Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty Tomasza Stańko

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

Przeczytałem na pewnym blogu jazzowym że Stańko pracuje już nad nową płytą z polsko-zagranicznym składem. Ktoś ma jakieś szersze info?

"27 maja o godzinie 19:00 w Filharmonii Wrocławskiej, międzynarodowy projekt Tomasza Stańki

wystąpią:

Tomasz Stańko- trąbka, Dominik Wania- piano/fender, Mats Eilertsen- kontrabas, Olavi Louhivuori- perkusja

bilety: 120/90/40 PLN"

info z ulotki z Filharmonii

• 3 miesiące później...

Tego, kończącego się lata wystąpił na paru światowych festiwalach jazzowych w formacji... Lee Konitz-Tomasz Stańko Quintet! Prawda że nieco zaskakujący układ, czy tylko mi się zdaje?

Bez młodych Skandynawów, Polaków, z Amerykanami. Może ktoś wie jak ta maszyneria zagrała?

Tego, kończącego się lata wystąpił na paru światowych festiwalach jazzowych w formacji... Lee Konitz-Tomasz Stańko Quintet! Prawda że nieco zaskakujący układ, czy tylko mi się zdaje?

Bez młodych Skandynawów, Polaków, z Amerykanami. Może ktoś wie jak ta maszyneria zagrała?

Tomasz Stańko-Lee Konitz, ten duet wynikł z tego, że są sąsiadami w New York'u, Konitz mieszka od Stańki 2 domy. a dodatkowo Lee jest starszy od Tomasza o około 14 lat, więc jest to jakieś odejście od grania z młodszym pokoleniem, przynajmniej na chwilę.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 1 miesiąc później...

The Smithsonian Anthology - nie wydaje mi się żeby u nas ta nazwa strącała kapelusze z głów, ale z tego co widzę w Ameryce jest to ważne. Historia jazzu drukiem i na 111 nagraniach (6 cds) dokumentujących kolejne ważne wydarzenia w rozwoju jazzu. No i z tego co widzę najnowszym żeby nie powiedzieć ostatnim takim ważnym wydarzeniem jest Stańko; utwór z Suspended Night ilustruje wkład artysty w rozwój jazzu. Tylko b. znane nazwiska na tej liście:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co za niesamowity znak - nagranie Stańki kończące Antologię jest jedynym pochodzącym z 21. wieku!

Tu pozyskałem więcej informacji na temat niezwykle pracochłonnego i starannego procesu tworzenia tej Antolgii; trwało to lata całe zanim rzecz została wydana w 2011r.

Incited by customer requests for an update to the 1973 Smithsonian Collection of Classic Jazz, Smithsonian Folkways began the process of selecting music for a new Jazz anthology in late 2004. Over 50 acknowledged jazz experts reviewed a list of 2,500 potential tracks to be included within the project and agreed that the set should represent the development of jazz through the 20th century. By March of 2005, Smithsonian Folkways staff had compiled a 300 page document explaining the positive and negative aspects of each potential selection.

Smithsonian Folkways formed a second executive committee of five members in June of 2005. In order to keep the set at a price affordable for students, the committee established the goal of narrowing down the selections to approximately 110 tracks on six discs. To make their final decisions, committee members focused primarily on the historical impact of a given recording and the significance of the artists themselves, rather than the recording’s commercial success.

After several years of deliberation, the executive committee finalized the selections for the anthology. The committee then contacted over 30 authors to write articles for the recordings which pertained to their personal areas of research. Smithsonian Folkways officially released the Anthology on March 29th, 2011.

• 3 miesiące później...

W związku z Pogrzebem pozwolę sobie przypomnieć że z Wisławą Szymborską wystąpił kilka lat temu w Krakowie, improwizując muzyczne nazwijmy to komentarze do wierszy czytanych przez poetkę. Nagranie wydano na płycie, chyba wraz z jej książką...

Ukryta Zawartość

post-17176-0-05153300-1328648007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 4 miesiące później...

Ha Violet!

"Wislawa" - tak będzie nazywać się najnowsze album Tomasza Stańko dla ECM.

Skład:

Tomasz Stanko- trumpet

David Virelles - piano

Thomas Morgan - bass

Gerald Cleaver - drums

"Wislawa" - tak będzie nazywać się najnowsze album Tomasza Stańko dla ECM.

To świetna wiadomość, szkoda tylko, że Manfred odstąpił od tłoczenia winyli.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Przed chwilą w TVN24 Tomasz Stańko potwierdził, że zakończył już nagrywanie płyty "Wisława" dla ECM. Nagranie realizowane było w nowojorskim Avatar Studio.

Poza tym, Pan Tomasz kończy dziś 70 lat. Sto lat!!!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przyłączam się do życzeń urodzinowych!

Ten nowy zespół (nie znam genezy upadku zespołu skandynawskiego) nosi miano TStanko New York Quartet.

• 2 tygodnie później...

Fragment wywiadu dla Dwójki. Zawsze z zaciekawieniem i akceptacją czytam egzystencjalne myśli tego artysty-

Żar, to mnie napędza, to mnie nakręca, to jest podstawą mojego życia. Żar: nie wiem, jak to inaczej określić - mówił znakomity jazzman w Dwójce.

-Ten żar mają ludzie wielkiego biznesu. Kiedy czytam wypowiedzi pana Kulczyka, to mnie się wydaje, że on ma ten żar. Ci najwięksi, najbardziej kreatywni, to są pewnego typu artyści, którzy zajmują się innego typu działalnością ludzką. Ten żar jest podstawą wszystkich ludzi, którzy mają coś do powiedzenia w dzisiejszych czasach.

Znakomity trębacz stara się być bardzo otwarty na wszelkie nurty muzyczne, słucha zresztą wszystkiego - od jazzu po Ryszarda Straussa. Jak mówi, bywa to niełatwe, ale wysiłek się opłaca.

- Mottem mojego życia jest, że wszystkich cenię. W każdym razie tolerancyjność jest podstawą mojego artystycznego bytu. Ona nie jest łatwa czasami, bowiem każdy ma swoje predyspozycje czy predylekcje estetyczne i w związku z tym w automatyczny, trochę naturalny sposób przyrównuję wszystko do swojej estetyki. Ale proszę pamiętać, że estetyk jest tyle, ilu ludzi na świecie. To jest istotne, żeby nie stracić pewnej szczególnej wiedzy czy szczególnego przeżycia artystycznego, które jest odwrotne do naszego - żeby tego nie stracić. Bo to jest nasza strata.

Tomasz Stańko w lipcu obchodzić będzie 70. urodziny. Ma do tego duży dystans.

- Nie obchodzę jubileuszy i właściwie nie chciałbym tego robić, ale tak się złożyło, że będę grał taki projekt "Solidarity Of Arts" i tam będą podkreślali ten mój wiek, te 70 lat. Ja już od dłuższego czasu mówię, że mam 70 lat, ale córka i przyjaciele mnie korygują błyskawicznie: jeszcze nie, jeszcze nie!

Płyta - choć już nagrana - ma się pojawić dopiero na wiosnę

Jak będzie? Czytajcie - :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy pan Tomasz nabawił się po latach jakiegoś urazu do Krakowa?

Nie sądzę. Człowiek który włączył hejnał mariacki do swojej ECMowskiej płyty Soul of Things?!!

I świetnie w kontekście tytułu tam pasował....

Płyta - choć już nagrana - ma się pojawić dopiero na wiosnę

Jak będzie? Czytajcie - :)

Ukryta Zawartość

Cholera, a myślałem, że jednak jesienią...

Ukryta Zawartość

Nie sądzę. Człowiek który włączył hejnał mariacki do swojej ECMowskiej płyty Soul of Things?!!

I świetnie w kontekście tytułu tam pasował....

Człowiek, który tyle lat przemieszkał i przegrał w Krakowie...

A mimo to od paru lat nie zagrał tu chyba żadnego koncertu.

W NY City mieszka kilka miesięcy w roku. Kupił mieszkanie na Manhattanie kiedy dolar był po 2zł, a więc wykazał się znakomitym timingiem. W ogóle córka - będąca zresztą jego impresario - ma z taty wiele pociechy, bo wcześniej dorzucił do zasobów dom w Podkowie Leśnej. No i jest jeszcze to stare mieszkanie na Rozbrat. On mieszka w Warszawie całkiem sporo.

• 2 tygodnie później...
Gość dg24

(Konto usunięte)

Żeby to nie była tylko płyta ciekawostak jak "Dark Eyes" a jednak coś co zapadnie w ucho na dłużej. Chciało by się bardziej skomplikowanych kompozycji od Stańki i troche więcej pazura.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi