że jest to bardzo dobry kabel-chociaż wiadomo jak większośc rzeczy na tym swiećie za drogi.

Michal Stabro

W moim odczuciu zgadzam się z Tobą że drogie kable ( z przełożeniem ceny na jakość) mogą w budżetowych systemach zepsuć dzwięk.Wydaje mi się że ilośc przesyłanych informacji,szybkośc itp. powodują że słabsze konstrukcje wzmacniaczy czy kolumn mogą się z tym pogubić.Miałem okazję to kilka razy sprawdzić i w takich przypadkach sam mógłbym zostać zwolennikiem tezy że z tymi kablami to coś nie tak.

szczepan, 8 Paź 2006, 20:40

a co sie stalo w dzwieku po wymianie na wyzszy model nordosta?

czy to bylo dawno i nie da sie powiedziec?

ja natomiast wiem , ze trudno znalezc tak wysoka jakosc , kulture prezentacji niskich tonow

jak prezentuje nordost nawet jezeli sie bierze jego podstawowy model

bylem w posiadaniu srednio drogiego systemu antale+audio note oto+marantz17ki spiete nordostem ic blue heaven

glosnikowe gold , zachecony udanym doborem tego zestawu siegnolem po komplet red dawn ......

i niestety , lub stety wielce sie rozczarowalem , dzwiek stracil wiele

najbardziej dokuczliwa sprawa byla rozjasnienie i plaskosc dzwieku ,

wydaje mi se , ze w tamtym zestawieniu wzmacniacz AudioNote byl za slaby i kable to niemilosiernie pokazaly , tj uwypuklily

... teraz po latach system sie zmienil ale kabelki pozostaly

moze za dni pare siegne ponownie do nordosta red dawn i zobacze jak "zrobi dobrze "mojemu systemowi

Tu macie ładną bajkę o piekielnie drogim kablu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam ,ale "ale ukradli mi internet"

michal stabro

Red Dawn zapamietałem jako zły kabel (chociaż dzisiaj sądzę że się myliłem z jednym zastrzeżeniem że chyba nie z kazdym systemem to zagra).Vallhale mnie oczarowały ,albo zaślepiły cokolwiek by to nie znaczyło.

Piotr Ryka

Hydra-patrząc do srodka faktycznie nic tam nie ma .Na szczęście (lub nie) moja wiedza elektro i elektroniczna jest żadna.

Kupiłem Hydrę , sprzedałem dwa Accuphase PS 1200V , i uważam że dobrze zrobiłem.

P.Adam pewnie ma rację oceniając tak a nie inaczej Hydrę.

Ja i mój system pozwolimy się z tym nie zgodzić.

Piotr Ryka

Nowego PS-Audio nie widziałem.Kilka lat temu miałem okazje "słuchać" PS-Audio i wtedy przy moich Accuphase wypadło znacznie gorzej.

Jednak mam zdanie że systemy konfigurujemy wg.własnych preferencji i grało gorzej nie oznacza że było gorsze .

Do niedawna miałem cały system oparty na Accuphase ( jego zdjęcie ktoś zamiescił w temaci "najpiękniejsze pokoje odsłuchowe" Cabbase +Accuphase) i wiele osób to dziwiło.Pewnie nie był to dzwięk idealny,ale w mój gust wpasował się idealnie.

A Hydra i prądowe Shynyaty mi się podobają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.