Skocz do zawartości
IGNORED

Osobna linia zasilająca.

wa-lo-dia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was ma ten temat u siebie?Jakiego przewodu użyć?Od jednego z polskich producentów akcesoriów sieciowych dowiedziałem się,że w tej dziedzinie lepiej spisują się linki niż druty.Co Wy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/29571-osobna-linia-zasilaj%C4%85ca/

Ja mam to juz przeciwczone. W scianie tkwi 4x4 kwadrat (drut) pociagniete prosto od licznika a na koncu podwojne gniazdo typu schuko. Jedyna przewaga linki nad drutem jest taka, ze ze wzgledu na wieksza elastycznosc latwiej ja ulozyc i konfekcjonowac. Zakladanie gniazdek na 4mm drut w ciasnej puszce to istna droga przez męke (uwaga na paluchy!), ale przynajmniej nie trzeba cynowac koncowek.

Zdradź, który to producent, to osobiście go powieszę na tej lince. Kosmiczna brednia. Ważny jest przede wszystkim przekrój kabla lub linki. Nawet do prądożernych zestawów wystarczy 2,5 mm kwadrat.

> wa-lo-dia

Jeżeli to będzie chodziło o kabel głośnikowy, to owszem - linka (chociaż bywają kable głośnikowe "z drutu").

Ale w przypadku kabla zasilającego, to popieram chick'a - to brednia.

Janusz z Torunia

Jako elektryk z 15 letnim stażem i audiofil z 25 letnim stażem powtarzam- linka , czy drut -nie ma to wpływu na brzmienie, nie daj się wkręcić ! Linka jest duuużo droższa niż DYT, a a efekt soniczny żaden. Jeśli zaś chodzi o podciągnięcie tego od bezpieczników - jeżeli masz możliwość to byłoby lepsze rozwiązanie.

Ja ma taką linię wykonaną takim kablem:

Helukabel TOPFLEX-EMV*-3 PLUS 2YSLCY-J

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale świetny temat, już widzę 10000 wpisów! Koledzy, bez szajby! Byłem elektrykiem i do licznika w domu dałem 4x4 w miedzi z przepięciowym zabezpieczeniem klasy C też na zerze, więc do sprzętu mam to samo czystą miedzią i drutem, nie linką, sorry - nie Cardas'em... Na końcu też bez kondi-fikcionerów, tylko z solidną listwą i bez złoconych styków. Wiem, pójdę do piekła...

>Grzesz

Za bardzo sie podniecasz chlopie (nie tylko w tym watku zreszta) - tu w wiekszosci naprawde normalni ludzie pisza. Ale moze ty z elektrody do nas przyszedles, a tam ci naopowiadali boq wie czego o lukarowych oszolomach? Nie spinaj sie tak, tylko wrzuc sobie na luz - raz ze dluzej pozyjesz, a dwa bez wrzodow na żołądku. Tu naprawde nie gryza, czasami tylko oplują...

Ale swoja droga to dobrze, ze wspomniales o tym ochronniku przepieciowym II klasy, bo niestety nadal niewiele osob zdaje sobie sprawe, ze to praktycznie jedyny sposob ochrony sprzetu (nie tylko audio zreszta) w przypadku naprawde powaznych przepiec rzedu 1000 kV, a nawet powyzej, ktore pomimo obecnosci w budynku obowiazkowych zabezpieczen klasy I moga pojawic sie za odgromnikiem. Skonfrontowany z takim woltarzem typowy audio kondycjoner prawdopodbnie usmazy sie razem z reszta zestawu, ktory mial ochraniac.

Kup drut 3x4mm kw. i pociagnij jedym odcinkiem, bez puszek, od bezpieczników prosto do gniazdek. Na koniec zainstaluj sobie gniazdko/gniazda (lepiej od razu więcej - 3 lub 4 - po co wydawać na listwę) które akceptują kabel 4mm kw. (tych jest bardzo mało !) i po sprawie.

Ja to zrobiłem tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dlatego mój instalator do tego celu użył helucabla, który prócz dobrej izolacji ma równiez oplot- ekran. W hurcie na ten kabel nie wydasz więcej jak 150-200zł, co w porównianiu z innym dobrym 30-60zł nie da wielkiej różnicy przy tej cenie a da pewność że jest w ekranie.

Pamiętaj tylko że w grę wchodzą dwa modele: w przeźroczystej koszulce pod którą widac ekran i szary równiż ekranowany. Pozostałe model (przynajmniej tak mi pokazywano) są już normalnymi kablami nieekranowanymi.

Gonarek - źle odbierasz, albo jesteś przewrażliwiony. Jak mogę być spięty i owrzodzony po przyjściu od diody-elektrody, czy jakoś tak... Trudno o bardziej wyluzowanego gościa (powiedziałbym nawet "kola", ale mi ciut głupio..), spoko.

Jak się naśmiewam z niektórych tematów, to robię to bez złośliwości. Trudno sobie nie żartować widząc, jak niektórzy pięknie sobie utrudniają życie. A ludzie na tym forum są w porzo, bo i tak mniej tu latających siekier niż na kilku innych. Fakt, jak można komuś coś przyczepić, to wielu korzysta, ale wojen dużo nie widzę.

Co do listwy, to też jest typu C na 30kV, jako drugie zabezpieczenie. Kondycjoner nie jest mi potrzebny, bo prąd mam czysty. Mam oddzielną linię do sprzętu (z przełączaniem na dowolną fazę w skrzynce).

Jasne, że ta linia powinna być ekranowana, jeśli w domu są świetlówki, stara lodówka itp, ale też ekranowana musi być wtedy skrzynka rozdzielcza i główna z przyłączem, ktoś tak robi?

Jak byś chciał zrobić rasowy hardcor to oprócz kabla ekranowanego i audiofilskich gniazdek możesz zastosować złocone bezpiecziki topikowe. Są znormalizowane i pasują do zwykłych puszek bezpiecznikowych.

>Zydelek, 17 Lis 2006, 09:57

>>Dlatego mój instalator do tego celu użył helucabla...

Bo lubi ciebie a twoje pieniądze jeszcze bardziej:-)

Jak chwilę z tobą pogadał, to nie śmiał zaproponować czegoś zwyczajnego.

Jestem Europejczykiem.

Ja używałem dla odmiany Lapp`a drut 4x4 mm kw. w ekranie. Wyszedłem od skrzynki z przyłączem osobną linią tylko do sprzetu audio (w miom przypadku wystarczyło się przewiercićprzez mur). Wykonałe sobie 3 zestwy gniazd każdy na innej fazie :) Już mi się to raz przydało, gdy w wyniku awarii energetyka dostarczała tylko jedną fazę - dzięki temu rozwiązaniu miałem możliwość awaryjnie pociągnąc zasilanie do pieca, zimą :)

PS

oczywiście w związku z takim rozwiązaniem, konieczne jest wykonanie drugiej skrzynki bezpiecznikowej w pokoju odsłuchowym. Nie zapominajcie o tym inaczej możecie być zmuszni wzywać energetykę do załączania bm-ów po ich stronie, każdorazowo gdy coś zewrzecie. Z kolei by grzebać w gniazdku też będziecie ich wzywać by wyłączyli zasilanie w skrzynce po ich stronie :)

Zrobię to w ten sposób,że z jednej strony helukabel będzie podłaczony na stałe do skrzynki z oddzielnym bezpiecznikiem a z drugiej zamontowana listwa ekranowana z kilkoma gniazdami schuko.Będzie to rodzaj "mobilnego gniazda sieciowego" leżącego luźno na podłodze przydatnego szczególnie gdy przyjdzie konieczność lub chęć poeksperymentowania z ustawieniem sprzętu w pokoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.