Skocz do zawartości
IGNORED

poprawa brzmienia sprzętu - pomocy!

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pisałem już o tym wcześniej, ale dla przypomnienia - wstawiłem sprzęt do docelowego pomieszczenia (sprzęt jak w "o mnie", pomieszczenie nie takie znowu małe, ale ze skosami - kolumny stoją w końcu pokoju ze skosem i ściana przeciwległa też posiada skos) i generalnie się zawiodłem na brzmieniu - bas dudni, wysokie syczą, przy większych głośnościach nie ma uczucia, żeby dźwięk płynął. Co może być nie tak:

1. Wzmacniacz nie daje rady?

2. Pomieszczenie słabe - po pierwsze skos, po drugie puste ściany, po trzecie panele na podłodze?

3. Słaby CD - Pionek PD-S703?

4. Cokolwiek innego - tylko co? Płyty mam oryginalne, kable porządne, głośniki stoją na kolcach i podkładkach?

Może wszystko na raz? Nie wiem od czego mam zacząć - najchętniej bym sprawdził jakiś inny wzmacniacz, tyle że nie mam skąd go wziąć - a nie chce pożyczać ze sklepu wiedząc że go od razu nie kupie... Każda sugestia mile widziana.

pozdrawiam

KK

https://www.audiostereo.pl/topic/29825-poprawa-brzmienia-sprz%C4%99tu-pomocy/

teraz doczytalem - jezeli podloga jest goła to koniecznie dywan albo wykladzina, a na sciany chociaz jakies obrazki albo inne bibeloty. ale jasno bedzie gralo tak czy tak - to juz cecha Ikonow.

Też wydaje mi się, że może to być wina złej akustyki/złego zagospodarowania pomieszczenia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>>>> najchętniej bym sprawdził jakiś inny wzmacniacz, tyle że nie mam skąd go wziąć - a nie chce pożyczać ze sklepu wiedząc że go od razu nie kupie.

To wypozacz za kaucja egzemplarz demonstracyjny, sam tak robilem

że będzie jasno grało to wiem - kolumny kupiłem świadomie po odsłuchu. Na podłodze mam dywan. Rysunek zagospodarowania w poście:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jezeli dywan jest taki jak na tym schemacie to nie daje zbyt duzo - nie pokrywa nawet calej szerokosci bazy stereo, nie mowiac o polaciach golej podlogi wszedzie dookola. przede wszytskim chodzi o to zeby dywan/wykladzina pochlaniala pierwsze odbicia dzwiekow od podlogi bezposrednio przed glosnikami. moze sprobuj go chociaz polozyc rownolegle do bazy zamiast prostopladle. sprawdz tez jak wplynie na dzwiek chwilowe usuniecie stolika sprzed miejsca odsluchu (zakladam ze sluchasz siedzac na kanapie).

Oj, najpierw pomieszczenie. Ono jest tragiczne, dżwiękowo. Przede wszystkim całkowita asymetria i odbijające ściany. W ramach eksperymentu prawą kolumne odsuń od ściany bocznej i wstaw obok niej i za nią coś, co rozproszy fale (regały z książkami są świetne, z płytami itp.). W narożnik coś tłumiącego, dużego (np. materac - do prób, oczywiście). Po zewnętrznej stronie kewej kolumny postaw jakiś regał z książkami, plecami do reszty pomieszczenia. Chodzi o odbicie i rozproszenie fal od lewej kolumny. Za nią, w powstałym kącie, tez tłumienie. Usuń stolik, a na podłogę przed kolumny rzuć trochę miękkich, objętościowych rzeczy, np. poduszki, zwinięty koc, zrolowane ubrania. Usiądź i posłuchaj. Powinno być lepiej. Jeśli będzie (a myślę, że tak), to najpierw zainwestuj w adaptację pomieszczenia, a dopiero potem kupuj i zmieniaj sprzęt. W takich warunkach to nic nie zagra - poza wzmacniaczem słuchawkowym :))

a odwrócenie układu coś da? czy dałoby się coś zrobić, żeby jednak stolik pozostawić ( dla informacji jest on bardzo niski - ok 30 cm wysokości) - w końcu nie jest to pomieszczenie odsłuchowe tylko normalny pokój i stolik kawowy się przyda :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.