Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

A co do 9N to Grzegorz ma dobrze powiedział. Maksymalnie można uzyskać 8N, a powyżej to tylko nie uwzględniając zanieczyszczeń od gazów (m.in. tlenu, wodoru i innych).

System gra dobrze, albo nie....

no to ja juz nic nie wiem! dzis sprzedalem karte jakiemus facetowi i w luznej dyskusji powiedzial, ze sluchal jakiegos Acrolinka za kupe kasy i "uwierzyl".

mysle, ze warto sprobowac z takim kabelkiem mimo wszystko, dla doswiadczenia:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

To szybciutko. Kabel minijack. Z wyjścia na wejście w muzycznej. Odpalamy RMAA. I mierzymy dwa razy. Raz na komputerowym kablu za 5 złotych a raz na super-extra wyglądającej sieciówce. Nie zapomnijcie się tylko pochwalić różnicami.... ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Aconitum: Wierze... Widzę na RMAA różnice po 40-70dB zależnie od kabla. Ty dalej możesz opierać się na opiniach innych i nie sprawdzać samemu. Tym bardziej że takie porównanie może zrobić każdy i za parę złotych.

Ja wychodzę z założenia, że jeśli słyszę różnicę, to ona jest, jeśli nie słyszę, to... nie słyszę:) Nie potrzebne mi są pomiary czy wykresy. Słucham i jeśli mi się coś podoba, to biorę to. Mój słuch i mój gust, to dla mnie jedyne kryteria wyboru.

ja slysze roznice miedzy opampami, roznice miedzy coaxem a optykiem. wczoraj podpialem zasilanie bateryjne do konwertera Trends Audio i jest lepiej. co do sieciowek to nie mam baldego pojecia i dlatego chetnie rowniez sprawdze te "rewelacje" a obronca krzyza zadnym nie jestem i podchodze do tego zupelnie na luzie. szkoda zdrowia na przepychanki czy kabel cos daje czy nie. skoro zasilanie ma wplyw, IC ma wplyw to czemu nie sieciowka. moze wazne jest jakiej klasy sprzet mamy - nie wiem. ja generalnie wychodze z zalozenia, ze trzeba to wszystko sprawdzic samemu, a nie slepo wierzyc w zapewnienia jednej czy drugiej strony.

bravo32, Ty na prawdę wierzysz w to że wszystko się da pomierzyć i różnice pokazać na wykresach?

Przecież to, że w audio mówi się o 5 parametrach mierzonych nie oznacza, że tysiące innych nie da się pomierzyć.

Nie głośmy takich bluźnierstw. Czyta to Młodzież ucząca się...

Możemy zrobić konkurs: co jest w stanie rozróżnić człowiek a co maszyna ;).

Napisałem rozróżnić. Bo człowiek nie jest nawet w stanie określić bezwzględnych wartości. Np. dotknij przedmiotu i podaj jego temperaturę, podaj głośność dźwięku w dB, podaj wysokość tonu (a to już złotousi audiofile powinni rozróżniać),… ;D

To podaj jakąś wielkość fizyczną i z jaką dokładnością potrafisz określić jej wartość a ja podam Ci ze swojej praktyki z jaka pomiarowo ją określałem…

Stajesz?

Ja wychodzę z założenia, że jeśli słyszę różnicę, to ona jest, jeśli nie słyszę, to... nie słyszę:) Nie potrzebne mi są pomiary czy wykresy. Słucham i jeśli mi się coś podoba, to biorę to. Mój słuch i mój gust, to dla mnie jedyne kryteria wyboru.

To akurat prawda...

ja slysze roznice miedzy opampami, roznice miedzy coaxem a optykiem. wczoraj podpialem zasilanie bateryjne do konwertera Trends Audio i jest lepiej. co do sieciowek to nie mam baldego pojecia i dlatego chetnie rowniez sprawdze te "rewelacje" a obronca krzyza zadnym nie jestem i podchodze do tego zupelnie na luzie. szkoda zdrowia na przepychanki czy kabel cos daje czy nie. skoro zasilanie ma wplyw, IC ma wplyw to czemu nie sieciowka. moze wazne jest jakiej klasy sprzet mamy - nie wiem. ja generalnie wychodze z zalozenia, ze trzeba to wszystko sprawdzic samemu, a nie slepo wierzyc w zapewnienia jednej czy drugiej strony.

Robiłem eksperymenty na takich co słyszeli wzmacniacze operacyjne. Nie potrafili rozróżnić :).

Więc nie głoś absolutnych prawd, bo ich nie ma…

Wszystko to sposób zaaplikowania układu.

Podobnie z tym słyszeniem kabli.

Oczywiście zetknąłem się z niezrozumiałym…

Ale, no zaraz, halo, przepraszam, audio nie miewa niewyjaśnialnych zjawisk…

przepraszam, ale ja nie mowie "slychac roznice miedzy opami", tylko "slysze roznice", wiec nie manipuluj moimi wypowiedziami. oczywiscie aplikacja jest bardzo wazna, ale chyba na tym to polega, ze wkladamy rozne opki do tego samego urzadzenia, ktore jest tak a nie inaczej skonstruowane. i to nie ja wyglaszam prawdy absolutne, ze cos nie gra i juz. mam swoj rozum i sprawdze "nausznie"

I tu się zgadzam. Jedni słyszą, inni nie jakieś zjawiska i to normalne. Problem w tym, że na tym forum są ludzie którzy słyszą rzeczy nieistniejące i to już niestety jest mistyka,

Wskazane linki prowadzą do jakichś eksperymentalnych zespołów badawczych.

Gdzie są te produkty? Poświadczone jakimiś niezależnymi laboratoriami dysponującymi technika spektroskopii do wyznaczania wtrąceń jakiościowo-ilościowych.

Takie 9N to 99,9999999%, to 0,1 ppm. Pozostawianie takiego metalu na wolnym powietrzu powoduje zanieczyszczenia na tym poziomie.

A srebro to nie pokrywa się tlenkami lecz siarczkami…

Te produkty wykorzystuje podobno ta firemka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie chwalą się raczej kwitami z niezależnych laboratoriów;)

Every cable TARA Labs manufactures -- including the Prism line -- uses the same SA-OF8N copper (Super Annealed Oxygen-Free Eight Nines). Oxygen-free "eight nines" (99.999999% pure) copper is an extremely pure version of the metal, which is then treated with TARA’s proprietary "Super Annealing" process, which heats and cools the copper so it results in a long, unbroken crystalline structure that TARA refers to as a "monocrystal."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robiłem eksperymenty na takich co słyszeli wzmacniacze operacyjne. Nie potrafili rozróżnić :).

Więc nie głoś absolutnych prawd, bo ich nie ma…

Wszystko to sposób zaaplikowania układu.

Akurat na opampach robiłem ślepe testy i odróżniłem bez problemu OPA2132, 2xOPA627 i LME4970. Jest jednak warunek dobre, niskoszumne zasilanie.

Zanim się nie zabrałem za ten temat żąglerka opampami polegała na tym, że grało słabo lub trochę inaczej słabo, a właściwie trudno było powiedzieć co się zmienia. Bo zainstalowaniu odpowiednich regulatorów i (w o mnie) zmiany zaczęły być wyraźnie słyszalne i każda kostka ujawniła swój charakter - na tyle, że wydaje mi się średnio osłuchana osoba na znanym sobie materiale wychwici różnice bez problemu. Dodam, że zwykły JRC5334 przy dobrym zasilaniu brzmi dużo lepiej niż OPA627BP na standardowym. Co więcej OPA627BP na wyjściu nie sprawdził się, pomimo najlepszej separacji i przestrzeni - osuszał dźwięk i miał bardzo jazgotliwy charakter. Ze swoimi parametrami pasuje gdzie indziej. Dodam, że aplikacja jest bardzo ciekawa i nie do końca standardowa a sprawdza się znakomicie.

System gra dobrze, albo nie....

Zasilanie to podstawa.

Jak aplikujemy WO w stopnie mało sygnałowe to bez większego trudu usłyszymy choćby szumy. Natomiast nie charakter wynikający z innych parametrów.

Dla sygnałów dużych już może się uzewnętrzniać „charakter” tzn parametry, choćby SR.

W warunkach normalnych, normalne WO są nierozróżnialne. Nie mam na myśli WO typu 741 ;).

I jeszcze jedno: Aplikowanie WO w układzie nieodwracającym (oprócz filtrów) jest podstawowym błędem w akustyce. A to ze względu na niski i mocno malejący z f współczynnik PSRR.

Jutro testuję. Na zdjęciu kabel na sieciówkę, a poniżej główny surowiec Jantzen 6N.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolczas: Masz na priv wiadomość. Odpisz proszę w wolnej chwili (odnośnie tego jak ci poszło).

Znalazłem jeszcze jedną wskazówkę dotyczącą budowy dobrego kabla DIY (analizowałem kilka pomysłów). O ile założyć że wtyki są istotne to znacznie ważniejsza jest jakość i materiały wtyku IEC niż wtyku do gniazda w ścianie. Warto to uwzględnić przy racjonalnym wydawaniu kasy.

Zbyt skomplikowanie opisywać budowę, więc daję obrazek jak to skręciłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam Jantzen nie wyjmowany z firmowego oplotu, po dwa druciki na + i dwa na - mocno wyostrzyły brzmienie mojego byłego zestawu. Ciekawe jak zagrają u Ciebie z oplotami z alu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Witam

Mam pytanko. Bo i mnie chodzi po głowie zrobienie sieciówki ale jako właściwie małej linii zasilającej ok 12m. Powiedzmy że to będzie przedłużacz. Zamontuję sobie gniazdo, takie jak ścienne, na obudowie skrzynki bezpiecznikowej. Będzie to więc po prostu włączana/odłączana przy bezpiecznikach sieciówka zakończona listwą (ale chodzi mi jeszcze po glowie zamiast listwy rozgałęzienie zakończone wtyczkami IEC do sprzętów) tyle że bardzo długa. Takie warunki mam w lokalu że będę musiał wyłączać ją i zwijać jak nie będę słuchał. Ale pominę w ten sposób wiele połączeń z gniazdka do gniazdka. Mam do tego celu kabelek sygnałowy linka 4x0,5mm2 350V w ekranie i jeszcze z izolacją na wierzchu. Jeden cały kabel (4x0,5mm2) będzie jedną żyłą. Tak więc sieciówkę stworzą trzy osobne kable czyli każda żyła sieciówki będzie z musu w osobnych ekranach, które oczywiście podepnę do PE w skrzynce. Wyjdzie więc po 2mm2 na każdą żyłę. Mi wystarczy na potrzebne mi obciążenie. Pytanie jest innego rodzaju. Czy każda żyła w osobnym ekranie (nie ważne czy to przerost formy nad treścią, bo taki mam już do wykorzystania) to po prostu będzie ok? Czy może raczej mieć jakiś negatywny wpływ? Jak dla mnie, ze zwykłego punktu widzenia elektrycznego, to nie powinno nieść ze sobą negatywnych skutków. Chyba, że jakieś niepożądane (być może) pojemności się pojawią(?) które z punktu Audio mogą mieć jednak znaczenie? Jakie jest Wasze zdanie?

Pozdrawiam

PS. Ostatecznie może na tej odległości lepiej byłoby w jednorodną żyłę "zainwestować" zamiast w linkę. Mógłbym ostatecznie i na to się zdecydowac ale to byłoby bardzo nieestetycznie. Bo remontu nie planuję na najbliższe czasy :). Tylko czy dostanę gdzieś przewód z 3x żyłami z litego drutu w ekranie z dobrej miedzi? :). Ta linka, którą już mam na stanie, leży u mnie ze trzy lata, zarobiona na końcówkach i błyszczy jak nowa.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jarkog

Ja po części planuje sobie zrobić sieciówkę która po części powinna spełniać twoje wymagania. Jak zrobię to się pochwalę.

Kolczas

Bez urazy ale ten teflon ma więcej z bajeru niż robi coś pozytywnego :). Chodzi o to że dielektryk w twoim przypadku to PP i on może niejako wpływać na przewód bo bezpośrednio do niego przylega. Jak byś miał izolacje teflonową, bezpośrednio do miedzi to inna sprawa. Co do foli aluminiowej nie jest to zły pomysł tylko z tego co pamiętam przy grubości foli aluminiowej pochłanianie fal elektromagnetycznych jest znikome. Ktoś to kiedyś już udowadniał... Więc stawiam że jeśli coś będzie lepiej to z racji geometrii samego przewodu :).

Ale bardzo fajnie że ktoś coś robi :). Kibicuję i pozdrawiam Arczi

> Bez urazy ale ten teflon ma więcej z bajeru niż robi coś pozytywnego :)

To fakt. Teflon dałem jako izolator wokół PP ze względów bezpieczeństwa. Nie chciałbym przy byle uszkodzeniu kabla pożaru. Wiem że teflon w tej konfiguracji nie odgrywa roli względem przewodnika. :-)

To 3 kabelki, które porównuję. Cele mam dwa. Pierwszy to stwierdzenie czy sceptycy kablowi mają rację że różnice w dźwięku powodowane kablem sieciowym to bzdury. Drugi cel to stwierdzić czy nowa sieciówka jest lepsza od innych tanich badziewi.

jeden kabelek to tani kabel komputerowy. Jeden z gorszych jakie widziałem. Wybrałem go w intencji kampanii anty-kablowej dla bravo32.

drugi to słynny Lapp Cabel. Wtyczka z Castoramy IEC Schucko z Allegro.

trzeci to mój wytwór narysowany parę postów wyżej takie same wtyczki dałem jak drugiemu kablowi.

Ważnym jest podkreślić że od 2 miesięcy słucham z tym kablem drugim - Lapp.

Odsłuch:

koncert DVD Closterkeller przystanek Woodstock

- kabel od komputera

brak przestrzeni, trudno odseparować gitary, dynamika średnia, wokal Anja nieco przynudza, bas średni, trudno się zainteresować wydarzeniami na ekranie, bo dźwięk nie wciąga.

- Lapp

głeboki pulsujący bas, pełne brzmienie gitar elektrycznych, rytm, głębia, dźwięk wciąga.

- mój wytwór

dużo szczegółów na wysokich, analityczność na wysokich częstotliwościach, blachy i uderzenia w werbel zdominowały grę gitar, wokal szybki i świeży, gitary el. (basowa też) odchudzone, bas trochę jakby się schował, balans tonalny się zmienił, jest jasno (zbyt), ale nie żeby ostro Lapp wydał się bardziej muzykalny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam prośbę jak byś mógł dobrać kable w kwestii długości :) żeby były mniej więcej takie same :). No i jak byś miał chęci to można najtańszy kabel za konfekcjonować takimi samymi wtykami. No i czekamy :))

Pozdrawiam Arczi

Nie powiem żebym skakał z radości od nowego kabelka.

Ale jedno jest pewne - przynajmniej dla mnie. Sieciówki słychać i to podejrzanie mocno. To po trochu mnie oburza bo przecież w klockach audio robi się tak wiele by filtrować zasilanie, a jednak nie do końce skutecznie.

Dzięki temu testowi teraz wiem że z czystym sumieniem i definitywnie mogę ignorować wszelkie wpisy typu "Jak sieciówka może grać".

jeśli ktoś mógłby zaproponować modyfikacje tego mojego wytworu, albo zaproponować inną konstrukcję lub materiały to jestem chętny.

Zastanawiam się czy można wierzyć że kabel po 150h zagra lepiej :-)

Kolczas: Od tego momentu i wcześniejszego z linku można ciebie spokojnie ignorować. Twoje "słyszenie" jest mocno wątpliwe szczególnie gdy czyta się to

Ukryta Zawartość

"No posłuchałem pomimo że nie trzeba było słuchać bo wyniki są oczywiste. A test mija się z celem.". Później podałeś początek i koniec sygnału w pierwszej próbce. Biła od ciebie pewność że idealnie wyłapałeś sygnał. Z tym że.... Nic nie słyszałeś. Wynik 0%!!!

Przy okazji gratuluje dźwięku w laptopie że jest taki sam jak w systemie audio. Albo odwrotnie współczuję że masz tak kiepskie audio jak dźwięk z lapa....

Polecam za to wszystkim raz jeszcze zabawę z RMAA. Wyniki na poziomie 40/70dB różnicy są znaczące!

Ukryta Zawartość

A nie można sobie załozyć własny temat o zabawie w RMAA? Pewno dużo chetnych się przyłączy. A tu, koledzy bawią się w co innego. Po co im w kółko przeszkadzać i narzucać grę w palanta?

Jar1: Może nie zauważyłeś ale 80% tego co napisałem dotyczyło "umiejętności" czy też "możliwości" słuchowych kolegi Kolczasa. I tego jak bardzo mierne są to możliwości.... Dopiero później było wtrącenie aby zweryfikować sobie różnice na RMAA.

Jar1: Może nie zauważyłeś ale 80% tego co napisałem dotyczyło "umiejętności" czy też "możliwości" słuchowych kolegi Kolczasa. I tego jak bardzo mierne są to możliwości.... Dopiero później było wtrącenie aby zweryfikować sobie różnice na RMAA.

Tym bardziej. To nie jest wątek o możliwościoch słuchowych "kolegi Kolczasa".

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 9 Marca 2011 - nie na temat
Ukryte przez mlb, 9 Marca 2011 - nie na temat

Ale jedno jest pewne - przynajmniej dla mnie. Sieciówki słychać i to podejrzanie mocno. To po trochu mnie oburza bo przecież w klockach audio robi się tak wiele by filtrować zasilanie, a jednak nie do końce skutecznie.

Dzięki temu testowi teraz wiem że z czystym sumieniem i definitywnie mogę ignorować wszelkie wpisy typu "Jak sieciówka może grać".

jeśli ktoś mógłby zaproponować modyfikacje tego mojego wytworu, albo zaproponować inną konstrukcję lub materiały to jestem chętny.

Zastanawiam się czy można wierzyć że kabel po 150h zagra lepiej :-)

Jar1. Przepraszam ale co do tego i wpisu wcześniej już nie miałeś żadnych obiekcji? Bo ja mam ogromne....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.