Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Research - wasze opinie.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam opiniI , porównań Audio Research.

Interesują mnie preampy tej firmy ,raczej tańsze i używane(starsze).

Interesują mnie końcówki mocy i tak samo mogą być starsze.

Ciekawy jestem opini o CD tej firmy - tą z prasy o Audio Reseaech CD3 MkII znam.

Może ktoś się pokusi o jakieś porównania najlepiej do MacIntosha czy Accuphase (z prostej przyczyny bo bawię się tymi klockami).

https://www.audiostereo.pl/topic/29800-audio-research-wasze-opinie/

Trochę opinii o preampach AR (zwłaszcza starszych) można znaleźć tu-->:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem tego zestawu kilkanascie lat temu i niezmiernie mi sie podobał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem tego zestawu tak z 10 lat temu i niezmiernie mi sie podobał.

Ukryta Zawartość

Gutekbull->>>

Jezeli myslisz o vintage ARC to generalnie powiedzialbym,

Lata 80'-cieply,romantyczny,muzykalny peln ewdzieku brzmienie najciekawsze produkty tego okresu to

SP-10 MKII,D-115 MKII,D-70 MKII,M-100,D-250 MkII,D-250 MkII-Servo i legendarny D-79A,B,C nie wspominam o D-150 bo to jest bialy kruk i jest ich mniej niz 30 na calym Swiecie wiec cena jest rowniez odpowiednia do unikalnosci tego ampu.

Lata 90'- ochlodzilo sie troche, w tych latach ARC moim zdanie zatracil swoj "focus" zaczeli eksperymentowac, fakt trzeba przyznac ze obnizyli "szum w ukladzie" ale rowniez sporo esencji zniklo. Najciekawsze produkty z tego czasu to;

SP-9 MKIII,SP-11,SP-14

Klasyczne ARC wygrawaja moja nagrode EEA (emotionally engaging audio) tylko dwom innym firma mozna przyznac ten zaszczyt :-)

Lata 00'- ochlodzilo sie bardzo, pogon za super neutralnoscia i przejzystoscia, wymiana lamp na 6922 w pre's, pres sa teraz "almost" dead quiet, jest juz mniej engaging brak wdzieku za ktora wszyscy starzy aficionados ARC tesknia i kupuja ten sprzet i tu juz jest inaczej, gorzej a i moze lepiej napewno bardziej wspolczesnie i modnie.

Bardzo stare ARC graly jak instrumenty nowe bardziej jak maszyna, to jest tak jak bys porownal Steinway'a tego z Hamburga z tym zrobionym na Brooklynie LOL

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa => dzięki za wpis , z dużym zainteresowaniem przeczytałem twoje wypowiedzi na sąsiednim forum,

a ponieważ od dłuższego czasu szukam tańszego preampu tej firmy, zainteresowania zaczynają sięgać dalej ;-)

A u nas cienkawo z informacją, no może koledzy słuchali - mają A.R tylko nie chcą się ujawnić ?

gutekbull

Co się uparłeś na tego AR. One zajmują dużo miejsca którego nie masz;-)

Lacromosa

Czy miałeś okazję posłuchać ModWright 9.0 SWL. Ma świtną prasę, kilku receenzentów zakupiło te maszyny. Także na zdjęciach z CES widać, że firmy z niego korzystają.

cena

USA 2500 USD

EU 2500 EURO

Ma RC

Ja jako czlowiek ewoluujacy w strone przejrzystego i neutralnego, czasem nawet lekko ostrego brzmienia, moge z czystym sercem polecic LS-25 mkII, oraz Ref 2. Wydaje mi sie, ze do ocieplonej i nasyconej na srednicy koncowki Mac'a, Twojego zrodla i przejrzystych kolumn to moze byc calkiem dobry wybor.

Jest jednak jedno ale...McIntosh. Otoz McIntosh, mimo ze wszelkie ma po temu przeslanki, moze sie nie dogadac z preampem AR...czasem tak jest, ze Mac nie wiedziec czemu gra najlepiej z wlasnym preampem (np. C-46 czy C-2200).

Na forum pisywal kiedys czlowiek o nicku 13aniol. Uzywal on zestawienia MC-352 + AR LS-25 mk II. Warto moze sie z nim skontaktowac... Wg wielu opinii MC-252 jest brzmieniowo najblizej wlasnie MC-352...

Pozdr.

Gutek

Odsłuchiwałem u siebie pre LS 15 MKII (chyba tak dokladnie się nazywało) było to podczas moich poszukiwań pre...

W bezpośrednim starciu z nawyższym Daredem, pokazało się jako raczej chłodna sterylna maszyna... piszę maszyna, bo kojarzy mi się z takim robotem tylko na lampach... ;-)

Co mnie wręcz powaliło na plus to lokalizacja instrumentów, wręcz fenomenalna... nigdy czegoś takiego u siebie nie słyszałem,

Jako bynajmniej nie ocieplajaca lampka może pasować do Maca. Odsłuchać na pewno warto.

Krzycho->>>

Nie slyszalem ModWright 9.0 SWL

Unikam tak zwanych "new kids on the block", powody czysto polityczno/biznesowe.

Starym sie wspolpracowac z firmami ktore sa co najmniej w biznesie 10 lat.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

A może właśnie z powodów biznesowych warto by się było zainteresować? Do polityki się nie mieszam.

Modwright jest na rynku min 5 lat. Czyli za kolejnych 5 ... :-)

Każdy kiedyś zaczynał, nawet ARC.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W Niemczech słuchałem ich referencyjnej integry CD,Powiem tak,źródło fantastyczne ale musiałbym posłuchać tego w domu aby przekonać się,że to najlepsze źródło na świecie niemniej jednak gra fantastycznie.Słuchałem go w "dziwnym"zestawieniu z integrą Levinsona , z drutami Legacy i B&W 800D-uroczo!

Krzycho, 27 Lis 2006, 17:14

>Czy miałeś okazję posłuchać ModWright 9.0 SWL. Ma świtną prasę, kilku receenzentów zakupiło te

>maszyny. Także na zdjęciach z CES widać, że firmy z niego korzystają.

>

Czytałem 3 recenzje. w tym wersja SE.Między wierszami - nienajlepiej

Krzycho->>>

Z powodow biznesowych nie warto sie zainteresowac poniewaz brak klienteli na taki sprzet, wiekszosc chce elektronike od "sacred cows" niz od nowych players na rynku, super recenzje nie pomagaja, wola kupic uzywany np. CJ, VLT czy nawet ARC omawiany tutaj. Pozatym moja stara gwardia klientow to raczej w tym przedziale cenowym kupuje kable nie komponety.

qb_1->>>>

Long time no talk bro! Cary pre dla mnie sa slabe wole ich ampy ale tylko niektore, ARC pre zdecydowanie lepsze i bardziej niezawodne. Jakie zmiany u Ciebie czy juz ten Spectral gra:-)

Pozdr.

MP->>>

Znakomity pre, super przezroczysty, czysty, cichy circuit nawet remote control, najplepiej sprzdajacy sie lampowiec wtej kalasie.

Duzy melomanow jego ma i poleca sa zadowoleni, natomiast ja preferuje dzwiek mniej mechaniczny i z wiecej koloru, dlatego nie bedzie to nigdy moj "first choice"

Pozdr.

-> Lacrimosa

Spectral niestety nie gra...i nie bedzie. Nadal lubie marke, ale w Polsce nie ma dystrybucji, nie ma serwisu. Zostaja chyba monobloki AW 400 od Electrocompanieta i do tego najprawdopodobniej C-2200 Mac'a, tak jak napisalem w o mnie pozniej zmiana kolumn na Thiel'e, moze 3.7 :-). Poza tym mam slabo z czasem :-(

Cary po prostu zwrocil moja uwage. Monobloki Cary calkiem ladnie pociagnely Eidolon Diamond.

Pozdrawiam Serdecznie

Jest na Włoskim Ebay do kupienia za 2600 euro AUDIO RESEARCH CD 3 - ktoś słuchał tego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>gutekbull

Chyba juz go nie ma !

Ja zatrzymalem sie na CD 2.

Niezly, ale nic powalajacego.

Zyskuje po malym tuningu !

Pewnie "CD 3" opiera sie na

tym samym, tyle, ze za wiele

wieksze pieniadze ! :)

Pozdro

Co do preampa to nawet klasyczny LS-2, mozna tak stuningowac ze nie wiem,

czy przy takiej roznicy w cenie warto pchac sie w jakies "Reference".

ARC co jakis czas zmienia swoja filozofie, raz uwaza ze takie rozwiazanie jest

optymalne , innym razem, ze inne ! Nawet tu sporo marketingu ! :)

Co do monoblokow Cary (single ended) to nigdy nie wierzylem, ze pociagna 801-ki,

a tu okazlo sie, ze bez problemu, "na pol gwizdka" ! :)

>gutekbull

ARC CD 2 jest nie moj, a kolegi ! :(

Nigdy nie slyszalem NIC Accuphase ! (musze nadrobic ! :)

Kolega stuningowal kazdy klocek ARC jaki posiada,

i zawsze jakosc dzwieku na tym - zyskiwala !

"Poprzerabial" juz troche przedwzmacniaczy ARC,

w roznych "klasach cenowych", i w sumie powiedzial,

ze chyba ten LS-2B ktory stuningowal na poczatku,

w zupelnosci by mu wystarczyl ! :)

Ale wszystko zalezy oczywiscie od reszty komponentow.

(w jednym zestawie lepiej sprawdzi sie czysta lampa,

w innym hybryda).

gutekbull

Chyba juz go nie ma !

Ja zatrzymalem sie na CD 2.

Niezly, ale nic powalajacego.

Zyskuje po malym tuningu !

Pewnie "CD 3" opiera sie na

tym samym, tyle, ze za wiele

wieksze pieniadze ! :)

Pozdro

Vlad

czy widziales jak wyglada CD3?i co go odroznia od CD2?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.