Skocz do zawartości
IGNORED

Minimalistyczny lampowy wzmak słuchawk.

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

znalazłem w necie projekt by Andrea Ciuffoli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zainteresował mnie niezwykle, gdyż trudno sobie wyobrazić coś prostszego układowo. I to co lubię najbardziej - brak sprzężeń zwrotnych, które IMHO zabijają dźwięk.

Czy ktoś z Szanownych próbował podobny układ?

pozdro.

post-11398-100008273 1171557506_thumb.gif

post-11398-100008274 1171557506_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Bogdan, 13 Lut 2007, 18:17

OTL odpada z założenia (żadnego kondzia w torze), jest wariant na 5842, więc na 6H6P też pewnie się da, tyle, że jak widać autor nie szedł na łatwiznę - same trafka to ze 2k, więc i żarówki pewnie nieprzypadkowe. BTW dominuje opinia o wyższości brzmienia 6H30 nad Raytheonem.

pozdro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... mój minimalistyczny wzmacniaczyk słuchawkowy był kiedyś zbudowany z : pentodki EL 84 / przełączanej czasem do układu triodowego/, TG 2,5... lub TG 5... , rezystora katodowego coś ze 120 om i potencjometru 100 k oraz prostego zasilaczyka. Układzik sterowałem prosto z CD. Grało.

Ja popełniłem kiedyś wzmacniaczyk na wzór tego SESS, ale na ogólnie dostępnych elementach i w ramach eksperymentu. Użyłem różnych lampek E810F i E180F w układzie triody (parametry w tym układzie są bardzo zbliżone do 5842 / WE417). Zasilacz na EZ81 Dario, trzech dławikach i kilku kondensatorach. Niestety użyłem niezbyt dopasowanych traf wyjściowych TG2/20, co zaowocowało nieco za małym wzmocnieniem do HD600 i ograniczeniu pasma przenoszenia. Ale za to stereofonia i środek pasma był miodem na uszy. Myślę że kiedyś wrócę do tego układu po zamówieniu traf obliczonych i wykonanych specjalnie do HD600, na razie jednak zostaję przy OTLu.

hififreak.wordpress.com

Hi

krążą w necie pogłoski, że Ciuffoli jest dystrybutorem Lundahl'i i dlatego tyle ich pakuje do swoich projektów. ale to taki mały OT.

Na pewno taniej (dużo) będzie trafo sieciowe np. z Toroidów a dławiki i głośnikowe od p. Ogonowskiego. Oczywiście wszystko o takich samych (ew. b. podobnych) parametrach.

Co do schematu to się nie wypowiadam bo są tu mądrzejsi ode mnie, ale ciężko chyba coś w takim układzie popsuć :-)

mozna dac baterie lub do masy a na siatke przez r jakis minus z zasilacza dodatkowego siatkowego. Nawet najlepsze trafa niszcza dzwiek. Lepeij jednak zrobic OTL nawet z kondensatorem na wyjsciu niz z trafem. No chyba ze ktos ma nadzieje ze trafo mniej zmieni dzwiek od kondensatora?

Lisor, 13 Lut 2007, 19:19

>... mój minimalistyczny wzmacniaczyk słuchawkowy był kiedyś zbudowany z : pentodki EL 84 /

>przełączanej czasem do układu triodowego/, TG 2,5... lub TG 5... , rezystora katodowego coś ze 120

>om i potencjometru 100 k oraz prostego zasilaczyka. Układzik sterowałem prosto z CD. Grało.

możesz przybliżyć jak grało, jeśli już nie gra, to co to oznacza...

pozdr.

Bryan, 13 Lut 2007, 19:47

tak sobie myślę, że właśnie trafko wyjściowe jest kluczowe, jak we wszystkich SET, plus oczywiście dobre zasilanie.

To co piszesz o środku pasma brzmi zachęcająco. A moje słuchy to właśnie HD600...

pozdr.

senicz, 14 Lut 2007, 08:40

>mozna dac baterie lub do masy a na siatke przez r jakis minus z zasilacza dodatkowego siatkowego.

>Nawet najlepsze trafa niszcza dzwiek. Lepeij jednak zrobic OTL nawet z kondensatorem na wyjsciu niz

>z trafem. No chyba ze ktos ma nadzieje ze trafo mniej zmieni dzwiek od kondensatora?

ba, nawet kawałek drutu z prądem niszczy dźwięk, poczytaj wątki o sieciówkach, można się przerazić!

tak, głęboko wierzę w to, że dobre trafo zniszczy mniej niż najlepszy kondzio.

jeśli masz jakieś doświadczenia w tym względzie, może spróbujesz mnie przekonać, może kurde zbłądziłem ...

pozdr.

pawcio, 13 Lut 2007, 21:52

Pawcio, widzę, że po sukcesie Clonequesta - GRATKI! - dobry duch SET Cię nie opuszcza. Też myślisz o czymś takim? Myślę, że z trafkiem wyjściowym nie ma co ryzykować i wstawić Lundahl'a, a zaoszczędzić na dławikach - Lundahl'e są pieruńsko drogie. Czy takie o podanych parametrach da się zamówić u p.Ogonowskiego? Możesz dać namiar na prive'a?

pzdr.

senicz, 14 Lut 2007, 19:16

>rachunek jest prosty trafo wprowadza duze thd a kondensator minimalne. Raczej teoretyczne no chyba

>ze sie ma gumowe ucho.

a Ty znowu z tymi swoimi thd.

chodziło mi o doświadczenie "słuchowe", a nie wiedzę teoretyczno-pomiarową. też mam parę książek...

pzdro.

Bardzo ciekawy preampik

Ukryta Zawartość

post-803-100008186 1171557522_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andy777.

Mój patent jest prosty. EL 84 połączona w układ triody, Rk z katalogu dla klasy A1 - chyba 180 om, Rs1 - 0,5 mega,

trafo TG 2,5 lub podobne. Zmontować to wg Twojego schematu, można dać kondensator przy RK - ale nie musowo i całość zasilić napięciem 200-250 V . Będzie grało. Jak ? Układy z dwoma stopniami wzmocnienia wg mojej oceny niestety grają lepiej. Ale na początek do zabawy wystarczy, a koszty żadne.

Andy777-> A moze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Co prawda nie mam doswiadczenia w budowie, ale jestem bardzo zadowolony ze swojego wzmacniacza sluchawkomego na 6AS7 (6080, 5988, 7236, 421A, ECC230 ...)

Ukryta Zawartość

>Witam,

>znalazłem w necie projekt by Andrea Ciuffoli:

Ukryta Zawartość

>Zainteresował mnie niezwykle, gdyż trudno sobie wyobrazić coś prostszego układowo. I to co lubię

>najbardziej - brak sprzężeń zwrotnych, które IMHO zabijają dźwięk.

Jak to brak - jak jest?

Ukryta Zawartość

Lisor, 15 Lut 2007, 19:59

>... tym lokalnym sprzężeniem zwrotnym można sobie sporo podregulować i dopasować charakterystykę

>przenoszenia do własnego gustu.

zgadza się, przećwiczyłem to w conquest, zabawa była przednia - zwłaszcza z wygrzewaniem każdego zmienianego kompletu, i zostałem z workiem oporów i kondzi :), the winners are: AB, mills, BGNXHQI i Silmics.

• 2 miesiące później...

witam,

wzmak posklejany, nie odpalony - jest jedno ale - trafo zasilające wyszło nieco nadwymiarowe i mam 280V zamiast 230V, 6H30 zdzierży maks 250.

jak obniżyć to napięcie nie zmieniając trafa?

pozdro.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.