Skocz do zawartości
IGNORED

tylne głośniki

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

witam, postanowiłem rozszerzyć zestaw stereo do dźwięku wielokanałowego aby w pełni cieszyć się dźwiękiem w kinie domowym ale z racji tego że posiadam oprócz normalnego cdeka phila dvp9000 (sacd) również w muzie. Do posiadanego wzmaka udało mi się dokupić procesor Yamahe DSP-800, ale teraz potrzebuje porady: na jakiej wysokości powinny być ustawione tylne głośniki? Czy na tej samej mniej więcej jak przody (mam monitory kefa) czy wyżej - ponad głowami odsłuchujących, czy zasada (jaka by nie była) dotyczy i SACD i kina domowego czy np. w muzie powinny być nisko, a w kinie wyżej? I wreście czy głośniki tylne muszą być tej samej firmy co przody? Na tyły chciałbym dać jakieś nieduże głośniki, gdzieś połowe tańsze niż kefy Q1 które posiadam, czy moglibyście zaproponować jakieś które by pasowały dżwiękiem do kefów?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30536-tylne-g%C5%82o%C5%9Bniki/

Do kina i uniwersalnie- głośniki tylnie zawiesza się na wysokości głowy żeby tworzyły z głową kąt 60 stopni.

Wypas to dipole i powiesić je dokładnie po bokach kanapy 60-90cm nad głową :) Jednak mamy "tylko" 5.1 a dla 7.1 dodatkowe dwa wieszamy na tylniej ścianie również na wysokości 60-90cm kąt między głową 60 stopni.

Dipole najlepsze w kinie i żaden bipolar im w tym nie dorówna, ale przy muzyce już bywa różnie. Koncerty nagrane w dts wolę słuchać z dipolami choć niektóre płyty lepiej brzmią z precyzyjnym żródłem dzwięku z tyłu, który tworzą tradycyjne głośniki grające w fazie. Jest tez kompromis w postaci głośników tylnich z przełącznikiem trybu pracy dipol-bipolar i mające po kilka głośników z boku i z przodu. Takie rozwiązanie już stosuke kilka firm, ale trzeba się pofatygować do kolumn i takie przełączanie staje się nudne.

Sporo informacji na ten temat znajdziesz pod tymi adresami:

www.dts.com

www.thx.com

Z tych głośników do 7,1 będziesz zadowolony-naprawdę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, chyba masz jednak problemy z czytaniem :) - bez urazy, Piotreq23 czy pisząc o dipolach masz na myśli np. coś takiego jak na zdjęciach

Ukryta Zawartość

post-5109-100000722 1170308329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>jgx, 31 Gru 2006, 11:14

zajrzyj na stronę KEF-a,JBL.Klipscha,B&W i bedziesz miał co wybrać a jeśli Ci się nie podobają te wczeniej pokazane głośniki co wcześniej to żałuj .Jak sadzisz jak był nagrywany dżwięk do kina domowego mikrofonami dipolowymi o charakterystyce kierunkowej czy dookólnej.Taki sam bełkot możesz sobie odtworzyć na głośnikach uniwersalnych ,lub bipolarnych tylko czy na płytach jest o tym informacja:D.Zobacz co Ci napisał Piotreq23 Dipole najlepsze w kinie i żaden bipolar im w tym nie dorówna, ale przy muzyce już bywa różnie.Właśnie Zakładka stereo dotyczy muzyki w jak w najbardziej naturalny sposób przekazywany .W kinie niemym był gość co grał na pianinie-czy był to dżwięk naturalny-nie .Także jeśli chcesz mieć dżwięk barrdziej (tylko niestety) naturalny to tylko głośniki uniwersalne .Jeśli chcesz mieć dżwiek gościa grającego na pianinku to kup sobie bipolara.Niezapomnij tylko że w kinie domowym są same kompromisy,choćby nieprzystosowany akustycznie pokój,przeważnie parofunkcyjny-który najpierw ! powinien być adoptowany akustycznie.Ale producenci chcą sprzedać więc zaczynasz od strony która będzie żródłem póżniejszych niezadowoleń.

pozdrawiam

Rafaell

Rafaell chyba mnie zle zrozumiałeś - moja irytacja nie wynikała z jakości tych JMLabów - wręcz przeciwnie, zdaje sobie sprawe co to za głosniki, ale gdybyś przeczytał dokładnie mój post zorientował byś się że mnie poprostu na takie głośniki nie stać! A szukam coś w cenie 50-60% ceny Kefów które posiadam tzn, jakieś max 800PLN:) oczywiście z drugiej ręki jak najbardziej. Zdaje sobie również sprawe że za takie pieniądze Hi-Endu nie będe miał, ale też i nie mam takich wymagań. Z twojego postu wynika że jeżeli bardziej się skłaniał bardziej ku muzyce niż kinu dom. powinienem zakupić bipolare a nie dipole , tak przynajmniej zrozumiałem, i rzeczywiście bardziej bym tą opcje wolał, ale: tradycyjne płyty stereo moim zdaniem powinno się słuchać na 2.0 i nie zamierzam tego zmieniać, a nie wiem ile będę wstanie zakupić płyt SACD (raczej baaardzo niewiele a kopiowanie jak zapewne wiesz odpada) więc wielokanałowość w większym stopniu wykorzystam chyba jednak w kinie, a tu jak sam pisałeś i Piotreq23, dipole raczej lepiej się sprawdzą, no cóż musze sam zdecydować

=>jgx Jeśli masz bardzo silnie akustycznie wytłumiony pokój to twoja opcja ma rację co do kina domowego ,jeśli jest inaczej to na tył raczej głośniki o normalnej konstrukcji i tak będziesz miał kupę niekontrolowanych odbić nad którymi nie będziesz panował i to będzie dla Ciebie takim substytutem, erzatzem dipoli .Z praktycznych przyczyn klasyczne głośniki będzie Ci póżniej łatwiej sprzedać gdy dojrzejesz do czegoś lepszego

pozdr

Rafaell

• 2 tygodnie później...

zhciałbym na tyły zakupić jamo e 600

Ukryta Zawartość

i mam pytanko do znawców - czy te monitorki będą brzmieniowo pasowały do moich kef Q1? Optycznie mi bardzo pasują do nich (kolor Dark Aple, podobna eliptyczna budowa skrzynek), troche mnie martwi że są zamknięte, czy w takich kolumienkach moze bać jako taki hociaż niski ton? (choć nie wiem czy wtakich maleństwach BR ma sens?) wszędzie piszą że centralny ma być taki jak przody i taki kupiłem - kef Q2 ale czy te Jamo na tyły będą pasowały? chodzi mi o muzyke w sacd bo do kina to mi za bardzo nie zależy)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Teoretycznie wszystkie kolumny zwłaszcza do SACD powinny być takie same. W samym kinie na tylnych można trochę zaoszczędzić. Jeśli naprawdę priorytetem ma być ten gęsty format, to na pewno warto dokupić coś docelowo z Kef...

ja tez wybralbym dipole, ale z "braku laku" zastosowalem "specjalne" rozwiazanie oparte o zwykle monitory wsadzone w regal na tylnej scianie i skierowane skosnie na zewnatrz w kierunku scian bocznych, tak ze przy kinie dzwiek dochodzi rozproszony/odbity od scian bocznych -> czyli tak jak powinien byc trudny do z lokalizowania.

Do muzy moge je po prostu obrocic w strone sluchacza majac dzwiek bezposredni (jak w SACD/DVD-A przewidziane)

do zobaczenia pod

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.