Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy posłuchać.

Co Wy z tym demonem ?? Poczytajcie sobie, wszędzie znajdziecie informacje ze sobie nie radzi z Paradigmem. A jak ktoś jest zdesperowany, może przyjechać do Reguł i posłuchać tego Denona. Rozumiem 2000 tam coś się już dzieje.

to jeśli nie denon to jaki Nad (może C372) lub Xindak (może XA-6950)? ktore modele by się nadawały i czy są gdzieś dostępne używane albo może ktoś gdzieś polecić miejsca gdzie szukać używanych w dobrym stanie?

mam jeszcze wśród polecanych Arcam FMJ A38 (lub FMJ A32) ale jest on trochę za drogi, chyba nawet jako używany

Edytowane przez jwaldek

Witam

Mam Xindaka xa-6950V i szukam kolumn które zgrają sie z tym piecem

Szukam w brzmieniu raczej miękkiego głębokiego basu coś jak by z suba

Które z Paradigmów dają rade sprostać temu zadaniu ?

Witam

Mam Xindaka xa-6950V i szukam kolumn które zgrają sie z tym piecem

Szukam w brzmieniu raczej miękkiego głębokiego basu coś jak by z suba

Które z Paradigmów dają rade sprostać temu zadaniu ?

Najblizsze Twoim oczekiwaniom za rozsądne kwoty beda IMO Studio 60 i 100, byc moze zadaniu podolaja SE. Jednak z jakiejkolwiek kolumny Paradigm nie oczekuj subowego zejscia i pomruku - kolumny stawiaja na szybkosc, kontrole i precyzje tego zakresu, po to Paradigm robi suby, zeby nimi podpierac takie oczekiwania jak Twoje ;) Jesli masz wolna reke w kwestii wydatkow popatrz na Signature S6 i S8.

Edytowane przez Yamnick

Primodium. Medium. Finis.

Najblizsze Twoim oczekiwaniom za rozsądne kwoty beda IMO Studio 60 i 100, byc moze zadaniu podolaja SE. Jednak z jakiejkolwiek kolumny Paradigm nie oczekuj subowego zejscia i pomruku - kolumny stawiaja na szybkosc, kontrole i precyzje tego zakresu, po to Paradigm robi suby, zeby nimi podpierac takie oczekiwania jak Twoje ;) Jesli masz wolna reke w kwestii wydatkow popatrz na Signature S6 i S8.

To tez zalezy jaka kolega ma powierzchnie pokoju bo moze S6 czy S8 beda za duze i bedzie mogl tylko zakupic studio 60. Pozdarwiam

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dobra , Denon 1510 nie jest taki zły, lepszy od poprzednika o 1,5 klasy. Tylko wokal jak zawsze nieciekawy i brzmienie lekko szkliste. Więc do Studio 60 v5 można spróbować, i posłuchać.

pokój to 16m2

bas reflex musi być z przodu kolumny

witam to studio 60v 5 ma z przodu i z tylu niektorzy z tylu zaslaniaja otwor, natomiast S6 v3 to maja z przodu tylko tak jak kerikawon pisal ale do 16 m to za malo metrow masz zeby takie kolumny postawic przynajmniej moim zdaniem. Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam Klubowiczów :)

Mam Studio 40v4 i poszukuję wzmacniacza do nich. Postawić na Nada czy Xindaka?

Jeżeli Xindaka to XA 6950, czy Xa 6950V?

I jakiego CDeka?

Edytowane przez Artchi11

I jakiego CDeka?

MNie Ja bym się pasował albo w Xa-6200 albo XA-6950(09) lub lampę typu Cs-88.

Studio 60v5 jak najbardziej do 16 metrów. S-6 to już za dużo do takiego metrażu.

MNie Ja bym się pasował albo w Xa-6200 albo XA-6950(09) lub lampę typu Cs-88.

Studio 60v5 jak najbardziej do 16 metrów. S-6 to już za dużo do takiego metrażu.

KERIKAWON a w takim razie ejsli uwazasz ze studio 60 nadaje sie do 16 m to S6 ile minimum musi miec metrow zeby to zagralo ?

Lolek

KERIKAWON a w takim razie ejsli uwazasz ze studio 60 nadaje sie do 16 m to S6 ile minimum musi miec metrow zeby to zagralo ?

Lolek

Sprawdzają się już w 24 metrach, to na pewno. W 16 metrach dźwięk się kompresuje, nie maja oddechu. Edytowane przez kerikawon

Sprawdzają się już w 24 metrach, to na pewno. W 16 metrach dźwięk się kompresuje, nie maja oddechu.

Ok ja nie mowie ze jest inaczej mi tylko chodzilo jaki wg ciebie jest minimalny metraz dla S6 jesli uwazasz ze minimalny metraz to 24 m to widac to sprawdzales i wiesz ze ponizej tego np powiedzmy w 21 m te kolumny nie zagraja bo beda mialy za maly metraz i nie beda miec jak to ty mowisz oddechu, dobrze to zrozumialem ? czekam kerikawon na odpowiedz bo rozumiem ze to sprawdzales i jestes przekonany ze ponizej 24 m te kolumny nie zagraja.....

Lolek

Ok ja nie mowie ze jest inaczej mi tylko chodzilo jaki wg ciebie jest minimalny metraz dla S6 jesli uwazasz ze minimalny metraz to 24 m to widac to sprawdzales i wiesz ze ponizej tego np powiedzmy w 21 m te kolumny nie zagraja bo beda mialy za maly metraz i nie beda miec jak to ty mowisz oddechu, dobrze to zrozumialem ? czekam kerikawon na odpowiedz bo rozumiem ze to sprawdzales i jestes przekonany ze ponizej 24 m te kolumny nie zagraja.....

Lolek

Powiem tak. W moich warunkach (16m) zarówno studio 60v4 !! jak i Signature S-6 nie zagrały. Wystąpiła kompresja dźwięku. W pomieszczeniu 24 metrowym w którym zazwyczaj odbywam odsłuchy S-6 gra już super. Pośrednich wielkości nie sprawdzałem, lecz pamiętaj że znaczenie ma tu też proporcja pokoju, jego wysokość i sposób ustawienia głośników.

Powiem tak. W moich warunkach (16m) zarówno studio 60v4 !! jak i Signature S-6 nie zagrały. Wystąpiła kompresja dźwięku. W pomieszczeniu 24 metrowym w którym zazwyczaj odbywam odsłuchy S-6 gra już super. Pośrednich wielkości nie sprawdzałem, lecz pamiętaj że znaczenie ma tu też proporcja pokoju, jego wysokość i sposób ustawienia głośników.

Witam dziekuje za odpowiedz wg mnie rowneiz 16 m to za malo zarowno jak dla jednej jak i dla drugiej kolumny, natomaist S6 to tak jak mowisz ze to raczej trzeba szykowac minmum 24-25 m, w mniejszym pomieszczeniu powiedzmy 20-21 m moze sie okazac za male pomieszczenie ze bedzie za malo powietrza jak i bas moze dudnic gdyz w S6 gklosniki sa 17 cm a w studio 60 sa 14 cm. . Choc moge sie mylic.....

Lolek

Edytowane przez lolek126

I jakiego CDeka?

zależy do jakiej muzy...ale bardzo dobrze się zgrywa z xindakiem 6950v + cd muse 2.0......do tego kabelki albedo i jest ok

a polecanie tylko i wyłącznie towaru, którym się handluje wskazuje że niestety "branża" to "branża".

Tak, z pewnością ten chiński AMC będzie wydajniejszy od dual-mono denona 1500ae...

AMC-3100A nie jest chiński, to raz. Dwa jest znacznie wydajniejszy prądowo. Do sprawdzenia.

http://koda.pl/public/files/reviews/AMC_3100a_test_HiFi_Choice.pdf

AMC-3100A nie jest chiński, to raz. Dwa jest znacznie wydajniejszy prądowo. Do sprawdzenia.

No dobra, konkrety pls bo wróciłem po tygodniu z urlopu, przeglądam posty, a w klubie prawie same banialuki.

Pls o dane: o wydajności prądowej denonan 1500ae i tego amc, pls o wskazanie źródła informacji.

dwa - gdzie jest zlokaliwoana firma AMC i gdzie są montowane jej wzmacniacze?

Poza tym piszesz wcześniej: "Co Wy z tym demonem ?? Poczytajcie sobie, wszędzie znajdziecie informacje ze sobie nie radzi z Paradigmem".

Chętnie poczytam - wskaż mi te informacje(To że miałem denona 1500ae i swobodnie sterował S8 nic przecież nie znaczy).

Tylko pls - konkrety, wyniki pomiarów, i koniecznie te "informacje" do znalezienia "wszędzie".

Ten klub zaczyna mi przypominać bazar i tandetne naganianie na towar polpaku. Żenada.

Oczywiście ten Denon sterował S-8. Pozwolisz ze nawet nie skomentuje. Możesz wpaść do salonu Reguły, i samodzielnie dokonać porównania. Co do ocen 1500 pełno ich na tym forum. Na tym kończę. Szanuje twoje opinie, ale absolutnie się z nimi nie zgodzę do puki sam choćby nie zobaczysz AMC -3100a na żywo, nie wspomnę o testowaniu . Ja testowałem, porównywałem obydwa urządzenia, także 1510. Jak spełnisz ten warunek pogadamy.

A tu linkuje żebyś Pan mógł zobaczyć o czym rozmawiamy.

http://www.amchome.com/content/amc-3100a-and-3150a-stereo-intergrated-amplifier-100w-x-2-150w-x-2

I na tym skończmy te zbędną wymianę zdań. Ponieważ tu rozmawiamy o Paradigm

Jak chcesz rozmawiać o tej firmie załóż oddzielny wątek, typu dlaczego mi się wydaje, choć nigdy nie widziałem, że ......

jak proszę o konkrety to ich brak - chłopie, czy ty w ogóle czytałeś te linki co je podsyłasz czy robisz to bezmyślnie? I co z nich wyczytałeś???

tu sobie poczytaj o swoim AMC którym handlujecie:

http://www.amchome.com/content/about-us

po prostu jakiś żart. Co to w ogóle jest?

A gdzie jest produkowany - jak nie wiesz czym handlujesz, to zerknij na tylną ściankę - i potem się wypowiadaj.

No i gdzie te opinie że Denon 1500ae nie steruje Paradigmami - przytocz parę, kogoś kto faktycznie sprawdzał/miał/testował (nie handlarzy, którzy na negacji denona budują lepszy wizerunek swojego towaru).

A widziałeś chociaż pomiary tego Denona? I porównywałeś z tymi AMC? I wiesz, który ma lepsze?

I nie odwracaj teraz kota ogonem, bo sam zacząłeś w klubie paradigma zachwalać swoje AMC.

Ty robisz z klubu paradigma jakąś platformę handlową polpaku - tylko xindak, amc, XLO, ultralink - i tak w kółko. Najwspanialsze i jedyne na świecie.

Miej umiar, bo to po prostu w oczy kole...

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

mczaj nie wiem czy Denon PMA-1510 napędzi Paradigm Signature S8, ale wiem, że nie napędzi Harpia Amstaff a tam są tylko 2 przetworniki na basie po 22cm. W Paradigm S8 bodaj 5x18cm i to nie byle jakich. Słuchałem sporo tego zestawienia z Harpiami i wydaje się nawet ze to w miarę gra póki nie podepnie się czegoś mocniejszego wtedy dopiero pojawia się kontrola najniższych rejestrów, zanikają jakieś dziwne niekontrolowane pomruki. Denon robi wrażenie, że jest mocny zwłaszcza tym, że ma potencjometr tak wyskalowany, że już na godzinie 9 oddaje sporą część swojej mocy. Wydaje się, że woow jaki on mocny i jest to bardzo szybki wzmacniacz o bardzo szybkim zwłaszcza średnim basie to też potęguje wrażenie siły, ale prawdę mówiąc taki Xindak XA-6950V jest od niego dużo wydajniejszy prądowo. Mimo wszystko PMA-1510 napędza większość kolumn do tych 10 000zł bez problemu, robiąc to całkiem nieźle i raczej więcej nie ma co po nim oczekiwać. A teraz odnośnie AMC. Kupiłem na sklep tylko jeden wzmacniacz AMC XIA za 1599zł bodaj. Wykonanie takie sobie Marantz czy Yamaha dużo ładniejsze fakt, ale za to ten wzmacniacz który ma niby 2x45W napędza prawie każde kolumny i to cholernie dobrze. Byliśmy nieźle zdziwieni bo tam gdzie kapitulują takie wzmaki jak CA 650A czy Onkyo A-5VL nie wspominając o Denonie PMA-710 (strasznie słaby wzmak) czy Marantz PM5004, to tam AMC radzi sobie dalej świetnie i gra też lepiej od wszystkich powyżej wymienionych, jednocześnie od wszystkich gorzej wyglądając :-) Mimo kiepskiego wyglądu sprzedałem ich już kilka bo grają. Fantastyczna średnica jak z 2-3x droższego pieca i bardzo dobry na swoją cenę bas tylko wysokie są lekko wyeksponowane i nie tak już selektywne jakby się chciało. Jako, że to klub Paradigm-a to napiszę może tylko, że dziwi mnie brak zainteresowania serią SE. Widzę albo pytania o serię Monitor, albo Studio a nowa SE gra naprawdę świetnie to 95% brzmienia Studio 60v5 i to wg mnie nawet trochę lepiej zestrojona konstrukcja od Studio gdzie czułem pewne braki w średnicy a w SE tego nie odczuwam. Za 5000zł obowiązkowa pozycja do posłuchania i naprawdę godny konkurent np Epos M22i czy MA RX8(beznadziejny bas).

Mimo wszystko PMA-1510 napędza większość kolumn do tych 10 000zł bez problemu, robiąc to całkiem nieźle i raczej więcej nie ma co po nim oczekiwać.

Ja miałem 1500ae. Niby to samo, jednak polecałbym lekturę wyników pomiarów w Audio.

1500ae - moc 2x 196W przy 4 ohm, współczynnik tłumienia 220 przy 4ohm

1510ae - moc 2x 174W przy 4 ohm, współczynnik tłumienia 94 przy 4ohm

Jakby nie patrzeć wyniki trochę różne i mocno na korzyść 1500ae.

Łukasz, nad większością osób wypowiadających się nt 1500ae mam tę przewagę, że go miałem, słuchałem i z kolumnami o niskiej efektywności (RLS Triton na węglowym scan-speaku) i o wysokiej efektywności, ale lubiącymi prąd - S8. Poza tym we własnym systemie mogłem porównać z mocną końcówką (Usher R1.5) jak i droższymi integrami (Accu, Mac) czy dwoma amplitunerami onkyo. Więc wiem zarówno na co stać tego denona jak i jakie są jego ograniczenia. I mogę powiedzieć na chłodno, że to wydajny wzmacniacz, sterujący swobodnie S8. Zgadza się - można lepiej, bo sam się przekonałem, ale umówmy się - w cenie do 5 tys ten denon radzi sobie dzielnie.

I nie mogę na spokojnie czytać niczym nie popartych opinii przedstawiciela dystrybutora AMC jak to budżetowy 10kg AMC jest znacznie wydajniejszy prądowo i lepszy od solidnego dual-mono denona.

Takie dyrdymały (podkreślam - niczym nie poparte, gdzie te dane o "lepszej wydajności pradowej", gdzie te opinie, jakoby 1500ae nie radził sobie z paradigmem) w ustach pracownika polpaku odpowiedzialnego za sprzedaż m.in. AMC jest po prostu nieeleganckie. Zakrawa o nieuczciwą konkurencję.

Czym jest ten AMC. Firma - jakiś dziwoląg. Tak naprawdę nic o niej nie wiadomo. Mydło i powidło. Składane w Chinach - czego kerikawon nawet nie wie, albo udaje że nie wie. Pojawiły się jakieś recenzje innych modeli - mocno średnie. Fatalne wykonanie, w środku bałagan, plątanina kabli, chaotyczny montaż. Zasilacze - małe. Wyniki pomiarów słabe.

Co do samego modelu 3100, niezwykle wg kerikawona wydajnego prądowo. Jest to stara, dość budżetowa konstrukcja. Mam jego test z Audio nr 2/2000.

Znaczący spadek mocy przy 2 obciążonych kanałach - z 210W robi się 170W (w denonie 1500ae jest zawsze 196W - bo dual mono). Współczynnik tłumienia kompromitujący - 30 (w denonie 220). Ale kerikawon nie ma oporów żeby pisać teksty, że to AMC jest znacznie wydajnniejszy prądowo.

A sam Łukasz wiesz najlepiej, że lepiej nie wydawać opinii na podstawie tego, co się komuś wydaje. Przypomnę Ci tylko, jak w tym wątku pisałeś, jak byłeś zdziwiony, że ampli Onkyo 906 lepiej sterował studio 60v5 od integry Naima czy Creeka u Was w pokoju odsłuchowym.

A spytaj kerikawona - od razu powie z pozycji eksperta, że od tego Onkyo to nawet najtanszy AMC za 1000zł będzie "lepszy" i "wydajniejszy".

Witam. Pozwole się wtrącić prywatnie użytkuje PMA-1510AE od jakiegoś czasu, słuchałem dużo wzmacniaczy do 4000 zł i na moje ucho ten Denon nie ma konkurencji - dual mono, bardzo uniwersalny, mocny. Mam nadzieje że do końca roku dorobie się jeszcze DCD-1510AE. Ten wzmacniacz mogę polecić każdemu z czystym sumieniem. Czytając te forum bardzo wiele osób go odradza a polecją marki niszowe, zauważyłem że im mniej znana marka tym bardzej polecana. Myśle że dużo ludzi krytkuje go za napis Denon. Co do AMC to znam tylko model XIA jest to made in Taiwan. Dzwiękowo nie jest zły jednym się spodoba innym nie ale co do mocy i wydajności prądowej nie ma konkurencji w tej cenie.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Faktycznie PMA-1510AE jest fajnym wzmacniaczem, bardzo szybki, bardzo rozdzielczy z dobrą mikrodynamiką, ale jednak brakuje mu trochę gęstości, wypełnienia w średnicy i dla miłośników pięknych wokali to raczej nie jest dobry wybór. Faktycznie za 4000zł ciężko znaleźć lepszy wzmacniacz, może inny, ale nie wyraźnie lepszy. Groźnym konkurentem jest Roksan Kandy K2 i Xindak A-08, oba dość zbliżone brzmieniowo.

Zgadzam się z powyższym, w tym ze wskazanymi ograniczeniami - mniej więcej taka sama jest moja ocena 1500ae.

Mocne strony to bas, dynamika, uderzenie, stereofonia, przejrzystość i ogólna równowaga - bardzo dobre jak na te pieniądze.

Słabsza strona - lekki brak mięska, wypełnienia na średnicy. Przydałoby się lekkie podkręcenie środka kosztem góry, krótko mówiąc.

'mczaj' Ja w przeciwieństwie do niektórych, wypowiadam się o produktach które znam, lub posiadałem/posiadam.

Jak byś poczytał to forum, to zobaczyłbyś że nigdy nie wypowiadam się o produktach których nie znam.

Koniec kropka. Nie mam czasu na, tulenie cię do piersi. Są tacy co wiedzą, i tacy co za wszelką cenę muszą udowodniać swoje racje. Koniec dyskusji o wyrobach z Tajwanu. Twój ukochany Denon to najlepszy wzmacniacz w tym Uniwersum. Wierz w to dalej.

Edytowane przez kerikawon

Oj, widzę że z rozumieniem tekstu pisanego to u ciebie wyjątkowo cieniutko.

W ogóle kadra w polpaku coś słaba ostatnio.

Serwisanci wstawiają głośniki z serii studio do signature.

Specjalista od ogłoszeń tego nie dostrzega. Ponadto wystawia jakieś mutanty jako nowe.

Specjalista od "hurtu" nie rozumie co czyta (przykład powyżej).

Wszyscy udają Greka.

Może stąd tak wyjątkowo niska ocena paradigma w audiofilskim światku, o której ktoś niedawno wspominał? Na zasadzie jaki pan taki kram? (I wersja dla kerikawona: jaki dystrybutor takie kolumny)

Panie 'mczaj' proponuje przejmij i moderuj ten wątek, skoro uważasz, że Ja jestem niekompetentny. Pan wiesz lepiej, Paradigm to twoje hobby. Może byś spróbował ??

Bo jeśli nie, to nie życzę sobie, abyś sprowadzał ten wątek, do poziomu który jest dla mnie nieakceptowalny. Więc waż swoje słowa, to że Pan pokazuje się tu incognito, nie upoważnia Pana do obrażania ludzi.

Edytowane przez kerikawon

Faktycznie kwas z tymi Studio-Signature :( W ogóle strach cokolwiek brać z Polpaku, bo niewiadomo co się kryje w pudełkach z napisem "Paradigm".....wcześniej chwaliłem za dobre ceny...ale jednak nikt nic nikomu za darmo nie daje....a kombinuje jakoś dziwacznie.....

Edytowane przez zyzio
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.