Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Usher CD-1

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kupilem odtwarzacz Usher CD-1. Pod wzgledem jakosci brzmienia przebil on wszsytkie odtwarzacze z tego przedzialu cenowego, jakie mialem okazje odsluchiwac. Slowem, od strony jakosci prezentacji jestem z niego bardzo zadwolony. Jest jednak pewien problem. Otoz odtwarzacz w okolo 40% przypadkow "zawiesza sie", tzn. po wlaczeniu (najpierw przelacznik na tylnej sciance, nastepnie a panelu glownym - tak, aby zgaslo niebieskie swiatelko) i odczytaniu plyty, odtwarzacz nie "puszcza" sygnalu na wyjscie. Naped dziala, plyta w srodku sie kreci, dzialaja funkce zmiany utworow, przewijania, jednakze sekcja odtwarzacza, ktora puszcza sygnal na wyjscia analogowe jakby nie "zaskakuje". Wylaczenie i ponowne wlaczenie zwykle rozwiazuje problem, chcialbym jednak wiedziec, jaka jest jego natura. Czy jest to wada posiadanego przeze mnie odtwarzacza, czy Ushery CD-1 tak po prostu maja. Mialem juz do czynienia z wieloma odtwarzaczami, jednakze cos takiego widze po raz pierwszy. Sadze, ze taka przypadlosc dyskwalifikuje Ushera, co mnie bardzo martwi, albowiem jesli chodzi o brzmienie, jestem bardzo zadowolony, a wyglada na to, ze bede musial go reklamowac

:-( Czy ktos mial podobne doswiadczenia z Usherem. Dlaczego tak sie dzieje, jakie jest wytlumaczenie techniczne??? Czyzby jednak potwierdzila sie obiegowa opinia co do jniskiej jakosci "chinszczyzny"? Z gory dziekuje za wszelkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/30974-problem-z-usher-cd-1/

No cóz tak to bywa z produkcją made in china...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

No teoretycznie moge. Nie w tym jednak rzecz. Wychodze z zalozenia, ze skoro kupuje nowy sprzet i to nie z najnizszej polki, to wszsytko powinno byc "tip-top". Ciekawi mnie przyczyna tego zjawiska od strony technicznej, czy sa jakies powody takiego zachowania, czy to po prostu ewidentna wada.

Użytkuję ten model od ponad roku, przedtem miałem CD-100 i przyznam ,że nigdy nie

miałem z nimi takich problemów.

Też CD-ka nie "trzymam pod prądem" tylko włączam przed odsłuchem i jeszcze mi się

nie "zawiesił".

Prawie dwa lata CD-1 słucham bez żadnych problemów z czymkolwiek (choć ostatnio poległ w porównaniu, ale z... Meridianem :-))

Nie miałbym go, gdyby nie zepsuł sie po tygodniu od zakupu Vincent - naprawa gwar. mogła potrwać, sklep był miły, akurat był test Ushera w gazecie, ściągnęli mi do posłuchania i.... został :-)

Witam!

A ja tak troche z innej beczki.

Czy któryś z szanownych posiadaczy tego cuda jest może z Warszawy? Bo się zastanawiam nad wymianą mojej Cambodży na coś lepszego. A jak narazie nie znalazłem go w żadny sklepie i nie miałem możliwości posłuchania go.

Tu mam pytanie jeszcze do ciebie Morven z czym go porównywałeś przed zakupem?

Porownywalem z Denon 1500 AE, NAD 542, Roksan Caspian i troche wczesniej z CA 640. Moim skromnym zdaniem Usher gral najlepiej, albo mowiac inaczej - jego sposob prezentacji najbardziej odpowiada moim preferencjom. Najwieksza porazka w relacji jakosc/cena to moim zdaniem Denon - drozszy od Ushera, a w porownaniu do niego, gra zimnym, pustym technicznym dzwiekiem. Gdyby byl 1000 zl tanczy, bylby OK.

Moze zle sie wyrazilem. Poziom brzmienia Denona po prostu przynalezy do tego przedzialu cenowego; jakosc jego wykonczenia jest nawet wyzsza. Usher CD-1 jakoscia swego brzmienia wyrasta ponad średni poziom wlasciwy dla tej połki cenowej i stad moja konkluzja.

Powodów może być wiele. O ile są tam tranzystory mutujące to procesor sterujący może ich nie przełączać. DACi często mają wejście wyciszające którym steruje filtr/dekoder - wycisza DACa np gdy rozpozna dane nie audio albo błąd którego nie jest w stanie poprawić. Jeżeli wszystko działa OK poza tym milczeniem to może właśnie coś w stylu tej drugiej przyczyny. Może być też pełno innych powodów. Jeżeli to jest nowy towar prosto ze sklepu to nie masz się co zastanawiać tylko reklamować i to żądać wymiany a nie żeby Ci go próbowali naprawić. Jak on już odpoczątku "fika" to kto wie co z nim będzie później. To naprawią a zaraz wyskoczy coś innego.

Morven!

Ja używam Cd-1 od około roku, i jest bez problemu. Nie podoba mi sie dosyć głośna szuflada, szczególnie przy jej zamykaniu i tani wyświetlacz pokazujący przy braku płyty napis "disc" zamiast "no disc", ale powiedzmy, żę Cd-1 nie jest ideałem bo nie może nim być. Na twoim miejscu już dawno byłbym u sprzedawcy złożyć reklamacje.

Odlsuchalem chyba wszystkich predententow do miana najlepszego odtwarzacza do 3000 zl z wyjatkiem Marantza SA 7001. Jak on sie ma do Usherka? Wykonanie wydaje sie solidniejsze, a jak z dzwiekiem? Gdyby kolejny Usher sie zawieszal, bede szukal czegos innego...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.