Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny też podrożały dramatycznie.

odnośnie xindaka - znalazłem coś takiego, wyszło na pomiarach 60W na 4 ohm ale na pewno gdzieś widziałem, chyba niemiecki portal, trochę inne pomiary. W każdym razie Xindak pod marką Lindell sprzedawany jest sporo drożej.

http://www.stereophile.com/content/lindell-ampx-power-amplifier

Witam Szanownych Forumowiczów ponownie.

Mam pytanie do Was.

Który CD do wzmacniacza Musical Fidelity M6 500i + Paradigm Reference Studio 60 v5

Mój faworyt to :Musical Fidelity M6 CD lub CD Meridian G08, ale czy to dobry wybór ?

Muzyka : Elektroniczna, dynamiczna.

Które RCA i jakie kable głośnikowe pod taki zestaw.

Bardzo proszę o pomoc.

Zapomniałem dodać.

Budżet 2,5k GBP Na CD i okablowanie.

Witam kolegów powiedzcie proszę czy Studio 100 zagrają dużo głośniej od 60-tek czy tylko więcej basu generują? I jeśli tak jaka duża może być ta różnica?

Który CD do wzmacniacza Musical Fidelity M6 500i + Paradigm Reference Studio 60 v5

Nie lepiej w tych czasach z taką kasę kupić porządny DAC?

Będzie bardziej uniwersalnie.

Witam wszystkich po długiej przerwie ;) zmieniam trochę .

Niebawem pragnę podzielić się moją opinią i szeregiem wnikliwych długich testów z kolumnami Paradigm S8v3 których jestem szczęśliwym posiadaczem .

A w szczególności odpowiedniego wysterowania tych kolumn , tak żeby wcisnąć z nich wszystkie soki i wykrzesać prawdziwy potencjał jaki w nich drzemie. Zawsze kiedy czytam że prawdzie waty 100/150W czy 300W Xindaka , Nada i czy anthema 225 dają radę je wysterować to zastanawiam się po co komu te kolumny ;) no fakt z lampą 5 watową też zagrają .

Jestem świeżo po testach zupełnie nowych S8v3 (nie wygrzanych ) do 2 letnich S8v3 dobrze wygrzanych i wypracowanych .Wcześniej nigdy nie miałem okazji porównać dwie pary takich samych kolumn z rożnym przebiegiem tym samym rozwiać wątpliwości odnośnie różnic w brzmieniu . Taki test , jest najbardziej wiarygodnym testem 1/1 , łeb w łeb .Razem z kolegą przetestowałem również łeb w łeb V2kontra V3 i chętnie również podzielę się moją opinią na temat różnic i wydajności .A napędzane to było 4 rożnymi piecami najwyższej klasy .

Trochę to stary odgrzewany temat ale chyba nikt nie przeprowadzał takich testów u siebie w domu na swoim sprzęcie i nie dał wiarygodnej opinii między seriami v2doV3 .Co innego jest słuchać u kolegi czy salonie na innym sprzęcie w innym pomieszczeniu a co innego u siebie chyba każdy się z tym zgodzi . Prawda jest taka że w salonie może nic nie zagrać a w domu może wszystko .

Z całą pewnością stwierdzam że w wersja 8v3 jest bardziej wydajna i mocniejsza może zagrać mocniej i głośniej nie tracąc liniowości prowadzonego basu . Wychylenie membrany jest większe niż w 8V2

Różnica między wersją V2 jest tylko w zakresie nisko tonowym . Zauważyłem że najniższe pasmo jest lepiej zróżnicowane i wybrzmiewanie z lekkością gdzie w 8V2 przy takim samym wysterowaniu miały już dosyć i błagały o litość ;)

słyszałem wyraźny odgłos pukania cewki w szczelinie i mechaniczne stukania karkasu i dolnego resora , a V3 miały zapas jakby chciały jeszcze :) i nie mówiły dość mogłem nieco dokręcić gałkę i dać im jeszcze w piz... przyjęły jeszcze większą dawkę pradu . Uderzenie i kontrola nieziemska a nie jakiś plumkanie na 100 W piecykach jak czytam że się ktoś zachwyca .

Żeby wejść na inny poziom brzmienia i klasę basu z S8 nie wystarczy dobra końcówka 200W to zdecydowanie za mało .

Żeby całkowicie wysterować aż do granic V2 wystarczy 300 najlepiej 500W 4 ohm wersję V3 potrzebują 500-700W 4ohm. Wtedy grają pełną klasą i jakością . Mowa oczywiście o zakresie nisko tonowym . oczywiście piszę o mocy nominalnej DIN . Oczywiście mówimy o całkowitej wybitnej kontroli i driverów i ich prace na najwyższym jakościowo przetwarzaniu . Jednym słowem podpinająć słaby wzmacniacz efekt będzie odwrotny zagra to tragicznie o klase niżej .Wysokie i średnie brzmią tak samo nie usłuszałem żadnych rożnic w brzmieniu .

8.V3 mogą mocniej i więcej kopać ale pod jednym warunkiem trzeba dostarczyć minimum 400-500 W

Czy wniosek taki że ktoś kto posiada wzmak 200W tego nie usłyszy i nie wykorzysta możliwośći potencjału V3 Rożnice słychać przy bardzo wysokim wysterowaniu na bardzo wysokich obrotach pod warunkiem że posiadamy odpowiednio wydajną końcówkę wysokiej klasy Napędzałem Accuphase P-800 oraz Onkyo Grand M510 jeden i drugi to prawdziwe bestie . .Drivery wersji V3 mogą więcej nic V2 , nie jest to marketing producenta o jakiś dodatkowych 3db i większym wychyleniu tylko prawda . Moja opinia jest taka że V3 mogą więcej i mocniej. Moje bestie czują się jak ryba w wodzie z S8v3 .

norbitek Chyba wolałbym tradycyjnie CD, tylko który. Zależy mi na niskim basie i łagodnej górze.

Poszukaj z drugiej reki CEC 51xr. Wyborne zródło w swojej cenie.

Z całą pewnością stwierdzam że w wersja 8v3 jest bardziej wydajna i mocniejsza może zagrać mocniej i głośniej nie tracąc liniowości prowadzonego basu . Wychylenie membrany jest większe niż w 8V2

Różnica między wersją V2 jest tylko w zakresie nisko tonowym . Zauważyłem że najniższe pasmo jest lepiej zróżnicowane i wybrzmiewanie z lekkością gdzie w 8V2 przy takim samym wysterowaniu miały już dosyć i błagały o litość ;)

słyszałem wyraźny odgłos pukania cewki w szczelinie i mechaniczne stukania karkasu i dolnego resora , a V3 miały zapas jakby chciały jeszcze :) i nie mówiły dość mogłem nieco dokręcić gałkę i dać im jeszcze w piz... przyjęły jeszcze większą dawkę pradu . Uderzenie i kontrola nieziemska a nie jakiś plumkanie na 100 W piecykach jak czytam że się ktoś zachwyca .

Żeby wejść na inny poziom brzmienia i klasę basu z S8 nie wystarczy dobra końcówka 200W to zdecydowanie za mało .

Żeby całkowicie wysterować aż do granic V2 wystarczy 300 najlepiej 500W 4 ohm wersję V3 potrzebują 500-700W 4ohm. Wtedy grają pełną klasą i jakością . Mowa oczywiście o zakresie nisko tonowym . oczywiście piszę o mocy nominalnej DIN . Oczywiście mówimy o całkowitej wybitnej kontroli i driverów i ich prace na najwyższym jakościowo przetwarzaniu . Jednym słowem podpinająć słaby wzmacniacz efekt będzie odwrotny zagra to tragicznie o klase niżej .Wysokie i średnie brzmią tak samo nie usłuszałem żadnych rożnic w brzmieniu .

8.V3 mogą mocniej i więcej kopać ale pod jednym warunkiem trzeba dostarczyć minimum 400-500 W

Czy wniosek taki że ktoś kto posiada wzmak 200W tego nie usłyszy i nie wykorzysta możliwośći potencjału V3 Rożnice słychać przy bardzo wysokim wysterowaniu na bardzo wysokich obrotach pod warunkiem że posiadamy odpowiednio wydajną końcówkę wysokiej klasy Napędzałem Accuphase P-800 oraz Onkyo Grand M510 jeden i drugi to prawdziwe bestie . .Drivery wersji V3 mogą więcej nic V2 , nie jest to marketing producenta o jakiś dodatkowych 3db i większym wychyleniu tylko prawda . Moja opinia jest taka że V3 mogą więcej i mocniej. Moje bestie czują się jak ryba w wodzie z S8v3 .

To , że 8 bedą potrzebować więcej prądu niz np 6 to wiadomo nie od dziś. Z drugiej strony mocno przesadzasz. By je wysterowac wcale nie trzeba 400 czy 700W . Wydajny prądowo wzmacniacz o mocy rzetelnych 150-200 W bedzie wystarczającym urzadzeniem do tego. Nikt o zdrowych zmysłach nie słucha z takim wysterowaniem bliskm maksymalnemu. Nikt nie słucha jak zachowują się cewki i inne elementy głosnika blisko krawędzi ich zniszczenia. Wiekszosć z nas słucha muzyki a by w normalnym pomieszczeniu odtworzyc zblizony efekt LIVE o odpowiedniej dynamice i głosnosci nie potrzeba 700W . U mnie z kolumnami s6v3 i wzmacniaczu Krell kav 400xi zblizonye efekt osiagam już od 65-70 widocznych na wyswietlaczu wzmacniacza a to połowa skali.

Czy Twoje uszy wytrzymały tak drastyczny test?

Witam.

Dziękuję za propozycje co do wyboru CD. Zdecydowałem się jednak na CD MF M6s z jednego powodu. Wzmacniacz MF i CD MF. Wydaje mi się, że to będzie dobre połączenie tak jak np. NAD C370 i NAD C541i

Mam jeszcze jedno pytanie.

Myslę o aktualizacji z Paradigm Studio 60 v5 do Paradigm Signature S6 v.3 lub S8 v.3 lub Paradigm Prestige 75f , 85f , 95f Pokój 22m2 Czy jest sens ?

Wzmacniacz MF M6 500i

Witam.

Dziękuję za propozycje co do wyboru CD. Zdecydowałem się jednak na CD MF M6s z jednego powodu. Wzmacniacz MF i CD MF. Wydaje mi się, że to będzie dobre połączenie tak jak np. NAD C370 i NAD C541i

Myslę o aktualizacji z Paradigm Studio 60 v5 do Paradigm Signature S6 v.3 lub S8 v.3 lub Paradigm Prestige 75f , 85f , 95f Pokój 22m2 Czy jest sens ?

Wzmacniacz MF M6 500i

Wg mnie nie ma sensu. Za maly pokoj aby tak duze kolumny rozwinely skrzydla.

Witam.

Wzmacniacz MF M6 500i

Obawiam się , że nawet 6 moga byc zbyt duże , choć z drugiej strony 22 metry to nie klitka . U mnie jest 28 m2 więc tylko 6 metrów róznicy i grają z lekkoscią , oddechem i rozmachem a scena i przetsrzeń zadziwa.Zawsze mozna przytkac basrefleks gdyby był problem z iloscia basu . 8 odradzam bo to juz prawdziwe potwory Edytowane przez dyzman69

To tak się wydaje co to jest te powiedzmy 4 m ale coś jednak daje -a o 8 -ach to ja na miejscu Kolegi zapomnialbym zanim ten pomysl by mi przyszedł do głowy to są olbrzymy ja ich sluchalem na okoolo 40 m i naprawdeębyło mocy dibalenie dużo czuć - oczywiście połączone to z odpowiednią elektroniką... bo one potrzebują naprawdę odpowiedniej ilości prądu żeby zagrały na 100% swoich mozliwości. Zresztą 6 też nie są maleńkie:-) i również prądu odpowiedniego potrzebują...

Natomiast jak już coś to na Prestige 85 ja bym się zastanawiał :-)

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Szczerze pisząc, polecam posłuchać też Prestige 75F które spokojnie radzą sobie w 30 metrach. Oczywiście 85F daje dwa razy większego kopa ale też potrzebuje aplikacji i prądu.

Rozumiem.

Więc pomysł na zamianę Studio 60 v5 na większe, nie jest zbyt dobrym pomysłem, tak to odbieram.

Szczerze mówiąc, nie mam nic do tych 60 v5 sprawują się dobrze w 22m2 z tym jednym (ale) wiadomo, chciało by się lepiej, stąd ten pomysł. Dam sobie jednak spokój (na razie)metraż na to nie pozwala, przecież nie będę zmieniał mieszkania z tego powodu.

Pozdrawiam.

Rozumiem.

Więc pomysł na zamianę Studio 60 v5 na większe, nie jest zbyt dobrym pomysłem, tak to odbieram.

Szczerze mówiąc, nie mam nic do tych 60 v5 sprawują się dobrze w 22m2 z tym jednym (ale) wiadomo, chciało by się lepiej, stąd ten pomysł. Dam sobie jednak spokój (na razie)metraż na to nie pozwala, przecież nie będę zmieniał mieszkania z tego powodu.

Pozdrawiam.

Nie jest powiedziane ,że np S6 bedą za duże . Może się okazać , że zagara to bezproblemowo. Najlepiej zamiast wycofywać się z zamiarów , postaraj się pozyczyć gdzieś i posłuchać ich w domu.

To tak się wydaje co to jest te powiedzmy 4 m ale coś jednak daje -a o 8 -ach to ja na miejscu Kolegi zapomnialbym zanim ten pomysl by mi przyszedł do głowy to są olbrzymy ja ich sluchalem na okoolo 40 m i naprawdeębyło mocy dibalenie dużo czuć - oczywiście połączone to z odpowiednią elektroniką... bo one potrzebują naprawdę odpowiedniej ilości prądu żeby zagrały na 100% swoich mozliwości. Zresztą 6 też nie są maleńkie:-) i również prądu odpowiedniego potrzebują...

Oczywiscie , że i S6 są duże i prądu potrzebują .Nie dyskryminowałbym ich jednak w 22 metrach. Przynajmniej bym spróbował ich posłuchac bo kolumny są bardzo dobre. Może się okazać , że nie będą generowały problemów w takim metrażu .O S8 lepiej zapomnieć . To bestie do naprawdę duzych pomieszczeń.

S6 w 22m2 to żadne przegięcie. Widzieliście to:

https://www.facebook.com/paradigmloudspeakers/photos/a.10152635025281542.1073741825.59730316541/10153565803036542/?type=1&theater

http://www.paradigm.com/concept/index.php

Mi to wygląda na model ponad Signature :)

Niestety mi to wygląda na jakieś 100kzł.

Edytowane przez Iceman007

S6 w 22m2 to żadne przegięcie. Widzieliście to:

https://www.facebook.com/paradigmloudspeakers/photos/a.10152635025281542.1073741825.59730316541/10153565803036542/?type=1&theater

http://www.paradigm.com/concept/index.php

Mi to wygląda na model ponad Signature :)

Niestety mi to wygląda na jakieś 100kzł.

No kurde niezła konstrukcja! Widać ,że mocno zaawansowana technologicznie. Same przetworniki bardzo wyczynowe a i obudowa konkretna. Ciekawe co to za wynalazek ?

Jesli zas chodzi o S6 to też mi sie wydaje , że powinny bez problemów grac w 22m 2 ale , że osobiscie tego nie miałem okazji sprawdzić nie moge napisać , że tak jest na pewno.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.