Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do hard rocka do 8,5 tys zl

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Panstwo,

Jakie kolumny podlogowe w przedziale cenowym do 8,5 tys. zl polecalibyscie przy zalozeniu ze mialyby sluzyc do sluchania glownie, ale nie tylko, gitarowej muzyki typu rock, hard rock, klasyczny heavy metal i blues. Optymalnie byłoby oczywiscie gdyby sprawdzaly sie co najmniej poprawnie rowniez w innych rodzajach muzyki, w tym powaznej (Bach, barok) i jazzie.

Dodatkowe zalozenia to:

1. analitycznosc i szczegolowosc, bogate ale nie szorstkie ani piskliwe wysokie tony,

2. srodek zrownowazony, niepozadane ani nadmierne wyeksponowanie ani schowanie. Przełom srednich / wysokich nie moze byc jazgotliwy a wokale podane "na twarz",

3. fundament basowy mocny ale bynajmniej nie dominujacy nad pozostalymi skladowymi pasma. Bas nie moze byc przy tym powolny ani buczacy.

4. powinny umozliwiac rowniez ciche sluchanie bez utraty istotnych informacji.

Oczywiscie kolumny nie musza byc z samej gory przedzialu cenowego. Nowe lub uzywane (byle nie niedostepne na rynku egzotyki...).

Mission almost impossible ale jesli mielibyscie Panstwo jakies podpowiedzi/sugestie to z gory dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/29708-kolumny-do-hard-rocka-do-85-tys-zl/

Ja jak pies Pawłowa: ciężki rock => najlepsze Dynaudio z dużymi głośnikami na jakie Cię stać. Nie zgadza się to z częscią podanych przez Ciebie cech, ale i wykluczają się one IMHO wzajemnie.

> MariuszJ -

Z Dynaudio sluchalem jedynie modelu Audience 72 i to juz spory czas temu, musialbym posluchac na nowo

> xniwax

JM to rowny, kulturalny, energetyczny przekaz ale w hard & heavy wydaja mi sie zbyt malo drapiezne. Wysokie zjawiskowe

> zildijan

Elektronika jest kwestia otwarta po ostatecznym dobraniu kolumn

Zildijan, sprawe przemyslalem gruntownie po przekopaniu sie przez anglo- i francuskojezyczne recenzje i fora i stwierdzam jedno - decyzja o sprzedazy jest nieodwolalna.

jak JM-Laby grają z Technicsem, to pewnie że nie spełniają.

Paradoksalnie, na cięźkim rocku spisze się dobrze, i kto wie czy nie w 95% zgodnie z preferencjami zestaw...

JM-Lab plus dobra, mocna lampa. Na przykład Delta Studio która jest teraz na allegro. Tudzież Cayin, tamże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Snajper, to ta nowa seria Paradigma, o ktorej pisales w ostatnim watku? Przyznam ze troche sie gubie w tych paradygmatycznych oznaczeniach... No a wzmak to kwestia otwarta - to juz zadna sztuka wypozyczyc i targnac na pietro tych 10-20 kg :) w dodatku w compact size (w porownaniu z kolumnami)

Jarl, do takiej muzy obowiazkowo posłuchaj B&W 704.

Romantycznych klimatów to one nie tworzą, ale na rocku może sie okazać, ze maja przewagę nad konkurencją.

Pozatym zwróc uwage, czy srednica Ci odpowiada, bo jest taka jak piszesz, ale też bardziej wybrzmiewa konturem niż wypełnieniem.

Pozdrawiam

> lancaster, 704 sa jak na razie nr 1 na liscie zainteresowan, ale lista otwarta:). Jednak po ostatnim odsluchu oczulem pewna szorstkosc wysokich, w JM to jednak aksamit.

W wolnym czasie, a tego jak na lekarstwo, postaram sie wybrac tez na odsluch Paradigm, musze jeno poprawic wiedze o szeregowaniu kolumn tej marki.

JarlBjorn, 23 Lis 2006, 17:10

>Snajper, to ta nowa seria Paradigma, o ktorej pisales w ostatnim watku?

Tak. W nowej wersji jest tweeter z pierwszych Signature i to naprawdę słychać. Nie słuchałem 100-ek, ale w przypadku 20-tek różnica pomiędzy v3, a v4 jest bardzo znacząca. To, na co najczęściej właściciele Studio v3 narzekają (w tym ja), czyli problemy z górą, przestrzenią i niezbyt równomiernym przekazem poszczególnych pasm, w przypadku v4 wygląda dużo lepiej.

Nie mówię, że to na pewno to i że masz iść i kupować ;), ale myślę, że warto obadać.

To ja się produkuję, a Ty już masz prawie zaklepane;)

Może te dziwne wysokie w Bowersach to robota elektroniki?

Z moich dotychczasowych kontaktów z tą firma mogę powiedzieć, ze góra czasami lubi przydzwonić(ale tak rockowo!:)), ale szorstka raczej nie bywa...

Pozdrawiam

aby "gitarki" fajnie grały poszukaj w zestawach trójdrożnych. W dwu, dwu i półdrożnych są zepchnięte na dalszy plan. Mi to na początku przeszkadzało po zmianie kolumn, teraz już się przyzwyczaiłem.

pzdr

123... test

oj potrafi byc..i ot bardzo..ale duzo zalezy wlasnie od elektroniki..ja u sibie gore poprawielm dobrym kablem..i teraz jest ok, ale byl moment ze w uszach mi dzwonilo:)

Koniecznie posłuchaj harpia Acustic Amstaff lub mniejsze mini Amstaff. mnie urzekły i to na tyle, że mini Amstaffy zamówiłem.

btw jak na mini to one są spore, niech Cię nazwa nie zmyli

W takiej muzyce (i nie tylko) dobrze czuja sie Dynki 72, 72SE lub 82, ale Technics tego nie napedzi. Punkt pierwszy swoich 'zalozen dodatkwych' sobie odpusc, bo kolumny, ktore go spelnia bedziesz przeklinac po 3 dniach sluchania (albo zmienisz preferencje muzyczne).

Gonarek

Z analitycznosci zrezygnowac nie sposob, nie potrafie sluchac muzy w inny sposob niz w rozbieraniu na czynniki pierwsze. Poczytalem o tych Dynaudio, maja co prawda opinie kolumn z lekka 'zamulajacych' (dull) ale nie ma sie co uprzedzac, poslucham sobie, gdy bedzie troche czasu wolnego, 72 SE.

Slayer

Nie wiem czy fakt 2, 2,3 czy 3 droznosci kolumn ma dla "ostatecznego konsumenta" muzyki weiksze znaczenie.. W kazdym razie gdyby chodzilo tylko o warunek 3-droznosc plus wyeksponnowanie sciezek gitarowych to nie trzeba byloby dokonywac zmiany i moglbym od razu przejsc na etap wzmaka.

Fr@antz, niewykonalne. Kolumny musza byc najpierw, dosc mam, a raczej kregoslup, biegania po pietrach.

JarlBjorn>>>

zamieniając trójdrożne na dwuipół, nie sądziłem że będzie aż tak różnica (z tą samą elektroniką)... może kwestia przyzwyczajenia ucha do tych pierwszych :-). Teraz jakbym miał wybierać... miało by to znaczenie.

pzdr

123... test

>Jarl

Problemem nie jest analitycznosc sama w sobie, tylko sposob w jaki realizowana jest zdecydowana wiekszosc materialu hard/heavy w studio. Zbyt analityczne tweetery wywala na wierzch kazde niedociagniecie realizatora i zrobia z tej muzyki karykature. Wiem jak to wygladalo u mnie - im bardziej szczegolowy stawal sie system tym wiecej ciezkich nagran szlo w kont, bo nie dalo sie tego po prostu sluchac.

Natomiast co do mulenia Dynek - te obiegowa (i malo prawdziwa) opinie ukuli ludzie, ktorzy sluchali ich na zdbyt slabej amplifikacji. Z odpowiednia elektronika jest to, owszem dzwiek cieply ale na pewno nie zamulony. Zeby bylo smieszniej to jeden z najlepszych systemow do muzyki rockowej jaki mialem okazje slyszec skladal sie z Audiencow 72SE napedzanych elektronika Densena: B200,B300, B400 PLUS, ktora to rowniez uwazana jest przez co poniektorych za mulacą. Oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnego zdania, ale dla tego zestwu po prostu nie bylo za slabo zrealizowanych plyt. Bylo za to mnostwo fajnej muzyki.

a tak juz poza konkursem - jestes calkowicie pewien, ze chcialbys uslyszec ze swojego zestawu rozebrany na czynniki pierwsze 'beneath the remains' Sepultury albo ktorys z albumow Deicide? ;)))

jeśli podstwakowe dynki cie nie przerażają do sprawdz nową serię fokus (model 140 - podstawki - bardziej mi się podobają niż kultowe kontury 1,3). znam je z dobrą elektroniką:). W tym przedziale cenowym pewnie też możesz powalczyć z podłogowe dynaudio focusy - niestety nie znam ich brzmienia i cen.

z dynaudio miałem takie samo zdanie jak to obiegowe - że nie są zbyt analityczne. po wysłuchaniu focusów zmieniam zdanie - to znakomite kolumny do słuchania muzyki. znam na nich głównie starsze nagrania (rock i pop z lat 70, 80-tych i współczesne ecm-y) w każdym z tych rodzajów muzyki spisuja się znakomicie.

pozdr

-> Slayer

Naprawde nie jestem do konca przekonany ze teza ze inne niz 3-drozne glosniki nie sprawdza sie w heavy/hard jest prawdziwa... Dwie pary moich ostatnich glosnikow to wlasnie 3-way i jednak w ciezkiej muzie mi nie przekonaly mnie (i tylko w tej!). Takie "a priori" moze byc jednak ograniczajace.

-> Gonarek

Nie slucham niestety Sepultury ani Deicide:) ale pomimo ostrzezen nie chce rezygnowac z analitycznosci, to zreszta nie kwestia "wyboru" ale chyba wlasciwosci sluchu, po prostu od urodzenia slucham w rozbiciu na czynniki pierwsze i jesli pojawia sie za duzo zlepkow to jest to meczace... Co nie zmienia faktu ze Dyn 72SE z checia odslucham.

-> Parmenides

Podstawkowe glosniki niestety odpadaja ale jw. bede sluchal podlogowek Dynaudio 72SE.

-> McGyver

Nie jestem audiofilem - lampy odpadaja niestety , nie mam o nich zielonego pojecia.

Nie trzeba być audiofilem żeby używać lampy. Nie trzeba się na tym jakoś specjalnie znać żeby używać lampy. Wbrew pozorom dobra lampa potrafi być niemal bezobsługowa, wystarczy co kilka lat wymieniać zużyte lampy (w praktyce co 4-5 lat). Wbrew stereotypom lampy mogą się nadawać do ciężkiego grania, mogą też być analityczne, w nienachalny i kulturalny sposób.

Sam słucham różnej muzyki, często bywa to też dynamiczny, ciężki rock. Od dłuższego czasu wyłącznie na lampie. Do tranzystora nie zamierzam wracać.

pod warunkiem, ze w domu nie ma malych dzieci albo zwierzakow typu kot, pies, tchórzofredka. no i jezeli nie przeszkadza ci czekanie az lampki sie nagrzeja. mialem okazje posluchac hard rocka z lampiaka Cayin TA35 i bylo naprawde bardzo fajnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.