Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

A tu poszły tanio kolejne Kappa 8.1i za TYLKO 360 euro. Tanio, b. tanio. Może dlatego, że porysowane na górze i że to wersja 8.1? Wciąż nie wiem, czym różni się wersja 8.1 od 8.2. Nie chodzi tu chyba o bass refleks z przodu lub tyłu, bo zdaje się w obu modelach były wersje series II i to one miały refleks z tyłu. Ale nie jestem pewien. Czytałem gdzieś także, że w wersji 8.2i series II zastosowano wysokotonowca z Kappy 9, ale czy to znaczy, że jest on innny niż w 8.1i? Czy ktoś może dopomóc?

Powrót po dłuższej przerwie...

A tu poszły tanio kolejne Kappa 8.1i za TYLKO 360 euro. Tanio, b. tanio. Może dlatego, że porysowane na górze i że to wersja 8.1? Wciąż nie wiem, czym różni się wersja 8.1 od 8.2. Nie chodzi tu chyba o bass refleks z przodu lub tyłu, bo zdaje się w obu modelach były wersje series II i to one miały refleks z tyłu. Ale nie jestem pewien. Czytałem gdzieś także, że w wersji 8.2i series II zastosowano wysokotonowca z Kappy 9, ale czy to znaczy, że jest on innny niż w 8.1i? Czy ktoś może dopomóc?

Problem z rozróżnieniem Kappa 8.1i i 8.2i jest chyba do dziś nie rozstrzygnięty. Nie mam pojęcia czym się różniły? Faktycznie bywają model z otworem z przodu.

A co do wysokotonowca.

Kappa 8.2i, (oraz 5,6,7,9 - 1.2i) miały ZAWSZE emita-r na górze. Z większych, droższych klasycznych Infinity zastosowanego tylko w modelu IRS Omega (na tylnej ściance).

Ze zdziwieniem stwierdziłem, że na zdjęciach zamieszczonych w linku, który wrzuciłeś:

http://www.lautsprecher-service.at/html/infinity.php?lang=1&name=IRS%20Series&value=0top

są na 100% MOJE szybkie fotki, moich byłych (6 ostatnich zdjęć modelu IRS Epsilon)!

A gdzie prawa autorskie?:)

Łukaszu>>>

Popróbowałbym najpierw pre CA-7. Będziesz może kiedyś przejeżdżał?

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

<br />

Łukaszu>>><br />

Popróbowałbym najpierw pre CA-7. Będziesz może kiedyś przejeżdżał?<br />

<br />

<br />

<br />

<br />

a gdzie ty tam mieszkasz ?? :) bo nie pamiętam :), choć ja teraz z czasem krucho, praca budowa, praca budowa i tak w kółko :), więc póki co się nie wybieram :). <br />

<br />

Ale jak skoncze budowe i jako tako w środku ogarnę moje 4 kąty i salon głownie for audio :) to zapraszam bierz co tam masz :) bedzie jakies 26m2 zaadoptowanego w dyfuzory, pochłaniacze itp pomieszczenia :).<br />

<br />

pzdr. Łukasz 

Gość Gosc

(Konto usunięte)

<br />

<br />

<br />

<br />

a gdzie ty tam mieszkasz ?? :) bo nie pamiętam :), choć ja teraz z czasem krucho, praca budowa, praca budowa i tak w kółko :), więc póki co się nie wybieram :). <br />

<br />

Ale jak skoncze budowe i jako tako w środku ogarnę moje 4 kąty i salon głownie for audio :) to zapraszam bierz co tam masz :) bedzie jakies 26m2 zaadoptowanego w dyfuzory, pochłaniacze itp pomieszczenia :).<br />

<br />

pzdr. Łukasz

Znając Twoje podejście do tematu też bym chętnie tego posłuchał. Powodzenia.

Problem z rozróżnieniem Kappa 8.1i i 8.2i jest chyba do dziś nie rozstrzygnięty. Nie mam pojęcia czym się różniły? Faktycznie bywają model z otworem z przodu.

A co do wysokotonowca.

Kappa 8.2i, (oraz 5,6,7,9 - 1.2i) miały ZAWSZE emita-r na górze. Z większych, droższych klasycznych Infinity zastosowanego tylko w modelu IRS Omega (na tylnej ściance).

Ze zdziwieniem stwierdziłem, że na zdjęciach zamieszczonych w linku, który wrzuciłeś:

http://www.lautsprecher-service.at/html/infinity.php?lang=1&name=IRS%20Series&value=0top

są na 100% MOJE szybkie fotki, moich byłych (6 ostatnich zdjęć modelu IRS Epsilon)!

Łukaszu>>>

Popróbowałbym najpierw pre CA-7. Będziesz może kiedyś przejeżdżał?

Pozdrawiam!

Jacku, czytałem gdzieś, że były niby dwie wersje każdego modelu Kappy: amerykańska z dziurą z przodu i europejska z dziurą z tyłu. Może to jest pewne rozróżnienie...? Ale nie wyjaśnia różnicy pomiędzy 8.1 i 8.2.

Do gościa od zdjęć bym napisał krótkiego maila z zapytaniem o źródło fotek. Nie trzeba od razu straszyć policją i GROMem, ale zwrócić uwagę warto - z drugiej strony może jakiś fajny kontakt to będzie, a te jak wiadomo w światku audio się przydają (tym bardziej, że gościu ma świra na punkcie infinity, jak wnoszę).

Słucham dalej potworów i kolejny wniosek: fortepian brzmi doskonale. Jest dynamika, wielkość, słychać nawet pracę mechanizmu momentami... po prostu wymiękam (II koncert fortepianowy Szopena, wykonanie Zimerman 1999).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To ja od niego chyba moje RSIIIb kupowałem. Gość jest z Krakowa. Faktycznie sporo o audio i w szczególności o Infinity wie. Przywiózł mi RSIIIb do domu więc miałem z nim kontakt osobisty.

Jacku, czytałem gdzieś, że były niby dwie wersje każdego modelu Kappy: amerykańska z dziurą z przodu i europejska z dziurą z tyłu. Może to jest pewne rozróżnienie...? Ale nie wyjaśnia różnicy pomiędzy 8.1 i 8.2.

Do gościa od zdjęć bym napisał krótkiego maila z zapytaniem o źródło fotek. Nie trzeba od razu straszyć policją i GROMem, ale zwrócić uwagę warto - z drugiej strony może jakiś fajny kontakt to będzie, a te jak wiadomo w światku audio się przydają (tym bardziej, że gościu ma świra na punkcie infinity, jak wnoszę).

Słucham dalej potworów i kolejny wniosek: fortepian brzmi doskonale. Jest dynamika, wielkość, słychać nawet pracę mechanizmu momentami... po prostu wymiękam (II koncert fortepianowy Szopena, wykonanie Zimerman 1999).

Teza, że "jedynki" mają BR z jednej, a model "dwa" z drugiej- już wcześniej padła... Fakt jest taki, że Kapp z otworem z przodu jest jak na lekarstwo.

Nie no. Nawet mi to schlebia, że ludziska na całym świecie oglądają moje byłe graty:) A kontakt? Przydałby się zapewne. Tylko ja jestem z tych, co mieli jeszcze obowiązkowy j. rosyjski:(

Kurcze. Zachowaj co nieco "ochów" na lepsiejsze Infinity:)

Fakt."Kuzyn" z Krakowa (tak go pieszczotliwie nazywam) przerzucił tyle ton Infinity, co nikt w tym kraju. Ale wg mnie raczej tylko "przerzucił"...

Sam niegdyś kupowałem u Niego i znam wiele, wiele relacji kupujących.

Natomiast nie słyszałem ŻADNEJ informacji o tym, że ktoś u Niego na prawdę SŁUCHAŁ Infinitek NIE DO SPRZEDANIA i w choćby przyzwoitych warunkach oraz z przyzwoitym towarzystwem...

Pozdrówka:)

P.S.

R90 na ebay w natarciu!

Ostatnie (ładne) poszły chwilę temu za 927 euro.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Fakt."Kuzyn" z Krakowa (tak go pieszczotliwie nazywam) przerzucił tyle ton Infinity, co nikt w tym kraju. Ale wg mnie raczej tylko "przerzucił"...

Sam niegdyś kupowałem u Niego i znam wiele, wiele relacji kupujących.

Natomiast nie słyszałem ŻADNEJ informacji o tym, że ktoś u Niego na prawdę SŁUCHAŁ Infinitek NIE DO SPRZEDANIA i w choćby przyzwoitych warunkach oraz z przyzwoitym towarzystwem...

mniej więcej nt różnic w modelach Infinity potrafi jednak dość szczegółowo opowiedzieć ;)

jednak z tego co mówił to on się bardziej lubuje w elektrostatach, sam użytkuje chyba Martiny Logany, podłączone je ma do cd Wadii i jakichś mocnych lampowców, przynajmniej taki zestawik miał w Krakowie

tak przy okazji może oficjalnie się zapiszę z Infinity Kappa 7.2i, gra to u mnie z końcówką Sansui BA-F1 i jest bardzo fajnie, choć pewnie to nie wszystko na co je stać (niestety nie mam porównania odnośnie kontroli basu z potężniejszej końcówki, średnica-góra - dla mnie bajka w spokojniejszych utworach)...

pokój niestety <20m i bez zatkania bas refleksów był niezły burdel z basem, po zatkaniu zrobiło się bardzo przyjemnie :)

mniej więcej nt różnic w modelach Infinity potrafi jednak dość szczegółowo opowiedzieć ;)

jednak z tego co mówił to on się bardziej lubuje w elektrostatach, sam użytkuje chyba Martiny Logany, podłączone je ma do cd Wadii i jakichś mocnych lampowców, przynajmniej taki zestawik miał w Krakowie

tak przy okazji może oficjalnie się zapiszę z Infinity Kappa 7.2i, gra to u mnie z końcówką Sansui BA-F1 i jest bardzo fajnie, choć pewnie to nie wszystko na co je stać (niestety nie mam porównania odnośnie kontroli basu z potężniejszej końcówki, średnica-góra - dla mnie bajka w spokojniejszych utworach)...

pokój niestety <20m i bez zatkania bas refleksów był niezły burdel z basem, po zatkaniu zrobiło się bardzo przyjemnie :)

Pewno wiele widział (SŁYSZAŁ już chyba mniej...- zwłaszcza z pomieszczeń, w których zazwyczaj "prezentuje" Infinity). Wiele może powiedzieć.

Lecz opisy w niektórych aukcjach nt. klasy, czy różnic brzmienia różnych modeli Infinity - potwierdzają tylko moje tezy.

Infinity, to generalnie Jego zarobek - nie pasja dźwięku!

Zresztą. Każdy nieco inaczej słyszy i czego innego oczekuje w domowym zaciszu. Niemniej. Powiedzmy - IRS Beta (które sprzedawał chyba nie tylko raz), czy Epsilon nie zamieniłbym na ŻADNE Martiny Logany.

No i w końcu WITAM CIĘ w klubie!!!

Zapodaj jakieś fotki, jeśli łaska.

Może przyjdzie kiedyś czas na zamknięte Infinity:)

Witam Serdecznie !!!

Poszukuję kogoś z okolic Katowic,kto byłby wstanie umożliwić mi odsłuch wraz ze swoją elektroniką kolumn infinity kappa 8.2i.

Jestem zainteresowany ich zakupem.

Czy jest może ktoś,kto miałby takie na zbyciu,w dobrym stanie i za dobre pieniądze.

Dziękuje i Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Adam.S

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Witam Serdecznie !!!

Poszukuję kogoś z okolic Katowic,kto byłby wstanie umożliwić mi odsłuch wraz ze swoją elektroniką kolumn infinity kappa 8.2i.

Jestem zainteresowany ich zakupem.

Czy jest może ktoś,kto miałby takie na zbyciu,w dobrym stanie i za dobre pieniądze.

Dziękuje i Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Adam.S

W Cieszynie możesz Kappy 8.2i podłączone pod Emittera 1. Na pewno nie są na sprzedaż.

ostatnio trochę posłuchałem rocka i metalu na Kappa 7.2, w tym przesłuchałem ponownie całą dyskografię moich faworytów Type O'Negative :)

wcześniej widziałem wypowiedzi dość różne na ten temat, jedni z was sugerowali że ta seria jest dobra do tej takiej dynamiczniejszej muzyki a część twierdziła że ta muzyka to krew z uszu... wg mnie prawda leży gdzieś pośrodku, faktem jest że taka muzyka w większości nie jest nagrana zbyt dobrze, na połowie płyt brakuje dynamiki, dźwięk jest trochę jazgotliwy, tyle że to nie wina kolumn bo nawet tutaj Kappy wypadają lepiej od większości innych poprzez lekkie dodanie "masy" do takich utworów

nie zmienia to faktu że najlepiej słucha się muzyki spokojnej, do której rzekomo Kappy nie są stworzone :)

moim zdaniem wręcz przeciwnie, owszem bas jest nieco podbity w mniejszych pomieszczeniach (ja go jeszcze nieco ujmuję przy zamkniętych BR) ale daleko mu do efekciarstwa, natomiast najsilniejsza strona Kapp to chyba ten cały emit-R, góra pasma jest bardzo bogata, rozdzielcza, na swój sposób "słodka", średnica też jest fajna (mimo tych "problemów" z podziałem)

całość sprawia że są to kolumny bardzo klimatyczne moim zdaniem, nie jest to żadna sucha analityczność ale dźwięczność połączona z nasyceniem i soczystością... choć w tej materii wierzę że są lepsze kolumny (np inne Infinity) ale nowym nawet do tego poziomu brakuje, przynajmniej jeśli idzie o podłogówki do 5k a często i do 10k (tu często nie ma rewelacji bo zwykle tyle kosztują jedynie średniej klasy, tyle że największe podłogówki, mające jakieś "szanse" nie być pośmiewiskiem jeśli idzie o bas w porównaniu z Infinity, np Chorusy 826V)

A co do wysokotonowca.

tak właśnie przeglądałem zdjęcia i dziwna konstrukcja, coś jak bipol... ten emit z tyłu pomagał kreować lepszą przestrzeń ?

tak z ciekawości, dlaczego zmieniłeś Epsilony na Renaissance ? czy te pierwsze przypadkiem nie są jednak lepsze ?

<br />

<br />

Ja je widzioł i polecał jednemu koledze, co szuka kolumn do 5000 PLN. Pikne, pikne. mrau.

to na razie licytacja, ale zwykle chyba kosztują znacznie drożej niż 5k ?

jak one się mają do Renesansów ? (muszę wiedzieć na przyszłość za czym się rozglądać) :)

to na razie licytacja, ale zwykle chyba kosztują znacznie drożej niż 5k ?

jak one się mają do Renesansów ? (muszę wiedzieć na przyszłość za czym się rozglądać) :)

Omegi pójdą pewno za minimum jeszcze raz tyle

Jak się mają do R90? - zajrzyj na stronę 11 Klubu...

Co się zaś tyczy moich byłych "trumien" - pisałem już kilka razy dlaczego tak, a nie inaczej.

Dziś z jednej strony bardzo ŻAŁUJĘ ich sprzedaży (Epsilonów), bo chyba już chyba NIGDY. A z drugiej - gdzie miałyby stać - do R90 piano musiałem tez kiedyś kupić! I jedne z nich musiałyby milczeć:( Mimo, że mieszkam na wsi - nie mam stodoły:)

A jest to dźwięk MARZENIE. Jeszcze bardziej rozdzielczy, gładki i dokładny niż R90. Grało dosłownie pod sufitem (średniotonowe na wysokości ca 130 cm)!

Tylko trzeba mieć NAPRAWDĘ najlepiej 2 ELEKTROWNIE!!!

IRS Beta idą jeszcze dalej...

Była chwila, że w pokoju miałem ciemno od kolumn i żelastwa.

Pozdr.

post-7648-0-62046400-1334870914_thumb.jpg

post-7648-0-77201500-1334870917_thumb.jpg

post-7648-0-23718200-1334870920_thumb.jpg

czyli trzeba liczyć minimum te 15k za takie Epsilony z 2/4 przyzwoitymi końcówkami mocy... Renesanse to ledwie połowa tego

A jest to dźwięk MARZENIE. Jeszcze bardziej rozdzielczy, gładki i dokładny niż R90

to już jakiś punkt odniesienia do R90 jest :)

a jeśli mógłbyś porównać brzmienie takich 7.2/8.2 i Renesansów pod względem takiego nasycenia, soczystości dźwięku ? czytałem że Renesanse budują lepszą scenę ogólnie i kreują większą przestrzeń, jest bardziej powściągliwa prezencja, natomiast czy nie jest to przy okazji kosztem takiej większej "suchości" czy sterylności brzmienia,? bo domyślam się że są bardziej analityczne, jak na nich wypada rock/metal ? (pomijam mniej dosadny bas i tzw "wykop"), czy da się tego słuchać (i ogólnie słabiej nagranych płyt) ?

pytanie może gdzieś już padło i się powtarza, ale po raz drugi całego wątku nie mam siły wertować :)

czyli trzeba liczyć minimum te 15k za takie Epsilony z 2/4 przyzwoitymi końcówkami mocy... Renesanse to ledwie połowa tego to już jakiś punkt odniesienia do R90 jest :) a jeśli mógłbyś porównać brzmienie takich 7.2/8.2 i Renesansów pod względem takiego nasycenia, soczystości dźwięku ? czytałem że Renesanse budują lepszą scenę ogólnie i kreują większą przestrzeń, jest bardziej powściągliwa prezencja, natomiast czy nie jest to przy okazji kosztem takiej większej "suchości" czy sterylności brzmienia,? bo domyślam się że są bardziej analityczne, jak na nich wypada rock/metal ? (pomijam mniej dosadny bas i tzw "wykop"), czy da się tego słuchać (i ogólnie słabiej nagranych płyt) ? pytanie może gdzieś już padło i się powtarza, ale po raz drugi całego wątku nie mam siły wertować :)

Grzegorzu>>>

To prawda:) Włączenie zamieszczonego powyżej zestawu było zdecydowanie ponad możliwości kobiet! Choć teraz mam już prościutki zestaw CD>AMP i jeszcze leniuszek:)

Aczkolwiek wiele zależy od chęci i potrzeby. Moje kobitki nie są po prostu w żadnym stopniu uzależnione...

Don>>>

Za Epsilony trzeba dziś dać minimum 20 kzł (jak i kiedyś). Ceny na przestrzeni ostatnich 10-15 lat (od kiedy się interesuję Infinity) raczej minimalnie urosły:(

Do tego potrzeba niestety wypaśnego sprzętu towarzyszącego i METRAŻU (rzuć okiem na str. 37 - wizyta u Visto), aby wydobyć to COŚ.

Brzmienie R90 jest czyste, selektywne:) Jednak pozbawione jakiejkolwiek suchości, czy sterylności. Mówi się "powściągliwe", bo te kolumny nie "rzucają" się na słuchacza, nie tłamszą ogromnym, amerykańskim dźwiękiem. Nie mówią wprost: "jestem hi-end", wybierz mnie! Po prostu - grają sobie jak to powiedział pewien znajomy - równo - nieco wgłąb:) Kultura i spokój. Muzyka sobie płynie, a one "śpiewają":)

Dziś słucham już po raz 4! od dechy do dechy - Czterech pór roku Viivaldiego w wykonaniu Fabio Biondi... A bywa, że jest wiele jeszcze więcej powtórek. Nic, tylko mieć CZAS!!!

Czasami posłucham Alice In Chains, Rammstaina, czy Goodsmack (mój konik z mocnej muzy), Toll-a. To brzmi dobrze lub jeszcze lepiej jak jest nagranie w wykonaniu akustycznym. Ogólnie uważam, że na dziś z 80-90% płytoteki da się posłuchać z większą, albo mniejszą przyjemnością. Ale to skrzynki GŁÓWNIE do podziwiania kunsztu skrzypków, basistów, gitar klasycznych i trębaczy. Instrumentów bez prądu! Wokali (tak!).

Nie słyszałem, aby jakiś "metalowiec" molestował się nimi:)

Pozdr.

Brzmienie R90 jest czyste, selektywne:) (...) Ale to skrzynki GŁÓWNIE do podziwiania kunsztu skrzypków, basistów, gitar klasycznych i trębaczy. Instrumentów bez prądu! Wokali (tak!).

Nie słyszałem, aby jakiś "metalowiec" molestował się nimi:)

Pozdr.

No więc z tego co piszesz wychodzi mi, że r90 byłyby lepsze do muzy którą słucham, niż zakupione kappy 8.2i... ale był to świadomy wybór, bo jednak r90 są rzadsze i 2x droższe.

A nasze kobitki to mają z nami naprawdę nieciekawie ;)

No więc z tego co piszesz wychodzi mi, że r90 byłyby lepsze do muzy którą słucham, niż zakupione kappy 8.2i... ale był to świadomy wybór, bo jednak r90 są rzadsze i 2x droższe.

A nasze kobitki to mają z nami naprawdę nieciekawie ;)

Jeśli policzysz tyle, za ile kupiłeś swoje - to tak.

Ale "normalniej", to R90 są droższe 30-40% od 8.2i. Lecz tak łatwo się do nich nie trafi ze wzmocnieniem. Choć przecież mam najmniej 1 tanią receptę:)

Jeśli policzysz tyle, za ile kupiłeś swoje - to tak.

Ale "normalniej", to R90 są droższe 30-40% od 8.2i. Lecz tak łatwo się do nich nie trafi ze wzmocnieniem. Choć przecież mam najmniej 1 tanią receptę:)

no właśnie, same Renesanse nie są jakoś zabójczo drogie (nie liczę wersji piano) ale gorzej z właściwym wzmocnieniem do nich (chyba zarówno w mocy jak i w charakterze brzemienia), pamiętam "kuzyn" coś wspominał, że one są bardzo kapryśne i z mało czym dobrze grają :)

ale mimo wszystko pewnie od Kapp i tak by zagrały lepiej pod zwykłym wzmacniaczem 2x 80W :d

a Twoja tania recepta to.... ?

Edytowane przez don111

no właśnie, same Renesanse nie są jakoś zabójczo drogie (nie liczę wersji piano) ale gorzej z właściwym wzmocnieniem do nich (chyba zarówno w mocy jak i w charakterze brzemienia), pamiętam "kuzyn" coś wspominał, że one są bardzo kapryśne i z mało czym dobrze grają :)

ale mimo wszystko pewnie od Kapp i tak by zagrały lepiej pod zwykłym wzmacniaczem 2x 80W :d

a Twoja tania recepta to.... ?

Ze "zwykłym" wzmacniaczem, to właśnie 8.2i mogą zagrać lepiej.

Czy ktoś wie za ile ostatecznie sprzedały się Omegi?

Pojawiły się ładne, jasne R90 - cena 1000 euro nie jest zbyt wygórowana. Choć nie ma dokładniejszych zdjęć i sprzedawca jest o nieznanej renomie.

Wreszcie. Czekamy na sprawozdanie Edissona...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.