Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem przed zmianą kolumn zdecydowałem się na paradigm i tutaj pytanie do szanownych użytkowników w/w marki mój wybór padł na monitory 11v 7 ale zastanawiam się nad dołożeniem gotówki i zakupem studio 60 v 5 i tutaj prośba o pomoc mój wzmacniacz hybryda cav a 12 muzyka metal ( te najcięższe odmiany ) cd do wymiany prawdopodobnie na krell . Z góry dziękuje za pomoc

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Ja bym dolozyl kasy i kupil studio 60v5 ... to inna liga tak jak pisalem wczesniej...

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

11 v.7 to bardzo dobre kolumny, pisałem o nich kilka stron wcześniej. Trudno wyczuć czy na pewno warto dopłacać do 60 v.5, gdyż te 11-tki naprawdę power mają, a i kultura jest ;)

jak ktoś kieruje się tylko powerem, to pewnie nawet 11-tki beda lepsze.

Jednak sporo osób preferuje bas jako dodatek (uzupełnienie) do muzyki i dla nich priorytetowe jest brzmienie góry, środka

• 3 tygodnie później...

Ja juz zamowilem studio 60v5 teraz pozostaje juz tylko czekac az stateczkiem dotra do Polski:-) niestety na centralny CC -590 w moim kolorku trzeba bedzie poczekac az do nastepnej dostawy gdyz w tej nei zamowiono tego glosniak w tym kolorze....

lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

w tym, czyli w jakim?

Aha, rożany orzech to taki brąz wpadający w bordowy kolor?

Niestety nie widzialem tego koloru na zywo, a ze zdjęć ciezko wywnioskowac, bo rozne zdjecia roznie pokazują

Mi si epodoba a i tak nie kupi sie wszystkiego w jednym kolorze wiec na cos sie trzeba zdecydowac... a kolor ten jest taki jak wlasnie piszesz przy czym chyba bardziej wpadajacy w bordo niz ze one sa brazowe ale cos z brazu tez maja :-) ciezko do kreslenia :-) surandy kupilem gxfx monitor audio ( kolor bubinga ) bo o niebo lepiej wygaldaja od paradigma adp 590 i mozna sobie ustawic albo dipolowo alo bipolarnie w zaleznosci czty z boku czy z tylu beda stac lub wisiec , no i ten wyglad i wykonanie jest nie ocenione w tych glosnikach. 11 kg zywej wagi jednego glosnika :-) ale i neistety o wiele wiecej kosztuja od adp 590 :-( ale cos za cos... niestety juz gorzej bedzie z subem velodyna bo ten ma tylko dwa kolory wisnai albo czarny piano, a ze czarny piano odpada ze wzgledu na toz e tylko by trzeba kolo tego latac i uwazac zeby nic nie zarysowac co by od razu bylo widoczne z daleka to kupie ala wisnia kolor, a ten tez nie jest taki typowy wisnia tylko tez cos zmieszane ale jednak roznica w kolorze bedzie... ale z tego sie nie strzela :-) a sub jest boski i wszytsko wynagrodzi :-) wlacznie z cena jaka trzeba zaplacic niestety za niego :-)

lolek

Ja juz zamowilem studio 60v5 teraz pozostaje juz tylko czekac az stateczkiem dotra do Polski:-) niestety na centralny CC -590 w moim kolorku trzeba bedzie poczekac az do nastepnej dostawy gdyz w tej nei zamowiono tego glosniak w tym kolorze....

lolek

Gratulacje! Koniecznie napisz jak graja.

Witam czasu niestety minie zanim poslucham u sibie na wszystkim co chce kupic bo same kolumny podlogowe to gdzies pod koniec marca bede mial, a centralny to w wogole czerwiec :-) , amplituner i sub velodyna pod koniec maja kupuje wiec troszke wisly uplynie , ale dam znac oczywiscie jak juz wszystko bede mial i wszystko podlacze ...:-)

lolek

Witam.

Chciałbym prosić klubowiczów o radę. Mam od kilku dni kolumny Paradigm Monitor 9 v.7, podłączone do HK980 lub AVR130. Niestety występuje w nich problem z wysokimi tonami jak na filmie:

Występuje charakterystyczne syczenie i seplenienie, podkreślanie sybilantów. Nie wiem czy jest to spowodowane tym, że jeszcze za krótko grały (ok 35-40h), czy może mają taki charakter brzmienia?

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Troszke pozniej ci sie poprawi z tym syczeniem , a przynajmniej u mnie tak bylo tylko ja mam inna serie, u mnie kiedy spiewa kobieta bardzo wysoko ale wtedy sopran w amplitunerze daje na 0 lub -2 i jest git i mowa o tym jak sie slucha bardzo glosno a nie jak sie slucha srednio.... przy sredniej glosnosci nie jest to odczuwalne az na tyle zeby to bolalo :-)... i ja mam amplituner onkyo i to juz leciwy wiec to tez co innego niz u ciebie, ty deko powinienes miec podobno lepiej bo tak pisza ze HK troszke lepiej sie zachowuje w stereo ( mowa o niskich modelach ) a tak naprawde to dopiero od serii studio to syczenie ginie... niestety cos za cos. Mysle ze monitory lepiej by graly z denonem bo on ociepla jednak dzwiek ... plus kable mozna kupic ktore by troche zniwelowaly ten dzwiek wysokich tonow...

lolek

Troszke pozniej ci sie poprawi z tym syczeniem , a przynajmniej u mnie tak bylo tylko ja mam inna serie, u mnie kiedy spiewa kobieta bardzo wysoko ale wtedy sopran w amplitunerze daje na 0 lub -2 i jest git i mowa o tym jak sie slucha bardzo glosno a nie jak sie slucha srednio.... przy sredniej glosnosci nie jest to odczuwalne az na tyle zeby to bolalo :-)... i ja mam amplituner onkyo i to juz leciwy wiec to tez co innego niz u ciebie, ty deko powinienes miec podobno lepiej bo tak pisza ze HK troszke lepiej sie zachowuje w stereo ( mowa o niskich modelach ) a tak naprawde to dopiero od serii studio to syczenie ginie... niestety cos za cos. Mysle ze monitory lepiej by graly z denonem bo on ociepla jednak dzwiek ... plus kable mozna kupic ktore by troche zniwelowaly ten dzwiek wysokich tonow...

lolek

Witam czy w/w efekt występuje na 11 v7 tyle tylko że mają grać z wzmacniaczem cav a12

Nie wiem kolego nie sluchalem tych kolumn i zadnych paradigmow poza signature nie sluchalem na wzmacniaczu stereo , wszystko odsluchiwalem na wysokich amplitunerach ... i generalnie byla to seria studio... ale mysle ze nie jest to jakos super razace bo wiele osob by o tym pisalo, bo jednak troszke tych kolumn sie sprzedalo jesli chodzi o serie minitorv6 czy v7 ...

lolek

Edytowane przez lolek126

Wydaje mi się, choć nie muszę mieć racji, że nie bez znaczenia jest to do jakiego brzmienia jest ktoś przyzwyczjony. Mam na myśli ostatni domowy zestaw głośnikowy a tym bardziej słuchawkowy. Jeżeli ktoś wcześniej słuchał brzmienia ciemnego, przymulonego, plumkania to nie może się pogodzić z brzmieniem Paradigmów. Druga sprawa że potrzebują one długiego wygrzewania.

Ja jeszcze niekiedy podbijam treble na HK980.

Dopiero teraz przy serii 7 monitorów pojawiło się kilka opinii o syczeniu Dziewiątek.

Moim 7.6 nie mogę nic zarzucić, a już na pewno nie syczenie.

A może ktoś jest bassheadem........ i dlatego brzmienie się nie podoba......

Edytowane przez maxglow

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Wydaje mi się, choć nie muszę mieć racji, że nie bez znaczenia jest to do jakiego brzmienia jest ktoś przyzwyczjony. Mam na myśli ostatni domowy zestaw głośnikowy a tym bardziej słuchawkowy. Jeżeli ktoś wcześniej słuchał brzmienia ciemnego, przymulonego, plumkania to nie może się pogodzić z brzmieniem Paradigmów. Druga sprawa że potrzebują one długiego wygrzewania.

Ja jeszcze niekiedy podbijam treble na HK980.

Dopiero teraz przy serii 7 monitorów pojawiło się kilka opinii o syczeniu Dziewiątek.

Moim 7.6 nie mogę nic zarzucić, a już na pewno nie syczenie.

A może ktoś jest bassheadem........ i dlatego brzmienie się nie podoba......

Możesz określić ile to długie wygrzewanie? Mam też SE1 i te już na początku jako nowe grały kulturalnie, także mam pewne wątpliwości czy to wygrzewanie coś zmieni. Jeśli chodzi o preferencje brzmieniowe to najbardziej podoba mi się brzmienie słuchawek AKG K319 podłączonych do laptopa.Mogę tego słuchać godzinami bez zmęczenia.

próbowałeś podmienić wzmacniacz?

Podpinałem amplituner HK 130 i jest tak samo. Będę odsyłał głośniki do sklepu, już się dogadałem i poszukam czegoś innego. Dziękuję wszystkim za pomoc i rady.

Pozdrawiam

Też mam Paradigmy 9v7 w zestawieniu z Hk 980 . Wysokie tony faktycznie w trybie direct są "wysokie" ale napewno nie ma mowy o sybilantach i syczeniu . Dużo zależy od źródła . Ja na początku miałem HD 710 i to było mniej wiecej takie brzmienie jak opisujesz . Zmieniłem CD na HD 970 i zmiana diametralna . Chciałbym jeszcze ciutke te wysokie delikatnie złagodzic kabelkami - aktualnie pracuje nad tym :))

ktos tu napisal, ze seria monitor nie grzeszy jakością, jakaby to wersja nie byla...

jak widac - racje mial, ale co sie dziwic, w koncu to budzetowe kolumny

Edytowane przez ar_w

Pewnie ze sa to kolumny budzetowe tylko trzeba popatrzec calosciwo na to i n apewno ni ema czegos takiego ze wysokie tony piszcza czy cos w tym stylu sa wysokie jak to napsial kolega ale to tez kwestia co sie podlaczy mysle ze jakby denona podlaczyc to byloby to lepiej dla tych co ich kole taki dzwiek... druga sprawa to kwestia do czego dany czlowiek sie przyzwyczail i jelsi ktos sluchal bardzo deliktanych kolumn to niestety paradigm nigdy takiej osobie sie nei spodoba to tak jakby komus kto jezdzil cale zycie francuzami dac opla czy np passata :-) wz yciu takiemu czlowiekowi jazda niemickimi samochodami nie podpasuje... i osttania sprawa cena jak ktos wie gdzie kupowac paradigmy to jaka serie by nie kupil to i tak bedzie to duzo taniej jak porowntywalna seria innej marki kolumn chcialby kupic... dlatego cena - jakosc w paradigmach jest bardzo dobra, tylko trzeba wiedziec gdzie kupowac...:-)

lolek

Tak masz rację trzeba wiedziec gdzie kupować :) . Mi się osobiście to brzmienie podoba. Ale jak piszesz - chciałbym jeszcze kolumienki odsłuchać z Denonem . Jaki model byś polecił ? . Jeszce jedna sprawa wszystko też zależy jakiej muzyki słuchasz . Ostatnio wrzuciłem płytę P!nk - to brzmiało naprawdę ostro - szczególnie wokal.

Edytowane przez Polex9

Witam ja jestem zainetresowany kupnem cos z wysokiej polki czyli onkyo 5010 lub denon 4520 i nie odsluchiwalem nizszych modeli ale to trzeba wejsc na jakies forum i poczytac co ludzie polecaja z nizszych modeli... w stosunku do tego jaki budzet masz na zakup amplitunera .. I wracajac jeszcze do kolumn cena - jakosc to chocby warto popatrzec na kolumny MA serii gx sa to fajne kolumny ale cenowo sa tak wyjechane ze jak czlwoiek popatrzy to w 90% sa kupowane tylko nizsze serie tych kolumn a raz na jakis czas ktos kupi serie gx czy np platinum ale to juz zupelnie inne liga... ale seria gx 300 - ponad 100% drozsze od paradigmow studio 60 i niech ktos sobie poslucha obu tych kolumn i niech uczciwie powie czy warto dolozyc ponad rugie tyle zeby kupic MA... ja odsluchiwalem i jedne i drugie i zreszta nie tylko je i zamopwilem paradigmy studio 60 ( i od razu nadmieniam ze stac mnie na MA gx 300) tylko ze wtedy kupuje cos drozszego jak jestem powiedzmy na te 7--80% przekonany ze to gra lepiej od czegos tanszego, a tak nie jest w wypadku studio 60 kontra MA GX... bo niestety gx 200 to male sa kolumny wiec od razu patrzylem na gx 300. Bo znowu studio 100 sa za duze zeby amplituner denon 4520 czy onkyo 5010 zdolalo napedzic te kolumiska :-)

lolek

Edytowane przez lolek126

Szukam uchwytu do głośnika centralnego Signature C1 v.2. W Polpaku nic nie mają i nic nie wiedzą. Może ktoś coś polecić. Dziwne bo sam głośnik centralny ma dedykowane otwory M8 i myślałem że szybko da się coś zlokalizować i kupić.

Ktoś wie czy przetworniki w Studio 60v4 są identyczne jak w 40v4 i zwrotnice też te same?

Przetworniki są identyczne, jak to w Paradigm. Różnice występują w zwrotnicy.

Witam,

Przepraszam, że piszę trochę "od czapy" ale mam nadzieję, że ktoś się wypowie. Zastanawiam się nad Paradigm Monitor 7 v 5 z allegro link: http://allegro.pl/kolumny-paradigm-monitor-7-v-5-rewelacja-i3122286499.html Warte swojej ceny czy przesada?

Obecnie mam stary amplituner yamahy i 15 letnie monitory (też paradigma), które dostałem w spadku. Chcę skompletować KD a jakoś szkoda wyrzucać mi tych starych paradigmów więc kombinuję żeby dokupić więcej. Pokój około 17 m2.

Dziękuję

• Moderatorzy

wg mnie są za drogie i jeśli masz słabo wytłumiony pokój to mogą być za duże i dudnić

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.