Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

malutkie surroundy studio adp-590 za 7000zł. .... dżiiizasss

sub 15 już za 13500 zł

można sobie filozofować i hamletyzować, ale te ceny są po prostu na chorym poziomie

a teraz największy hit - surroundy serii signature: jedyne 20 000 para !!!!

więcej niż dałem za swoje S4 i C5 z serii signature, więc o czym tu jeszcze mówić...

wygląda na to, że będę się musiał za surroundami od innego producenta, albo zostawię swoje stare dobre adp590 z serii monitor

Proponuję na tył kupić MA gx-fx podobna cena ( o ile zaraz MA nie podniesie bo wtedy znowu będą droższe) i wg mnie są lepsze od ADP 590 studio pod każdym względem począwszy od wykonania, wyglądu, a skończywszy na dzwięku - naprawdę polecam... to tak jakbyś przesiadł się z kompaktu do limuzyny :-)

Mczaj nie popieram podwyżek bo nikt ich nie chce nawet zapewne sami sprzedawcy teraz mają niezły problem, tylko po cześci staram się zrozumieć, a to sa dwie zupełnie inne sprawy. Tylko też wiem że nie da się ciagnąć przez kilak lat na tych samych cenach...to nie jest mozliwe nawet w Chinach..

Panowie trochę rozsądku pierwszy z brzegu przykład dla głośników których cena sugerowana w Europie wynosi 1218 Euro za parę czyli Monitor 9 v 7 ; w stanach 1299,99 $ rok wcześniej cena wynosiła 1198 $. Dodajmy VAT ?

Kolego to nie ma znaczenia ile kosztuje dana kolumna w USA, bo ja teraz Ci napiszę jaka jest średnia pensja w USA, a jaka w Polsce i ile ludzi w Polsce widzi taką wyplatę ???

Dobrze wiesz po ile sa samochody w USA a po ile w Europie .... zły przykład i takim przykładem nie przekonasz ludzi...

Popełniliście błąd nie robiąc podwyżki przez dobrych kilka lat i teraz efekt jest taki jaki jest jesli studio 60 z 7 tys wzrasta do 9 tys., a Signature z 20 tys do 29 tys to co się dziwić lduziom że są w szoku.

Pomimo że po części rozumiem Was bo są koszta utrzymania firmy i każdy z Was pracowników też chcialby godnie żyć to nie mniej jednak wg mnie jest błędem że przez tyle lat nie robiliscie podwyżek, a nagle zrobiliście tak duże...tak się nie robi w takim kraju jak Polska.

Oby Was to nie kosztowało za dużo... ale niewątpliwie macie problem Kolego...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Jeden problem to nie problem, od marca Triangle w polpaku więc sobie odbiją :)

Rynek się przyzwyczai do cen z czasem, konkurencja też w większości z czasem podniesie pod kursy i będzie jak było.

A mieć nadzieje trzeba że dolar poleci i będzie jak dawniej.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Kolego pamiętaj że to jest Twoje zdanie... Piszesz "podobno" nie ma czegos takiego jak podobno trzeba posłuchać i swoją ocenę wystawic a nie że ktoś coś usłyszał czy wg kogoś tak a nie inaczej gra kolumna.. Do tego Signature myslę, że jeszcze ten rok a w przyszłym roku będzie już nowa seria i myślę że dalej będzie z taką ceną jak są obecne, albo bardzo zbliżona.. Do tego pamiętajmy że inni też podniosą ceny to kwestia czasu....

Znam taka osobę która od lat ma juz koeljne Signature i czeka na kolejna wersje bo twierdzi że i za 30 tys to te kolumny są tego warte - ale to nei oznacza że teraz wg mnie te kolumny będa mialy zapewne gorsza sprzedaż - pomimo że lubię ich dźwięk..

W mojej ocenie również są warte tych pieniedzy. Jesli ktoś mieszka blisko Szprotawy a chciałby posłuchac bardzo udanego zestawienia ( od kilku dni jako zródło pracuje swietny zdaje się WILE)to zapraszam.

Proponuję na tył kupić MA gx-fx podobna cena ( o ile zaraz MA nie podniesie bo wtedy znowu będą droższe) i wg mnie są lepsze od ADP 590 studio pod każdym względem począwszy od wykonania, wyglądu, a skończywszy na dzwięku - naprawdę polecam... to tak jakbyś przesiadł się z kompaktu do limuzyny :-)

faktycznie, wyglądają pod każdym względem imponująco...

porównywałeś ze studio adp w tym samym pomieszczeniu i konfiguracji? Możesz coś więcej napisać o różnicach?

czy one mogą grać albo bokami albo przodem, czy mogą też grać jednocześnie wszystkimi głośnikami?

Oczywiście że poówynywalem inaczej bym nie napisal że sa gorsze... te głosniki moga grać nie wiem czy dobrze napiszę zarówno dipolowo jak i bipolarnie czyli bez wzgledu gdzie je powiesisz czy za sobą czy po bokach ( miejsca dosłuchowego) to przełączasz sobie tryb pracy głośnika i tak głośnik dopasowuje się ,,,, dipolowo gra inaczej ale to samemu trzeba sobie przetestować i pobawić się bo jest kilka możliwości. A jesli chodzi o wygląd i wykonanie to już kompletnie nie ma co porónywać ich do Paradigmów oczywiście na korzyść MA, a na razie jeszcze są nawet tańsze ... naprawdę polecam i wiem co piszę :-)

DSC01218.jpg

free image host

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Można mieć swoją opinię, a nawet należy, lecz nie bez powodu Audiophile Review Com zaklasyfkowało Paradigm Signature S8 do grona najlepszych 25 konstrukcji wszechczasów. Wniosek z tego że ktoś jednak docenił te głośniki.

Oczywiście i myslę że wielu ludziom się podobają te kolumny i to nie podlega dyskusji... chodzi wylacznie o nagłe podwyższenie cen.. które ludzi w szok wprawiło..

Można mieć swoją opinię, a nawet należy, lecz nie bez powodu Audiophile Review Com zaklasyfkowało Paradigm Signature S8 do grona najlepszych 25 konstrukcji wszechczasów. Wniosek z tego że ktoś jednak docenił te głośniki.

W swojej cenie ( mimo podwyzki) to bardzo dobre głosniki, bardzo uniwersalne w dobrym tego słowa znaczeniu.Każdy rodzaj muzyki zagrają na wysokim , adekwatnym do ceny , poziomie.

No cóż wartość złotówki spadła o 20 % w skali roku. Tego ludzie nie zauważyli. Za ile złotówek kupić można było rok temu uncje złota, a za ile teraz. I tak samo z niektórymi dobrami konsumpcyjnymi. Poczekam na wzrost cen u innych dystrybutorów. Zobaczymy. Tak sobie myślę ile by teraz kosztował nowy Studio 40v4 przy obecnych kosztach produkcji oraz waluty. z 10000 zł ?

Edytowane przez kerikawon

Uważam też , że najlepsze serie Paradigmów , postrzegane są niestety przez pryzmat tanszych serii , bardziej pasujących do ogólnie pojetego dzwieku firmowego . Słuchałem wiele konstrukcji z tego przedziału cenowego i jest tam sporo kolumn zdecydowanie słąbszych i takich troche słabszych jak również i takich które są lepsze w jednym , dwóch aspektach a w innych słabsze. Faktem jest , że przy obecnej cenie znalazłbym kilka lepszych ale nie wiem czy tak uniwersalnych. Osobiscie słucham róznej muzyki i każdą Sygnatury potrafia odtworzyć bardzo dobrze , bez podtknięć a to moim zdaniem duża sztuka bez względu na cenę konstrukcji.

Jesli chodzi o podwyżki to zrozumiałem ze takowe moga byc. Pamietam jak sie zdziwiłem gdy podchodziłem do zakupu głosnikowego Albedo Metamorphosis. Najpierw cena była w okolicy 19 tys zł a pare miesiecy pożniej kosztowały już 22 czy nawet więcej. To samo było z xlr. Najpierw mowa była o 8500 potem 10 tys a ostatecznie cena wyladowała na pułapie 12 tys . Oczywiscie zawsze znajdą się firmy które cen nie ruszą z miejsca.

Tak Kolego tylko w przypadku Signature podwyżki w ciągu powiedzmy 4 miesięcy były następujące z 20 tys na 25 i z 25 tys. na 29 tys.. a to jest "mała" różnica między tym co napisałeś...

Tak jak napisałem uważam że Signature są fajne kolumny tylko teraz patrząc na cenny innych są już mniej atrakcyjne, a kwestia kto co wybierze to już inna sprawa.. Nie mówiąc o tym że szybko musi wejść nowa seria żeby miały gwarancję 5 letnią tak jak inne kolumny innych producentów.. Bo w tej chwili tez jest śmieszne niższe serie mają 5 lat gwarancji - topowa seria ma 2 lata... Osobiście nie znam nigdzie takiego przypadku innych producentów kolumn...

Edytowane przez lolek126

Ale na kolumny i tak nie masz żadnej gwarancji, więc jej długość jest bez znaczenia. To tylko zabieg marketingowy. Weź kartę gwarancyjną zarówno od Paradigma jak i od Monitor Audio i poczytaj warunki.

Co do tych cen Paradigma to w sprzęcie audio jest tyle niewiadomych, że trudno ocenić precyzyjnie wartość kolumn, przynajmniej od pewnego poziomu jakości. Gra cały system, trudno określić czy to dane połączenie jest najlepsze, wyciskające całe możliwości z kolumn, do tego różne modele kolumn lepiej się zgrywają z różną elektroniką. Na koniec dochodzą własne preferencje co do dźwięku. Podejrzewam że część kolumn za 15 tys. zagra lepiej od tych Signature dla niektórych osób, a dla niektórych innych - te Signature mogą się spodobać bardziej od kolumn za 50 czy nawet 80 tys, taki może być rozstrzał. W przypadku tańszych kolumn łatwiej rozpoznać lepiej/gorzej grające bo pewne wady słychać jak na dłoni, w ogóle tanie kolumny bardziej skupiają się na maskowaniu pewnych ograniczeń. Seria Monitor v7 była taka sobie w relacji ceny do jakości a dźwięk był skierowany moim zdaniem do dość wąskiej grupy, teraz to cenowo jakiś absurd nawet dla tej grupy, którym taki dźwięk przypadłby do gustu. Chyba tylko ktoś nawiedzony kupi np 7v7 za 3.5 tys. Studio już gra fajnie ale to też bez przesady, to nie jakiś oszałamiający głośnik i też było trochę alternatyw w ich cenie grających dość podobnie (np Focale serii 800), jedynie te 100v5 nie wyglądają tak źle bo dotychczasowa cena trzeba przyznać, że była niezła jak za tak duże kolumny.

Edytowane przez don111

No cóż wartość złotówki spadła o 20 % w skali roku.

ale u Was poszły niektóre kolumny o 50% - szaleństwo. Inni owszem, podnoszą ceny, ale przy okazji wprowadzania nowych serii, np. ATC. Wtedy jakoś łatwiej to przełknąć, bo zawsze można tłumaczyć, że nowa seria jest lepsza.

Z drugiej strony spojrzałem przed chwilą na ceny na serią B&W CM2, nie widzę jakiegoś wzrostu ceny w stosunku do regularnych cen poprzedniej serii...

Nowe 685S2 podrożały, ale też nie jakoś drastycznie, a przecież to nowa seria, z czasem stanieje

Jak jest z KEFami i MA?

Don 11 muszę przeczytać od MA bo tam jest 5 letnia gwarancja, ale powiem Ci że jak kumplowi poszedł głośnik po trzech albo nawet czterech latach w MA to mu wymienili za darmo... mam nadzieje że to nie jest tak z gwarancją 5 letnią w kolumnach jak z gwarancją 7 letnią w koreańskich samochodach :-)

Mczaj najlepiej do dystrybutora zadzwonić i się spytać jak jesteś czymś zainteresowany.. Wtedy człowiek z pierwszej ręki wie co i jak...

Dla mnie jest błędem że nie podnosili co roku powiedzmy o 200-300 zł tak jak inni robili...a jak nagle się podniesie tyle to jest taki szok jak z CHF ...

Ale też Polpak słuchajcie coś będzie musiał zrobić jak np. po trzech - sześciu miesiącach sprzedaż dużo poleci w dół... chyba że sprzedaż Triangli pomoże od marca ale to też nie są tanie kolumny... bo ktoś tu pisał że ta firma będzie już sprzedawana przez Polpak.

Tylko teraz się porobiło kiedyś Signature S6v3 kosztowały 20 tyś a teraz 29 tys a Triangle bardzo fajne kolumienki model signature delta 25 tys... nie wspomnę o kilku innych firmach gdzie w kwocie 25-27 tys naprawdę dobre kolumny można kupić..

triangle_signature_delta.jpg

photo hosting

IMG_7540.jpg

picture host

Edytowane przez lolek126

Tak Kolego tylko w przypadku Signature podwyżki w ciągu powiedzmy 4 miesięcy były następujące z 20 tys na 25 i z 25 tys. na 29 tys.. a to jest "mała" różnica między tym co napisałeś...

Tak jak napisałem uważam że Signature są fajne kolumny tylko teraz patrząc na cenny innych są już mniej atrakcyjne, a kwestia kto co wybierze to już inna sprawa.. Nie mówiąc o tym że szybko musi wejść nowa seria żeby miały gwarancję 5 letnią tak jak inne kolumny innych producentów.. Bo w tej chwili tez jest śmieszne niższe serie mają 5 lat gwarancji - topowa seria ma 2 lata... Osobiście nie znam nigdzie takiego przypadku innych producentów kolumn...

Nie wiem skąd te informacje bo ja na swoje mam pięcioletnią gwarancję.

Nie chce tu nikogo bronic. Faktem jest ze podwyzka jest duża. Moje przed , kosztowały 22 tys a teraz 30tys. 8 tys to jakby nie patrzec , kupa szmalu. Przy zapowiedziach wejscia nowej referncyjnej serii taki zabieg jest przynajmniej dziwny.

Nie wiem mi się wydaje że Signature mają 2 lata chyba że zmienili to... czyli masz informację że jeszcze lepsza będą mieli serię kolumn? Według mnie to byłem przekonany że Signature się pojawi nowa wersja... zresztą musi bo wiele już jest kolumn w tej cenie do wyboru... więc muszą troszkę je "podreperować" :-) żeby lepiej wyglądały i jeszcze lepiej grały w stosunku do konkurencji...

Nie wiem mi się wydaje że Signature mają 2 lata chyba że zmienili to... czyli masz informację że jeszcze lepsza będą mieli serię kolumn? Według mnie to byłem przekonany że Signature się pojawi nowa wersja... zresztą musi bo wiele już jest kolumn w tej cenie do wyboru... więc muszą troszkę je "podreperować" :-) żeby lepiej wyglądały i jeszcze lepiej grały w stosunku do konkurencji...

W prasie widziałem zapowiedzi i fotki nowej szczytowej serii . Wygląda zacnie . Czy musi też lepiej grac? Mysle ze obecny poziom dzwieku nie jest niewystarczający ale jak da sie cos jeszce polepszyc to oczywiscie jestem za.

A jakaś nazwa tych kolumn? Poprawić to zawsze cos można popatrz choćby na wygląd i wykonanie w tym temacie można poprawiać bez końca :-)

A jakaś nazwa tych kolumn? Poprawić to zawsze cos można popatrz choćby na wygląd i wykonanie w tym temacie można poprawiać bez końca :-)

Patrząc na zwrotnice Sygnaturek mozna dojsc do wniosku ze poprawic mozna sporo.Policzyłem ile wyniosłaby mnie wymiana wszystkich elementów poza cewkami to wyszło mi , że siegając po dobre rezystory mundorfa oraz kondensatory z serii Supreme , również od Mundorfa, koszt wymiany zamknałby się na kwocie około 1400 zł dla pary kolumn. Jesli dołozyłbym cewki dobrej jakosci np Jentzena lub Mundorfa zrobłoby się 2000-2500 tys zl. Patrząc na zakres podwyzki cenowej , kwota ta nie jest jakims wielkim wydatkiem a efekt może byc naprawdę ciekawy. Większosć elementów , zwłąszcza w newraligcznym zakresie srednich i wysokich tonów jest bardzo budzetowej jakosci.

Jeśli chodzi o nowa serie Paradigma to ta nazywwa sie Prestige i najwyższy model z tej serii bedzie kosztował około 20 tys zł co tłumaczyłoby wzrost cen serii Sygnature . Zdrugiej strony oznaczałoby to ze seria Sygnature nadal pozostawałaby jako flagowiec marki.

Nwa seria od strony wizualne prezentuje sie znakomicie , lepiej od Sygnature choc akurat mnie nie podobaja się srebrne obramowania koszy głosników. Wolałbym mniej krzykliwy wygląd ale cała reszta wygląda juz zacnie. Zwlaszcza solidne cokoły-podstawki z kolcami i wykonczenie obudów

Prestige jest pomiędzy Studio a Signature. To już wyżej od Signature raczej można było oceniać rocznicową serię ale to tylko 2 modele Tribute i Inspiration. Rocznicowa ma wysokiej klasy elementy zwrotnic i lepsze wykończenie obudowy. Oceniają ją też nawet powyżej Signature. Prestige nie zastąpi Signature ani też nic jeszcze nie ma o następcach Signature. Paradigm trochę ostatnio zwolnił bo zajął się słuchawkami, soundbarami, głośnikami aktywnymi a zwykłe kolumny jak widać muszą trochę poczekać. Seria Studio ma już prawie 6 lat.

Tak , masz rację , rocznicowe modele prezentują się atrakcyjniej no i w niewiele wyzszej cenie dostawalismy troche lepsza jakosc . Mozna było coś poprawic - zwrotnice okablowanie wew.

Niestety wprowadzenie nowej serii w cenie cen sygnaturek kłuciło się ze zdrowym rozsądkiem stąd ceny tych ostatnich podniesiono. Teraz na papierze wszystko dobrze wyglada ale klienci jak widać kręcą nosem na takie praktyki. Podnosząc ceny tak znacznie , w zamian nie zaoferowali nawet najmniejszej zmiany czy tuningu których mógłby choc do pewnego stopnia tłumaczyc podwyżkę. Perwsze co bym zrobił to własnie ingerencja w zwrotnice i jakieś fajne podstawy chocby te z modeli rocznicowych.

Signature jeszcze z rok i muszą się zmienić bo już kawałek czasu są na rynku a trzeba zmienić obudowę bo ta już jest mało atrakcyjna choćby patrząc na modele kolumn Prestige.. czy tez do innych kolumn w cenie 30 tys zł. Przykład podałem wyżej Triangle za 25 tys zl... obudowa o niebo ładniejsza niż jest w Signature.. i dźwiękowo powinny też lepiej grać skoro tyle podrożały..

Seria studio myślę że jeszcze ten rok i też coś się zmieni ewentualnie mogą podjąć decyzję o wycofaniu tej serii.. zobaczymy..

Edytowane przez lolek126

Może być że tanie nie będą, ale jak nie będzie obudowy z drewna to nie ma co sobie głowy zawracać bo za podobne ceny są lepiej wykonane tego typu kolumny ..

W najnowszym AUDIO jest obszerny test limitowanych TRIBUT-ów. 25 tys zł stawia je nieżej w rankingu niz SIGNATURki po podwyżce. Brzmieniowo myslę , że to podobny poziom choć sądząc po opisie charakterem dzwieku będą sie róznić. Mają więcej ogólnie pojętego firmowego sznytu cokolwiek to znaczy.Są mniej zrównowazone , mniej liniowe od SYGNATURE S6 v3, tzn skraje pasma są lekko podkręcone. Jeśli chodzi o wykonczenie to jak na mój gust są bardzo atrakcyjne. Piekna politura i gustowane dodatki w postaci solidnego cokołu z polerowanej stali oraz solidne, lepsze gniazda niz w serii Sygnature. Zaskakującym dla mnie pozostaje fakt , że w zwrotnicy dalej widzimy budzetowe komponenty. Myslałem ze w limitowanej serii również i w tym mejscu bedzie lepiej . Z drugiej strony skoro tak zbudowana zwrotnica spełnia swoje zadanie i kolumny grają na wysokim poziomie to nie trzeba jakoś specjalnie tego zmieniać. Lepiej by zwrotnica została dobrze zaprojektowana pod wzgledem podziału i filtracji pasma dla poszczególnych przetworników. To zdecydowanie wązniejszy czynnik niż siegnięcie po jeszcze lepsze komponenty na płytce .

Jedno jest pewne nowe Signature jak wejdą z wyglądu muszą minimum wyglądać jak kolumny Prestige, a najlepiej coś jak Tribute, a nawet lepiej bo i będą droższe i fajnie byłoby jakby jednak lepiej grały chociaż o te 10-20% od obecnych Signature... ale zobaczymy jak to będzie..

Jedno jest pewne nowe Signature jak wejdą z wyglądu muszą minimum wyglądać jak kolumny Prestige, a najlepiej coś jak Tribute, a nawet lepiej bo i będą droższe i fajnie byłoby jakby jednak lepiej grały chociaż o te 10-20% od obecnych Signature... ale zobaczymy jak to będzie..

Myslę , że zrobienie lepiej wygladajaćych i przede wszystkim brzmiących flagowców w cenie obecnej serii Sygnature nie bedzie problemem. Ceny zostały podniesione dośc znacznie więc nawet jesli nowa flagowa seria zachowa obecne ceny po podwyżce , to znajda się srodki na lepsze wykonanie ( dla mnie wystarczy coś na miare TRIBUT) jak i lepsze komponenty zwrotnicy , wew. okablowanie czy gniazda. Wydaje mi sie ze firma nie musiałaby zbytnio poprawiać głosników bo spory przyrost jakosciowy mogłaby uzyskać stosując lepsze komponenty wspomnianej zwrotnicy oraz lepsze okablowanie wew, ale również likwidując wsuwki i stosując dobre lutowanie . Moze wszystkie te zabiegi nie zrobiłyby z obecnych sygnatuerk kolumn lepszych o klasę , ale efekty mogłby być znaczące. Osobiscie ostatnio zrobiłem u siebie eliminację zworek i niepotrzebnej drugiej pary gniazd głosnikowych.Pozbyłem się badziewiastych wsuwek na kabelkach podpietych do drugiej pary gniazd i przelutwoałem kabelki wprost na płytkę . Poprawa dzwieku więcej niż subtelna. Mozna więc powiedzieć , że oferując kolumnę tylko z jedna parą gniazd , eliminując koniecznosc rozbicia zwrotnicy na dwie pary zaciskow a co za tym idzie stosowanie zworek , można już w dośc powazny sposob poprawic brzmienie tych kolumn. Zmiana naprawdę jest łatwo słyszalna i definiowalna. Gdyby tak jeszcze wyeliminowac wszystkie wsuwki na kabelkach i siegnąc po jeszcze lepsze kabelki wew. efekt byłby z pewnoscią jeszcze bardziej znaczący. Dokładajac do tego porządne elementy zwrotnicy np takie z serii SUPREME Mundorfa myślę , że dzwiek tych kolumn byłby zdecydowanie bardziej wyrafinowany niz obecnie. Z biegiem czasu kazdy z tych elementów pewnie wymienię.

Aero rozumiem że obie serie słuchałeś i troszkę dłużej i bardziej podpasowała Ci seria Prestige. Dobrze kumam?

To nie były długie odsłuchy, ale to samo pomieszczenie, ta sama elektronika i ten sam repertuar. Kolumny porównywałem obok siebie. W dodatku Prestige to był model 75F, a chyba odpowiednikiem Tribute powinny być 95F?

Edytowane przez Aero
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.