Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 2kzł z niesamowitą średnicą

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do 2 kzł można znaleść kolumny z piękną średnicą? W większości wątków ludzie pytają ciągle o bas i wysokie a niewiele piszecie o kolumnach z dobrym pasmem średnim. Może ktoś kojarzy coś ciekawego w tej cenie?

Posłuchaj Magnat Quantum 505. Cena coś koło 1750zł.

Grają odrobinę wypchniętą średnicą, reszta pasma też niczego sobie. Jak za te pieniądze, to bardzo dobre podłogowce. Efektywność 92 dB, u mnie bardzo ładnie grają z lampą.

Mi się wciąż podobają i nie odczuwam potrzeby szukania czegoś innego.

Posłuchać możesz pewnie w jakimś MediaMarkcie.

Recenzję znajdziesz też w dziale opinie.

Pozdrawiam.

Eposy sa na pewno godne rozważenia, poza tym jedną z najlepszych średnic mają KEFy 3/5a (obecnie tylko z 2 ręki).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Najlepsze srednie tony maja glosniki kevlarowe (wodospad). Poszukaj Quad 11L lub 12L (nowe 2200zl, uzywane do 1000zl) lub ich tansze wersje Wharfedale Diamond.

Witam,

osobiscie polecam Tannoy F4, (moga byc F2,F3) srednice mają dobrą. Nie wiem jednak, czy tony wysokie nie będą dla Ciebie zbyt mocno zaakcentowane... kupiłem nowe f4 za 799zł, ale najczesciej są po 1200-1800. Mozna dostac na allegro w naprawde przystepnych cenach.

Pozdrawiam.

O Eposach wspomniano. I potwierdzam, że są trudne do pobicia w uroku średnicy. Grały u mnie kilka lat i przeżyły dwie zmiany elektroniki. Są to zresztą te same egzemplarze, które później grały u Profila:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Papamek

Ukryta Zawartość

Iceman -->

Najlepszą średnicę mają bezapelacyjnie kolumny HARBETH.

Model 7 i SHL5 czarują wręcz średnimy tonami.

Nie żadne KEF'y, Dynaudio czy EPOS'y a właśnie Harbeth to referencja w sferze odtworzenia średnicy.

Posłuchaj wokali na SHL5 ... a zapomnisz o innych markach :)

zdezintegrowany_3PO

>Posłuchaj wokali na SHL5 ... a zapomnisz o innych markach :)

:-)

ale od słuchania SHL5 portfel nie zrobi się grubszy ;-)

a jest w nim tylko 2 kzł jak czytam

nota bene za 2 kzł można mieć średnicę referencyjną jak 100 kilo, tylko trzeba podejść do tematu nieszablonowo

z gotowych kolumn s/h to może być chyba alternatywa dla Harbetha:

Ukryta Zawartość

najmniejsze monitorki ATC SCM7, cena "kup teraz" 2080 zł

Ukryta Zawartość

iceman, posłuchaj phonara z tego przedziału cenowego, przypuszczam że zakończy to Twoje poszukiwania...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

graaf

"a jest w nim tylko 2 kzł jak czytam"

... ciężko więc będzie o niesamowite wrażenia na średnicy w tym budźecie :(

zdezi

przy zwiekszeniu budzetu o 200 zl kupisz tannoy sensys dc2, nie przypuszczam zebys w typ pulapie cenowym kupil lepsze kolumny pod wzgledem prezentacji srednicy, mowimy oczywiscie o nowych glosnikach.

graaf -->

Niestety nie słyszałem SCM7 ... być może są faktycznie lepsze, tego nie wiem :(

Znam natomiast Harbethy i uważam że są idealne wręcz stworzone do odtwarzania średnicy.

Średnica w Harbethach jest nieznacznie rozjaśniona raczej cieplejsza , bardzo szczegółowa a przy tym niezwykle nasycona barwą.

Potrafi oczarować do tego stopnia że można zakochać się w tych pokracznych monitorach :)

zdezintegrowany_3PO

> zdezi, Iceman

Harbeth i budżet 2 tys.? Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

nie mam tylko pojęcia, na ile legendarna średnica Harbethów jest obecna również w tym modelu studyjnym... czy ktokolwiek z Was go słuchał?

Ukryta Zawartość

sporo rożnych propozycji - za wszystkie serdeczne dzięki. ATC mod. SCM7 - Efektywność 84 dB, pasmo od 60Hz - trochę budzi to mój niepokój. Oczywiście chciałbym znaleźć kolumny z piękną średnicą, ale żeby jednak chociaż trochę basu i wysokich miały. Czy zaproponowane przez Was kolumny ogolnie grają poprawnie w pozostałym paśmie?

Wszystkie generalnie graja poprawnie w pełnym paśmie.

Propozycji juz kilka masz, zaraz zrobi sie bicie piany.

Lepiej skup sie na kilku odsłuchach.

Pewnie wszystkie są OK, zależy tylko, z czym je zestawisz.

• 7 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.