Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C320BEE - tuning

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałeś że

Wepnij tego TK2050 z kolumnami powiedzmy Trangle i będzie krew z uszu a z nimi taki NAD zagra wyśmienicie .

i zastanawiam się czy to stwierdzenie jest poparte praktyką czy jedynie przypuszczenie.

Po co rozpierniczasz wątek ?

Nie jesteś zainteresowany tematem wątku - nie pisz .

Masz swój wzmacniacz z którego jesteś zadowolony - ciesz się i pisz o nim w stosownym wątku .

i zastanawiam się czy to stwierdzenie jest poparte praktyką czy jedynie przypuszczenie.

Przeczytaj zdanie przed tym co tu cytujesz .

Nie .

Czytałem twój wątek o nim ale nie zainteresował mnie .

Klasa D mnie nie przekonała ( Calyx CTI ) .

Wolałem pójść w mocną A klasę a później w inne wzmacniacze .

Czyli że nie słyszałeś. Trochę mnie zdziwiła ta pewność siebie bo różnica klas miedzy c320 a tk2050 była dosyć znaczna oczywiście na korzyść tk2050. Może powinieneś kiedyś porównać. Chociażby żeby nabrać perspektywy.

Nie jest trudno znaleźć wzmacniacz grający lepiej od fabrycznego C320 .

Nawet jak go użyjesz jako końcówki to i tak nie ominiesz tego co tam odpowiada za brzmienie psując je .

Może powinieneś kiedyś porównać. Chociażby żeby nabrać perspektywy.

Raczej nie .

Mam wzmacniacz który spełnia moje wymagania .

Kiedyś bawiłem się we wzmacniacze DIY i wiem że można dojść do pewnej granicy którą trudno przekroczyć .

Pozostaje też problem obudowy , zabawa z preampem , zdalnym sterowaniem itd żeby to miało ręce i nogi .

Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś dopracował go do końca ( jak wyżej ) i może będziesz miał na niego zbyt ;)

Po co rozpierniczasz wątek ?

Nie jesteś zainteresowany tematem wątku - nie pisz .

Masz swój wzmacniacz z którego jesteś zadowolony - ciesz się i pisz o nim w stosownym wątku ..

Chodzi o to że oceniasz coś czego na oczy nie widziałeś. Nie rozpierniczam wątku jedynie wyrażam wątpliwości co do rzetelności twojej oceny. Jak nie wiesz i nie słyszałeś to nie wyrażaj pewnych opinii to wtedy ja nie będę się do tych opinii przyczepiał. Trochę nabrałem wątpliwości jak napisałes o B&W. Akurat miałem bezpośrednie porównanie B&W CDM 1 SE z kolumnami na 18w4585 i ss9500 kumpel ma obydwie i słuchałem tego na kilku różnych wzmacniaczach. Wiem że te B&W to bardzo niski model ale między tymi dwoma kolumnami była po prostu przepaść.

Ale może masz racje. W końcu nie słuchałem wzmacniacza po przeróbkach.

Chodzi o to że oceniasz coś czego na oczy nie widziałeś.

Tak samo jak ty nie słuchałeś NADa po modyfikacji .

A ja słuchałem ich dziesiątki z wieloma kolumnami i mam opinie dziesiątków właścicieli takich NADów z czym i w jakich systemach je łączyli pisząc o wadach i zaletach takich połączeń .

Trochę nabrałem wątpliwości jak napisałes o B&W. Akurat miałem bezpośrednie porównanie B&W CDM 1 SE z kolumnami na 18w4585 i ss9500 kumpel ma obydwie i słuchałem tego na kilku różnych wzmacniaczach. Wiem że te B&W to bardzo niski model ale między tymi dwoma kolumnami była po prostu przepaść.

Ale co kogo obchodzi jakie masz kolumny ty czy twój kolega ?

Pytania są o kolumny FABRYCZNE z przedziału 1000-2000zł . Czasem około 3000zł a sporadycznie więcej .

W tym przedziale nie ma fabrycznych kolumn na głośnikach o których piszesz a skoro już piszesz to kto porównuje takie kolumny z CDM1 ?

A jak już chcemy porównać to sięgnijmy po Kefy LS50 albo R300 przy których te zabytkowe Scany niestety nie mają czego szukać .

A czy kiedykolwiek się dogadaliśmy ?

;)

Również miłego wieczoru życzę .

Dzięki.

Nie chciałbym żebyś mnie źle zrozumiał. Nie chcę podważyć celowość i skuteczności twoich przeróbek no i przede wszystkim jakości dźwięku twojego wzmacniacza. Ja jedynie mam podejrzenie że rozbieżność oceny może wynikać z rozbieżności gustów.

Ja jedynie mam podejrzenie że rozbieżność oceny może wynikać z rozbieżności gustów.

Bo tak jest .

Ty lubisz miękkie membrany , ja wolę twarde .

Miękkie membrany lubią szybkie , jasne i rozdzielcze wzmacniacze .

NADy " lubią " szybkie i rozdzielcze kolumny ;)

Może powinienem spróbować swojego c320 na jakiś aluminiowych membranach. Nawet mam parkę Daytonów które kurzą się na półce. Myślę że coś w tym może być.

• 2 lata później...

Witam. Odgrzewam temat który dotyczy co prawda wersji bee a ja mam pierwsza wersje c320.Nie przerabiam części pre gdyz i tak korzystac bede z osobnego przedwzmaczniacza. Dlatego poprawić chce tylko końcówkę. Poniżej część samego wejścia końcówki. Pytanie co wyrzucić moge? Bo kondek na mkp chce wymienic ,tylko jaką wartosc moze miec ? f8f2aa0cabe5e4fee996faa09970e463.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Czy ktoś moze konkretnie napisać o różnicach w konstrukcji miedzy c320 a c320Bee? Generalnie na wszystkich forach , zagranicznych wersja BEE jest bardzo krytykowana w stosunku do wersji c320, ale dlaczego takie są opinie? Mam service manual do c320 a niestety nie mogę nigdzie namierzyć schematu BEE. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem c320 i od razy zauwazyłem ze ma kluchowate, mułowate , zbyt ocieplone brzmienie. Za radą kolegów z forum , ze to wina tych modułow klasa A w preampie , podłączyłem bezpośrednio tylko końcówkę mocy do innego zewnętrznego przedwzmacniacza i jednoczesnie wyciałem soft clipping i obwody odpowiedzialne za muting , na wejście końcówki mocy dałem MKT Wimy zamiast elektrolita i rzeczywiście znaczna poprawa nastąpiła. Ale korci mnie , żeby zmodyfikować ten dziwaczny zasilacz. te tyrystory bardzo mi się nie podobają i rezystor szeregowy na wyjściu zasilacza . Była już o tym mowa w tym wątku ale czy ktoś próbował kompletnie ominąć ten układ i dać tradycyjne zasilanie - jeden mostek prostowniczy , elektrolity i wprost tym zasilać koniec mocy ?

A w ogóle co do regulacji barwy tonu, po analizie schematu c320 widać jak na dłoni , że właściwie tam nie ma żadnej regulacji , bo dotyczy ona jedynie odczepu loudness z potencjometru volume.Czyli można powiedzieć , że regulacja barwy odbywa się tylko w zakresie w jakim zwykle działa loudness, w położeniu volume np na godz 11-12 i wzwyż nie mamy już praktycznie ŻADNEJ regulacji barwy . Moim zdaniem to bardzo złe rozwiązanie.

Z tego co zrozumialem te tyrystory to takie turbo i lepiej je zostawić , no chyba że wymienić trafo na większe i wtedy zrobić PSU od nowa . Czy to ma sens? Wątpię.

Serwisowka od bee jest na manualslib.com

Edytowane przez pataus

Ustawialem bias i DC offset. Z tym drugim.jest problem taki ze po ustawieniu na 0 i wylaczeniu na 5 minut i ponownym włączeniu DC na wyjsciu jest okolo -70mV i powoli rośnie do 0 w czasie okolo 10 minut.

Druga dziwna sprawa to taka ze po wylaczeniu NAD-a na wyjściu pojawia sie okolo 60 mV i tak sie utrzymuje .

• 2 miesiące później...

Mam problem. Zadziałalo wyłączenie (przekaźnik) w wyniku zwarcia i nie włącza się teraz w ogóle. W jaki sposób mogę sprawdzić nie wylutowujac co padło?

Zmierz napiecie na emiterach tranzystorow koncowych, obecnosc napiecia stalego pozwoli przypuszczac zwarcie E-C tych tranzystorów
Dzięki ale on w ogóle nie startuje. Nie ma napięć nigdzie.

Przepraszam. Faktycznie 2 spalone i dalej się palą po wymianie

Wszystkie sprawne. ( Ciekawe że są tylko po stronie wtórnej trafia)37639cf5ee7f1ba61a66a235c924f18c.jpg

Rozumiem ,że zaopatrzyc się w bezpieczniki i wylutowujac po kolei od końcowych poczynając?

Uruchamiaj wzmacniacz z ograniczeniem pradowym w postaci zarowki 40-60w wpietej w szereg z pierwotnym uzwojeniem bo nie zarobisz na bezpieczniki, a i w kółko palące sie bezpieczniki nie pozwola Ci pomierzyc zadnych napięć na których oprzesz diagnostyke

Faktycznie 2 spalone i dalej się palą po wymianie

wylutuj tranzystory koncowe

Wylutowalem końcowe. Po uruchomieniu dwa rezystory zaczęły się fajczyć więc wylutowalem wszystkie pozostałe tranzystory z tego kanału. Teraz spokój.

Końcowe sprawdziłem jak diody. W żadnym kierunku nie ma przejścia .

W oczekiwaniu na tranzystory - co mam zmierzyć by sprawdzić uklad? drugi kanał zarówno offset i napięcie bias są w normie. na wylutownym wyjsciu jest 130mV stałego.

• 3 tygodnie później...

Wymienilem, wyregulowałem i gra. Jest tylko roznica w porównaniu z "dobrym" kanałem. Prąd spoczynkowy po włączeniu zachowuje się inaczej. Maleje od 40mV do 9mV ( dobry od 15-9 ). Napiecie na bazie Q216 130mv ( w dobrym Q116 35mV )

Coś z tym zrobić?

• Pokaż nowe odpowiedzi