Skocz do zawartości
IGNORED

DENON PMA 2000 AE CZY ONKYO A-9755

DJ LUCAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich znawców tematu. Mam dylemat odnośnie tych dwóch wzmacniaczy: lubie b. dynamiczny dźwięk z nisko schodzącym basem tzn lubie miękki bass. Słuchałem zestawu Xindak z Paradigm 7v4 i było nieźle ale basior był twardy, a ja lubię jak go się bardziej czuje niż słyszy. Więc zwracam się z prośbą, który z wymienionych wzmacniaczy dysponuje właśnie takim dołem i posiada rezerwę która poradzi sobie z większością kolumn. Zdaje sobie sprawę że większośc zaleźy od kolumn właśnie i mam takie dwie propozycje : Tannoy nowa seria F4 lub jakis model Dali Ikon 7 a może są jakieś inne kolumienki godne polecenia. Za wszelkie propozycje z góry dzięki. Kwota na kolumny to 5000 zł.

Pozdrawiam Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/30355-denon-pma-2000-ae-czy-onkyo-a-9755/

Dość ciepło o tym Onkyo w świecie piszą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100001214 1170307591_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Recenzje są jak najbardziej pozytywne, ale jak to się ma do rzeczywistości? Czy ktoś wogóle porównywał oba te klocki ze sobą na tych samych kolumnach: który miał większego "kopa" i lepsze stereo?

>siemanko

Denona sluchalem w towazystwie dedykowanego odtwazacza kolumn JBL k2 i Canton (referencyjne kolumny) i powiem jedno-basu nie brakowalo!!! i to rozciagnietego w calym pasmie punktualny nadawal utworom wykopu nie szczedzilem mu czasu to prawdziwe monstrum wysteruje kazde kolumny z latwoscia....bez mrogniecia okiem wulkan energi o reszcie nie wspomne (kulturalny, spontaniczny) mysle ze te JBLe pasowaly do tego wzmacniacza idealnie.

>Jesli zas chodzi o Onkyo to w zestawie z JBL (tymi wydanymi na 20 lecie firmy wygladaja jak polowa piramidy) to owszem rowniez dynamiczny bas jednak odnioslem wrazenie u ustepowal o klase Denonowi i to w calym pasmie.

>zeby wykluczyc watpliwosci dotyczace charakteru brzmienia obu zestawow dodatkowo wysluchalem ich na sluchawkach.

Czyli lepszy jest jednoznacznie Denon pod względem kopa i sceny, a jezeli chodzi o kolumny to lepsze będą JBL serii studio (czy jbl ma miękki bass?) czy może Dali Ikon 7? Pytam ponieważ Denon jest sprzedawany w połączeniu właśnie z Dali.

> jednoznacznie lepszy (wedlug mnie!!) jest Denon prezentuje bardzo wysoki poziom deklasujac rywala pod kazdym wzgledem scena jest najwyzszych lotow prowadzi kolumny w bardzo pewny sposob to zupelnie inna szkola niz Rotel czy Creek Denon to energetyczne monstum.

>jesli zas chodzi o JBL to z cala pewnoscia basu ci nie zabraknie to zawsze dynamiczne kolumny to wizytowka tej firmya i cala reszta na przyzwoitym poziomie.

>Domyslam sie ze dyspnujesz odpowiednim pomieszczeniem

A myslales o Kxindak to troche inna bajka jest duzo tanszy ale w polaczeniu z JBL.....no coz musial bys pomyslec o wzmocnienu futryn i okien

>a Dali nie slyszalem

Denon i Onkyo to firmy o całkiem innej filozofi tworznia dzwieku.

Denon to wulkan energii i wykopu twardo trzyma za morde kolumny i wyczynia z nimi to co chce.

Onkyo to dzwiek delikatniejszy bardziej rozmyty z historycznymi naleciałosciami wzmaków onkyo tzn problemami z wysterowaniem kolumn i łatwopalnością jak cos sprawia im kłopot..niestety dzwiek którego oczekujesz tkwi w onkyo.Denon mógłby cię sprasować

moje 3 grosze... słuchałem JBL studio L890 chyba i... bas niski i miękki właśnie. Mnie nie przypadł do gustu bo jakoś cofnął mi resztę przekazu - ale bardzo możliwe, że to właśnie to, czego szukasz.

Odsłuch polecam:)

DJ LUCAS

W zasadzie nic konkretnego o tym Onkyo prócz banałów u nas się nie dowiesz.

Firma trafiła na niezbyt dobrego dystrybutora,w prasie mało coś o tej firmie, choć wiadomo,że zła nie jest.

Denon opisy miał bardzo dobre, znaczy się ,że dobry pewnie.

Ale przed kupnem warto by posłuchać obydwu porównawczo.

Czemu się upierasz akurat przy tych obu markach,za tą kasę z "drugiej ręki" kupisz urządzenia dyskwalifikujące obydwa wzmacniacze ?

Konkretnie o jakie modele chodzi. Ja w tym pulapie cenowym nic sensownego na rynku wtornym nie dostrzeglem, moze problemy ze wzrokiem albo zbyt krotki dzien, ale sie od wczoraj wydluza:)

E , szkoda dyskusji:

Ukryta Zawartość

post-803-100001151 1170307699_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To proszę,tu masz nówkę:

Ukryta Zawartość

post-803-100001148 1170307702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do oddania za 3,5 z pasywką...

Nam mój gust lepiej od PMA zagrały monobloczki Phast... A Omak to potęga !

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A jeszcze jedno pytanko odnośnie tego Onkyo 9755 czy to prawda ze wysteruje większosc kolumn czy to tylko marketingowy chwyt bo naprawde niechciałbym sie zawieść na tej firmie ale nadal skłaniam się ku Denonowi.

ja z moja Ukochaną przymierzaliśmy się poważnie do podobnego zakupu-słuchaliśmy Denona 2000 AE w różńych konfiguracjach i najlepszym wyjściem(plastyczne i miękkie w miarę rysowanie basu, i niezaprzeczalnie wg. nas najlepsza muzykalność oraz przyjemność ze słuchania różnego materiału muzycznego) były Dali ale Helicon bodajże 4, jednak są trochę drogie...

ps. mój znajomyw ma onkyo z Dali-też Dali się sprawuje; Ikonów nie słuchałem jednak wydaje mi się że na tej firmie możesz się nie zawieść więc warto posłuchać i porównać najlepiej

Ten onkyo stoi u idiotów w Zabrzu. Nie wiem jak w innych miejscowościach ale tam podłączony był pod JBL-e E100 i brzmiało to twardawo z dużym wykopem oraz wycofaną górą ale to chyba charakter tych kolumn sprawiał, że nie dało się ocenić potencjału wzmacniacza. Ładny klocek ale ciekawe jak by się sprawował z lepszymi kolumnami.

DJ LUCAS >>>

Czy Panowie na forum to tylko: Onkyo, Yamaha, Denon, ew. Rotel. Na tym świat się nie kończy...

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz spokojnie wysteruje Twoje JBL-e. Doda im ciepła i przestrzeni. Wreszcie - muzyka nabierze "ciała".Piękna, choć nie zaokrągolna góra i głęboki, miękki bas (ale nie spowolniowy, jak w przeważającej większości lamp).

Sama końcówka waży 30 kg i oddaje 120 wat przy 2 omach (z lampy).

Co prawda - do ważących 1,5 metrowych, 100 kg, hi-endowych kolumn jest ciut za słaby, ale z budżetowymi JBL-ami ZAGRA !!!

Wierz mi słuchałem Denona PMA 2000 i wielu innych "oklepanych", mocarnych tranzystorów. One nie grają za dużo muzyki....

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk

Masz całkowitą rację. Monobloki Phast wprost miażdżą chociażby Denona PMA2000 i większość mocnych integr, muzykalnością, przestrzenią, jakością średnicy i wysokich tonów. Denon ma potężny, dobrze kontrolowany bas, ale mniej barwny i zróżnicowany. Nie piszę banialuków tylko wnioski z bezpośredniego porównania.

Z tym onkyo to dziwna sprawa, niby mocna rzecz, 150 W przy 8 ohm, ale pobór mocy zaledwie 125W ? Fakt, jest to wzmacnaicz cyfrowy, czyli o duzej sprawności i widać sklep "nie dla idiotów" wykorzystuje go do napedzania JBL E100, wiec może taki cienki nie jest. DJ LUCAS, ktorego xindaka słuchałes? Budowa tych xindakow i użyte części robia wrażenie...zachęcam do zerknięcia na te chińskie klocki np. na XA-6950.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.