Skocz do zawartości
IGNORED

moc wzmaka: lampa a tranzystor?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

-> JFSebastian

A toś mnie zaskoczył. Ja własnie słucham dość dużo symfoniki (fakt innej muzyki moze więcej) ale przesiadłem sie na lampę z tranzystora, bo zagrała melodyjniej, szybciej i szczegółowiej niż tranzystor (Naim, Arcam, AA, i parę innych w podobnym przedziale cenowym) I wcale nie kupiłem jakiejś hajendowej lampy. Kosztuje cos koło 1000Euro czyli - żaden wypas.

witam,

a czy przypadkiem nie chodzi o to, że to nie moc wzmaka lecz PRĄD płynący przez głośnik jest zamieniany na energię akustyczną i jakośc PRĄDU stanowi i jakości dźwięku? gdyby płośnik był R'em, to no problem, można sobie wszystko rozważac patrząc na napięcie, thd, waty, sraty, etc.

pzdr.

>Andy

Puść 10 A na speaka...

Co do odpowiedzi na pytanie Lampa czy tranzystor? Odpowiem tak ..TO ZALEŻY !

Niema jednoznacznej i kategorycznej opinii jeżeli chodzi o nagłaśnianie małych np.do 50m2 kubatur... w większych to jednak raczej tylko tranzystor.

Panowie,

dyskusja na temat lampa czy tranzystor jest daremna tak jak dyskusja o gustach. Byłem na kilku odsłuchach na których słuchano czegoś co określono jako muzyka a ja do dziś budzę się w środku nocy spocony na wspomnienie tych okoliczności. Jeśli ludziom odpowiadają różne dziwne dzwięki to co tu mówić o sprzęcie i jego doborze? Żyjemy w czasach w których nie ma żadnych drogowskazów i wciąż jesteśmy atakowani informacyjną sieczką i dzwiękami które jak wyroby czekoladopodobne w prl imitują muzykę. Łatwo się pogubić w tym chaosie

Pozdrawiam

ladies&gentelman... ilość odpowiedzi związanych z tematem oceniam na 5% w tym co już napisano.... moje pytanie nie dotyczyło tego czy lampy są lepsze czy tranzystory ani do jakiej muzyki które itd.... zagadnienei było proste - wydajność prądowa, moc wzmacniaczy lampa a tranzystor, czy 1W wzmaka lampwego to to samo co 1W wzmaka tarnzystorowego, czy wzmak lampowy potrzebuje takiej samej mocy aby napędzić kolumny tak samo jak tranzystor czy też nie, a może jest powszechnie przyjęta zasada, że np. "z reguły lampa potrzebuje x% mocy tranzystora" czy jakoś inaczej u licha...

dźiza ;)))

no dobrze - moim zdaniem wat z lampy i z tranzystora to dwie różne rzeczy choć brzmi to paradoksalnie. Dobra lampa oparta na lampach 300B nawet o mocy około 10W potrafi rozpędzić niejedne kolumny kiedy jednocześnie tranzystor o tej samej mocy by poległ na polu chwały. Lepiej jest oczywiście kiedy ta lampa ma zasilacz zamiast lampy, ale mimo wszystko efekty są zdumiewające i podobno do końca niemierzalne - dlatego zresztą jest taka trudność aby zbudować dobrą lampę

fany wątek, tak właściwie to o co Ci chodzi adamgdańsk?

"zagadnienei było proste - wydajność prądowa, moc wzmacniaczy lampa a tranzystor, czy 1W wzmaka lampwego to to samo co 1W wzmaka tarnzystorowego"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>AdamGdańsk

Tobie twoje pytanie wydaje sie proste jak drut.

Dla mnie i pewnie wielu innym nie.

Wynika to z takich zagadnień jak:

a> moc opisywana w danych technicznych może byc podawana przy różnych warunkach pomiaru,

b> inaczej zachowuje się wzmacniacz z wyjsciem dc ,inaczej z galwanicznie separowanym przez transformator lub kondensator,

c> warunek pomiaru dotyczy tez stałych warunków pracy to ze dany wzmak oddaje przy danej czestotliwości 1W/8 Ohm nie oznacza ze już przy innej częstotliosi tez bedziemy mieli 1W/8 Ohm....

I rzeczywiście dyskusja nie jest w pełni merytoryczna w stosunku do tematu.

Lecz problem jest ciut inny, Moc jest mocą. A parametry podawane przez producentów to inna bajka. A przykładem może być porównanie wzmaków 5 x 100 W do kina domowego z gdzie wzmacniacz pracuje w klasie B a zasilacz do niego ( transformator ma 100W), ze wzmakiem w klasie A przykładem Alefem 5 chyba 50w z transformatorem 600W. Oba zagrają dobrze do jakiejś mocy i na pewno alef wygra kulturą przekazu i zabrzmi bardzo lampowo w porównaniu do kina, Są lampowe wzmaki i tranzystorowe, które są wybitne, są też kiepskie z obu grup. To tak by nie kłócić się, co leprze, Główna różnica pojawia się sposobie konstruowania wzmaków, znaczy, jaki typ wzmacniacza jest zastosowany ile energii idzie w głośniki a ile w gwizdek – na straty. Najczęściej lepiej grające są te, które puszczają w gwizdek więcej niż w głośnik. Bo wiele stabilniej pracują w pełnym zakresie mocy użytecznej i oddawanej w głośnik. Najczęściej stosowane wzmacniacze tranzystorowe w klasie bardzo płytkiej A

Listening to this CD renewed my curiosity about the puzzling perceived dynamic performance of tube amplifiers, and I finally did what I should have done a long time ago: I hooked up my oscilloscope to one of the speaker outputs of my 300B amp and observed the screen while Touch was playing.

Holy Moses. I saw something like 30V peaks from an amp that, when driven with sinewaves and loaded with an 8 ohm resistor, never showed more than a 14V peak—more than twice the voltage technically supposed possible. You'd need a 50W transistor amp to realize the same peaks my 9W 300B launched without wincing at my speakers.

Całość pod

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Przepraszam. Możesz przetłumaczyć na Nasz język ?

Wiem, że tego typu "wklejki" są oryginalne, ale...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Słuchanie tego CD odnowiło moją ciekawość co do zagadkowej dynamiki odczuwanej wzmacniaczy lampowych i w końcu zrobiłem to, co powinienem był zrobić dawno temu: podłączyłem mój oscyloskop do jednego z wyjść głośnikowych mojego wzmacniacza na 300B i obserwowałem ekran, podczas gdy Touch grał.

Dobry Boże. Widziałem cos na kształt 30 V pików z tego wzmacniacza, który sterowany sinusoidą i obciążony rezystorem 8 ohmowym nigdy nie pokazywał większych pików niż 14 V; było to napięcie dwa razy wyższe, niż to wydawało się technicznie możliwe. Trzeba byłoby 50 W wzmacniacza tranzystorowego, żeby uzyskać takie same piki, jakie zapodawała moja 300B nie grymasząc na głośniki.

Less is more

>Less

Wszystko pieknie... tylko że jest pewien problemik, a mianowicie im częstotliwośc jest wyższa tym moc wyjściowa lampusa bardziej spada, podobnie jest z niskimi [najniższymi ] częstotliwościami. To wynika głównie z niedoskonałości trafoli głośnikowych , m.inn.tzw, wchodzenie w stan nasycenia.

Czy ten gość podaje warunki pomiaru ?

Darkul, Twoje zastrzeżenie to szczególiki nic nie zmieniające w kwestii ogólnej. Przytoczony cytat to tylko wstęp do bardziej rozbudowanego artykulu opisującego szczególowo dalsze pomiary. Niemniej sedno problemu podane jest już tutaj.

Less is more

przepraszam, że się wetnę w wątek z lekkim OT ale jak kjuż gadacie o trafach....

ile metrów drutu (chodzi mi o rząd wielkości, tak mniej więcej) zużywa się na zrobienie trafa głośnikowego?

pozdrawiam

To oczywiście zależy od wielu czynników (do jakiej lampy transformator, jaka moc wzmacniacza, jaki typ - SE, PP, UL, ile sekcji itp.) ale przykładowo dla wzmacniacza SE na dwóch lampach KT88, moc ~25W, na pierwotne uzwojenie wypadnie ok. 600 m drutu, plus na wtórne ok. 30 m.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.