Skocz do zawartości
IGNORED

Banany/widły - lutować czy zakręcać?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie, co lepsze?

Dziwna sprawa - WBT do lutowania ma tylko przystosowane banany (i to chyba nie wszystkie), a widełki są tylko zakręcane. Przy okazji może ktoś mi pomoże - gdzie miałbym szukać solidnych bananów i widełek 8mm, ale za trochę mniejsze pieniądze niż z WBT?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Podobno najlepiej zaciskać - np banany Airloc QED - zdaje się w firmie AudioSystem. Ciekawe, czy zakładają na kable dostarczone przez klienta, czy tylko na te z własnej oferty? Porządnie wygladaja wtyki sprzedawane pod marką Monacor www.monacor.com.pl . Problem w tym, że te wszystkie błyskotki są najczęściej wykonane z marnych materiałów, dobrze byłoby, gdyby zawierały znaczną część miedzi... A moze srebrne widły od Albedo?

• 2 tygodnie później...

tak mam ten sam problem musze podlaczyc banany do widełków zamowiłem

Ukryta Zawartość

moze da sie podlaczyc:)

Ukryta Zawartość

A jak się nazywają wtyki, które można włożyć do zakręcanych wyjść głośnikowych w starych wzmacniaczach?

Banany są za grube, szukam czegoś cieńszego.

Do lutowania polecam widełki AudioQuesta: miedź, grubo srebrzona. Do dość grubych przewodów.

A w ogóle to najlepiej zaciskać. Potrzebna prasa i nacisk kilku ton na cmkw, żeby się materiały zespoliły.

Zakończenia kabli, na które można nakręcać banany lub widełki widziałem w HiFiClubie. Ktoś dla nich konfekcjonuje kable, także (wydaje mi się) dostarczone przez klienta.

Może Supra w bestaudio.com.pl ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do zaciskania/lutowania dostałem takiego maila (ekspresowo!) od Albedo:

"Wszystko zależy od konstrukcji samego kabla, jeżeli jest to skrętka z wielu pojedynczych drucików to lepiej lutować. Natomiast jeżeli jest to solid core (pojedyncze przewody), lub tak jak w naszych konstrukcjach taśma, to przy dobrze zaprojektowanych wtykach konfekcja zaciskana będzie odpowiedniejsza. Jeżeli już lutowane to proszę pamiętać aby nie przegrzać cyny (najlepsza bezołowiowa z dodatkiem srebra)"

• 1 miesiąc później...

Jeszcze jedna sprawa, czy po zalutowaniu wtyków, gdyby mi kiedyś przyszła ochota na zmianę kabla, mogę użyć końcówek ponownie - tzn. rozgrzać cynę, wyjać stary kabel, włożyć nowy i zalutować jeszcze raz. Czy takie rozwiązanie ma w ogóle sens, bo wydaje mi się, że WBT pisał kiedyś że wtyków do lutowania można użyć tylko raz. Coś mi się zdaje, że wielokrotne (choćby dwukrotne) lutowanie różnych kabli do tej samej końcówki nie służy najlepiej przewodności, a może jestem w błędzie?

Oczyszczasz starą cynę, dodajesz obficie kalafonii i nową cyną robisz nowy lut. Kalafonię trzeba mieć w kawałku (np. tania kalafonie do smyczków, ale nie firmowa, tylko najtańsza jaka jest). Ta kalafonia co jest w cynie to o kant dupy, zlutować porządnie się w ten sposób nie da...

A co sądzicie o wtykach z tej aukcji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słyszecisze:

Zwykłe, solidne BFA. Jedyna wada: długość śrubek mocujących przewód jest "uśredniona"; przy bardzo cienkim przewodzie śrubka wpadnie do środka wtyku (nie wystarczy gwintu), przy bardzo grubym - będzie wystawać, i nie da się założyć aluminiowej osłonki. Dla kabli standardowych bądź pleciionek - wtyki jak znalazł.

Część wsuwana w gniazdo jest solidna, żeby ją nieumyślnie zgiąć trzeba się "postarać". Czasem trzeba się nieco pomęczyć przy wyciąganiu wtyku - w przypadku co bardziej kruchych drutów solid core należy zachować ostrożność.

=> Teo,

te wtyki mi sie poprostu podobają, jednocześnie budzą moje zaufanie. Mam tu na myśli szczególnie kształt części wsuwanej w gniazdo, która zapewnia dosyć dużą powierzchnię przylegania.

Rozumiem, że pasują one do gniazd w kolumnach głośnikowych, natomiast do gniazd we wzmacniaczu pasują również, czy może tam jest inna średnica?

Kiedyś się zagapiłem i nie kupiłem bananów podobnych do prolink digital tzn były to tylko elementy które jak w prolinkach są wkładane do gniazda dlaczego bo kontakt w każdym złączu powinien być jak najlepszy zawsze możnn taką tulejkę troszkę rozgiąć i wcisnąć co da mocne połączenie dobrze polutowane złącze jest pewniejsze niż skręcane takie jest moje zdanie przecież całość połączeń jest LUTOWANA CYNĄ jaka by ona nie była

mam "banany" profigolda w szafie a kable bez niczego w sprzęcie te złącza mulą dźwięk jest to słyszalne nawet w przeciętnym sprzęcie

Na zdjęciu w klejonym prze 'Marka' oraz w linku podanym przez 'słyszecisze' widoczne są wtyki bananowe w formie tulejki z zygzatowatą szczeliną po długości wtyku. Kiedyś widziałem dokładnie takie same wtyki, tylko bez korpusu, w formie samych końcówek, tzn. zamiast np. nałożonej czy nakręconej tuleki do chwytania za nią, był po prostu dalszy ciąg wtyku w kształcie tulejki tyle że bez rozcięcia. Tak jakby było to samo wnętrze (bez żadnych gwintów) wtyków widocznych na zdjęciu marka, ot 'taka sobie walcowata blaszka'. Od dłuższeg czasu poszukuję takich końcówek - czy ktoś wie, gdzie mogę je kupić?

A tak bliżej tematu, to dla mnie nie ma różnicy czy kabel będzie przylutowany czy dokręcony do wtyku, - ważne, by było to wykonane starannie i solidnie - ale w przypadku kabli głośnikowych jakoś zawsze stosuję połaczenie poprzez dokręcenie kabla do wtyku.

A mnie bardzo ciekawi jedna rzecz: po co stosować bananki i widełki?

Jak ktoś często przepina kable, to wiadomo, że zwłaszcza bananki mogą bardzo ułatwić całą procedurę. Wiadomo też, że oryginalnie zakonfekcjonowanych kabli nie ma sensu pruć.

Ale przecież ani kontakt nie będzie lepszy (dodatkowe łączenie przewodu z "biżuterią"), ani pokazywane tutaj zakręcane gadżety nie zapobiegną utlenianiu się przewodu.

Co w takim razie się poprawia przez domowe konfekcjonowanie kabli?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jak sie często kabli nie przepina to może stosowanie wtyków jest średnio uzasadnione, jednak miałem w domu ostatnio wzmacniacz, którego gniazda raczej preferowały banany niż gołe druty.

Przyznam, że umieszczenie gołych kabli w tych gniazdach, szczególnie o dosyć sporym przekroju było delikatnie mówiąc mocno upierdliwe.

Dodatkowo kable typu skrętka. Zawsze pozostawała niepewność czy aby któryś z pojedynczych drucików gdzieś sie nie usamodzielnił powodując zwarcie czy coś podobnego. Rozumiecie lata lecą, wzrok już nie ten co kiedyś.

Stąd moje zainteresowanie tematem. Krótko mówiąc, te wtyki które są przedstawione w linku załączonym przeze mnie powyżej budzą Wasze zaufanie, czy też nie.

Tak na oko wyglądają dosyć solidnie i są dosyć estetyczne, a ja lubię ładne rzeczy i to jest zresztą mój największy problem życiowy.

Hiszpan:

> wtyki bananowe w formie tulejki z zygzatowatą szczeliną po długości wtyku

Ten standard nazywa się BFA, o ile się nie mylę.

> bez korpusu, w formie samych końcówek, tzn. zamiast np. nałożonej czy

>nakręconej tuleki do chwytania za nią, był po prostu dalszy ciąg wtyku w kształcie tulejki

Ukryta Zawartość

- chodzi ci zapewne o to? Świetny patent, kabel można zalutować i zagnieść. Nie wiem niestety, kto sprzedaje to w PL.

Podobny efekt możesz jednak uzyskać z wtykami Prolink, wyrzucając korpus i śrubki, i zalewając lutowiem kabel wewnątrz wtyku.

Ukryta Zawartość

Tak, właśnie o coś takiego mi chodziło. Dzięki za link, może patrząc na zdjęcie ktoś skojarzy, gdzie można takie dostać.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.